Ieper: blijvende herinnering aan W.O. I

Ieper is een kleine stad gelegen in West-Vlaanderen, ongeveer 20 kilometer ten noorden van de grens met Frankrijk. Ieper heet in het Frans Ypres. De stad vind haar oorsprong in de middeleeuwen, toen de eerste woningen op deze plek verschenen aan rivier de Ieperlee. Ieper is tegenwoordig vooral bekend van de rol die de stad speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De Duitse troepen hebben tijdens vier slagen om Ieper tevergeefs geprobeerd om Ieper te bezetten. Tegenwoordig herinneren de vele graven, monumenten en plekken rondom Ieper aan dit tijdperk dat maar liefst een half miljoen soldaten het leven kostte in Ieper en omstreken. Tijdens de oorlog werd Ieper vrijwel geheel verwoest. Het Ieper dat je tegenwoordig aantreft is deels een reconstructie van hoe de stad er voor de oorlog uitzag, aangevuld met nieuwe wijken. Wie nu door de straten van Ieper loopt zou bijna denken dat hij/zij naar huizen kijkt die uit de middeleeuwen stammen.



Hill 60

Hill 60, ook wel Heuvel 70 genoemd, is een heuvel in de buurt van Ieper. De ongeveer zestig meter hoge heuvel is een oorlogssite uit de Eerste Wereldoorlog. Hier hebben Britten en Duitsers meerdere keren gevochten om de heuvel. Beroemd is de herovering van de heuvel door de Britten op 17 april 1915. Na wekenlang tunnels gegraven te hebben zijn er een zestal mijnen in deze tunnels tot ontploffing gebracht. In een tijdsbestek van ongeveer tien seconden werden de verdedigingswerken van de Duitsers verwoest. Tegenwoordig kun je Hill 60 bezoeken. Het is inmiddels grotendeels begroeid met struiken en bomen. Op de heuvel zie je nog restanten van bunkers. Ook zijn is er een monument op de heuvel geplaatst ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten.



Winkelen in Ieper

Als je in Ieper bent is er meer te beleven dan bezienswaardigheden. Als je toch in het centrum van Ieper bent kun je ook tijd besteden aan winkelen. Op en rondom de Grote Markt vind je voldoende winkels om je eventjes zoet te houden. Naast de bekende ketens zie je in Ieper nog voldoende zelfstandige winkeltjes. De beste winkelstraten in het centrum zijn de Boterstraat, de Neermarkt, de Menenstraat en de Grote Markt zelf. Met uitzondering van enkele koopzondagen per jaar zijn de meeste winkels in Ieper op zondag gesloten.

In Flanders Fields Museum

Een museum dat je moet bezoeken als je in Ieper bent is het In Flanders Fields Museum. Dit museum laat je op interactieve wijze zien wat de aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog, hoe de Eerste Wereldoorlog is verkopen en de naoorlogse periode. Getoond wordt hoe verwoestend de oorlog was voor Ieper en de omgeving van Ieper. Verder kun je een hoop attributen zien die uit de oorlog komen en leer je over de vier slagen om Ieper. Tijdens je tocht door het museum wordt je begeleid door je persoonlijke poppy-armband. Die zorgt ervoor dat je persoonlijke verhalen te horen krijgt tijdens je museumbezoek, in jouw taal. Na afloop mag je het armbandje houden. Je mag het ook weer inleveren, waarbij je je statiegeld terugkrijgt. Het In Flanders Fields Museum is gevestigd in de Lakenhallen in het centrum van Ieper. Het is een permanente tentoonstelling die alle dagen van de week geopend is. Op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Menenpoort

Als je vanuit oostelijke richting het centrum van Ieper binnenrijdt dan zul je waarschijnlijk door de Menenpoort rijden. De Menenpoort overspant de Menenstraat. De huidige poort stamt uit 1927 en is weggezet waar een totaal andere poort stond. De nieuwe Menenpoort is door de Britten gebouwd. Het is een groot herdenkingsmonument voor de ruim vijftigduizend Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen zijn. Ze zijn zo goed als zeker omgekomen tijdens de oorlog, maar ze zijn niet meer teruggevonden of geïdentificeerd. De namen van deze soldaten zijn terug te vinden op de vele panelen die terug te vinden zijn in het monument. Nog steeds worden tijdens graafwerkzaamheden in de omgeving resten van soldaten gevonden. Zodra deze worden geïdentificeerd als die van een vermiste Brit, worden ze tijdens een officiële ceremonie herbegraven. Daarna wordt zijn naam verwijderd van de gedenktekens van de onbekenden.

