Gent: stad met een rijke geschiedenis

Gent barst van de historie. Wandelend door de stad waan je jezelf af en toe in een open lucht museum. Gent was dan ook in de middeleeuwen één van de belangrijkste havens van Europa. Vanuit heel Europa werden goederen naar Gent getransporteerd om van hieruit te worden verwerkt en verder te worden verhandeld. Laken, wol, graan, ijzer, vis en hout werden in grote getale aangevoerd via de grachten. Gent was een van de rijkste steden in de regio. Al dit geld moest worden uitgegeven en resulteerde in prachtige grachtenpanden, gildehuizen en pakhuizen en vele, vele kerken. Ieder gilde moest immers zijn eigen plekje in de stad hebben om te werken, feesten en bidden. Hoe mooier de kerk of het gildehuis hoe rijker het gilde.

Al deze pracht en praal is in Gent nog steeds te bewonderen en de stad heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op toeristen uit heel de wereld. Zomer en winter zijn er toeristen te vinden op de Graslei, Vrijdagmarkt en alle andere leuke straatjes en pleinen. Gent is dan ook erg gezellig en zeer sfeervol. Het mist het lawaai van een grote stad als Antwerpen ,maar heeft meer gezelligheid dan een toeristische plaats als Brugge. Kortom Gent is een echte aanrader als weekendje weg bestemming. Heerlijk eten, drinken, mooie stad, leuke musea, prima winkelen en een prima sfeer. Men kan zich daar makkelijk een aantal dagen goed vermaken, zowel in de zomer als in de winter. Niet voor niets geniet Gent ook onder Nederlanders van een toenemende populariteit als bestemming voor een weekendje weg of een dagje shoppen met aansluitend lekker tafelen in één van de vele restaurants.



Gentse Feesten

De Gentse feesten zijn het hoogtepunt van het jaar voor de Gentenaren. Twee weken lang staat de hele stad op zijn kop. Toneel, zang, dans en bier zijn de ingrediënten van dit jaarlijks terugkerend festival wat vele duizenden mensen naar Gent trekt. Wil je in deze periode een hotel boeken dan is het aanraden dit vroeg te doen. Laatkomers zullen weinig kans op een kamer meer hebben. De Gentse feesten zijn een van de grootste volksfeesten van Europa. Te vergelijken met het Oktoberfest in Duitsland ( alleen met iets minder drank). Iedere dag zijn er concerten in allerlei genres. Van Jazz tot Belgische klassiekers, van grote namen tot kleine onbekende bandjes. Er wordt straattoneel gespeeld, workshops gegeven voor kinderen, rondwandelingen georganiseerd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt tijdens deze twee weken. De Gentse feesten is Gent op zijn best en voor vele mensen het culturele, muzikale feest van het jaar.



De grachten van Gent

Wil je Gent eens van een andere kant bekijken dan is een boottocht over de grachten zeker de moeite waard. Je kunt zelf een sloep of kano huren en op eigen gelegenheid de grachten afvaren of plaatsnemen in een van de grotere rondvaartboten. Voordeel hierbij is dat de charmante Belgische gids je gelijk alle leuke historische feitjes kan vertellen over de plekken waar je voorbij gaat. De meeste georganiseerde rondvaarten duren zo’n 50 min en zijn een leuke afwisseling op een wandeling door de stad. Vanaf het water ontdek je toch weer andere mooie dingen die je anders niet gezien zou hebben. De meeste rondvaarten beginnen vanaf de Graslei of kleine vismarkt. Niet iedereen is even gecharmeerd van de rondvaarten. In een van de tuinen aan de gracht laten bewoners luid en duidelijk middels een spandoek weten wat ze van al die vervelende toeristen vinden.

Lichtfestival Gent

In navolging van steden zoals Eindhoven, Amsterdam en Lyon heeft ook Gent haar eigen Lichtfestival. Tijdens dit driejaarlijkse evenement worden werken van nationale en internationale lichtkunstenaars getoond. De eerste editie werd in 2011 gehouden en de tweede in 2012. Men heeft er in Gent voor gekozen om het Lichtfestival daarna iedere drie jaar te houden. Liever een topevenement dat vanwege de kosten eens in de drie jaar gehouden wordt dan een beperkter Lichtfestival dat in een hogere frequentie gehouden wordt. Dat is de achterliggende gedachte.

