Helsinki: bruisende stad aan de Finse Golf

Bij Helsinki denken veel Nederlanders aan een koude dure stad. Deels terecht, als je kijkt naar de winterperiode in de Finse hoofdstad. Het gure winterweer zorgt ervoor dat het buiten inderdaad niet echt aangenaam is. Echter zijn de zomers over het algemeen zeer aangenaam in Helsinki, waardoor het beeld van een koele stad slechts deels klopt. Hetzelfde geldt voor de reputatie van dure stad. Zoals de meeste Scandinavische steden is Helsinki inderdaad gemiddeld genomen wat duurder dan veel andere Europese steden. Je krijgt er echter wel wat voor terug. Helsinki behoort tot de meest leefbare en veilige steden ter wereld. De hoge levensstandaard merk je ook als toerist. Hotelkamers zijn over het algemeen uitstekend, het eten is soms zelfs voortreffelijk en de staat van onderhoud van pleinen en straten is prima voor elkaar. Wie Helsinki bezoekt die krijgt te maken met een bruisende stad. Zelden hoef je je te vervelen. Helsinki is geen verzameling van middeleeuwse straten, maar een moderne stad met uitstekende voorzieningen.



Klassieke auto’s

Iedere eerste vrijdag van de maand kun je op Kauppatori (het Marktplein) in Helsinki klassieke en moderne Amerikaanse auto’s bekijken, aangevuld met Europese klassiekers. Zodra de marktkramen van het plein verdwenen zijn verandert Kauppatori in een grote autoshow. Op het plein staan de auto’s in rijen opgesteld en de rest van de auto’s rijd daar tussendoor. Voor autoliefhebbers is zo’n avondje in Helsinki puur genieten. Het gebrul van de V6 en V8 motoren wordt zoals het hoort aangevuld met de klanken van een band die vooral Amerikaanse muziek speelt. Op een mooie zomeravond kun je hier meer dan tweehonderd auto’s bewonderen. Behalve de klassieke Chevy’s, Mustangs en Cadillacs is er ook plek voor flink gepimpte busjes en Europese klassieke auto’s zoals de Mercedes SL (eerste model), de oer Kever, oude Porsches en zelfs een Opel Manta en Ascona kun je hier aantreffen. Dit is zonder enige twijfel één van de leukste gratis attracties van Helsinki.



Kauppatori

Het Marktplein is één van de belangrijkste plekken in Helsinki. De lokale naam voor het Marktplein is Kauppatori. De zuidkant van het plein ligt aan het water, de noordkant staat vol met prachtige gebouwen die het Marktplein zozeer haar eigen gezicht geven. Nadrukkelijk aanwezig is het brede Stadhuis van Helsinki dat aan de rechterkant geflankeerd wordt door de Zweedse Ambassade. De bijzondere lokatie van dit diplomatenkantoor danken de Zweden aan de bijzondere relatie tussen de Finnen en Zweden. Gebouwen die het plein completeren zijn het Presidentieel Paleis en het Hooggerechtshof. Op het plein is het bijna iedere dag markt. De zondagen is het alleen in de zomer markt. De markt duurt officieel van 6:30 tot 14:00 uur, maar in de warme maanden zie je de laatste kraampjes pas tegen zes uur ’s avonds sluiten. In de zomer is er  vooral veel vers fruit en verse vis te koop. De Markt van Helsinki is een plek waar je ook prima kunt eten. Met name heerlijke vis, maar ook lokale specialiteiten zoals rendier.

