Parijs: romantische wereldstad in Frankrijk

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. De Franse metropool telt inclusief haar voorsteden meer dan 11 miljoen inwoners, waarmee het één van de grootste steden van Europa is. De invloedrijke positie van de stad op financieel economisch, politiek en cultureel gebied zorgt ervoor dat Parijs een zogenaamde Alfa-wereldstad is. Het behoort hiermee tot de allerbelangrijkste steden ter wereld. Deze rol wordt bevestigd door de hoeveelheid toeristen die Parijs jaarlijks bezoekt. De laatste jaren waren dat er rond de tachtig miljoen. Het toerisme is daarmee een belangrijke bron van inkomsten voor Parijs. De top 10 van meest bezochte bezienswaardigheden in Europa wordt ook gedomineerd door Parijs. De Notre Dame stond tot de enorme brand op de tweede plaats van deze top tien. Andere Parijse toppers in het lijstje zijn Sacre Coeur (nu op de 2e plaats), het Louvre (3e plaats), de Eiffeltoren (plek 6) en het Kasteel van Versailles (achtste plaats).

Het zijn vooral de vele historische en culturele hoogtepunten die de toeristen naar de stad lokt. Een andere belangrijke reden is de romantiek die onlosmakelijk aan Parijs verbonden lijkt te zijn. Eén van de bijnamen van Parijs luidt niet voor niets ‘stad van de liefde’. De romantische straten met de vele terrasjes maken Parijs ‘af’. Aan een verblijf in Parijs hangt wel een vrij hoog prijskaartje. Dat ligt onder andere aan de vrij hoge tarieven voor hotelkamers, maar ook op vrijwel alle andere facetten is Parijs aan de dure kant (terrasje, uit eten, taxi’s). Dat weerhoudt toeristen echter niet om massaal naar Parijs te komen. Het is in het centrum van Parijs dan ook altijd druk. Dat is vooral merkbaar in de metro, maar ook in de straten en rondom de vele bezienswaardigheden. Als je de topattracties wilt bezoeken is het dan ook aan te raden om vooraf via internet entreetickets te kopen.



Eiffeltoren

Er zijn weinig mensen ter wereld die niet weten wat de Eiffeltoren is, net als dat er weinigen zijn die dit monument niet direct aan de Franse hoofdstad Parijs weten te koppelen. De stalen toren meet maar liefst 324 meter inclusief de televisieantennes (317 zonder). Als je televisietorens niet meerekent is het de hoogste toren van Europa. Op het moment dat de Eiffeltoren klaar was (in het jaar 1889) was het zelfs de hoogste toren ter wereld. Opvallend feit is dat de toren niet ontworpen is door de ingenieur Alexandre Gustav Eiffel, maar door twee medewerkers van zijn bedrijf. Eiffel vond het project in eerste instantie zelfs niet mooi genoeg en te duur om uit te voeren, maar kocht het ontwerp toch van de twee medewerkers en diende het succesvol in bij de gemeente Parijs. Nu, ruim een eeuw later, is de Eiffeltoren hét symbool van Parijs en hebben al meer dan kwart miljard toeristen een bezoek gebracht aan de toren. Dat is exclusief de mensen die wel naar de Eiffeltoren gegaan zijn maar geen kaartje hebben gekocht om omhoog te gaan.

De Eiffeltoren is alle dagen van het jaar te bezoeken. Toegang is mogelijk vanaf 09:00 of 09:30 uur ’s morgens. Afhankelijk van het seizoen is de toren tot rond middernacht toegankelijk. Je hebt drie soorten kaartjes: voor de trap (t/m de 2e verdieping) of met de lift tot en met de tweede verdieping of tot en met de top. Om op en top te genieten van het uitzicht kun je een tafel reserveren in een van de restaurants in de Eiffeltoren.

Wil je er zeker van zijn dat je met de lift naar boven kunt gaan? Regel dan je entreetickets voor de Eiffeltoren op tijd. Voor de drukkere dagen kun je het beste weken van tevoren je kaartjes geregeld hebben.



Seine

Parijs dankt een groot deel van haar voorname positie aan de Seine. Deze rivier stroomt dwars door Parijs. Parijs is gesticht op Île de la Cité, een eiland gelegen in de Seine. In de loop der jaren is Parijs uit gaan dijen over de oevers van de Seine en heeft het een groot aantal dorpen opgeslokt. De Seine is tegenwoordig vooral ook een toeristische attractie geworden. Op de rivier vinden een groot aantal rondvaarten plaats die je een mooi beeld geven op de stad.

De Seine biedt ook een fraaie gratis attractie: de zonsondergang. Weinig dingen in Parijs zijn romantischer dan aan de Seine te zitten met je liefste schat, flesje wijn erbij en genieten van de zon die langzaam aan ondergaat.

Place des Vosges

Het Vogezenplein is het oudste plein van Parijs en volgens sommigen tevens het mooiste plein van Parijs. Place des Vosges ligt in de Marais-wijk. Het plein is tussen 1605 en 1612 gebouwd. Toen heette het nog Place Royale. Centraal op het plein is een publiek park aangelegd. Rondom dit park ligt een openbare weg met daar omheen bijna veertig huizen die wat betreft grotendeels overeenkomen. De rode bakstenen gevels en de arcades zorgen voor een fraai ingetogen uiterlijk. Om zonder enige discussie de titel van het mooiste plein van Parijs in de wacht te spelen zou Place des Vosges eigenlijk autovrij moeten worden. De vele geparkeerde auto’s langs de prachtige huizen zorgen ervoor dat de aandacht van de gevels afgeleid wordt. De betovering wordt als het ware verbroken.

Met TUI naar Parijs

Reisorganisatie TUI biedt kant-en-klare stedentrips naar Parijs aan. Je kunt kiezen uit meer dan vijftig hotels in verschillende prijsklassen. Voor het vervoer kun je kiezen uit eigen vervoer, het vliegtuig of de trein. TUI is de grootste touroperator van Nederland en biedt haar stedentrips naar Parijs aan onder dekking van het garantiefonds (SGR). Met TUI kies je voorzekerheid en kwaliteit!

Bekijk het aanbod van stedentrips naar Parijs bij TUI.

parijs_tui

Sacré Coeur

De Basilique du Sacré-Cœur is een basiliek in Parijs. Hij ligt op de heuvel Montmartre in het 18e arrondissement in Parijs en behoort tot de best bezochte bezienswaardigheden van de stad. Jaarlijks weten maar liefst zo’n acht miljoen toeristen de weg naar deze witte kerk te vinden. Hoewel de meeste mensen ook een kijkje in de Sacré-Cœur nemen is het vooral de weg er naartoe en het uitzicht vanaf de heuvel die het zo zeer de moeite waard maken. Er zijn twee manieren om bij Sacré-Cœur te komen. De meest gebruikte wijze is door de 237 treden naar boven te beklimmen. Menig toerist stopt eventjes op de trappen naar boven om eventjes van het uitzicht te genieten, dat mooier wordt naarmate je hoger komt. Eenmaal boven aangekomen geniet je van een wijds uitzicht over Parijs. jaarlijks kiezen ongeveer 2 miljoen mensen ervoor om met de kabeltrein naar boven te gaan in plaats van de klimmen. De Funiculaire de Montmartre is een automatische kabeltrein die tweeduizend bezoekers per uur kan verwerken. Op drukke dagen is er vaak een lange wachtrij.

Sacré-Cœur zelf is een felwitte kerk die eind negentiende eeuw gebouwd is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Frans-Duitse oorlog die in 1870-1871 woedde. De kerk is van binnen rijkelijk versierd met een groot aantal beeldhouwwerken en schilderijen. Erg fraai is de halve koepel boven het altaar waarin een enorm mozaïek van Jezus Christus verwerkt is. De basiliek is iedere dag geopend vanaf 6 uur ’s morgens tot half elf ’s avonds.

Galeries Lafayette

Amsterdam heeft de Bijenkorf, Londen heeft Harrods en Parijs heeft Galeries Lafayette. Dit warenhuis in Parijs is ooit in 1893 als een klein warenhuis begonnen. Inmiddels is de vestiging in Parijs uitgegroeid tot een begrip in Parijs waar meer dan 75.000 merken verkocht worden op tien verdiepingen. Naast de Parijse vestiging zijn er nu meer dan zestig vestigingen binnen Frankrijk en enkele in het buitenland: o.a. in Dubai, Jakarta, Berlijn en Casablanca.

Behalve het winkelen zelf is het gebouw op zich ook al de moeite waard. Vooral als je vanuit het hart van het gebouw omhoog kijkt naar de vele goud gekleurde balkons met daarboven de fraaie glazen koepel zie je hoe indrukwekkende de flagship store van Galeries Lafayette is. Vanaf het dak heb je overigens een fraai uitzicht over de stad Parijs.

Fietstocht door Parijs

Fietsen in Parijs is veilig en vooral heel erg leuk. Samen met de gids fiets je op een rustig tempo door de stad en zie je heel veel bekende bezienswaardigheden. Zo krijg je The Iron Lady, La tour Eiffel of gewoon de Eiffeltoren zeker te zien tijdens deze tocht. De gids zal je ook meenemen naar wat onbekendere, maar minstens zo mooie, bezienswaardigheden. Met wat ‘insider tips’ van jouw eigen lokale Nederlandse gids kun je na het volgen van een van de tours in Parijs zelf de stad van de liefde verder gaan ontdekken, want dan weet je precies waar je moet zijn! Een tour geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar! Boek hier de tour!

Goed om te weten:
– De fietstours door Parijs worden aangeboden door Baja Bikes. Dit is de nummer één aanbieder van fietstours wereldwijd.
– Mochten je plannen wijzigen? Dan mag je je reservering kosteloos annuleren of wijzigen.
– Je hoeft pas af te rekenen op het moment dat je de fietstour gaat doen.

Grande Arche

La Grande Arche de la Fraternité is één van de meest opvallende bouwwerken van zakenwijk La Défense. Het kubusvormige gebouw heeft een open binnenkant en is door de centrale plaatsing binnen La Défense duidelijk van grote afstand zichtbaar. Grande Arche, zoals het strak vormgegeven gebouw meestal kortweg genoemd wordt, is gebouwd naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd die door de toenmalige Franse president Mitterand uitgeschreven werd. Uiteindelijk won het ontwerp van de Deense ingenieur Erik Reitzel en architect Johan Otto von Spreckelsen. Toen Spreckelsen in 1987 kwam te overlijden nam zijn Franse collega Paul Andreu de verantwoording over de architectuur over. Twee jaar later was La Grande Arche gereed. De officiële opening vond plaats op 14 juli 1989, exact tweehonderd jaar na de bestorming van de Bastille.

Opvallend detail is dat het 110 meter hoge gebouw in dezelfde lijn staat als de Arc de Triomphe, de Obelisk van Luxor, de Arc de Triomphe du Carrousel en het Louvre. Deze lijn noemt men de Axe historique.

Stravinsky-fontein

Ten zuiden van Centre Georges Pompidou, op Place Igor Stravinsky, is een bijzondere fontein te bewonderen: de Stravinsky-fontein. Deze fontein is vernoemd naar de Russische componist Igor Fjodorovitsj Stravinsky, die gezien wordt als een van de grootste componisten van de twintigste eeuw. De fontein is ontworpen en gemaakt door het kunstenaarskoppel Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle. De fontein bestaat uit zestien sculpturen die het werk van de componist uit moeten beelden. De overwegend felgekleurde objecten staan in een bassin dat een oppervlakte heeft van 580 vierkante meter. De rand van het bassin is een populaire plek om te picknicken, om vrienden te ontmoeten en om eventjes een moment voor jezelf te nemen binnen de hectische stad Parijs.

Op het plein zie je aan de ene kant graffiti tegen de muren terwijl aan de andere kant drukbezochte horeca haar terrasjes heeft. Aan de zuidkant van Place Igor Stravinsky staat Église Saint-Merri, een kerk uit de zestiende eeuw.

Graftombe van Napoleon

In de Dôme des Invalides in Parijs is een bijzonder graf te vinden. Het is de graftombe van de voormalige Franse keizer Napoleon Bonaparte. Negentien jaar na zijn dood werd het stoffelijk overschot van Napoleon overgebracht van Sint-Helena naar Parijs, waar hij alsnog een staatsbegrafenis kreeg. Zijn stoffelijk overschot rust nu in een praalgraf dat in een put binnen de Dôme des Invalides geplaatst is. Je kunt de tombe zowel van bovenaf als vanaf beneden bekijken. Rondom de tombe staan twaalf sculpturen die ieder een overwinning van Napoleon voorstellen. In de Dôme des Invalides liggen nog een aantal familieleden van Napoleon en verschillende prominente Franse militairen en oorlogshelden opgebaard. Dankzij het veelvuldig aangebrachte goud is de koepel van Dôme des Invalides één van de meest opvallende elementen als je vanuit de Eiffeltoren of Tour Montparnasse uitkijkt over Parijs. Zeker bij zonnig weer springt de koepel direct in het oog.

Hôtel National des Invalides

Hôtel National des Invalides is een van oorsprong militair complex dat tussen 1671 en 1678 in opdracht van de toenmalige Franse vorst Lodewijk XIV gebouwd werd. Het was een onderkomen voor invalide oorlogsveteranen. Op zijn hoogtepunt bood Hôtel National des Invalides onderdak aan ongeveer vierduizend militairen. Tegenwoordig is het complex een belangrijke bezienswaardigheid in Parijs. Diverse musea vinden er hun onderkomen: het Musée de l’Armée, het Musée des Plans-Reliefs en het Musée de l’Ordre de la Libération. De koepelkerk “Dôme des Invalides” maakt ook deel uit van het complex. In deze kerk ligt onder andere Napoleon Bonaparte opgebaard, net als diverse andere belangrijke militaire leiders uit Frankrijk.

Ladurée

Als je het over Ladurée hebt, dan heb je het over een begrip in Parijs. De macarons van Ladurée zijn wereldwijd bekend en ook het gebak van Ladurée wordt als de top gezien binnen de wereld van patissiers. In Parijs zijn er in totaal zes winkels van Ladurée gevestigd en is Ladurée ook op drie plekken op luchthaven Paris Charles de Gaulle vertegenwoordigd. Per dag worden er ongeveer vijftienduizend macarons in de Parijse vestigingen van Ladurée verkocht.