Het Lichtfestival is een spektakel waarbij je langs een ruim vijf kilometer lang parcours indrukwekkende projecties, installaties en lichtsculpturen te zien krijgt. Een aantal installaties is interactief, waarbij het publiek het licht beïnvloedt. Een aantal installaties bestaat uit licht én geluid. Hierdoor ontstaat er een extra dramatisch effect die zijn weerga op het publiek zeker heeft.

Lichtfestival Gent is een gratis evenement, waarbij je overal in het parcours kunt beginnen. Het Lichtfestival wordt gehouden tegen het einde van de winter en duurt vier dagen. Gemiddeld komen er meer dan honderdduizend bezoekers per avond op dit prachtige festival af.

Bier en jenever

Bourgondiërs kunnen in Gent hun hart ophalen. Kroegjes met klinkende namen zoals ’t Galgenhuisje, De Dulle Griet en het Waterhuis aan de Bierkant verkopen heel veel verschillende Belgische biertjes. Het is zeer de moeite waard hier gedurende je bezoek eens goed van te proeven. Veel verkochte bieren zijn onder andere de Karel V en Delirium, maar Gent zelf heeft ook een stadsbrouwerij die prima bier brouwt. Ben je geen bierliefhebber,maar lust je wel graag een borrel stap dan eens binnen in het Dreupelkot aan de Groentemarkt. Dit Jenevercafé heeft meer dan 200 jenevers in diverse smaken. De barman weet er je vast een aan te raden die jij lekker vindt. Je zal overigens wel moeten, jenever is echt het enige wat ze hier verkopen.

De drie torens

De “skyline” van het middeleeuwse Gent werd/wordt bepaald door drie torens die midden in het stadscentrum op één rij zijn gebouwd. Het wordt dan ook wel de Gentse toren rij genoemd. Vanaf de Graslei zie je eerste de Sint -Niklaaskerk. Deze kerk ontstond op de oude fundamenten van vorige bouwwerken in de dertiende eeuw en is een fraai voorbeeld van Scheldegotiek. Al sinds de vorige eeuw is men het pand aan het restaureren. De tweede toren in de rij is het Belfort. Toen de burgerij in de middeleeuwse steden steeds rijker en belangrijker werd wilde zij deze rijkdom ook tonen door middel van dit soort grote torens. Daarnaast diende de toren ook als wachtpost , noodklok en gaf men , in een tijd zonder horloges het begin en einde van een werkdag aan. In tijden van nood en rampen luidde men de klokken van de stad zodat alle inwoners gewaarschuwd waren. Het belfort van Gent stamt uit 1314 en de lakenhal werd er tegenaan gebouwd. De laatste in de toren rij is de Sint Baafskathedraal. Naast dat dit een prachtige kerk is komt zijn beroemdheid toch vooral door de aanwezigheid van het Lam Gods waarover je elders op deze site meer kunt lezen.

Hot Club de Gant

Jazz liefhebbers komen aan hun trekken in Hotclub de Gant. Supergezellig en knus café met prima muziek aan de Groentemarkt. In de zomer zit het binnenplaatsje gezellig vol. Binnen spelen met enige regelmaat jazzbandjes. Er hangt een relaxte sfeer en heb je geen cent te makken dan zit je hier goed. Een glas kraantjeswater kost hier slechts 0,00 euro.

Stadshal

De stadhal van Gent is te vinden op het Emile Braunplein tussen de Sint-Niklaaskerk, het stadhuis van gent en het Belfort in. Het moderne bouwwerk is bijzonder mooi maar heeft voor behoorlijk wat opschudding gezorgd in Gent. Zo zou het te modern zijn voor Gent en werden er delen van het historische stadhuis van het zicht ontrokken. Dit ging zelfs zo ver dat de Unesco zich hiermee bemoeide en de Belgische regering uiteindelijk een excuus brief moest schrijven naar deze organisatie.
De stadhal overdekt een deel van het Emile Braunpark. In de ondergrondse laag van de hal is onder ander een fietsenstalling en een brasserie te vinden. Naast de hal staat de betonnen sokkel met daarin de oude stormklok van Gent.