Helsinki Samba Carnaval

Eens per jaar, in de maand juni, verandert de Finse hoofdstad Helsinki in het zweterige Rio de Janeiro. Het is dan tijd voor het zomercarnaval, waarbij een aantal sambascholen in parade door de binnenstad van Helsinki trekken. De optocht begint om 3 uur ’s middags en gaat door een aantal belangrijke straten van Helsinki’s centrum zoals Esplanade. Voordat de optocht begint verzamelen de groepen zich op het Senaatsplein. Het anders al zo drukke plein is dan werkelijk bomvol met mensen. De dansscholen bereiden zich voor. De vele danseressen en dansers poseren met veel liefde en plezier voor de vele camera’s van toeristen. Op het podium wordt er alvast opzwepende Braziliaanse sambamuziek gespeeld om de sfeer er in te brengen. Het zomercarnaval van Helsinki is met ongeveer 20 tot 30 duizend toeschouwers een stuk kleiner dan het echte Braziliaanse carnaval in Rio. De sfeer is er echter niet minder om.

Bridge of Love

Sinds het jaar 2010 is het officieel toegestaan om in Helsinki hangslotjes aan bruggen te hangen. Dit verschijnsel dat oorspronkelijk uit een Italiaanse film uit 2004 komt heeft zich in razend tempo door Europa maar ook elders verspreid. De gemeente Helsinki volgt het voorbeeld van onder andere Seoul, Riga, Rome, Florence en Montevideo. Officieel mag je nu aan elke brug in Helsinki een hangslotje hangen met de namen van de twee geliefden erop plus de datum. Daarna behoor je het sleuteltje in het water te hangen.

Het is wel mogelijk dat slotjes verwijderd worden als dat nodig is voor onderhoudswerkzaamheden of herstel van een brug. De meest populaire brug in Helsinki om een slotje aan te hangen is de smalle voetgangersbrug die over de Vataa ligt. Deze brug heeft dan ook de officiële bijnaam “Bridge of Love” gekregen. Je herkent deze brug aan het plakkaat op de brug (en aan de vele sloten).

De Domkerk

De Domkerk van Helsinki (Helsingin tuemiokirkko) is het bekendste gebouw van Helsinki en heel Finland. De uit 1852 stammende kerk is een lutherse kerk. Het kerkgebouw is in een neoclassicistische stijl gebouwd, waarbij aan de buitenkant de kleur wit domineert met  daarboven op groene koepels met gouden versiersels. Op zonnige dagen steekt het gebouw prachtig af tegen de blauwe hemel.

Tijdens de weekeindes en religieuze feestdagen worden er missen gehouden in de kerk. Buiten de kerkelijke diensten is de Dom geopend voor publiek om te bezichtigen. Jaarlijks bezoeken ongeveer vierhonderdduizend toeristen de kerk. Erg indrukwekkend is ook het uitzicht vanaf het terras rondom de kerk. Je hebt een prachtig uitzicht over het Senaatsplein maar ook over een deel van de binnenstad van Helsinki.

Boottocht

Omdat Helsinki verspreid ligt over meerdere eilanden, mag een boottocht eigenlijk niet ontbreken tijdens een reis naar Helsinki. Op die manier krijg je een completer beeld van de stad. Tijdens de zomermaanden zie je dan ook hoe graag de Finnen aan het water verblijven. Wandelen door de parken aan het water, een glas wijn of bier drinken op de vele terrasjes of heelijk eten aan of zelfs op het water. Er zijn verschillende aanbieders van boottochten. Een normale boottocht duurt ongeveer anderhalf uur. ’s Avonds zijn er vaak langer rondvaarten waarbij de passagiers kunnen dineren op de boot. De grootste aanbieder van rondvaarten vanuit Helsinki is Royal Line. Hun boten vind je direct in de hoek bij het Marktplein. Kinderen varen gratis mee op deze rondvaartboten. De rondvaarten hebben altijd een thema, zoals bijvoorbeeld de drooglegging van Finland in het begin van de vorige eeuw en de lucratieve smokkel van alcohol in die periode.