Ladurée is de uitvinder van de macaron. Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes die door middel van een zachte vulling met elkaar verbonden worden. De basis van de macaron wordt gevormd door amandelen, suiker, poedersuiker en eiwit. Hier worden smaakstoffen en kleurstoffen aan toegevoegd. De eerste macarons werden in 1930 gemaakt door  Pierre Desfontaines , de kleinzoon van Louis-Ernest Ladurée. De macarons van Ladurée worden door velen omschreven als de beste ter wereld. Niet iedereen is het daar mee eens. Vooral het feit dat Ladurée weinig te bieden heeft op het gebied van verrassende smaken, wordt niet door iedereen gewaardeerd. Feit blijft dat Ladurée op het gebied van macarons, maar ook op het gebied van patisserie, tot de wereldtop behoort.

Aan de status en kwaliteit van Ladurée hangt wel een pittig prijskaartje. De vele fans maakt dat weinig uit. Zij gaan braaf in de rij staan om zo’n fraai doosje van Ladurée gevuld met macarons te bemachtigen.

Trouwfoto’s

Parijs is erg in trek voor het maken van een trouwreportage. Niet alleen mensen die in Parijs trouwen doen dit, maar ook stelletjes die hier op huwelijksreis zijn of speciaal eventjes naar Parijs reizen om hun bruidsreportage te laten maken. Parijs biedt dan ook veel prachtige locaties om schitterende foto’s te kunnen maken. Populaire spots zijn o.a. de parken en tuinen, in de buurt van de Eiffeltoren, Montmartre en de verschillende paleizen. Ook de bruggen van Parijs vormen vaak het decor van trouwfoto’s, zoals het stel op de begeleidende foto die nog gebruik maakte van de nog aanwezige liefdesslotjes op Pont des Arts.

Tanken in Parijs

In de historische straten van Parijs is het niet zo eenvoudig om zomaar eventjes een tankstation weg te zetten. Grote 24-uur bemande benzinestations liggen in Parijs vooral buiten het centrum. Dat zorgt ervoor dat je in het centrum van de Franse hoofdstad soms kleine benzinestations vindt, die bestaan uit één of twee pompen zonder verdere opsmuk. Zeg nou eerlijk… dit is toch veel fraaier in het Parijse straatbeeld dan grote logo’s van Texaco, Mobil of Shell?

Arc de Triomphe

Van alle triomfbogen ter wereld is de Arc de Triomphe in Parijs toch zeker een van de meest bekende, zo niet de meest bekende. Dit bouwwerk is één van de vele karakteristieke bouwwerken binnen de Franse hoofdstad en vormt een belangrijke bezienswaardigheid. De Arc de Triomphe staat midden op de Place Charles de Gaulle, wat een van de drukste en gevaarlijkste parkeerpleinen van Frankrijk is. Op dit plein komen maar liefst twaalf straten uit. Als je je als automobilist op dit plein begeeft heb je eigenlijk meer dan een paar ogen nodig om alles om je heen in de gaten te houden.

De Arc de Triomphe is ontworpen door Jean-François Chalgrin. De triomfboog is gebouwd ter ere van Napoleons overwinningen bij Austerlitz. De bouw nam maar liefst 30 jaar in beslag. Pas in 1836 was de bouw van het vijftig meter hoge monument klaar. Tegenwoordig is de Arc de Triomphe vaak het decor voor feesten, parades en evenementen. De Arc de Triomphe is toegankelijk voor het publiek (tegen betaling). Je bereikt de triomfboog via een ondergrondse voetgangerspassage. Probeer niet om via de weg naar het midden van het plein te lopen, want dat staat bijna gelijk aan een zelfmoordpoging. Vanaf het panoramaplatform heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Alleen daarvoor al is een bezoek aan de Arc de Triomphe aan te raden.

Jardin des Plantes

In het 5e arrondisement van Parijs ligt Jardin des Plantes. Deze fraai aangelegde botanische tuin is vrij te bezoeken en behoort volgens onze bescheiden mening tot de mooiste botanische tuinen die we hebben bezocht. Dat komt vooral omdat de ruim tienduizend plantensoorten te vinden zijn in een typische Franse tuin. Vele andere botanische tuinen die je wereldwijd ziet zijn op een andere manier ingedeeld. Jardin des Plantes is door de manier waarop de tuin aangelegd is een mooie mix van Franse tuin en botanische tuin.

De oorsprong van Jardin des Plantes ligt in d zeventiende eeuw. Lodewijk XIII liet een bescheiden botanische tuin aanleggen. In latere jaren werd de tuin uitgebreid tot het huidige terrein dat nu 28 hectare beslaat. Binnen Jardin des Plantes vind je verder een dierentuin en het Muséum national d’histoire naturelle (MNHN).

Mama Shelter

Eén van de leukste plekken om ’s avonds te komen in het 20e arrondisement is Mama Shelter aan 109 Rue de Bagnolet. Mama Shelter is een van de meest hippe hotels van de stad. Dat geldt ook voor de bijbehorende bar en restaurant. Mama Shelter is een designhotel dat een creatieve samensmelting is van de ontwerper Philippe Starck en de Franse filosoof Cyril Aouizerate. Het resultaat is een plek waar iedereen zich thuis voelt: toeristen en zakenmensen, singles en stelletjes, homo’s en hetero’s, gezinnen en mensen van middelbare leeftijd. Men heeft iets weg weten te zetten waar gewoonweg zo’n positieve vibe heerst dat je zelden iemand spreekt met negatieve ervaringen met Mama Shelter. Als je op beoordelingssites zoals tripadvisor kijkt dan zijn er weleens mensen die de ligging van het hotel (het ligt buiten het centrum) of het omgevingsgeluid als negatief ervaren. Zelf hebben we niet overnacht bij Mama Shelter, dus kunnen over de kamers niet oordelen.

Wel hebben we een duidelijke mening over de brasserie-bar van Mama Shelter. We zijn hier terecht gekomen dankzij de eigenaar van het appartement dat we huurden in Parijs. We zijn hem er nog zeer dankbaar om. Want het restaurant heeft de ‘hip’-factor zonder in te boeten aan sfeer. Geen arrogante bediening of klanten, maar juist het tegenovergestelde. Daarnaast een uitstekende en betaalbare keuken, een uitgebreide cocktailkaart en altijd lekkere muziek. Nieuwe en oude muziek worden door elkaar gedraaid. Urban, jazzy, funky…. over het algemeen echt heerlijk muziek. In Mama Shelter is ook plek voor live-muziek. Dat wordt dan ook geregeld gespeeld.

Je kunt je voorstellen dat een plek in Parijs die zo’n goede reputatie opgebouwd heeft ook druk bezocht wordt. Zeker in het weekeinde is het daarom zaak om tijdig te reserveren. Grote kans dat je anders voor niets gaat.

Wil je met metro naar Mama Shelter, reis dan naar station Alexandre Dumas of Porte de Bagnolet. Het is dan nog zo’n 600 tot 800 meter lopen tot Mama Shelter.

Wil je overnachten in Mama Shelter? Bekijk de prijzen en informatie op booking.com.

Kasteel van Versailles

Het Kasteel van Versailles is een must-see als je Parijs bezoekt. Het kasteel, dat soms weleens ten onrechte paleis genoemd wordt, ligt ongeveer vijftien tot twintig kilometer van het centrum van Parijs. Het kasteel is gebouwd in Versailles en stamt oorspronkelijk uit het begin van de zeventiende eeuw. De toenmalige Franse koning Lodewijk XIII liet hier een jachtslot wegzetten dat uitgevoerd was in rode baksteen. Lodewijk XIV, zijn zoon, heeft het slot uit laten bouwen tot een enorm kasteel. Dit is in verschillende fasen uitgevoerd. De laatste bewoner van het kasteel zelf is Lodewijk XVI geweest, die hier met zijn door het volk gehate vrouw Marie Antoinette woonde totdat het kasteel op 6 oktober 1789 door het volk bezet werd en de koninklijke familie gedwongen werd het kasteel te verlaten. Tijdens de Franse revolutie werd de inventaris van het kasteel geveild.

In de twintigste eeuw en het begin van deze eeuw is het kasteel flink gerestaureerd. Het kasteel vervult al jarenlang de rol van een museum, waarbij je een indruk krijgt van hoe men hier vroeger geleefd moet hebben en vooral ook ziet hoeveel geld er besteed moet zijn aan de bouw en onderhoud van dit immens grote verblijf. Als je het kasteel gaat bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat het er altijd druk is. Het vooraf online kopen van toegangskaartjes voorkomt niet dat je buiten eerst een lange tot zeer lange wachtrij in moet voordat je naar binnen kunt.

versailles3 versailles2

Les Docks

In het oosten van Parijs zijn enkele pakhuizen aan de Seine omgetoverd tot een fraai nieuw geheel: Cité de la Mode et du Design. Deze mode- en designstad wordt vaak aangeduid als Les Docks. Het project is ontworpen door de architecten Jakob en MacFarlane en behoort tot de meest opvallende staaltjes van moderne architectuur binnen Parijs. Het gebouw is officieel geopend in 2010, hoewel L’Institut Français de la mode al twee jaar eerder van start is gegaan op deze plek. In Les Docks vind je winkels en ateliers die allemaal met mode en/of design te maken hebben. Binnen het bouwwerk is ruimte voor tijdelijke shows, exposities en evenementen. Het dakterras is onze persoonlijke favoriet van Les Docks. Van hier af heb je een prachtig uitzicht over de Seine en de wijk Bercy. Genietend van een heerlijk drankje in een strandstoel of een lekkere maaltijd aan tafel kun je de sfeer van de stad proeven zonder deel uit te maken van de drukte op straat. De horeca opent tegen lunchtijd haar deuren.

Oberkampf

Rondom Rue Oberkampf is een nieuw hip stukje Parijs ontstaan. Hier zijn nieuwe cafés, restaurants en winkels neergestreken die met eten en drinken te maken hebben. Voor Parijse begrippen leuk betaalbaar. Het gebied strekt zich uit vanaf metrostation Oberkampf voorbij metrostation Parmentier. Verwacht (nog?) geen gebied met een aaneenschakeling van restaurants en bars, maar wel een gebied waarin die concentratie langzaam aan steeds groter wordt. Terrasjes zijn er sowieso vrij beperkt. De straat geeft daar beperkt de ruimte toe. Tussen de horeca zitten opvallend veel sushi-restaurants. Volgens ons zaten er tijdens ons laatste bezoek aan Oberkampf vijf sushirestaurants.

Ponte Alexandre III

Van alle bruggen over de Seine is de Ponte Alexandre III zeker één van de meest opvallende. De jugendstil boogbrug staat in ieder geval bekend als de meest extravagante brug van Parijs. De nimfen aan de brug en de gouden mythologische figuren op vier sokkels van maar liefst 17 meter hoog zorgen ervoor dat de brug direct in het oog springt zodra je er op af loopt of rijdt. Ponte Alexandre III is een officieel erkend historisch monument. Hij werd gebouwd tussen 1896 en 1900 en verbindt drukke Champs-Élysées met Invalides.

Place du Tertre

Misschien wel het meest toeristische plein van Parijs is Place du Tertre. Dit is het drukstbezochte plein van de wijk Montmartre, gelegen op de gelijknamige heuvel. De naam Place du Tertre betekent dan ook letterlijk “Heuvelplein”. Place du Tertre ligt ten westen van de kerk Sacré Cœur.

De reden dat Place du Tertre zo goed bezocht wordt is het feit dat hier de kunstenaars zich concentreren die portretten maken, schilderijen maken van mooie plekjes in Parijs of silhouetten knippen. De vele horeca die op het plein aanwezig is heeft de ruimte voor de kunstenaars helaas een stuk beperkt. Vroeger behoorde Place du Tertre vooral toe aan de kunstenaars, tegenwoordig wordt driekwart van de ruimte ingenomen door terrassen van omringende bars/restaurants.

Wie een portret of karikatuur van zichzelf wil laten maken die kan hier alle dagen van de week terecht, mits de weersomstandigheden het toelaten uiteraard. Op Place du Tertre kan het erg druk zijn. Het is dan ook een zeer populair domein onder zakkenrollers. Wees gewaarschuwd!

Unisex

Een bar/restaurant die we in Parijs zeker aan durven te raden is Unisex aan Champs-Élysées 32. Voorheen heette deze club/restaurant zoals ze zichzelf benoemen ‘Le Madrigal’. Unisex heeft een vrij gevarieerd menu, waar ook eens wat andere gerechten op staan dan de vaste prik die je op zoveel andere plekken ziet. Daarnaast heeft Unisex een vrij uitgebreide cocktailkaart waar, in tegenstelling tot veel andere plekken in Parijs, wel proefbaar alcohol in zit. Sommige cocktails zijn echte klassiekers zoals de Singapore Sling, de Mojito en de Mai Thai. Ze hebben echter ook een aantal eigen(zinnige) cocktails en variaties. Zo hebben bij er bijvoorbeeld een Ginger Tom op. Dit is een Tom Collins (gin – citroensap – suikerwater – soda) waar gember aan toegevoegd is. Unisex is niet goedkoop, maar voor Parijse begrippen ook zeker niet duur. Zeker als je naar de locatie kijkt waar ze zitten.

Ministerie van Financiën

Een van de meest opvallende gebouwen in de wijk Bercy is het gebouw waar het ministerie van Economie, Financiën en Industrie (Ministre de l’Économie, des Finances et de l’Industrie) gevestigd is. Het langgerekte bouwwerk, dat eigenlijk een verzameling van meerdere gebouwen is, staat deels in het water. De drukke straat Quai de Bercy loopt als het waren door het gebouw heen.

Gare de Lyon

Paris Gare de Lyon is één van de zeven grote treinstations in Parijs. Gare de Lyon ligt aan de oostkant van het centrum van Parijs. Hoewel Gare de Lyon met ruim tachtig miljoen passagiers per jaar tot de drie drukste stations van Parijs behoort, is het voor je gevoel veel minder hectisch in de stationshal en er omheen dan Gare du Nord. Gare de Lyon is van belang voor reizigers die naar het zuidoosten van Frankrijk reizen, inclusief de Franse Riviera. Vanaf Garde de Lyon vertrekken onder andere de TGV’s richting steden als Lyon, Marseille, Montpellier, Perpignan en Nice. Het is ook het treinstation dat je richting de wintersportgebieden brengt.