Graslei

De Graslei van Gent is één van de typeerde straten van Gent. De Graslei ligt tussen de Grasbrug en de Sint-Michielbrug aan de rechteroever van de Leie. In de elfde eeuw was de haven van Gent aan de Graslei te vinden. Hieraan heeft de Graslei maar ook de Korenlei aan de overzijde zijn naam te danken. De haven van Gent had namelijk het graanstapelrecht. Hierdoor kwam al het geïmporteerde graan via de Graslei of de Korenlei Vlaanderen binnen.
Het overgrote deel van de karakteristieke huizen die aan de Graslei te vinden zijn stammen nog uit deze periode. Het stadsbeeld van de Gras- en de Korenlei is een beschermd landschap. Het opmerkelijkste huis aan de Graslei is het Korenstapelhuis wat de oudste trapgevel ter wereld heeft. andere bekende bouwwerken aan de Graslei zijn het Gildehuis der vrije Schippers, het Korenmeterhuis en het Gildehuis der Metselaars.
De Graslei is een druk bezochte straat in Gent. Er lopen hier altijd wel toeristen die zich verbazen over de schoonheid van de huizen en de straat. Op de Graslei beginnen tevens enkele rondvaarten door de grachten van  Gent.

De Superette

Aan de Guldenspoorstraat 29 zit een unieke combinatie van bakkerij en restaurant: de Superette. De zaak is eigendom van Kobe Desramaults, die vooral bekend is van zijn sterrenrestaurant In de Wulf. Bakkerij De Superette is na In de Wulf en bistro De Vitrine wederom een succes. De Superette, die vooral bekend staat om haar heerlijke artisanale broden, is in korte tijd uitgegroeid tot één van de hotspots in Gent. Wie hier wil lunchen of dineren die kan er vrijwel niet omheen om vooraf te reserveren, zeker als je met een iets grotere groep wilt komen.

Wie in De Superette gaat eten die zal niet kunnen kiezen uit een groot aantal gerechten, maar wel uit een aantal (h)eerlijke spijzen waartussen je moeilijk zal kunnen kiezen. Een absolute must-do is om als nagerecht een lekkere koffie of thee te drinken met één van de heerlijke zelfgemaakte taartjes of andere baksels. Bij veel lunchgerechten is het brood waar De Superette zo om geroemd wordt een essentieel onderdeel van de maaltijd. Wie echter een glutenallergie heeft en toch in de Superette wil lunchen, die kan kan kiezen uit een heerlijke soep of salade. Het erbij geserveerde brood kun je dan laten liggen.

gent-superette

Sint-Michielsbrug

De Sint Michielsbrug is anders dan je zou vermoeden een vrij jonge brug die de Graslei en de Korenlei met elkaar verbindt. De huidige brug stamt namelijk uit het begin van de vorige eeuw. Voordat deze brug gebouwd werd lag er een draaibrug op deze plaats. De Sint-Michielsbrug is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd tegelijkertijd met het postkantoor van Gent. De brug is een populaire plek voor toeristen. Je hebt namelijk vanaf deze brug zicht op bijna alle toeristische bezienswaardigheden van Gent. Je kunt namelijk de Sint-Niklaaskerk, het Belfort van Gent, de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Michielskerk en natuurlijk de Graslei en de Korenlei zien. De Sint-Michielsbrug  is een bezienswaardigheid op zich met een beeld van Sint Michiel die de draak verslaat.

Station van Gent-Sint-Pieter

Het station van Gent-Sint-Pieter  is een prachtig oud station dat in 1912 voor het eerst zijn deuren opende. Het station van Gent is na de stations van Brussel het drukste station van België. Dagelijks maken ongeveer 45.000 mensen gebruik van dit station. Het indrukwekkende station is gebouwd ter voorbereiding van de wereldtentoonstelling in 1913 in Gent. Op deze plek was echter wel al een klein ouder station te vinden. Als je richting het station loopt is het eerste wat je ziet de karakteristieke uurwerktoren. Deze toren is een kopie uit 2006 van het origineel dat de tand des tijd niet had overleeft. Eenmaal in het station valt de rijk versierde hal op. De muren en plafonds van de stationshal zijn rijkelijk versierd rijk gekleurde schilderingen. De beschilderingen op de muren stellen de verschillende Belgische steden voor.
Een ander belangrijk spoorwegstation in Gent is het station Gent-Dampoort.

Gravensteen

Het Gravensteen is één van de populairste toeristische bezienswaardigheden in Gent. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je beseft dat het Gravensteen nog de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen is. Een groot deel van de burcht is toegankelijk voor het publiek. Het oudste deel van het Gravensteen is gebouwd in de negende eeuw. In de eeuwen die volgden werd de burcht steeds verder uitgebreid. Nadat de burcht niet meer gebruikt werd bouwden de inwoners van Gent hun huizen tegen de burcht aan en namen delen van de burcht in gebruikt. Dit ging zover dat in de negentiende eeuw bijna niets meer te zien was van de burcht. Het Gravensteen heeft zelfs nog dienst gedaan als katoenspinnerij. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de burcht door de gemeente gekocht en werd er een grootscheepse restauratie op touw gezet. Dit heeft geleidt tot het huidige Gravensteen.
In het Gravensteen is tegenwoordig een gerechts- en wapenmuseum gevestigd.