Winkelen in Helsinki

Helsinki als winkelstad? Ja, zeker weten. Dankzij het redelijk compacte centrum liggen de meeste winkels en winkelcentra redelijk dicht bij elkaar. Behalve de vele internationale ketens, die je ook hier ziet, telt Helsinki gelukkig nog veel ‘eigen’ winkels. Vooral op het gebied van moderne kunst en design is het hier nog leuk snuffelen. Grote kans dat je hier leuke objecten tegenkomt die je graag in je huis zou willen zien. Of ze betaalbaar zijn is een kwestie van hoe groot je beurs is en hoever je wilt gaan voor iets aparts. Want aan de unieke stukken die je tegenkomt hangt helaas vaak wel een pittig prijskaartje. De gangbare producten zoals kleding, schoenen, parfum en zo zijn gemiddeld in Helsinki wel wat duurder dan in Nederland. Als de prijs doorslaggevend is voor de kwaliteit van het winkelgenot dan moet je het misschien beter bij windowshopping houden. Wie bereid is iets meer te betalen die zal in Helsinki gewoon een erg leuke winkelstad zien. De meeste winkels vind je rondom en ten noorden van Esplanade. Een erg populair overdekt winkelcentrum is Forum. In tegenstelling tot veel shopping malls in het buitenland zit de foodcourt op de laagste verdieping (-1). Hier zit ook een supermarkt waar je drankjes en snacks kunt halen als je de dure minibar van je hotelkamer wilt ontwijken.

Senaatsplein

Het Senaatsplein (Senaatintori) is het bekendste plein van Finland. Het is tevens de belangrijkste bezienswaardigheid van Helsinki. Het Senaatsplein ligt in het hart van de stad. Er kan geen fotoreportage van Helsinki voorbijkomen of het Senaatsplein staat er op afgebeeld. Het plein is letterlijk en figuurlijk het hart van de stad. Als er eens een keertje niets te doen is zit men massaal op de trappen voor de witte Dom met haar prachtige groene koepels. Deze uit de negentiende eeuw stammende lutherse kerk is het meest gefotografeerde object uit heel Finland. Het is echter niet eenvoudig om dit fraaie bouwwerk er met het hele plein op te zetten zonder ‘storende elementen’ in de foto. Dat komt omdat er op het Senaatsplein bijna altijd wel iets gaande is. De ene keer een massale demonstratie, dan weer een keer een feest en soms een groots concert waar tienduizenden mensen op af komen. En op dagen dat er eens een keer niets is, is men vaak bezig net iets op te bouwen of iets af te breken. Vandaar dat de meeste foto’s die op het plein genomen worden slechts een deel van het plein omvatten.

Esplanade

Een straat die in Helsinki zeer populair is, is Esplanade. Eigenlijk meer een plein dan een straat. Dit komt door het parkachtige middenstuk, waar locals en toeristen graag komen om te wandelen maar vooral om vanaf een van de vele bankjes lekker even een rustmomentje te nemen. Lekker met vrienden het nieuws van de dag bespreken of zwijgend mensen gadeslaan. Esplanade is dé plek in Helsinki waar je heerlijk zittend op een bankje naar andere mensen gaapt. Rondom het centraal op Esplanade gelegen

J.L. Runebergmonument zijn regelmatig straatartiesten te vinden. Muzikanten en andere artiesten proberen zo een graantje mee te pikken van de populariteit van deze plek. Aan weerskanten van de straat vind je winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden die zeker de moeite waard zijn. Zo zit aan de noordkant van Esplanade de winkel van het dure designerlabel Louis Vuitton. Aan de westelijke kant van Esplanade zit het Zweeds Theater. In de zomermaanden is het terras bij een beetje goed weer druk bezocht.