Behalve een belangrijk treinknooppunt is Gare de Lyon ook een fraai gebouw. Opvallend detail is rijkelijk versierde gevel inclusief de 64 meter toren. In Gare de Lyon zit restaurant Le Train Bleu. Het uit 1900 stammende restaurant staat bekend vanwege het prachtige jugendstil interieur en de uitstekende keuken.

Musée d’Orsay

In het voormalige treinstation Gare d’Orsay is sinds 1986 een van de mooiste musea van Parijs gevestigd: Musée d’Orsay. Het bijna zestigduizend vierkante meter tellende museum is gespecialiseerd in westerse kunst uit de periode 1848 tot 1914. De nadruk ligt op negentiende-eeuwse Franse kunst. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van schilderwerken. Vooral op het gebied van impressionistische kunstwerken staat Musée d’Orsay hoog aangeschreven. Schilders waarvan schilderijen in Musée d’Orsay hangen zijn o.a. Paul Cézanne, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Van de Franse kunstenaar Auguste Rodin zijn er meerdere beeldhouwwerken te bewonderen in Musée d’Orsay.

Wat het museum, dat jaarlijks bijna vier miljoen bezoekers trekt, extra bijzonder maakt is de inrichting. De voormalige stationshal zorgt voor een zeer ruimtelijk gevoel in het centrale deel van het museum. Het grootste deel van de collectie is in de zalen aan de zijkanten te vinden.

Grote Moskee van Parijs

In Parijs staat de grootste moskee van Frankrijk, die tevens één van de grootste moskeeën van Europa is. Grande Mosquée de Paris is een islamitisch gebedsgebouw die in de periode 1922-1926 gebouwd werd. De stad Parijs schonk de moskee aan de islamitische gemeenschap ter nagedachtenis van de vele moslimsoldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld waren. De Grande Mosquée de Paris heeft één minaret, die een hoogte heeft van 33 meter. De Grote Moskee van Parijs staat in Quartier Latin, een levendige wijk die zich verspreid over het 4e en 5e arrondisement van Parijs.

Als niet-moslim kun je de moskee ook bezoeken, echter niet op vrijdag. De openingstijden zijn van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur (in de zomer 19 uur). De moskee heeft een fraaie Spaans-Moorse architectuur met een mooi aangelegde binnentuin. Behalve gebedsruimtes zijn er binnen de moskee ook een hammam, een restaurant en een theesalon.

Mona Lisa

Hoogstwaarschijnlijk het meest bekende werk uit het Louvre is het 77 bij 30 centimeter metende schilderij La Gioconda, beter bekend onder de naam Mona Lisa. Dit kunstwerk is geschilderd door de Italiaanse meester Leonardo da Vinci. De exacte periode waarin hij aan het schilderij gewerkt heeft is niet bekend. Hij is vrijwel zeker begonnen in 1503, maar of hij tot 1506, 1507 of zelfs tot aan 1517 aan Mona Lisa gewerkt heeft is niet zeker.

Het schilderij is in verschillende opzichten uniek voor de tijd waarin het geschilderd werd. Behalve de techniek en compositie is vooral de uitstraling van het model uniek voor die tijd. De belichting en de glimlach zorgen ervoor dat Mona Lisa een ziel lijkt te hebben, als het ware tot leven lijkt te komen.

De zaal waar Mona Lisa hangt, in de Denon-vleugel, is altijd druk bezocht. Mensen verdringen elkaar bijna om een glimp op te vangen van het in formaat kleine maar in uitstraling grootse meesterwerk. Conform de tijdsgeest staat een deel van het bezoek met de rug naar Mona Lisa. Dit doen ze om zogenaamde selfies te maken, waarbij ze zichzelf op foto vastleggen met het wereldberoemde schilderij.

Pont des Arts

Een populaire liefdesbrug in Parijs is Pont des Arts. De beroemde brug in het hart van Parijs is jarenlang volgehangen met hangslotjes. Deze zogenaamde liefdesslotjes hebben er in juni 2014 voor gezorgd dat een deel van het hekwerk van de brug bezweek. Het gewicht van de metalen sloten werd de brug fataal. Sommige delen van de brug zijn daarom in eerste instantie met houten platen afgedekt. Daarna is men in september 2014 begonnen met het verwijderen van de slootjes en het plaatsen van doorzichtige panelen. De kans is groot dat op het moment dat u nu bij Pont des Arts gaat kijken een deel van de slotjes of misschien inmiddels al wel alle slotjes verwijderd zijn.

Galerie Vivienne

Van de negentiende-eeuwse passages die nog overgebleven zijn in Parijs is Galerie Vivienne toch wel de mooiste. De passage stamt uit 1823. De overdekte winkelstraat heeft de sfeer uit vervlogen tijden weten te bewaren terwijl de wereld er omheen steeds meer een ander gezicht begon te krijgen. In de loop der jaren begon Galerie Vivienne langzaam aan te vervallen. Een grootschalige restauratie in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft ervoor gezorgd dat Galerie Vivienne hopelijk voor lange tijd bewaard zal blijven. Galerie Vivienne is een rijkelijk gedecoreerde passage die vooral in een neoclassicistische stijl ingericht is. De vloer is fraai ingelegd met mozaïek en de bogen, koepels en het glazen dak zorgen voor een warme uitstraling.

Het winkelaanbod is zeker de moeite waard. Zo hebben Jean Paul Gaultier en Yuki Torii winkels in Galerie Vivienne. Op de hoek waar twee gangen van de passage samenkomen is een boekenwinkel gevestigd waar je antieke boeken kunt kopen. Met A Priori Thé heeft Galerie Vivienne één van de beste theesalons van Parijs in huis.

Île de la Cité

Île de la Cité is een natuurlijk eiland in de Seine. Het is één van de twee overgebleven natuurlijke eilanden in Parijs, samen met Île Saint-Louis. Île de la Cité is het officiële centrum van Parijs. Dit is de plek waar de miljoenenstad ooit ontstaan is in de Middeleeuwen. Île de la Cité vormt daarom een belangrijke toeristische wijk binnen Parijs. Uit de middeleeuwen zijn er nog maar drie gebouwen over: kathedraal Notre Dame de Paris (1163-1345), La Conciergerie (13e eeuw) en Saint-Chapelle (1243-1248). De overige bebouwing is in latere tijdperken gebouwd (vooral de 18e en 19e eeuw). Île de la Cité was overigens al veel eerder bewoond. Aangenomen wordt dat in het jaar 52 voor Christus, toen Vercingetorix overhoop lag met de Romeinse leider Julias Ceasar, Île de la Cité bewoond was door een Gallische stam: de Parisii.

Place Vendôme

Naar onze mening één van de mooiste pleinen van Parijs is Place Vendôme. Dit plein ligt in het 1e arrondisement en is gecreëerd in 1699. Place Vendôme heeft een lengte van 213 meter en een breedte van 124 meter. De strenge regels die golden voor het bouwen rondom het plein hebben ertoe geleid dat er een fraaie eenheid is ontstaan. In de omringende panden zitten grote namen zoals Dior, Rolex, Cartier, Chanel en Boucheron gevestigd. Ook staat hier het prestigieuze Hôtel Ritz. Dit hotel staat helaas ook in de geschiedenisboeken als de plek waarvandaan Diana Spencer (lady Di, de voormalige prinses van het Verenigd Koninkrijk) en Dodi Al-Fayed vertrokken voordat ze de dood vonden tijdens een tragisch ongeval in Parijs. Centraal op Place Vendôme sta Colonne Vendôme. Deze triomfzuil is in 1810 in opdracht van napoleon Bonaparte weggezet op Place Vendôme.

Belle de Jour

In de wijk Montmartre staat een winkel die voor parfumliefhebbers en vooral de verzamelaars van parfumflesjes een plek is die je moet bezoeken. De winkel heet Belle de Jour. Deze winkel is gespecialiseerd in de verkoop van parfumflacons. In de sfeervolle winkel kun je snuffelen tussen een prachtige collectie van antieke, vintage en nieuwe parfumflacons.

parijs-belle-du-jour2

Zeker de moeite waard is hun eigen collectie aan parfumverstuivers. Al voor enkele tientjes koop je een prachtige parfumverstuiver, naar wens klassiek als modern. Belle de Jour is gevestigd aan 7, Rue de Tardieu in Parijs. Wie niet helemaal naar Parijs wil reizen die kan de parfumflacons en verstuivers ook via internet kopen. Hun websiteadres is www.belle-de-jour.fr/en.

Cimetière du Père-Lachaise

In het oosten van Parijs ligt de grootste begraafplaats van de stad: Cimetière du Père-Lachaise. Deze begraafplaats stamt uit 1804 en heeft een oppervlakte van 44 hectare. In totaal liggen hier de stoffelijke resten van meer dan een miljoen mensen begraven. In de voorsteden zijn inmiddels wel grotere begraafplaatsen ontstaan. Op Cimetière du Père-Lachaise zijn veel prachtige beeldhouwwerken te zien. De graven en tombes variëren van simpel en strak tot groot en grotesk. Wie besluit een wandeling te maken over de begraafplaats die kan behalve de indrukwekkende grafkunst ook de graven van bekende mensen bekijken. Op de kaart bij de ingang staat aangegeven waar de beroemdheden begraven liggen. Zo kun je hier onder andere de graven van Karel Appel, Oscar Wilde, Simone Signoret, Jim Morison, Edith Piaf en Frederic Chopin vinden.

Er worden nog steeds mensen begraven op Cimetière du Père-Lachaise. Tegenwoordig moet je wel aan de voorwaarde voldoen dat je gestorven bent in Parijs of dat je er gewoond hebt. En zelfs dan is er nog een lange wachtlijst.

Cimetière du Père-Lachaise is alle dagen vrij te bezoeken tussen 08:30 en 18 uur. Op zondag opent het kerkhof pas om 9 uur. ’s morgens haar poorten. In de periode november tot en met maart sluit het kerkhof al om 17 uur in plaats van 18 uur.

Couscous

Dankzij de vrij grote concentratie Parijse inwoners met een Marokkaanse achtergrond is Parijs een uitstekende stad om couscous, tajine of andere Marokkaanse heerlijkheden te eten. Plekken waar je dat als toerist prima kunt doen is rondom de Grande Mosquée de Paris en ten westen van de vlooienmarkt van Saint-Ouen. Deze laatste optie hebben we zelf gedaan nadat we twee uurtjes over de vlooienmarkt hebben gewandeld.

Opéra Garnier

In Parijs staat het grootste operagebouw ter wereld: Opéra Garnier. De bouw van Palais Garnier, zoals het gebouw ook wel genoemd wordt, startte in 1861. Pas in januari 1875 vond de officiële opening plaats. Opéra Garnier heeft een oppervlakte van ruim 11.000 vierkante meter. Er is plaats voor ruim 2100 toeschouwers en op het podium is plek voor maximaal 450 artiesten. De bekende roman (en later film / toneelstuk / musical) “Het spook van de opera” speelt zich af in Opéra Garnier. Wie het prachtige operagebouw wil bezoeken die kan dat dagelijks tussen 10 en 17 uur doen. Tussen half juli en eind augustus zijn de deuren tot 18 uur geopend. Op dagen met middagvoorstellingen zijn de toegangsuren van 10 tot 13 uur. Op sommige feestdagen en tijdens speciale manifestaties is Opéra Garnier niet te bezoeken.

Dakterras Galeries Lafayette

In Parijs zijn er een aantal plekken met een mooi uitzicht, zoals Tour Montparnasse, Arc de Triomphe en natuurlijk de Eiffeltoren. Een plek in het hart van Parijs waar je gratis kunt genieten van een fraai uitzicht over Parijs is het dakterras van warenhuis Galeries Lafayette. Deze vind je op de zevende verdieping van het hoofdgebouw en is zowel per trap als per roltrap bereikbaar. Het uitzicht over Parijs is verrassend mooi, want per slot van rekening sta je pas op de zevende verdieping van een gebouw. Dit is echter hoog genoeg om een weids uitzicht over de stad te hebben. Om het allemaal nog wat te veraangenamen staan er stoelen en banken opgesteld op het dakterras.

La Madeleine

L’église Sainte-Marie-Madeleine is een van de bekendste kerken van Parijs. La Madeleine, zoals de kerk meestal kortweg genoemd wordt, was eigenlijk bedoeld als tempel ter ere van de soldaten van de toenmalige keizer Napoleon. Het gebouw is pas na de val van Napoleon afgemaakt en kreeg een andere bestemming: het werd een katholieke kerk. La Madeleine kreeg een opvallend uiterlijk: van buitenaf ziet de kerk er uit als een Griekse tempel. In totaal staan er 52 Corinthische zuilen om de kerk, die ieder twintig meter hoog zijn.

La Madeleine is gratis te bezoeken. Wie de kerk binnenloopt zal opvallen dat er weinig natuurlijk licht naar binnen komt. De zijkanten van de kerk hebben geen ramen en in het dak zijn slechts enkele kleine lichtkoepels geplaatst. Hierdoor krijgt La Madeleine een vrij intieme sfeer, waarbij de aanwezige decoraties door het aanwezige kunstlicht fraai belicht worden. Vanaf de entree van de kerk heb je een fraai uitzicht op Rue Royale en de daarachter gelegen Place de la Concorde.

Autorijden in Parijs

Parijs is een wereldstad met het bijbehorende verkeer. Vooral tijdens de spitsuren kan het verkeer op de belangrijkste verkeersaders zeer druk en chaotisch zijn. Vooral de Boulevard Périphérique, de belangrijkste ringweg van Parijs, is berucht om de drukte en de vele ongelukken die er gebeuren. Het soms zeer pittige rijgedrag van de lokale bevolking zorgt ervoor dat je als toerist soms met hachelijke verkeerssituaties te maken kunt krijgen. Wie slim is gebruikt de auto alleen maar om naar Parijs te reizen en zet hem dan vervolgens in een bewaakte parkeergarage. Op straat kan je auto het slachtoffer worden van inbraak, vandalisme of parkeerschade. Parkeren in Parijs is niet goedkoop. Ook is het niet overal mogelijk om goede parkeerplek te vinden. Kijk vooraf goed bij de omschrijving van je accommodatie of parkeren mogelijk is. Bij twijfel neem je gewoon even contact op voordat je boekt.