Onder de Menenpoort wordt nog steeds iedere dag om 20 uur de Last Post gespeeld ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten. Als je een hele dag in en rondom Ieper doorgebracht hebt en je verdiept hebt in de geschiedenis, dan maakt dit ceremoniële trompetsignaal extra veel indruk.

Grote Markt

De Grote Markt is het centrale plein van Ieper. Dit plein is al eeuwenlang het centrum van de stad. Volgens de meeste toeristen is de Grote Markt ook veruit de mooiste plek van de stad. Dat komt mede door de indrukwekkende Lakenhallen en het belfort, gelegen aan de noordwestkant van het plein. Zeker zo fraai is ook de Nieuwerck, waarin tegenwoordig het stadhuis van Ieper gevestigd is, en de horecapanden aan de noordzijde van de Grote Markt. De zuidkant wordt vooral gedomineerd door winkels, aangevuld met wat horeca. Het Gerechtshof is een gebouw dat toegevoegd is na de wederopbouw van het plein. Net zoals de rest van de stad Ieper was ook de Grote Markt grotendeels verwoest tijdens W.O. I. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw werd de Grote Markt hersteld in een historiserende wederopbouwarchitectuur. Het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis is toen vervangen door het Gerechtshof.

Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is een kerk gelegen in het centrum van Ieper. De oorspronkelijke kerk is tijdens de Eerste Wereldoorlog compleet vernield. In de periode 1922-1930 is de kerk herbouwd. Wie nu door de kerk loopt heeft het gevoel in een veel oudere kerk rond te lopen. Het bezoeken van de Sint-Maartenskerk is helemaal gratis. Tijdens de missen worden toeristen verzocht niet door de kerk te gaan wandelen.

Vismarkt

De Vismarkt van Ieper is oorspronkelijk een marktplein waar verse vis verkocht werd. Het plein stamt uit het begin van de achttiende eeuw. Je bereikt het plein via de Vispoort die aan de Boterstraat staat. Ook de Vismarkt heeft W.O. I niet overleefd. De Vismarkt die je tegenwoordig aantreft is deels een reconstructie van hoe de situatie voor de oorlog was. De oorspronkelijke gietijzeren colonetten keerden niet terug in het straatbeeld. Hiervoor in de plaats zijn er twee visstands van arduinsteen weggezet. De Vismarkt heeft haar functie als verkooppunt van vis al jaren geleden verloren. Tegenwoordig is dit een stukje uitgaansgebied van Ieper. Opvallend bouwwerk is het tolhuisje. Ook dit is een reconstructie. Vroeger moesten de vissers hier tol betalen.

Bellewaerde Park

Bellewaerde Park is een 54 hectare tellend pret- en dierenpark gelegen bij Ieper. Met bijna een miljoen bezoekers per jaar behoort Bellewaerde tot de best bezochte pretparken van België. Het park bestaat al sinds 1954. Toen was het een pretpark waarbij het thema ‘safari’ centraal stond en heette het nog ‘Toeristisch Centrum Bellewaerde’. In 1971 werd het omgetoverd tot Bellewaerde Park, nadat het korte tijd Safaripark Zillebeke geheten heeft. Dieren stonden centraal in het park. Vanaf begin jaren tachtig is er een koerswijziging ingezet waarbij het park steeds meer ook een pretpark geworden is. Allerlei attracties zijn toegevoegd waaronder een aantal snelle attracties voor de oudere kinderen en volwassenen, maar ook een compleet KidsPark die vol staat met leuke attracties voor jongere kinderen.