Het weer in Helsinki

Als je naar Helsinki gaat dan moet je er rekening mee houden dat de winters donker, koel en lang zijn. In november vallen vaak de eerste sneeuwvlokken al, maar pas een maand later is er vaak sprake van een permanent sneeuwdek. Deze witte laag blijft vaak intact tot eind maart, soms zelfs begin april. Het is in de winter ook koud in Helsinki. Overdag ligt het kwik gemiddeld tussen de min graden en het vriespunt. ‘s Nachts daalt het kwik richting de min tien graden Celsius of ver daaronder. De Finse Golf is in deze periode bevroren. IJsbrekers moeten er ervoor zorgen dat (veer)boten kunnen blijven varen. Zodra de winter over is wordt het snel aangenamer in Helsinki. De maanden juni, juli en augustus zijn vaak heerlijk. De zon schijnt uitbundig, de kans op neerslag is niet al te groot en de temperatuur ligt overdag tussen de 18 en 25 graden. Soms gaat het kwik daar overheen, maar warmer 29-30 graden wordt het zelden. Bij droog zonnig weer is het bij 20-22 graden al zeer god vertoeven in de stad. Je kunt gewoon in je korte broek of zomerjurkje rondlopen zonder dat je loopt te puffen vanwege veel te hoge temperaturen. Wij zouden iedereen aan willen raden om een vakantie naar Helsinki vooral gedurende deze drie maanden te boeken.

Restaurant Kappeli

Een begrip in Helsinki is Restaurant Kappeli. Dit restaurant opende haar deuren voor het eerst in het jaar 1867, op de 4e juni. Al snel was het dé plek in Helsinki waar je moest zijn om te genieten van een heerlijke maaltijd. Nu, na ongeveer anderhalve eeuw, is Kappeli nog steeds één van de drukst bezochte eetgelegenheden in het centrum van de Finse hoofdstad. Meerdere kleine aanpassingen en een enkele renovatie zoals die van ‘de kapel’ in de jaren zeventig hebben ervoor gezorgd dat de grandeur van weleer nog steeds intact is. Naar Kappeli ga je vooral voor de heerlijke visgerechten en de overheerlijke filet van rendier, maar ook om gezien te worden. Vooral in de zomermaanden is het erg druk in Kappeli. Wil je zeker zijn van een plaatsje dan is reserveren, zeker voor de vrijdag- of zaterdagavond, aangeraden.

Koffiedrinkers

Als je denkt dat we in Nederland koffiedrinkers zijn, dan moet je eens goed rondkijken in Helsinki. Al jarenlang staan de Finnen op de eerste plaats als het gaat om de hoeveelheid koffie die er gemiddeld per persoon per jaar gedronken wordt. Gemiddeld drinkt men in Helsinki per persoon 10 tot 12 kilo gebrande koffie per jaar. Dat komt neer op 700 tot 1300 kopjes koffie per persoon per jaar, afhankelijk van de sterkte en hoeveelheid. Je kunt dan ook vrijwel overal in Helsinki wel een kop koffie krijgen. De kwantiteit waarin de Finnen koffie drinken zegt helaas niets over de kwaliteit. Ook in Helsinki loop je kans om slootwater geserveerd te krijgen. Er zijn verspreid door de stad echter een aantal goede koffie- en theehuizen te vinden die een uitstekende reputatie hebben dankzij de smaakvolle koffie die ze serveren. Beroemd zijn onder andere Café Eckberg aan Bulevardi 9 en Café Carusel aan Merisatamanranta 10. Dit is vooral ook een uitstekende plek om te lunchen.

Suomenlinna

Voordat je vanaf de Finse Golf Helsinki bereikt passeer je Suomenlinna. Deze eilandengroep is daarom jarenlang een belangrijk militair bolwerk voor de Finnen geweest. Van hieruit kon men ongewenste gasten uit Helsinki weren. De oorsprong van de militaire basis hier gaat helemaal terug naar het jaar 1748, toen men begon met de aanleg van een zwaar bewapende militaire basis. Dit was vooral bedoeld om de Russen te kunnen weren als dat nodig zou zijn. Tot in het jaar 1978 hebben zijn hier militairen gestationeerd geweest. Niet altijd Finse soldaten, want in de 19e eeuw waren de Russen gedurende 46 jaar de baas op Suomenlinna. Tegenwoordig is Suomenlinna een belangrijke toeristische bezienswaardigheid. Dat komt mede de Unesco Suomenlinna op de werelderfgoed lijst geplaatst is. Sindsdien varen dagelijks grote aantallen toeristen vanaf Helsinki naar de veerhaven van Suomenlinna. Eigenlijk is Suomenlinna één groot openluchtmuseum. Aangenaam is dat er geen verkeer met een verbrandingsmotor toegestaan is op Suomenlinna.