Le Village Royal

Le Village Royal is een binnenplaats in Parijs waar exclusieve winkels en horeca gevestigd zijn. Je bereikt Le Village Royal via Rue Royale. De ingang is de vinden aan Rue Royale 22. Ook is er een toegang tussen Place de la Madeleine en Faubourg Saint-Honoré. Op de binnenplaats heerst altijd een aangename rust. De mensen die hier komen, komen meestal doelbewust Le Village Royal opgelopen. Populair is overigens eetcafé Le Village, dat centraal binnen het gebied gelegen is. De menukaart is klein maar verrassend. Vrijwel zonder uitzondering zijn de klanten lovend over het eten. Over de bediening en de prijzen is men soms wat minder tevreden. Veel bezoekers zien Le Village als een welkome oase van rust binnen het verder zo hectische Parijs.

Place de la Concorde

Place de la Concorde is het grootste en en één van de belangrijkste publieke pleinen van Parijs. Het achthoekige plein heeft een maximale lengte van 359 meter en een maximale breedte van 212 meter. Het plein is in halverwege de achttiende eeuw door de Franse architect Ange-Jacques Gabriel ontworpen en was in 1772 klaar. Toen heette het plein nog Place Louis XV, naar de toenmalige koning Lodewijk XV. Tijdens de Franse revolutie werd het standbeeld van de Franse vorst vernield en werd het plein omgedoopt in Place de la Révolution. Enige tijd is dit een zeer bloedig plein geweest. Er werd een guillotine geplaatst die meer dan duizend onthoofdingen opgeleverd heeft. Hier werden onder andere koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette geëxecuteerd. Ook de revolutionaire leiders Maximilien de Robespierre en George Danton vonden hier uiteindelijk de dood. In 1795, na de Franse revolutie, kreeg het plein de naam Place de la Concorde. Tussen 1814 en 1830 heeft het plein nog Place Louis XV en vervolgens Place Louis XVI geheten, voordat de naam Place de la Concorde weer terugkwam in 1830.

Centraal op het plein staat een obelisk die afkomstig is uit het Egyptische Luxor. Tevens staan er twee grote fonteinen die in de negentiende eeuw geplaatst zijn. Place de la Concorde is het begin van de Champs-Élysées. Op de nationale feestdag (14 juli) vertrekt vanaf het plein de parade die op de Avenue des Champs-Élysées gehouden wordt.

Crêpes

Een lekkere lokale lekkernij die de honger prima stilt is de crêpe. Een crêpe is een dunne pannenkoek. Wat betreft dikte lijkt hij meer op een flensje dan op een Nederlandse pannenkoek. De grootte is wel vergelijkbaar met een pannenkoek. Je vind in Parijs diverse stalletjes waar je een vers gebakken crêpe kunt bestellen. Je hebt ook een aantal crêperies in Parijs. Dit zijn restaurants die zich gespecialiseerd hebben in crêpe. De crêpe kun je in allerlei varianten eten. Je hebt zoete crêpes, bijvoorbeeld met suiker of Nutella, maar je hebt ook hartige crêpes die daardoor net wat meer vullen. Een crêpe is snel gebakken en dus eigenlijk een typische vorm van fastfood in Parijs. Voor hongerige toeristen is het in ieder geval een snelle en goedkope manier om de trek te stillen.

Arcades des Champs-Élysées

Aan de Champs-Élysées is een overdekt winkelcentrum te vinden onder de naam Arcades des Champs-Élysées. In de overdekte passage zit een veertigtal winkels en een horecagelegenheid in de vorm van een Starbucks. Hoe oud de arcade exact is, is niet bekend. Op internet wordt begin twintigste eeuw geroepen, maar ook hebben we de negentiende eeuw voorbij zien komen. Verwacht in Arcades des Champs-Élysées geen verzameling van grote namen, maar vooral wat lokale winkels.

Uitzicht vanaf de Arc de Triomphe

De hoogte van Arc de Triomphe (vijftig meter) zorgt ervoor dat je een prachtig uitzicht hebt vanaf de bovenkant van de triomfboog. Tegen betaling kun je naar boven. Er is een lift maar die is expliciet bedoeld voor invaliden. Voor andere bezoekers betekent het trappen lopen. Je gaat via een wenteltrap omhoog. Ze zijn zo slim geweest om één wenteltrap te gebruiken voor de mensen die naar boven lopen en een andere wenteltrap voor de mensen die naar beneden aan het lopen zijn. Zodra je de wenteltrap opgelopen bent kom je in een expositieruimte terecht. Daarna is het nog twee rechte trappen omhoog voordat je van het uitzicht kunt gaan genieten. Wie na één uur ’s middags gaat die kan zonder tegenlicht een groot aantal bezienswaardigheden van Parijs zien liggen vanaf het terras. Zo kijk je uit over de Champs-Élysées, kun je in de verte de Sacre Coeur gemakkelijk herkennen en zie je natuurlijk ook de Eiffeltoren staan. Als je richting deze grote metalen toren kijkt heb je nog wel wat tegenlicht.

Avenue des Champs-Élysées

De Champs-Élysées (voluit: Avenue des Champs-Élysées) is de bekendste en belangrijkste boulevard van Parijs. De prachtige straat heeft een lengte van 1910 meter en een breedte van maar liefst 70 meter. De Champs-Élysées ligt op de zogenaamde Axe Historique: een rechte lijn door Parijs waaraan diverse belangrijke straten, bezienswaardigheden en pleinen liggen. De Champs-Élysées ligt tussen twee pleinen in: de Place de la Concorde en de Place Charles de Gaulle, waar de Arc de Triomphe staat.

De Champs-Élysées bestaat eigenlijk uit twee delen. Het oostelijke deel is vooral groen, het westelijke deel is een belangrijke winkelstraat en behoort tot de drukste gebieden van Parijs. De winkelruimtes hebben hier een enorm hoge prijs per vierkante meter, waardoor je hier vooral grote merken ziet. Tussen de winkels door vind je wat horeca, meestal met een buitenterras. een beroemde brasserie aan de Champs-Élysées is Café Fouguet’s. Kijk wel eerst eventjes op de menukaart of de prijzen bij je bestedingspatroon passen.

De Champs-Élysées is op 14 juli (Quatorze Juillet) het decor van een grote militaire parade die door de boulevard trekt onder jet toeziend oog van de Franse president. Ongeveer twee weken later vind de finish van de bekende wielerronde ‘Tour de France’ plaats op de Champs-Élysées. Tijdens de kerstperiode is de Champs-Élysées feestelijk verlicht. Deze sfeerverlichting wordt eind november aangebracht.

Montmartre

De wijk Montmartre is vernoemd naar de gelijknamige heuvel in het 18e arrondissement. Montmartre is ooit ontstaan als dorp waar men in vergelijking tot het door Napoleon met strenge hand geregeerde Parijs een stuk vrijer met de regels omging. Montmartre stond daarom al snel bekend als een plek waar je terecht kon voor drank, vrouwen en ander vertier. Het losse karakter van de wijk en de relatief lage huurprijzen zorgden ervoor dat kunstenaars zich steeds meer in Montmartre begonnen te vestigen. Picasso, Matise en Renoir leven inmiddels niet meer, maar de titel van kunstenaarswijk kleeft nog steeds aan Montmartre, vooral op en rondom de Place du Tertre. Behalve schilders en horeca zie je nog veel straatartiesten in de wijk Montmartre. Ook het cabaret en ander erotisch vertier is overigens nog steeds in Montmartre geconcentreerd.

Bovenop de heuvel staat de Sacré-Cœur. Deze basiliek is druk bezocht. Niet alleen vanwege religieuze overwegingen, maar vooral vanwege het fantastische uitzicht dat je van hieraf over Parijs hebt.

Café Fouquet’s

Een beroemd café/restaurant in Parijs is de aan de Champs-Élysées gelegen Café Fouquet’s. Mensen die weleens in Cannes of Toulouse geweest zijn zullen de naam mogelijk ook wel kennen. In die twee steden is ook een vestiging van Café Fouquet’s te vinden. Aan de Champs-Élysées in Parijs zit het origineel. Le Café Fouquet’s opende haar deuren in Parijs voor het eerst in het jaar 1899. Honderd jaar later, in 1999, heeft de zaak een grondige renovatie ondergaan. Café Fouquet’s is vooral bekend vanwege de Franse filmindustrie. Ieder jaar wordt hier een lunch gehouden ter ere van de Franse nationale filmprijs César. In 2007 was Café Fouquet’s ook volop in  het nieuws omdat de toenmalige president Nicolas Sarkozy hier zijn overwinningsfeest hield toen hij tot president van Frankrijk gekozen werd. De status van Café Fouquet’s zorgt er wel voor dat er een stevig prijskaartje hangt aan een lunch, diner of een drankje bij het bekende etablissement. Zo kost een gemiddeld voorgerecht of en lunch je rond de dertig euro (exclusief drank).

Place de la République

Place de la République is een groot plein in de gelijknamige wijk La Republique, in het noordwesten van Parijs. Vroeger heeft hier een stadspoort gestaan. Deze Porte du Temple is inmiddels verdwenen en het nieuwe Rublieksplein verrees halverwege de negentiende eeuw. Aan de Place de la République liggen geen belangrijke bezienswaardigheden, waardoor je het plein amper in reisgidsen over Parijs tegen zult komen. Jammer, want juist omdat dit plein minder toeristisch is en er vrij veel Parijzenaars komen, is het des te interessanter. Hier is sprake van een stadsplein waar het normale stadse leven te spotten is. Winkelende dames, studenten die op de ‘happy hours’ afkomen die je in de horeca hier zeker tegenkomt en skateboardende jeugd aan het begin van de avond. Dit is een plein waar altijd leven is. Centraal op de Place de la République staat het Monument voor de Republiek.

Musée Rodin

In het voormalige Hôtel Biron is Musée Rodin gevestigd. Dit museum laat het werk van de Franse kunstenaar Auguste Rodin zien, die zelf van 1908 tot 1917 in Hôtel Biron gewoond heeft. Rodin was een impressionistische beeldhouwer. Daarnaast heeft hij wat schilderijen gemaakt. Beroemde beeldhouwwerken van Rodin zijn ‘De Kus’ en ‘De Denker’. Beide werken zijn te bewonderen in het museum en de bijbehorende beeldentuin. Als zijn meesterwerk wordt het beeld Balzac gezien, dat een eerbetoon is aan de romanschrijver Honoré de Balzac.

parijs-rodinmuseum2

Van alle musea in Parijs behoort Musée Rodin toch zeker wel tot de musea die je bezocht moet hebben. De typische stijl van Rodin, waarbij de beeldhouwwerken vooral in de natuur tot leven lijken te komen, is dermate indrukwekkend dat zelfs mensen die niet direct iets hebben met beeldhouwkunst toch geraakt zullen zijn door de beelden die Rodin heeft gemaakt.

Wie Musée Rodin bezoekt die moet er rekening mee houden dat de meeste beelden in de tuin te bewonderen zijn. Bij slecht weer kun je daar dan beter op gekleed zijn. Wie gratis het Musée Rodin wil bezoeken die kan dat op de eerste zondag van de maand doen. Het is dan wel aanzienlijk drukker.

Bussen vol Aziaten

Dat Europa steeds meer te maken krijgt met Aziatische toeristen is ook in Parijs goed zichtbaar. Bussen vol toeristen die afkomstig zijn uit o.a. China, Japan en Zuid-Korea rijden door Parijs om de hoogtepunten van de stad in vrij snel tempo af te werken. Opvallend is dat je de Aziatische toeristen hoofdzakelijk gegroepeerd ziet, waardoor je op de wat minder toeristische plekken juist relatief weinig Aziatische toeristen ziet.

De opkomst van deze markt heeft voor Nederlandse en Belgische toeristen twee nadelen: de prijzen blijven in Parijs op een relatief hoog niveau liggen. Je merkt vooral dat de bezettingsgraad van de hotels alleen maar toe lijkt te nemen, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding van een overnachting soms compleet zoek is. Een ander nadeel van de Aziatische toeristen is het feit dat ze vooral in groepen bewegen. Hierdoor is het op sommige toeristische plekken soms wat lastiger om goede foto’s te maken zonder dat er grote groepen Aziaten op de foto staan.

De Eiffeltoren bezoeken

Een deel van de toeristen die Parijs bezoekt is al blij als ze de enorme toren in het echt aanschouwen. Een redelijk groot deel van de bezoekers wil echter ook de Eiffeltoren in. En laat die mensen nou eens geluk hebben, want dat kan! Je kunt vooraf kaarten reserveren maar je kunt ook ter plaatse kaartjes kopen. Als je helemaal tot de top wilt gaan dan mag je toch wel zo’n 2 tot soms zelfs 3 uur incalculeren. Eerst moet je in de rij om tickets te kunnen kopen, dan moet je in de rij om de eerste lift in te kunnen en vervolgens moet je op de tweede verdieping hoogstwaarschijnlijk ook weer in de rij om de volgende lift te nemen die je tot de top brengt. Op rustige dagen (slecht weer) zal de wachttijd minder zijn, maar zeker in de periode april tot en met oktober en mooi weer kunnen de wachttijden aardig oplopen.

Messenslijpers van Parijs

De messenslijpers zijn nog niet uit het straatbeeld van Parijs verdwenen. Recent werd onze aandacht nog getrokken door de bel van een messenslijper die zijn rondje maakte op Quai de Montebello. Wij waren op Pont de l’Archevêché de beroemde liefdesslotjes aan het fotograferen, toen we de lokroep van de messenslijper hoorden. Enkele minuten later legden we de messenslijper uit Parijs op de gevoelige plaat vast, alsof het een bijna uitgestorven bedreigde diersoort betrof.