Het Groot Vleeshuis en het Galgenhuis

Het groot Vleeshuis is Gent is een voormalige gildehuis dat tegelijkertijd dienst deed als overdekt markt. Dit was zodat men de kwaliteit van het verhandelde vlees kon controleren. Alle ambachtslieden hadden een eigen bank en dus een eigen winkeltje in het groot Vleeshuis. Vroeger trokken de schepen onder dit gebouw door richting de Groentemarkt waar de vis werd verhandeld. De gewelven van deze doorgangen zijn nog steeds zichtbaar aan de zijkant van het gebouw. Nadat het gebouw in de negentiende eeuw zijn originele functie verloor heeft het Vleeshuis diverse functies gehad. Tegenwoordig is er een promotiecentrum voor Vlaamse producten in het Vleeshuis gevestigd
vleeshuis488
Aan het Vleeshuis werden zogenaamde pensenhuisjes gebouwd. Deze waren bedoeld voor de pens, ingewanden en andere soorten slachtafval die niet bij het vlees verhandeld mochten worden. In totaal werden er zestien gebouwd. Tegenwoordig is in één van deze pensenhuisjes het Galgenhuis gevestigd. Dit is het kleinste van Gent en zit al sinds 1776 op deze plaats.

Kerstmarkt van Gent

Iedere winter wordt er in Gent een grootse kerstmarkt gehouden. Deze kerstmarkt staat in het centrum van Gent. Hij spreid zich uit vanaf het Sint-Baafsplein, via de Poeljemarkt en Klein Turkije naar de Korenmarkt. De Sint-Niklaaskerk, het Belfort van Gent en de Sint-Baafskathedraal vormen samen met de vele historische gevels een fraai decor voor deze winterse markt. De kerstmarkt wordt gevormd door ongeveer 130 chalets. Hier worden typische winterse lekkernijen verkocht zoals glühwein en oliebollen, maar ook heerlijke delicatessen zoals ambachtelijk bereide kazen en worsten. Natuurlijk ontbreken ook producten zoals oorwarmers, mutsen en kaarsen niet op deze kerstmarkt.

De Gentse kerstmarkt begint meestal in het begin van december en duurt tot begin januari. De kerstmarkt van Gent is onderdeel van de Gentse Winterfeesten.

SMAK

Het SMAK, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, is gelegen aan het Citadelpark tegenover het museum voor schone kunsten en heeft een aardige collectie moderne kunst. Er zijn verschillende installaties, schilderijen, videoprojecten en andere hedendaagse kunstuitingen te bewonderen. Naast de vaste collectie is er met grote regelmaat een grotere expositie rondom één thema of kunstenaar. Actuele informatie is te vinden via de site van het museum.

Lam Gods

Dit schilderij van de gebroeders van Eijk hangt in de Sint Baafskathedraal en is een van de mooiste voorbeelden van de Vlaamse primitieven. Het polyptiek (een altaarstuk in meerdere delen) werd geschilderd in de vijftiende eeuw in opdracht van Joos Vijdt. Het lam god is sinds 1934 omgeven door veel mysterie. Twee delen van het stuk werden gestolen. Een werd terug gevonden, maar de andere is nog steeds zoek. Toeristen bekijken sinds die tijd een zeer goed gemaakte kopie. Over het verdwenen deel zijn bijna net zo veel theorieën ontwikkeld als over de heilige graal. Het schilderij zou in een waterput zijn verstopt, het graf van een oude priester, in het koor van een kerk in Antwerpen, zelf de mysteriën van Rennes le Chateau worden erbij gehaald. Kortom hoewel het schilderij erg mooi is zijn de verhalen er omheen misschien nog wel veel interessanter en alleen daarom is een bezoekje aan dit schilderij de moeite waard.