Hietalahden Kauppahalli

Een fraaie overdekte markt ligt aan het plein Hietalahdentori, in het westen van Helsinki. Deze vrij kleine overdekte markt is dagelijks geopend en is gevestigd in een fraai Jugendstil gebouw. Er is hier geen sprake van echte kraampjes, maar kleine winkels die op vaste plekken in het gebouw zitten. Bij de entree vind je een kleine plattegrond waarop de winkeliers aangeduid staan. De markthal is vrij krap. Als het druk is moet je al schuifelend door de gangen. Het gros van de kraampjes verkoopt verse producten en lekkernijen. Visliefhebbers moeten hier zeker de gerookte zalm eens proberen. Lekkerder zul je hem waarschijnlijk nog niet eerder op hebben. De markt is vanaf ’s morgens 8 uur geopend, op zondag vanaf 10 uur. In de zomermaanden is er een drukbezochte vlooienmarkt te vinden op het plein voor de markthal.

Parkeren in Helsinki

Voor een grote stad (Helsinki telt meer dan een miljoen inwoners) is parkeren relatief gemakkelijk. Het hangt er wel een beetje van af waar je wilt parkeren. Over het algemeen zul je niet zo lang hoeven zoeken naar een parkeerplaats. Nadeel is wel dat je in een redelijk groot deel van Helsinki moet betalen om te parkeren. Dit is meestal van 9 tot 21 uur. Parkeertarieven zijn verdeeld in zones. De duurste parkeerplekken van Helsinki vind je bij de veerhaven. Hier moet je tientallen euro’s betalen voor 1 etmaal parkeren. Op de meeste plekken in de stad vallen de tarieven mee. Zeker voor Europese begrippen zijn de parkeerkosten niet over de top in Helsinki. Voor wie overdekt wil parkeren zijn er een aantal parkeergarages. Deze zitten vooral geconcentreerd in het centrum en dan met name in de buurt van de grote winkelstraten.

Uspenskikathedraal

De Uspenskikathedraal (Uspenskin katedraali) is een Russisch-orthodoxe kerk die een dominante positie inneemt op het schiereiland Katajanokka. Als je bij zonnig weer de oostelijke haven van Helsinki binnenvaart zie je de kathedraal al vanaf grote afstand liggen. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele gouden versierselen op de torens. De Uspenskikathedraal is met rode bakstenen gebouwd met daar boven op contrasterende groene torendaken. De Uspenskikathedraal staat op een kunstmatige verhoging. Iets wat je nu niet direct ziet omdat de verhoging op natuurlijke wijze geïntegreerd lijkt te zijn binnen de omgeving. De verhoging zorgt ervoor dat je vanaf het terras voor de kerk een mooi uitzicht hebt op de jachthaven aan de noordkant en het in westelijke richting gelegen centrum. De Uspenskikathedraal is gratis te bezoeken. Dat doen bijna een half miljoen bezoekers per jaar. Wie de kerk betreedt zal een tweetal zaken opvallen. Allereerst zijn er, zoals het hoort in een Russisch-orthodoxe kerk, geen zitbanken aanwezig. Ten tweede zie je achter het altaar de kenmerkende iconostase, een wand vol iconen. Deze waardevolle iconen zijn populair onder het dievengilde, getuige een paar vrij recente ontvreemdingen van iconen uit de kerk.