Hôtel de Ville

Het stadhuis van Parijs wordt in het Frans Hôtel de Ville genoemd. Het is dus geen hotel, maar de plek van waaruit de stad bestuurd wordt. Dat gebeurt al sinds 1357 vanaf deze plek in Parijs. Het huidige gebouw is een reconstructie van het stadhuis dat tussen 1533 en 1628 gebouwd werd. Tijdens de Commune van Parijs is Hôtel de Ville vrijwel geheel door brand verwoest. Deze brand werd aangestoken door de revolutionairen. Tussen 1873 en 1892 werd het gebouw hersteld, waarbij men getracht heeft de originele façade uit de zestiende eeuw weer terug te brengen. Dat is uitstekend gelukt. In Hôtel de Ville worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden die gratis te bezoeken zijn. Je kunt Hôtel de Ville dagelijks bezoeken, met uitzondering van zondagen en feestdagen.

Gratis plattegrond van Parijs

Op het moment dat je Parijs gaat verkennen kun je eigenlijk bijna niet zonder een goede plattegrond van de stad. Bij veel reisgidsen zit een plattegrond van Parijs inbegrepen en vaak staan er ook kaartjes bij de verschillende bezienswaardigheden die erin vermeld staan. Bij de toerismekantoren van Parijs kun je ook een gratis stadsplattegrond halen en ook veel hotels in Parijs bieden gratis kaarten van Parijs aan. Kun je meteen vragen of ze willen markeren waar jiu hotel zich bevindt. Een handige gratis kaart is die van L’Open Tour. Hierop staan de busroutes van deze hop-on-hop-off bussen aangegeven, maar ook een groot aantal bezienswaardigheden. Het is geen goede wandelkaart, maar wel een handige gratis overzichtskaart zodat je grofweg kunt plannen hoe je zo efficiënt mogelijk de bezienswaardigheden opzoekt.

Boulevard Saint-Germain

Boulevard Saint-Germain is een 3,5 kilometer lange boulevard die in het centrum van Parijs, ten zuiden van de Seine ligt. Wie Boulevard Saint-Germain vergelijkt met andere boulevards in Parijs die zal ongetwijfeld op moeten vallen dat deze belangrijke straat misschien wel één van de meest Franse straten in het centrum is. Hier vind je nog lokale winkels en horecagelegenheden, terwijl in veel andere belangrijke straten het vooral ketens zijn die de commerciële ruimtes bezetten. Wie Parijs wil ontdekken die moet daarom vooral Boulevard Saint-Germain niet overslaan. Dit is ook een uitstekende plek om ’s morgens aan een van de typische ronde tafeltjes een simpel Frans ontbijt te nuttigen: koffie met een chocoladebroodje of croissant.

Palais de Justice en Sainte-Chapelle

Op Île de la Cité staat het Paleis van Justitie. Het Palais de Justice gaat schuil achter een indrukwekkend hekwerk met fraaie goudkleurige decoraties. In het gebouw zetelt het Franse Hof van Cassatie. Toeristen komen vooral af op een kapel die inmiddels omringd is door het Palais de Justice: de dertiende eeuwse Sainte-Chapelle. De gotische kapel is één van de oudste nog bestaande bouwwerken in Parijs. De kapel is gebouwd tussen 1243 en 1248 en was oorspronkelijk de hofkapel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX. Van het kasteel zelf is niets meer over.

Forum des Halles

Eeuwenlang was de centrale markt van Parijs gevestigd in het centrum van Parijs. Les Halles, zoals deze markt heette, was een groots complex van markthallen waar in de middeleeuwen vrijwel van alles verhandeld werd. Rond het jaar 1500 verschoof de handel vooral in de richting van voedingsmiddelen. Vorige eeuw moest men besluiten om de markthallen af te breken. De economische situatie, de concurrentiepositie van deze markt, de logistieke problemen en de conditie van de hallen waren de factoren die ervoor zorgden dat sluiting de beste optie waren. Zo geschiedde in 1971 en vervolgens bleef er een gat over die op veel kritiek stuitte.

In de jaren zeventig werd het terrein omgebouwd tot een grotendeels ondergronds winkelcentrum. Het foeilelijke design heeft nooit op veel steun mogen reken en in de loop der jaren verpauperde de buurt. Leegstand trof Forum des Halles dermate hard dat een flinke koerswijziging noodzakelijk werd. In 2002 kondigde de toenmalige Parijse burgemeester Bertrand Delanoë een grootscheepse aanpak van Forum des Halles aan. Hij schreef een ontwerpwedstrijd uit om Les Halles een nieuwe gedaante te geven. Het nieuwe Forum des Halles wordt op het moment we dit schrijven aangelegd. Bij herinrichting en nieuwbouw hoort ook de aanpak van het ondergronds treinknooppunt en de aanleg van een nieuw park.

Gare du Nord

Treinstation Paris Nord, beter bekend onder de naam Gare du Nord, is het drukste station van de zeven kopstations die Parijs telt. Het is zelfs veruit het drukste station van Europa en wereldwijd gezien moet Gare de Nord het onderspit delven tegen Japanse treinstations zoals Shinjuku Station in Tokio. Gare du Nord is goed voor een kleine tweehonderd miljoen passagiers per jaar. Dat is duidelijk merkbaar aan de drukte voor het station (krioelende taxi’s op straat) en vooral de drukte in de stationshal vlak voor de sporen. Het is een mierennest waar je met kleine kinderen zeker goed op moet passen dat je ze niet kwijtraakt in de chaos. Op Gare du Nord komen de internationale treinen uit Brussel en Amsterdam (Thalys), Londen (Eurostar) en Keulen aan.

Als je naar het uiterlijk kijkt is de uit de negentiende eeuw stammende façade het fraaiste element van het stationsgebouw. Van de stationshal of de overkapping van de perrons hebben ze naar onze mening weinig bijzondere gemaakt. Er zijn dan zeker fraaiere treinstations in Europa te vinden zoals het Centraal Station van Milaan, Antwerpen Centraal, de moderne Hauptbahnhof van Berlijn of moderne stations zoals die van het Belgische Luik.

Palais-Royal

Ooit was Palais-Royal een koninkrijk paleis in Parijs. Tegenwoordig is het een overheidsgebouw waarin het Franse Ministerie van Cultuur, de Franse Raad van State en de Grondwettelijke Raad gezeteld zijn. Het voormalige paleis staat aan Rue Saint-Honoré en heeft een prachtige symmetrische entree. De basis voor het gebouw is gelegd in de zeventiende eeuw. Kardinaal de Richelieu liet het paleis bouwen tussen 1633 en 1639. Toen de kardinaal in 1942 stierf liet hij het na aan de toenmalige koning Lodewijk XIII, die een jaar later ook stierf. Anna van Oostenrijk betrok het huis toen met haar zonen. Toen Napoleon aan de macht kwam werd het paleis vooral een kantoorgebouw. Na een grondige restauratie in 1876 kreeg het pand voorgoed de status van overheidsgebouw. Het Palais-Royal is niet toegankelijk voor het publiek. Wel kunnen de tuin en het binnenplein bezocht worden.

Rue de Steinkerque

De meest gebruikte wandelroute naar de heuvel Montmartre met daarop de Sacré-Cœur is de Rue de Steinkerque. Deze licht hellende straat loopt van Boulevard de Rochechourt naar het Square Louise Michel. Dat het een straat is waar bijna alleen maar toeristen komen is te zien aan het winkelaanbod. Het is bijna een aaneenschakeling van souvenirwinkels waar je vooral goedkope meuk kunt kopen tegen prijzen die hoogstwaarschijnlijk nog steeds een veelvoud zijn van de productiekosten. Vroeger zagen we hier ook nog weleens oplichters die toeristen door middel van het spel ‘balletje-balletje’ geld afhandig wilden maken. De sterk verhoogde politieconcentratie heeft hier waarschijnlijk een einde aan gemaakt. We hebben dit soort gasten tijdens ons laatste bezoek aan Parijs niet meer gezien.

Place de la Bastille

Place de la Bastille is een plein dat aangelegd is op de plek waar vroeger de Bastille Saint-Antoine stond. Deze voormalige burcht-gevangenis werd op 14 juli 1789 bestormd, wat het begin van de Franse Revolutie betekende. Deze gebeurtenis heeft er ook voor gezorgd dat 14 juli (quatorze juillet) sinds 1880 een Franse nationale feestdag is. De Bastille is vlak na de bestorming gesloopt. De Bastille is overigens niet helemaal verdwenen. In het ondergrondse metrostation zijn nog restanten van de voormalige burcht te zien. Op de Place de la Bastille kun je de contouren van het voormalige gebouw nog zien door afwijkende kleuren in de bestrating.

Centraal op Place de la Bastille staat de Colonne de Juillet. Het is een gedenkteken voor de Parijse Julirevolutie in 1830 en de de Februarirevolutie in 1848. Place de la Bastille zelf is gelegen in het belangrijkste uitgaansgebied van Parijs. Rondom Place de la Bastille liggen diverse straten met restaurants, bars en clubs. De Bastillewijk is nog steeds één van de meest gewilde uitgaansgebieden van Parijs. Zo staat Rue de Lappe bekend als dé restaurantsstraat van Parijs. Het hippe publiek trekt tegenwoordig steeds meer naar andere straten en gebieden, zoals Rue Oberkampf.

Franse frietjes

In veel Parijse restaurants krijg je nog echte Franse frietjes geserveerd bij je maaltijd. Franse pommes frites onderscheiden zich van normale friet in zowel vorm als bakmethode. Frans frietjes zijn dunne frietjes (zogenaamde allumettes oftewel ‘lucifers’) die slechts eenmaal gebakken worden. Hierdoor zijn ze vaak wat slapper dan de friet die we in Nederland gewend zijn. De Franse frietjes die bij McDonalds verkocht worden of die je in Nederland in de supermarkt ziet zijn overigens geen echte Franse frietjes omdat ze wel voorgebakken zijn.

Weekendje Parijs

Parijs is een stad die uitermate geschikt is voor een weekendje weg. De reistijd is vrij kort en Parijs heeft ieder weekend meer dan voldoende te bieden aan haar bezoekers. Zo kun je kiezen uit meerdere musea, waaronder het Louvre, unieke bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, fantastische winkelstraten en natuurlijk volop restaurants waar je het culinaire Parijs kunt ontdekken.

De drukst bezochte maanden van Parijs zijn mei, juni en september. Dat zie je dan ook terug in de hogere prijzen voor hotels en appartementen in deze maanden. Wie een goedkoop weekendje Parijs wil vieren die zal zich vooral moeten concentreren op de maanden november, januari, februari en maart. Tijdens de zomermaanden komen er ook wel eens leuke aanbiedingen voorbij. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen in Parijs dan naar onaangename waardes op kunnen lopen.

Als je een weekendje naar Parijs gaat dan is de kans groot dat je binnen Parijs volop gebruik wilt gaan maken van het openbaar vervoer. Een aanrader is om dan een Paris Visite-kaart te kopen die je gedurende 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik laat maken van het openbaar vervoer. Gezien de afstanden in Parijs geen overbodige luxe!

Als je een hotel of appartement wilt boeken moet je vooral kijken hoe deze ligt ten opzicht van metro of RER-treinen. Vaak is het handiger om een accommodatie te boeken die dicht bij een metrostation ligt die je rechtstreeks of met één overstap naar de belangrijke bezienswaardigheden van Parijs brengt dan dat je probeert zo dicht mogelijk bij het centrum probeert te zitten. Het centrum is zo groot dat je vrijwel nooit alles te voet kunt doen.

Omdat een weekend vrij kort is, zul je keuzes moeten maken. Zelfs als een weekendje Parijs betekent dat je zoveel mogelijk wilt zien en doen in Parijs, zal het je niet lukken om bijvoorbeeld alles te zien en te doen wat we op de Parijs-pagina van steden.net beschreven hebben. Kijk daarom goed wat je persé wilt zien, kijk goed naar de openingstijden en houd vooral ook rekening met wachtrijen bij populaire attracties zoals de Eiffeltoren en het Louvre.

Louvre

Het Louvre behoort tot de grootste en best bezochte musea ter wereld. Het Louvre is gelegen in het 1e arrondisement van Parijs. De enorme collectie van het museum is in een achttal onderwerpen ingedeeld: Oosterse oudheden, Egyptische oudheden, Kunst van de Islam, Beeldhouwkunst, Westerse Schilderkunst, Grafische kunst, Kunstvoorwerpen en Griekse, Etruskische & Romeinse oudheden. Het meest bekende stuk uit de collectie is de Mona Lisa. Dit schilderij van Leonardo da Vinci stamt uit het begin van de 16e eeuw en was voor die tijd zo bijzonder omdat er vernieuwende technieken gebruikt werden. Hét kenmerk van het portret is de mysterieuze glimlach.

Wie het Louvre wil bezoeken die zou daar eigenlijk twee dagen voor uit moeten trekken. Trek dan een uur of twee tot drie per dag uit om de verschillende onderdelen van het museum te bezoeken. Prop je alles in één dag dan komt er een moment dat je niet meer echt opneemt wat je ziet, omdat het allemaal zo overweldigend is. Het Louvre is alle dagen geopend met uitzondering van dinsdag. Op Nieuwjaarsdag (1 januari), de Dag van de Arbeid (1 mei) en Eerste Kerstdag (25 december) is het Louvre gesloten. Iedere eerste zondag van de maand en op 14 juli (nationale feestdag in Frankrijk) is de toegang gratis. Dat zorgt wel voor een enorme drukte. Mensen die normaal gesproken niet zoveel geven om museumbezoek zouden we aan willen raden om de kans om het Louvre te bezoeken niet aan je voorbij te laten gaan als je in Parijs bent. Het museum is zo indrukwekkend dat zelfs een cultuurbarbaar de schoonheid zal kunnen waarderen.

La Défense

Ten noordwesten van het centrum van Parijs ligt La Défense. Dit is een kantorenwijk die begin jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan is op het moment dat de eerste kantoorgebouwen weggezet werden. De allereerste kantoortoren was Esso Tower, die gebouwd is op grond die oliegigant Esso in 1957 aangekocht had. Esso tower heeft de eer niet alleen de eerste toren geweest te zijn die gebouwd is in La Défense, het is tevens de eerste toren in La Défense die weer gesloopt is. Dit geschiedde in 1993. Op de plek waar Esso Tower stond, staat nu Cœur Défense. De vloeroppervlakte van in totaal 350.000 vierkante meter zorgt ervoor dat zit gebouw binnen Europa het allerhoogste aantal meters kantooroppervlakte kent.