Graffiti

In Gent kom je op redelijk wat plekken graffiti tegen. Binnen Gent is graffiti uitgegroeid tot een volwaardige vorm van straatkunst. Behalve het taggen en het zetten van quick pieces zie je in Gent opvallend veel mooie werken van spuitbusartiesten. Graffiti is in Gent in veel gevallen geen illegale activiteit meer, maar een vorm van expressie die op steeds meer plekken in overeenstemming met de eigenaar geplaatst wordt. In Gent is er een complete subcultuur ontstaan  met eigen helden, waaronder Roa en Bue The Warrior. Roa’s werken zijn herkenbaar door de zwart-witte objecten waarbij het dierenrijk of anatomie vaak centraal staan. Bue The Warrior’s werk herken je door de frisse kleuren en de vrolijke composities.

Voor liefhebbers van graffiti en voor toeristen die eens een andere kant van Gent willen ontdekken is er een speciale fiets- en wandelroute door Gent die je langs de diverse graffiti in de stad brengt. Deze Concrete Canvas Tour staat beschreven in een folder die bij het infokantoor van de Dienst Toerisme Gent te krijgen is.

’t Patershol

Dit is een origineel stukje oud Gent wat mooi bewaard is gebleven. Deze oude wijk heeft nog steeds zijn oude originele stratenpatroon en oude middeleeuwse huizen. In de Middeleeuwen was het een van de gegoede wijken van de stad. In de negentiende eeuw kwamen er steeds meer arme arbeiders te wonen en verloederde de wijk langzaamaan. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden steeds meer oude huizen opgeknapt en kreeg de wijk zijn mooie oude uitstraling. Tegenwoordig kent de wijk veel leuke restaurants en mooie winkeltjes. Het Patershol is een erg sfeervol stukje Gent.

Roomer

Een drankje dat typisch Gents is, is Roomer. Het is een alcoholisch drankje dat gemaakt is op basis van vlierbloesem. Het lekkerste drink je Roomer met twee blokjes ijs. Ook is het drankje met een alcoholgehalte van 14,9% heerlijk als aperitief met wat cava. Als je Roomer in een glas bekijkt dan kun je kleine bloemetjes zien. Het drankje is volledig natuurlijk en artisanaal. Je kunt Roomer op verschillende plekken in Gent drinken, zoals in het Groot Vleeshuis. Wil je Roomer mee naar huis nemen? Dan zijn er verschillende plekken in Gent waar je Roomer kunt kopen.

Winkelen in Gent

Overal in de oude binnenstad van Gent zijn leuke winkels te vinden. Voor de grote ketens ga je naar de Veldstraat en het overdekte winkelcentrum aan het zuid. De geijkte ketens als H&M, C&A, Zara en anderen vind je in deze straten. In de zijstraatjes en de kleinere steegjes zijn de meer bijzondere winkeltjes en boetiekjes gelegen. Zo kun je hier lokale producten zoals kant, chocolade en de typische Gentse neuzen kopen. Apart zijn de winkeltjes die speciaal gewijd zijn aan ouderwetse/retro behangetjes. Exclusieve mode en duurdere zaken vind je onder andere in t’Patershol en op de Brabantdam. Naast winkels zijn er in heel Gent op verschillende dagen allerlei markten te vinden. Van groente en fruit tot kunst curiosa. Iedere dag is er ergens wel wat te vinden.

Pink Flamingo’s

Een uniek café binnen het Gentse uitgaansleven was Pink Flamingo’s. Als je genoeg had van al die bruine Belgische gezelligheid en op zoek was naar iets anders dan stapte je binnen bij Pink Flamingo´s. Bij toeval kwamen we hiervoor bij en de uitstraling van dit café was zo bijzonder dat we wel naar binnen moesten. Het interieur hield het midden tussen een diner uit de jaren 50, een ontplofte zolder vol jaren 80 memorabilia en een paar flinke potten roze verf. Vooral de van Barbies gemaakte kroonluchter en de muur vol lelijke hertengeweien maakte het geheel helemaal af. In 2016 heeft Pink Flamingo’s helaas voorgoed de deuren gesloten nadat het pand waar het café in zat verkocht was.

Designmuseum

Het Designmuseum van Gent stond vroeger bekend als het museum voor kunstnijverheid en decoratieve kunsten. In het museum zijn een aantal zeventiende- en achttiende-eeuwse interieurs te vinden maar het museum richt zich voornamelijk op de hedendaagse vormgeving. Het museum opende voor het eerst zijn deuren aan het begin van de twintigste eeuw indertijd nog in de Academie voor Schone Kunsten. later verhuisde het museum naar het huidige pand aan de Jan de Breydelstraat aan.
De Art nouveau collectie van het museum kan gezien worden als één van de belangrijkste ter wereld. In het museum zijn werken te zien van Victor Horta, ,Gustave Serrurier-Bovy en Paul Hanka. ook de andere moderne kunststromingen zijn rijkelijk vertegenwoordigd in het museum. In het museum worden met regelmaat grote tentoonstellingen georganiseerd.