Ruoholahti

De wijk Ruoholahti is een fraai voorbeeld van hoe een fabrieks- en havenwijk omgeturned wordt tot een leuke, moderne en vooral leefbare wijk. De fabrieken en andere bedrijven die er nog zitten of zich hier nieuw gevestigd hebben zijn op fraaie wijze geïntegreerd binnen de onder architectuur gebouwde wooncomplexen. In Ruoholahti is er op mooie wijze gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, waarbij men zo weinig mogelijk heeft vastgehouden aan traditionele planologische indelingen. Het water zorgt voor leven in Ruoholahti. Vooral tijdens de warme zomermaanden heeft het aanwezige water veel aantrekkingskracht tot de bewoners van de wijk.

Stockmann

Hét warenhuis van Helsinki is Stockmann. Dit warenhuis is gevestigd in een prachtig karakteristiek gebouw in het centrum van Helsinki. Stockmann is wat betreft aanbod een beetje te vergelijken met de Bijenkorf in Nederland. In de periode 2007-2010 heeft Stockmann een grote verbouwing ondergaan. Het totaal aantal vierkante meters winkeloppervlakte is toen vergroot naar maar liefst 50 duizend vierkante meters. Stockmann heeft een eigen parkeergarage met plek voor zeshonderd auto’s. Stockmann is doordeweeks geopend van 9 tot 21 uur, op zaterdag van 9 tot 18 uur en op zondag van 12 tot 18 uur.

Altijd iets te doen

Helsinki is een levendige stad waar altijd iets te doen is. Althans, in de zomermaanden. De winterperiode is koud in Helsinki. Door de ligging ten opzichte van de evenaar zijn de dagen in de winter kort en grijs. Niet echt uitnodigend voor het buitenleven. Zodra de winter voorbij is en de dagen aanzienlijk langer worden kom Helsinki uit haar winterslaap. Het buitenleven komt op gang en verspreid over de stad wordt er van alles georganiseerd.  Zo kan het zo zijn dat op de belangrijkste pleinen van Helsinki er in een weekend ovral wel iets te doen is. Dit maakt van Helsinki een dynamische stad, waar het iedere dag afwachten is wat je zult/kunt zien en doen. Een greep uit een willekeurig weekend dat wij in de mand juni in Helsinki waren: Samba Carnaval vanaf het Senaatsplein, bijeenkomst van Amerikaanse auto’s op het Marktplein, dineren in de lucht bij het Centraal Station, klassieke auto’s bij het Centraal station, een straathockeytoernooi op het plein bij Kamppi en een grote rommelmarkt bij Hietalahti kauppahalli. Dit is slechts een greep uit wat er te doen was dat weekend.

Huisje buitenaf

Als je je per boot op het water rondom Helsinki begeeft dan zul je zien dat op de zwaar beboste eilanden rondom de stad veel houten huisjes te zien zijn. Voor Finnen zijn deze huisjes meestal geen hoofdverblijfplaats maar vormen zij een tweede woning. Er wordt vooral in de zomermaanden gebruik gemaakt van deze huisjes. Het doel is tegenwoordig vooral recreatief. Lekker de drukte van de stad ontlopen en genieten van de natuur. Aan het water kun je meestal prima vissen.

Fietsen in Helsinki

Helsinki is een echte fietsstad. Vooral in de zomermaanden wordt er veel gefietst, maar zelfs tijdens de koude winters zie je voldoende mensen de kou trotseren op de fiets. Voor toeristen is fietsen een ideale manier om wat meer van Helsinki te zien zonder gebruik te hoeven maken van het openbaar vervoer. Het verkeer is prima ingesteld op fietsers. De meeste plekken in Helsinki kennen fietspaden en vooral vaak een combinatie van fietspad en voetpad. Realiseer je wel dat met name toeristen niet altijd beseffen dat er ook fietsers rondrijden. Houd daarom altijd voetgangers goed in de gaten als je ze passeert. Vergeet vooral niet om tijdig van je fietsbel gebruik te maken als dat nodig is. Een aantal hotels stelt fietsen gratis ter beschikking aan hun gasten. Houd er rekening mee dat je in Finland wettelijk verplicht bent een fietshelm te dragen. Er wordt niet actief op gecontroleerd of bekeurd, maar mocht je bij een ongeluk betrokken raken dan kan het verzekeringstechnisch wel problemen opleveren als je op het moment van het ongeluk geen fietshelm droeg.