Parkeren

In de binnenstad van Ieper geldt vrijwel overal betaald parkeren. De prijzen vallen in vergelijking tot grotere steden zeer mee. Houd er wel rekening mee dat je op de meeste plekken maximaal 3 uur mag parkeren (of eventjes een nieuw parkeerbonnetje uit de automaat trekken). In een aantal straten geldt een nadrukkelijk parkeer- en/of stopverbod. Soms is parkeren exclusief voorbehouden aan bewoners van de betreffende straat. Parkeergarages zijn er niet in het centrum van Ieper. Wel zijn er redelijk wat parkeerplekken op straat en op pleinen. Met name op de Grote Markt en op het Vandenpeereboomplein zul je redelijk wat parkeerplaatsen vinden.

Begraafplaatsen

In en rondom Ieper liggen tientallen begraafplaatsen waar soldaten begraven liggen die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn. Ook in dorpen en gemeentes in de buurt van Ieper zijn er veel begraafplaatsen van legers en eenheden van de Commonwealth. De begraafplaatsen worden perfect onderhouden door de Belgische gemeenschap.

Toeristische informatie

Op de site www.toerisme-ieper.be kun je veel toeristische, zo niet alle toeristische informatie halen die je nodig kunt hebben. Als je in Ieper zelf bent kun je ook bij de Dienst Toerisme binnenwandelen. Zij zitten in de Lakenhallen aan de Grote Markt. Het kantoor is maandag tot en met zaterdag geopend van 9 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 18 uur. Aan de balie kun je om informatie vragen. Ook kun je er allerlei routekaarten kopen. In het kantoor is ook volop gratis informatie te halen. Zo kun je een gratis plattegrond van Ieper meenemen waarop een fraai uitgestippelde wandelroute staat. Op die kaart staan ook alle hoogtepunten aangegeven.

Overnachten in Ieper

Ieper is geen grote stad. Je zult daarom niet kunnen kiezen uit enorm veel hotels als je in Ieper wilt overnachten. Populaire hotels in Ieper die gunstig gelegen zijn, zijn het Albion Hotel, het Ariane Hotel, het Main Street Hotel en Novotel Ieper Centrum. De prijzen zijn heel erg afhankelijk van de drukte. Soms kun je al vanaf enkele tientjes per persoon een leuke kamer boeken in Ieper.

Britten

Voor de Britten is Ieper het middelpunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Opvallend is dan ook het aantal Britse toeristen dat je in en rondom Ieper aantreft. Ook de bloemen, bloemenkransen, kruisjes en de vele poppies (klaprozen) die je overal aantreft zijn geplaatst door Britse toeristen. Vooral rondom Remembrance Day (ook wel Poppy Day genoemd) zijn er veel Britten in Ieper. Op deze dag, 11 november, worden de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog herdacht, maar ook gevallenen tijdens alle andere oorlogen en conflicten. De datum 11 november is gebaseerd op de dag dat de Eerste Wereldoorlog eindigde: 11 november 1918.

Tours met gids

Leerzaam is een tour met gids door de Flanders Fields. Frontline Tours is gespecialiseerd in het organiseren van tours met gids door de Ieperboog. Ze bieden verschillende tours aan, variërend van twee tot vier uur durende tours. Je wordt met comfortabele minibussen van hotspot naar hotspot gebracht, waarbij een ervaren gids je uitleg geeft over wat je ziet en wat er zich in het verleden afgespeeld heeft. Op aanvraag kun je ook specifieke tours samen laten stellen.

Pauselijk bezoek

Op 17 mei 1985 bezocht de toenmalige paus Johannes Paulus II de stad Ieper als onderdeel van zijn bezoek aan Nederland en België. Een tegel in de muur van het stadhuis herinnert aan dit hoogtepunt van de stad. Tijdens zijn bezoek bad de paus voor vrede. Sindsdien heeft Ieper naast de bijnaam Kattenstad een tweede bijnaam: ‘Vredesstad’.

Last post

Bij de Menenpoort wordt iedere dag om 20 uur de Last Post gespeeld. Dit ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.