La Défense is tegenwoordig het grootste zakendistrict van Europa dankzij een totale oppervlakte van 5,6 miljoen vierkante meter, meer dan zeventig kantoorgebouwen en wolkenkrabbers, ruim 3,5 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlakte en bijna tweehonderdduizend mensen die hier werkzaam zijn. In La Défense staan de hoofdkantoren van meer dan vijftienhonderd bedrijven. Bijna een derde van de vijftig grootste bedrijven ter wereld heeft hun hoofdkantoor in La Défense in Parijs staan.

Sinds het begin van het bestaan heeft La Défense al een aardige transformatie ondergaan. Een groot deel van de oorspronkelijke gebouwen heeft alweer plaats gemaakt voor modernere kantoortorens. In het landschap zijn diverse kunstwerken aangebracht. Extra woonruimte en hotelkamers zijn de afgelopen jaren toegevoegd om de wijk meer levendig te maken.

Jaarlijks zouden zo’n 8 miljoen toeristen La Défense bezoeken. Of deze cijfers helemaal accuraat zijn betwijfelen wij, gezien het aantal toeristen dat we zelf in de wijk spotten. Wij denken dat het er minder zijn. Mogelijk dat het bezoekersaantal grotendeels veroorzaakt wordt door winkelcentrum Les Quatre Temps? Feit is wel dat La Défense zeker de moeite van het bezoeken waard is. Dankzij de uitstekende metroverbinding en de nog snellere treinverbinding ben je er zo. Voor een ieder die interesse heeft in moderne architectuur is La Défense de plek in Parijs waar je moet zijn. Al was het alleen al vanwege de Grande Arche de la Défense.

Laat je vereeuwigen

Parijs trekt al eeuwenlang veel kunstenaars aan. Menig schilderij, tekening en beeldhouwwerk is in Parijs ontstaan en de stad is de basis voor veel liedjes, gedichten en romans. Het zal je dan ook niet verbazen dat je in Parijs ook veel schilders en tekenaars aantreft die hun geld verdienen aan de vele toeristen die er komen. De schoorsteen moet immers roken, ook bij kunstenaars. Op diverse plekken in Parijs kun je je dan ook laten vereeuwigen. Een populaire waar je een portret van je kunt laten maken is Place de Tetre in de kunstenaarswijk Montmartre.

Parijse metro

De Metro van Parijs is veruit de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in de Franse metropool. Dagelijks vervoeren de metro’s van Parijs miljoenen mensen. De metro rijdt vanaf ongeveer 5 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts. De ruim tweehonderd kilometer aan metrolijn zijn binnen de grote drukke stad meestal de snelste optie om je over grotere afstanden te verplaatsen. Zeker als toeristen ontkom je er bijna niet aan om gebruik te maken van de metro, omdat de vele bezienswaardigheden en hotspots andere te ver van elkaar liggen om het allemaal te voet te bezoeken. Als je een hotel zoekt in Parijs dan kun je het beste ook kijken of er een metrostation in de buurt ligt. Een goede aansluiting op het metronetwerk zorgt ervoor dat je hotel niet persé in het hart van Parijs hoeft te liggen maar dat je alle attracties wel vrij gemakkelijk kunt bereiken. Toeristen kunnen met losse kaartjes reizen of kiezen voor een tienrittenkaart (carnet), dagpas of een speciale toeristenpas voor één of meerdere dagen.

De Hellepoort

Een object in Musée Rodin dat veel indruk maakte op ons is La Porte de l’Enfer, in het Nederlands beter bekend als ‘De Hellepoort’. Het is een toegangspoort die gecreëerd is voor Musée des Arts Décoratifs, maar nooit helemaal afgemaakt is. Rodin werkte aan De Hellepoort vaan 1880 tot aan zijn dood in 1917.

parijs-hellepoort2

De bijna zeven meter hoge poort is uitgevoerd in brons en geïnspireerd op “Divina Comedia” van Dante Alighieri. Het gebruik van De Hellepoort in het boek “Inferno” door de Amerikaanse auteur Dan Brown heeft het indrukwekkende kunstwerk in populariteit doen toenemen.

De touwtjes in handen

Op weg naar de Sacré-Cœur zul je ongetwijfeld geconfronteerd worden door opdringerige mannen die bij de ingang onderaan de trappen toeristen op staan te wachten. Het lukt je bijna niet om ze te passeren zonder aangesproken of aangeklampt te worden. Je kunt ze vrij snel herkennen, want ze zijn zonder enige uitzondering van Afrikaanse afkomst en staan allemaal met hun gezicht richting de straatkant, klaar om hun prooi te belagen. Hun doel is om een touwtjes om je pols of vinger te winden. Zodra ze dat lukt gaan ze lopen jammeren om geld. Zo’n vriendschapsbandje kost je ten minste vijf euro. Als je niet betaalt dan gaan ze je proberen te intimideren om toch betaling af te dwingen.

Natuurlijk is het jammer dat dit soort tuig de kans krijgt om op deze manier toeristen lastig te vallen. Het is een verschijnsel dat je echter in steeds meer grote toeristische steden ziet. Als je te voet naar de Sacré-Cœur wilt lopen (waarschijnlijk wel, want dat doen miljoenen mensen jaarlijks), dan kun je het beste ervoor zorgen dat je doorloopt, niet reageert als ze je aanspreken en vooral ervoor zorgt dat ze geen hand of pols van je te pakken krijgen. Op die manier houd jij de touwtjes in handen en hoef je geen vervelende discussies aan te gaan.

Hop on, hop off in Parijs

Een ‘hop on, hop off’ bus is een toeristische bus waarbij je kunt kiezen uit een of meerdere vaste routes en onbeperkt kunt opstappen en afstappen. Dit soort routes wordt meestal gereden door dubbeldekkers, waarbij de bovenste verdieping vaak (deels) open is zodat je in de open lucht van het uitzicht op de straten en gebouwen kunt genieten. Ook in Parijs rijden er van dit soort bussen rond. Bedrijven die deze rondritten aanbieden zijn o.a. Paris L’Open Tour en Big Bus Tours. Waar je goed rekening mee moet houden als je op de routekaarten van dergelijke bedrijven kijkt is dat je in theorie soms wel tot twintig plekken hebt waar je uit kunt stappen, maar dat je dat in de praktijk nooit haalt. Dat komt omdat je bij iedere toeristische plek waar je uitstapt toch wat tijd doorbrengt en dat je vervolgens tot soms wel bijna een half uur moet wachten voordat de volgende bus eraan komt. In de praktijk zul je daarom op een dag waarschijnlijk niet meer dan 5 tot 7 stops kunnen pakken. Als je kijkt naar de prijzen en de hoeveelheid tijd die je op een dag verliest aan wachten moet je je bijna afvragen of het niet aantrekkelijker is om dingen te voet en en met het openbaar vervoer te doen.

Moulin Rouge

De Moulin Rouge is een wereldberoemd cabaret in Parijs. Het pand waar de shows gegeven worden is duidelijk herkenbaar door de rode molen (‘Moulin Rouge’) die op het dak staat. De Moulin Rouge staat midden in de rosse buurt van Parijs, aan de Boulevard de Clichy. De Moulin Rouge kent een lange historie. Het cabaret opende haar deuren in oktober 1889 en is inmiddels een begrip geworden. Niet voor niets is de naam al volop gekopieerd op andere plekken wereldwijd. De Moulin Rouge is al meerdere keren de plek geweest waar films en boeken zich afspelen. De eerste film stamt uit 1898 en was een stomme film genaamd ‘Moulin Rouge Dancers’.

Tour Montparnasse

In de wijk Montparnasse, op een steenworp afstand van het gelijknamige treinstation, staat wolkenkrabber Tour Montparnasse. De toren werd gebouwd tussen 1969 en 1973. Gedurende bijna veertig jaar was Tour Montparnasse de hoogste wolkenkrabber van Parijs en Frankrijk. In totaal meet Tour Montparnasse 210 meter en telt de toren 59 verdiepingen. In 2009 werd Tour Montparnasse in hoogte verslagen op het moment dat de renovatie van Tour First (in La Défense, Parijs) een hoogte van 225 meter bereikte. Inclusief de antenne meet Tour First zelfs 231 meter.

parijs-tourmontparnasse2

Tour Montparnasse is een toren waar vooral kantoren gevestigd zitten. Toeristen kunnen Tour Montparnasse bezoeken. Zij hebben alleen toegang tot het restaurant op de 56e verdieping en het dak dat zich op de 59e verdieping bevindt. De snelle lift (195 meter in slechts 38 seconden) brengt je tot aan de 56e verdieping. Daarna moet je via trappen verder naar boven. Vanuit het restaurant heb je al een mooi uitzicht over Parijs, maar de ramen zorgen voor irritante reflecties als je wilt fotograferen. Vanaf het dakterras heb je veruit het beste uitzicht. Je kunt 360 graden uitkijken op Parijs. Als de weersomstandigheden het toelaten kun je tot enkele tientallen kilometers ver kijken. Vanaf Tour Montparnasse heb je ook een fraai uitzicht op de Eiffeltoren, die met een hoogte van 324 meter inclusief antenne nog een stuk hoger is.

Tour Montparnasse is alleen maar tegen betaling te bezoeken. Het panoramisch zicht is dagelijks vanaf 9:30 uur te bezoeken. In de zomerperiode sluit Tour Montparnasse om half twaalf ’s avonds haar deuren voor de toeristen. In het winterseizoen is dit een uur eerder.

Franse tuin van Versailles

Het Kasteel van Versailles ligt op een domein van enorme proporties. Een groot deel van dit domein is ingericht als een fraaie Franse tuin. De Franse tuin van Versailles is met een totale oppervlakte van ongeveer 815 hectare de grootste tuin ter wereld die door mensen aangelegd is. De kasteeltuinen zijn grotendeels vrij te bezoeken. Dat doen gemiddeld dan ook zo’n zeven tot tien miljoen bezoekers. Binnen de tuinen liggen een paar gebieden waar je wel entreekaarten voor nodig hebt zoals het Groot Trianon en het Klein Trianon.

Als je de kasteeltuinen gaat bezoeken hoef je niet alles te voet te doen. Er zijn meerdere vormen van transport (tegen betaling) beschikbaar zoals huurfietsen, elektrische golfkarretjes en een treintje dat tussen het kasteel en een paar plekken in de tuin pendelt.

Als je de tuinen wilt bezoeken inclusief een bezoek aan de beide trianons dan mag je daar zeker een extra dag voor uittrekken. Zowel het kasteel als de tuinen op één dag bezoeken is zeer vermoeiend.

Arc de Triomphe du Carrousel

Wie Parijs voor het eerst bezoekt en niet goed ingelezen is, die zou bij een bezoek aan het Louvre wel eens kunnen denken dat ze oog in oog staan met de Arc de Triomphe. Het betreft echter de Arc de Triomphe du Carrousel, die ook wel Petit Arc de Triomphe (kleine triomfboog) genoemd wordt. Deze triomfboog liet napoleon Bonaparte tussen 1807 en 1809 bouwen naar aanleiding van zijn behaalde successen tijdens de Slag bij Austerlitz in 1805. De triomfboog behoorde oorspronkelijk tot het voormalige Tuilerieënpaleis. Dit paleis is echter in 1871 door brand verwoest. Een jaar later is het helemaal afgebroken.

De Arc de Triomphe du Carrousel staat nu ten westen van het Louvre. Het staat samen met de piramide van het Louvre en de grote Arc de Triomphe op één lijn, de zogenaamde ‘Axe Historique’. Het vierspan op de Arc de Triomphe du Carrousel is op een later tijdstip toegevoegd. Het kunstwerk met de naam ‘Godin van de Vrede’ werd in 1928 op de triomfboog geplaatst.

Musée de l’Armée

Het Parijse legermuseum Musée historique de l’Armée laat de geschiedenis van het Franse leger zien inclusief de oorlogen en veldslagen waarin ze verwikkeld zijn geweest. Het Musée de l’Armée is onderdeel van Hôtel National des Invalides, een van oorsprong militair complex waar lange tijd invalide oorlogsveteranen opgevangen werden. Het museum heeft in de periode 2003-2008 een grootschalige renovatie ondergaan. Het legermuseum is toen (deels) gesloten geweest. Tegenwoordig is het museum helemaal up-to-date met uitgebreide exposities over verschillende periodes, veldtochten en legers. Zo is het voor Nederlanders en Belgen interessant om de Eerste en Tweede wereldoorlog eens vanuit het Franse perspectief te zien. Ook bij ons minder bekende oorlogen en veldslagen zoals de negentiende eeuwse Krimoorlog en de expedities op Chinees en Mexicaans grondgebied worden behandeld. Ook het koloniseren van delen van Afrika wordt op uitstekende wijze in beeld gebracht. Het legermuseum is onderdeel van Hôtel National des Invalides.

Pont Neuf

De oudste bestaande brug van Parijs is Pont Neuf. Saillant detail is dat de naam eigenlijk ‘Nieuwe Brug’ betekent. De brug heeft een totale lengte van 238 meter en wordt in het midden doorkruisd door Île de la Cité. De stenen boogbrug is tussen 1578 en 1607 gebouwd. Sindsdien hebben er geen grote architectonisch ingrepen plaatsgevonden aan de brug. Pont Neuf die je tegenwoordig ziet is vrijwel gelijk aan de brug zoals die ruim vier eeuwen geleden ooit gebouwd is.

Disneyland Parijs

Disneyland Parijs (Frans: Disneyland Paris) is een groot attractiepark dat ruim dertig kilometer ten oosten van de stad Parijs ligt. Het is het eerste Europese Disney pretpark en is geheel gebaseerd op de Amerikaanse zusjes. In het jaar 1992 opende het park als Euro Disney. Inmiddels is het park uitgebreid met een tweede park: Walt Disney Studios. Het eerste park, Euro Disney, heet tegenwoordig Disneyland Park en is onderdeel van het grotere Disneyland Resort. De twee parken hebben ieder hun eigen entree. Je kunt kaarten kopen die recht geven op één park of een passe-partout voor beide parken.