Helsinki duur?

Helsinki (en Finland) heeft net als de andere Scandinavische landen de reputatie duur te zijn. Dat klopt niet helemaal. Roepen dat Helsinki duur is, is erg ongenuanceerd. Ten eerste moet je kijken naar de prijs-/kwaliteit-verhouding. Die ligt over het algemeen op een zeer acceptabel niveau. Ten tweede moet je de prijzen in Helsinki vergelijken met die van een andere Europese hoofdstad. Net als bij ons zijn de prijzen in Helsinki over het algemeen ook wat duurder dan in kleinere plaatsen. In Amsterdam geldt dat ook. Heb je al eens geprobeerd een goed hotel te boeken in Amsterdam of je auto in het centrum geparkeerd? In vergelijking tot onze eigen hoofdstad doet Helsinki het dan nog niet zo slecht.

Uit eten is in Helsinki inderdaad aan de prijzige kant. De kwaliteit van het eten en het culinaire gehalte zijn dan over het algemeen top. Goedkoper eten is ook in Helsinki prima mogelijk. Eet dan bij een stalletje op de markt, bij een fastfoodrestaurant of in een markthal. Je betaalt dan een stuk minder en eet over het algemeen nog steeds prima.

Taxi’s zijn iets duurder dan in Amsterdam, parkeren is goedkoper, brandstof is goedkoper, openbaar vervoer is ongeveer net zo duur. Accijnsproducten zoals alcohol en sigaretten zijn duurder in Helsinki. In het restaurant en op het terras merk je dit als toerist ook. Geloof echter niet de spookverhalen dat je het twee- tot drievoudige betaalt in Helsinki. Rene op ongeveer 20 tot 50 procent meer dan in Amsterdam.

Betalen met creditcard

In Helsinki betaal je met de euro. Finland behoort tot de eerste landen die de euro als betaalmiddel ging gebruiken, samen met o.a. Nederland. Je hoeft dus geen geld te wisselen als je een reisje naar Helsinki maakt. Wat je in Helsinki ook niet hoeft te doen is met grote hoeveelheden contant geld rondlopen. Electronisch betalen is in Finland nog meer ingeburgerd dan bij ons. Ze accepteren je Visa of Mastercard niet alleen in winkels, restaurants en hotels, maar zelfs bij veel eetkraampjes en marktkraampjes kun je gewoon met je creditcard betalen. Ook bij excursies zoals boottochtjes is het vrij normaal dat je met plastic betaalt. We hebben zelden een Europese stad meegemaakt waar creditcards op zo’n grote schaal geaccepteerd worden.

Plattegronden en toeristeninfo

Het is altijd handig om wat gratis informatie te krijgen over je vakantiebestemming. Als je op vliegveld Helsinki-Vantaa geland bent dan vind je de brochures over excursies, boekjes met handige tips en plattegronden van Helsinki bij de balie van de toeristische dienst. Deze bevindt zich in de aankomsthal. Je komt hier nadat je je bagage opgehaald hebt en de douane gepasseerd bent. De mensen achter de balie kunnen je vragen over Helsinki beantwoorden en je nuttige tips geven over de stad.

Achter de blauwe lijn

Als je op de luchthaven van Helsinki aankomt en naar de bagageband gaat om je koffer op te halen dan zul je een fenomeen zien dat je niet op veel plekken aan zult treffen: blauwe lijnen rondom de bagageband. Het is de bedoeling dat je achter deze lijnen gaat staan, zodat iedereen een goed vrij zicht heeft op de bagage die passeert. Zie je jouw koffer of tas? Op dat moment stap je over de streep heen en pak je je bagage van de band af. Je merkt dat dit veel aangenamer werkt dan de luchthavens waar passagiers elkaar zowat staan te verdringen voor een plaatsje direct aan de band.