Gentse waterzooi

Gentse waterzooi is een typisch Gents gerecht dat hier al vele eeuwen gegeten wordt. Nog steeds is deze mix tussen een soep en een stoofpot te verkrijgen bij veel Gentse horecagelegenheden. Van origine wordt de Gentse waterzooi met vis, groenten, aardappelen en room het geheel geserveerd met brood. Vermoedelijk omdat de vis in de rivieren niet meer of slecht te eten was is het recept aangepast en werd de waterzooi met kip gemaakt. Tegenwoordig heb je in restaurants vaak de keuze tussen kip of vis. Beide zijn mits goed klaargemaakt erg lekker.

Klokke Roeland

Klokke Roeland is de naam van de klok die in de veertiende eeuw in het Gentse belfort hing. Dit was de stormklok en grootste klok van de stad. De klok dankt zijn beroemdheid aan het loflied wat Albrecht van Rodenbach in de negentiende eeuw over deze bijzondere klok schreef. In het lofdicht beschermd de klok de stad tegen brand en storm.
De echte klok bestaat echter al lang niet meer en is nadat hij in de zeventiende eeuw kapot werd geslagen omgesmolten tot een compleet beiaard. De vervanger van Klokke Roeland heeft het uitgehouden tot 1949 waarna hij aan de voet van het belfort werd geplaatst. Deze Mathildisklok heeft tot de herinrichting van het plein op deze plek gestaan. In een betonnen koker op het plein hangt tegenwoordig de “Grote Triomfante”. Dit is een andere klok uit het belfort van Gent.

Gentse Winterfeesten

Het is niet alleen in de zomer feest in Gent. Waar je in de zomer naar Gent trekt voor de Gentse Feesten, daar kun je in de wintermaanden ook in Gent terecht voor de Gentse Winterfeesten. Dit evenement is samengesteld uit verschillende winterse attracties en evenementen zoals de kerstmarkt van Gent, de ijspiste onder de Stadshal, de winterfoor, het reuzenrad en diverse (muzikale) optredens in het hart van Gent. De Gentse Winterfeesten duren ongeveer één maand, van begin december tot begin januari, en zijn gratis te bezoeken. De verschillende attracties en natuurlijk de aankopen die je doet kosten wel geld. De gezellige winterse sfeer krijg je erbij cadeau.

Neuzekes

De Cuberdon beter bekend als neuzeke of tsoepke is een typisch Belgisch snoepje dat oorspronkelijk in Gent is bedacht. De neuzekes worden gemaakt van Arabische gom, suiker, glucosestroop en zetmeel en hebben van origine de smaak van framboos. Tegenwoordig zijn deze typische Gentse lekkernijen in meer dan vijfentwintig verschillende smaken te verkrijgen. Er wordt van deze lekkernij ondermeer ook jenever, roomijs en koekjes gemaakt. De neuzekes hebben maar een beperkte houdbaarheid en zijn daarom bijna niet buiten België verkrijgbaar.

Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt in Gent is een oude gezellige markt in het centrum van de stad. Midden op het bijna één hectare grote plein staat een standbeeld van Jacob van Artevelde. Dit was een Gentse opstandelingenleider in de veertiende eeuw. Jacob van Artevelde riep op de Vrijdagmarkt  tot grote ergernis van de Fransen, Eduard III van Engeland tot koning van Frankrijk uit. Vroeger stond op plaats van dit standbeeld een standbeeld van Keizer Karel.
De Vrijdagmarkt van Gent is oude plein dat ontstaan is ergens in de twaalfde of dertiende eeuw maar al lang voor deze tijd gebruikt werd als marktplaats. Het plein heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Gent. Zo vonden in de veertiende eeuw hier de ongeregeldheden tussen gilden van de wevers en de volders plaats waarbij vijfhonderd mensen om het leven kwamen. De Vrijdagmarkt is tot het begin van de negentiende eeuw gebruikt voor terechtstellingen. Er heeft hier menige onthoofding door guillotine plaatsgevonden.
Onder het plein bevindt zich tegenwoordig een grote parkeergarage. Aan het plein zijn tal van gezellige horeca gelegenheden te vinden waar je in de zomermaanden heerlijk op het terras kan zitten. Nog steeds wordt hier iedere vrijdag een markt georganiseerd.