Disneyland Park is ingedeeld in verschillende werelden. Centraal gelegen is het kasteel van Doornroosje. Hoewel je vooral gezinnen met kinderen ziet in Disneyland, is het echt een themapark dat voor alle leeftijden geschikt is. Zo zie je toch best vaak volwassen stellen rondlopen met de bekende oren van Mickey Mouse. Sommige attracties zijn dan ook bloedstollend, zoals Space Mountain.

Veel mensen combineren een bezoek aan Disneyland met een of meerdere hotelovernachtingen. Dat kan in één van de officiële Disneyhotels. Er zijn echter ook een aantal partnerhotels die iets verder weg liggen. Dankzij de gratis shuttlebussen ben je dan echter toch vrij snel bij de pretparken. Uiteraard kun je ook een hotel kiezen die niet gelieerd is aan Disney. Vaak betaal je dan voor hotel plus entree niet veel minder (soms zelfs meer) dan wanneer je een Disney-arrangement boekt. De website waarovernachtenin.nl heeft een aantal goede hotels in de buurt van Disneyland voor je op een rijtje gezet in het artikel “waar overnachten bij Disneyland Parijs?“.

Marokkaanse thee

Een prachtige plek in Parijs om te genieten van Marokkaanse thee en lekkernijen is de theesalon die onderdeel is van de Grote Moskee van Parijs. De bediening loopt rond met dienbladen met verse muntthee, die naar onze mening wel ietsje minder zoet mag. Voor lekkere hapjes ga je naar de toonbank binnen en kiest ze ter plaatse even uit. De theesalon is alle dagen van de week te bezoeken, dus ook op de vrijdagen. Dat komt omdat de theesalon een eigen ingang vanaf de straatkant heeft. Wie op een lekkere zonnige dag aan één van de tafeltjes in tuin gaat zitten die waant zich eventjes in Fez of een andere Marokkaanse stad.

Pont de Bercy

De Bercybrug (Pont de Bercy) is één van de mooiere bruggen van Parijs. De boogbrug over de Seine stamt oorspronkelijk uit 1863. Er zijn sindsdien twee grote uitbreidingen geweest. De eerste uitbreiding was in 1904, waarbij de brug verbreed werd en er een viaduct voor de Parijse metro bovenop geplaatst werd. Tussen 1989 en 1992 vond de tweede uitbreiding plaats. Verbreding van de brug moest de Pont de Bercy weer helemaal symmetrisch maken. De breedte van de brug is daarmee op maar liefst veertig meter uitgekomen. Behalve het feit dat de dubbele brug op zich al de moeite waard is, moet je vooral ook over de Pont de Bercy wandelen om een fraai uitzicht te hebben op de kaaien en de gebouwen die er om heen staan. Zo kun je genieten van een uitzicht op het gebouw van het ministerie van Economie, Financiën en Industrie. Aan de andere kant vallen de groene elementen op van Les Docks – Cité de la Mode et du Design.

Bouquinistes van Parijs

Aan de kades van de Seine, met name aan de Quai de Louvre, de Quai de la Mégisserie, de Quai de la Tournelle en de Quai Voltaire, vind je al sinds de zeventiende eeuw de Bouquinistes van Parijs. Deze boekhandelaren verkopen boeken, prenten, postzegels en tijdschriften vanuit hun groene stalletjes. Deze boekenstalletjes, die gezamenlijk de grootste permanente boekenmarkt in de openlucht vormen, moeten aan maximale afmetingen voldoen. Zo mag een stalletje als deze geopend is niet hoger zijn dan 2,10 meter en mag de lengte niet meer dan twee meter bedragen. In totaal zijn er 900 groene boxen die gebruikt worden door ongeveer 240 bouquinistes. In totaal worden er ongeveer 300.000 oude boeken aangeboden. Tussen de oorspronkelijke producten waarvoor de vergunningen eigenlijk verleend worden zie je inmiddels ook wel het nodige aan souvenirs in de stalletjes verkocht worden. Jammer, want die spullen kun je elders in Parijs ook kopen en doen een beetje afbreuk aan het unieke karakter van de Bouquinistes aan de Seinekades.

De Bouquinistes staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze manier van boekenverkoop heeft inmiddels ook navolging gevonden in steden zoals Tokio, Beijing en Ottawa.

Verkopers bij de Sacré Cœur

Rondom de Sacré Cœur, zowel op de straat, het voorplein als op de trappen, zie je soms wel tientallen verkopers van namaaktassen, speelgoed en allerlei prullaria. Deze wijze van verkopen is ook hier in Parijs niet toegestaan. Ze hebben geen vergunning, dus is het illegaal. Dat een groot deel van de tassen die aangeboden worden ook nog eens namaak van bekende designermerken betreft, is het eigenlijk ook illegaal om deze producten te kopen. Het beste negeert u deze verkopers dus. De politie is erg fel op jacht op deze verkopers. Het kan dus zomaar zo zijn dat ze het ineens met al hun handelswaar op een lopen zetten omdat er politie aankomt. Zou vervelend zijn als je net geld hebt gegeven om iets te kopen en nog wacht op het product en/of wisselgeld.

Gare d’Austerlitz

Gare d’Austerlitz, officieel Gare de Paris Austerlitz geheten, is één van de zeven grote treinstations in Parijs. Gare d’Austerlitz ligt in het oosten van Parijs, aan de westelijke oever van de Seine. Van hieruit vetrekken de treinen richting centraal Frankrijk. Vanaf Gare d’Austerlitz vertrekken geen TGV’s, waardoor het aantal passagiers op dit treinstation voor Parijse begrippen redelijk klein is. Op jaarbasis passeren ongeveer 25 miljoen passagiers Gare d’Austerlitz.

Vrijgezellenfeest

Wie denkt dat je in Nederland of België moet zijn om vrolijk verklede groepjes dames of heren te zien die een vrijgezellenfeest vieren, die heeft het mis. In Milaan hebben we al een groep verklede dames gezien en enkele weken later was het ook weer prijs in Parijs. Dit keer in de wijk Montmartre, vlak voor de Sacré Cœur. Wij hebben de dames in kwestie maar eens letterlijk in het zonnetje en op de foto gezet!

Muséum national d’histoire naturelle (MNHN)

Het nationale natuurhistorisch museum bestaat uit vestigingen die te vinden zijn in verschillende Franse steden. Een redelijk deel van het Muséum national d’histoire naturelle is te vinden in Jardin des Plantes, de prachtige botanische tuin van Parijs. In de botanische tuin zijn vier elementen van het museum te vinden: Galerie de Minéralogie et de Géologie, Galerie de Paléontologie et d’Anatomie comparée, Grande Galerie de l’Évolution en Ménagerie du Jardin des Plantes.

Marché Monge

Drie keer per week is het markt op Place Monge. Op woensdag, vrijdag en zondag kun je op dit plein in Quartier Latin terecht voor lekkere streekproducten, groente, fruit, vers vlees, verse vis van de Normandische kust en een aantal lekkernijen die je ter plaatse kunt nuttigen. Voor liefhebbers van Franse kazen en worstjes is dit één van de betere plekken in Parijs. De Marché Monge wordt gehouden van 08:30 tot 13:30 uur, hoewel veel standhouders rond 1 uur s middags al driftig aan het inpakken zijn.

Verkopers van Eiffeltorens

Op verschillende plekken in Parijs stikt het van de straatverkopers. Zelden hebben ze iets aan te bieden wat in onze ogen echt interessant is. Het zal echter wel rendabel genoeg zijn, want anders zou je ze zoveel niet rond zien lopen. Een plek waar je ze heel veel ziet is rond de Eiffeltoren. Je ziet hier vooral veel verkopers met miniaturen van de werkelijke Eiffeltoren. Slim, want de Eiffeltoren op zich is niet meer auteursrechtelijk beschermd waardoor het verkopen van deze miniaturen minder problemen oplevert dan de verkoop van namaaktassen. Feit is wel dat deze verkopers vrijwel zonder uitzondering zonder vergunning werken en daarmee feitelijk oneerlijke concurrentie vormen ten opzichte van winkels die wel te maken hebben met vergunningen, huur, elektra en andere kosten.

Marché aux Puces de St-Ouen

De allergrootste vlooienmarkt ter wereld is de Marché aux Puces de St-Ouen. Een andere naam waaronder deze vlooienmarkt bekend staat is Puces de Clignancourt. Wie bij een rommelmarkt het verwachtingspatroon heeft vooral oude troep tegen te komen die zal hier aangenaam verrast zijn. De ongeveer tweeduizend handelaren behoren tot de meest ervaren ter wereld en bieden overwegend goede spullen aan. Wie op zoek is naar antiek, brocante, kunst of andere leuke tweedehands spullen die zal op de Marché aux Puces de St-Ouen zeker moeten kunnen slagen. Het nadeel is dat de prijzen wel op een hoog niveau liggen. De handelaren weten heel goed wat de marktprijzen zijn, waardoor het vinden van een leuk koopje bijna uitgesloten is. Daarnaast komen andere handelaren van over heel de wereld speciaal naar deze markt in Parijs om spullen op te kopen voor gin eigen winkels. Het beste en/of het goedkoopste wordt er op deze manier vaak al tussen uit gepikt.

De vlooienmarkt van Saint-Ouen wordt gehouden op zaterdag en zondag van 10 tot 17:30 uur. Op maandag is de vlooienmarkt geopend van 11 tot 17 uur. De Marché aux Puces de St-Ouen bestaat overigens uit 14 verschillende markten die verspreid liggen binnen een gebied net ten noorden van de Boulevard Périphérique.

Les Quatre Temps

Met bijna vijftig miljoen bezoekers per jaar is Les Quatre Temps veruit het drukst bezochte winkelcentrum van Frankrijk. Les Quatre Temps ligt in het hart van de wijk La Défense, ten westen van het centrum van Parijs. Les Quatre Temps, ook vaak aangeduid als Les 4 Temps, opende haar deuren in het jaar 1981. Tussen 2006 en 2008 heeft Les Quatre Temps een grote renovatie ondergaan. In totaal tekst het winkelcentrum zo’n driehonderd winkels die gezamenlijk een winkeloppervlakte van ruim honderddertigduizend vierkante meter beslaan. Les Quatre Temps is gemakkelijk per metro te bereiken. Lijn 1 van de Parijs metro start en vertrekt vanaf metrostation La Défense dat direct bij Les Quatre Temps ligt. Je kunt ook met de snelmetro (RER) hier naartoe reizen. Je moet dan lijn A hebben en uitstappen op station La Défense.

Obelisk

Centraal op Place de la Concorde staat een opmerkelijk monument. Het betreft een Egyptische obelisk die ruim drieduizend jaar oud is. De obelisk is afkomstig uit Luxor en was een van de drie Naalden van Cleopatra. De andere twee staan in Londen en New York City. De obelisken in Londen en Parijs zijn begin negentiende eeuw door de toenmalige Egyptische onderkoning Mohammed Ali geschonken aan beide steden.

In 1833 werd de obelisk op de Place de la Concorde geplaatst. Het bijna 23 meter hoge stond oorspronkelijk voor de Luxortempel. Op het moment van plaatsen ontbrak de oorspronkelijke punt. Deze is ongeveer in de zesde eeuw voor Christus gestolen. In 1998 heeft de Franse regering er een nieuwe punt op laten plaatsen, die voorzien is van een goudlaag.

Pas op voor vrouwen!

De titel lijkt een beetje raar, maar in Parijs moet je oppassen voor onbekende vrouwen die je zomaar op straat aanspreken. In Parijs is een redelijk groot aantal vrouwen actief die proberen toeristen op te lichten of te bestelen. De meest gebruikte truc is de openingszin “Do you speak English?” waarna men je vraagt een petitie te tekenen. Sommigen worden hierbij zeer opdringerig, zeker als je alleen bent. Het doel is om je tijdens het gesprek of het tekenen van een neppetitie te bestelen.

De politie treedt hard op tegen deze vrouwen die in groepsverband opereren. Zo stonden we laatst een keer in de wijk Montmartre klaar met een camera om deze praktijken op foto vast te leggen. Ineens zien we de vrouwen het op een rennen zetten. Een paar seconden later stonden er drie zwaar bewapende agenten op de plek waar eerst de vrouwen bezig waren. Deze agenten zetten vervolgens de achtervolging in. De foto bij dit artikel is van de wegrennende vrouwen.

Een andere truc is die met de gouden ring. Een vrouw (soms ook man) bukt ineens op het moment dat je haar (of hem) kruislings passeert. Ze doen net alsof ze een gouden ring op straat gevonden hebben en spreken jou aan dat je deze hebt laten vallen. Ze willen hem aan jou geven en hopen op de hebberigheid van de nietsvermoedende toerist(e) dat ze hem aan nemen. In ruil voor de eerlijkheid van het teruggeven van de verloren ring vragen ze een kleine vergoeding. Een deel van de toeristen trapt daar met beide voeten in. Tijdens het geven van geld vragen ze om meer en meer en meer. Het is immers een gouden ring van grote waarde! Of je nou veel of weinig geeft, ze weten in ieder geval waar jij je geld bewaart. Het maakt het ze gemakkelijker om daarna je alsnog te bestelen.

Passage Choiseul

Eén van de overgebleven passages in Parijs is Passage Choiseul. Deze passage is gebouwd tussen 1825 en 1827 en is ontworpen door Francois Mazois. De passage bestaat uit twee verdiepingen. De bovenste verdieping is voorbehouden aan woningen. Op de begane grond zijn vooral winkels en wat horeca gevestigd. In Passage Choiseul zie je eigenlijk geen ketens, maar vooral lokale Parijse winkels. Dat zorgt ervoor dat het aanbod lekker af kan wijken van wat je in de grote winkels ziet. In Passage Choiseul zit een goede mix van verschillende soorten winkels zoals kledingwinkels, schoenenzaken, boekenwinkels, juweliers en ateliers. In de passage zitten opvallend veel schoenenzaken, die in de uitverkoopperiode leuke aanbiedingen hebben. Passage Choiseul is met 190 meter lengte en 3,7 meter breedte op dit moment de grootste overdekte passage van Parijs.

Citroën C_42

Aan de Champs-Élysées is een unieke winkel te vinden: Citroën C_42. Deze winkel annex showroom is gevestigd op nummer 42, vandaar de naam C_42. Wie aan de noordzijde van de Champs-Élysées loopt die kan bijna niet om het smalle maar opvallende pand heen. De etalage schreeuwt het uit: “kom hier kijken”. De winkel is gevestigd in het pand waar André Citroën in 1919 zijn allereerste auto in elkaar bouwde. Jarenlang is het pand daarna in handen geweest van een restaurantketen totdat het in 2004 weer vrij kwam. Citroën heeft toen architect Manuelle Gautrand de opdracht gegeven het and om te toveren tot een modern visitekaartje voor het automerk Citroën. In 2007 opende C_42 haar deuren. De 25 meter hoge façade is omgetoverd tot een grote etalage en de auto’s staan boven elkaar op plateaus. Hierdoor is er een verticale showroom ontstaan. Op de begane grond kun je allerlei aan Citroën gelieerde artikelen kopen zoals schaalmodellen, kleding, speelgoed en accessoires.

Vlooienmarkten

Ben je op zoek naar tweedehands spullen, antiek of brocantes? Dan is Parijs nog steeds dé stad waar je moet zijn. In Parijs worden er sommige weken wel tientallen vlooienmarkten gehouden, van klein tot groot. Sommige vlooienmarkten zijn alleen bedoeld voor brocante en antiek, terwijl andere speciaal bedoeld zijn voor kinderen die hun speelgoed en andere spullen willen verkopen. Via deze agenda kun je zien welke vlooienmarkten in Parijs gehouden worden de komende dertig dagen. De grootste vlooienmarkt van Parijs is Marché aux Puces de St-Ouen. Deze wordt iedere zaterdag, zondag en maandag ter noorden van metrostation Clignancourt gehouden.

Église de la Sainte-Trinité

De Église de la Sainte-Trinité is een kerk die in het negende arrondissement van Parijs staat, vlak bij Opéra Garnier. De Kerk van de Heilige Drie-eenheid heeft een fraaie façade met een grote toren die centraal boven de rest van de voorkant uittorent. Het opvallende aan de kerk is dat deze voor een bijna belachelijk laag bedrag gebouwd is, zeker als je kijkt wat architect Théodore Ballu uiteindelijk weg heeft kunnen zetten voor dat geld. De totale kosten bedroegen omgerekend ongeveer zevenhonderdduizend euro.

Gare Saint-Lazare

Treinstation Paris Saint-Lazare is na Garde du Nord het tweede station van Parijs, kijken naar het aantal passagiers dat er jaarlijks passeert. Dat aantal ligt rond de honderdvijftig tot honderdzeventig miljoen op jaarbasis. Opvallend detail is dat in het geval van Gare Saint-Lazare de passagiers vooral korte afstanden afleggen, terwijl de andere treinstations van Parijs vooral veel passagiers kent die langere afstanden afleggen. Dit komt omdat Paris Saint-Lazare geen TGV-station is, maar het vooral moet hebben van reizigers die tussen de banlieues en Parijs reizen. Paris Saint-Lazare is tevens de treinverbinding tussen Parijs en de meeste grote treinstations in Normandië.

Rue Royale

Rue Royale is een korte maar drukbezochte straat in het centrum van Parijs. De straat loopt van Place de la Madeleine naar Place de la Concerde. De straat is in de tweede helft van de achttiende eeuw aangelegd en heeft sindsdien verschillende namen gekend: Chemin des Remparts, Rue Royale-des-Tuileries (1757), Rue de la Révolution (1792), Rue de la Concorde (1795), Rue Royale Saint-Honoré (1814) en vervolgens sinds 1830 Rue Royale.

Aan Rue Royale vind je vooral winkels en horeca. Zo zijn dure modemerken zoals Dior, Ralph Lauren, Cerruti 1991, Chanel en Gucci hier gevestigd. Ook kun je hier genieten van de heerlijke macarons en gebak van Ladurée, een begrip in Parijs en ver daarbuiten. Aan nummer drie is het beroemde restaurant Maxim’s gevestigd.

Grand Palais

Tussen de Seine en de Avenue des Champs-Élysées staat het Grand Palais. Het gebouw heeft nooit dienst gedaan als paleis maar is een tentoonstellingshal die eind negentiende eeuw gebouwd is voor de wereldtentoonstelling die in 1900 in Parijs gehouden werd. Het Grand Palais heeft een brede façade die ruim gedecoreerd is volgens de neoclassicistische stijl. Het dak bestaat voor een groot deel uit glazen koepels. Toen een glazen paneel uit het dak naar beneden stortte in 1993 is men begonnen met een grondige renovatie. Pas in 2007 ging het Grand Palais weer helemaal open, nadat het eerste deel al in 2004 weer geopend was. Het Grand Palais wordt gebruikt voor tijdelijke evenementen en tentoonstellingen. In de westelijke vleugel van het Grand Palais is Palais de la Découverte gevestigd. Dit is een wetenschapsmuseum.

Rue du Faubourg Saint-Honoré

Wie gaat winkelen in Parijs en vooral op zoek is naar de ‘betere modemerken’, die kan eigenlijk niet om Rue du Faubourg Saint-Honoré heen. Deze winkelstraat ligt in het 8e arrondisement van Parijs . De straat is voor Parijs wat Via Montenapoleone voor Milaan is of de P.C. Hooftstraat voor Amsterdam. De twee kilometer lange straat is bijna een aaneenschakeling van boetieks met designerkleding, schoenen en tassen. Ook vind je aan Rue du Faubourg Saint-Honoré een aantal ambassades en luxe hotels. Bij modewandelingen door de stad wordt Rue du Faubourg Saint-Honoré gegarandeerd meegepakt, want dit wordt als dé modestraat van Parijs gezien.

Tuilerieën

De Tuilerieën of Jardin des Tuileries is een publiek park in het centrum van Parijs. Oorspronkelijk zijn het de kasteeltuinen van het voormalige Tuilerieënpaleis. Dit paleis is echter in 1871 door brand verwoest, waarna de restanten elf jaar later gesloopt zijn. De tuinen zijn overgebleven en ingericht als publiek park. De Tuilerieën lopen van de Place de la Concorde richting het Louvre. Het centrale wandelpad loopt parallel aan de Seine. Het park is zowel populair onder toeristen als onder de Parijzenaars zelf. De lokale bevolking gebruikt het prachtige park vooral om te ontspannen en te joggen, terwijl toeristen het vooral gebruiken als wandelroute tussen het Louvre en de Avenue des Champs-Élysées.

Notre-Dame van Parijs

De Notre-Dame van Parijs is een middeleeuwse kathedraal die op Île de la Cité staat. De gotische kathedraal is één van de oudste bestaande gebouwen in Parijs en behoorde tot de best bezochte bezienswaardigheden van Parijs. De bouw van de Notre-Dame is begonnen in 1163, toen paus Alexander III de eerste steen legde voor het nieuwe geloofshuis. Pas in 1345, bijna twee eeuwen later, was de Notre-Dame klaar. De kathedraal behoort tot de mooiste voorbeelden van vroeggotische architectuur. Jarenlang was de Notre-Dame één van de absolute topbezienswaardigheden van Parijs, totdat in de avond van 15 april 2019 er een brand ontstond op het dak, waarna er binnen enkele uren tijd een enorme brand ontstond die de kathedraal voor een groot deel verwoestte. Gelukkig heeft de indrukwekkende façade van de Notre Dame het wel overleefd, net als verschillende onvervangbare kunstwerken en relikwieën die door de heldhaftige brandweer uit de kerk gehaald zijn tijdens de brand.

De structuur van de kerk is door de enorme inzet van de Parijse brandweer ook gered, waardoor wederopbouw mogelijk is. Het zal nog jaren duren voordat de Notre Dame weer te bezoeken is.

 

Tuktuk

Een leuke manier om Parijs te verkennen is per tuktuk. Deze vorm van gemotoriseerd vervoer heeft niets met Parijs te maken, maar is afkomstig uit Thailand en omringende Aziatische landen. In Parijs zie je deze gemotoriseerde riksja’s ook rondrijden. Er zijn een paar bedrijven die met de tuktuks actief zijn in Parijs. Je kunt ze afhuren voor een bepaalde tijd, je kunt ze als taxi gebruiken waarbij je per afstand betaalt of je kunt vaste rondritten maken. De prijs verschilt per bedrijf en is ook afhankelijk van de totale tijdsduur. Reken op een gemiddeld uurtarief van 70 tot 90 euro.

Hop On Hop Off in Parijs

Wie zoveel mogelijk hoogtepunten van Parijs wil zien en er weinig voor voelt om van het openbaar vervoer gebruik te maken, zijn er de zogenaamde Hop On Hop Off bussen. Dit zijn toeristische bussen, meestal dubbeldekkers, die volgens vaste routes langs de bezienswaardigheden en attracties van Parijs rijden. Je kunt kiezen uit verschillende aanbieders, die ieder hun eigen routes, prijzen en tijden hebben. Binnen de geldigheid van je ticket kun je onbeperkt uitstappen en weer opstappen. Dit is wat ze bedoelen met ‘Hop On Hop Off“.

De groene bussen van L’Open Tour rijden vier verschillende routes. Bij L’Open Tour kun je kiezen uit kaarten voor 1, 2 of 3 dagen. Voor een kleine meerprijs kun je de boottochten van Batobus meepakken. Een kaart voor 2 of 3 dagen is niet zoveel duurder dan een kaart voor 1 dag. Als je twee of drie dagen in Parijs bent en gebruik wilt maken van een Hop On Hop Off Bus dan zouden we in dit geval aanraden om drie dagen te boeken (of twee als je maar twee dagen nodig hebt). Prijstechnisch interessanter en je kunt meer van Parijs zien.

De oranje bussen van Foxity zijn goedkoper, maar deze kennen maar één route met veel minder stops. In plaats van op- en afstappen kun je ook (goedkopere) vaste rondritten boeken waarbij er tussentijds geen mogelijkheid is op uit te stappen.

Big Bus Paris heeft in Parijs één route overdag en een speciale avondroute. Je hebt de keuze tussen een ticket voor één of twee dagen. Indien gewenst kun je er voor een meerprijs de Seinecruise van Bateaux Parisiens. Big Bus Paris was vroeger bekend onder de naam Les Cars Rouges.

Ook de wereldwijd bekende bussen van City Sightseeing rijden in Parijs rond. Er wordt 1 route gereden die in totaal 135 minuten in beslag neemt. De frequentie waarin gereden wordt is om de 10-15 minuten. De bussen beginnen om 10 uur ’s morgens bij de Eiffeltoren te rijden.

Bij Ticketbar kun je de hop on, hop off bussen van Parijs vooraf met korting reserveren.

Petit Palais

Petit Palais is een kunstmuseum dat tegenover het Grand Palais staat. Beide gebouwen zijn gelegen in het 8e arrondisement, tussen rivier de Seine en de prachtige boulevard Champs-Élysées. Petit Palais is net als Grand Palais speciaal voor de Parijse wereldtentoonstelling van 1900 gebouwd. Het museum is onderdeel van de stadsmusea van Parijs en is gewijd aan oude en moderne kunst. De permanente exposities zijn gratis te bezoeken. Voor de tijdelijke tentoonstellingen wordt wel entreegeld gevraagd. De binnentuin van Petit Palais is fraai aangelegd. Rondom de tuin is een gaanderij aangelegd, waaraan een tuincafé ligt. Hier kun je tussen 10 uur ’s morgens en 17:15 uur s middags in alle rust genieten van een heerlijk kopje koffie, een andere drankje of een heerlijke snack.

Tour Saint-Jacques

In het 4e arrondisement van Parijs staat de Tour Saint-Jacques. Deze gotische toren is tegenwoordig een vrijstaande toren. Vroeger was de Sint-Jacobstoren echter onderdeel van een kerk: de Saint-Jacques-de-la-Boucherie. Deze kerk is echter vlak na de Franse revolutie afgebroken, waardoor de toren het enige restant van de toenmalige kerk is. De zestiende-eeuwse toren staat nu in een openbaar parkje, waar op zonnige en warme dagen Parijzenaars graag komen om te picknicken.

Tour Saint-Jacques is tegenwoordig een beschermd monument. Het staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan het begin van deze eeuw heeft de toren nog een grote restauratie ondergaan en sinds 2013 kun je de Tour Saint-Jacques in het weekeinde van binnen bezoeken. De toren maakt onderdeel uit van een Franse pelgrimsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella

Grappige foto’s met de Eiffeltoren

De plek met een mooi uitzicht op de Eiffeltoren is de Esplanade du Trocadéro. Op de trappen staan vaak honderden mensen te kijken naar de Eiffeltoren. Een groot deel daarvan legt de Eiffeltoren vast op foto. Een ritueel dat je steevast ziet is dat mensen net doen alsof de ruim driehonderd meter metende toren op de palm van iemands hand rust of dat de Eiffeltoren tussen iemands vingers past. Zelfs het ‘Toren van Pisa-ritueel’ zie je hier uitgevoerd worden: net doen alsof je tegen de toren aanleunt of hem omver duwt. Waarschijnlijk toeristen die niet beseffen in welke stad dat ze staan.

Parijse terrastafels

In Parijs zie je nog vooral de typische Parijse terrastafels op de terrassen staan. Deze kleine ronde tafels horen misschien wel net zo bij Parijs als de Eiffeltoren. De gemiddelde doorsnede van de ronde tafels ligt rond de 70-80 centimeter. Meestal is het framewerk van gietijzer gemaakt. In de zomer zie je voor het permanente winterterras van een café of brasserie vrijwel altijd nog een rij stoelen staan met daarvoor een rij van de Parijse terrastafels. Deze opstelling zorgt ervoor dat voetgangers amper gehinderd worden en de gasten met hun gezicht naar de straat zitten, waar het dagelijks leven onder het genot van een goed glas wijn gadegeslagen kan worden.

Louis Vuitton

In Parijs zie je verschillende winkels van het exclusieve tassen- en koffermerk Louis Vuitton. Dé Louis Vuitton-winkel is gevestigd aan de Avenue de Champs-Élysées. Deze winkel is de zogenaamde flagstore van Louis Vuitton. Het merk is vernoemd naar de gelijknamige oprichter van het bedrijf. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een multinational die goed is voor een jaarlijkse omzet van meer dan drie miljard euro. Louis Vuitton is tegenwoordig onderdeel van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). De naam Louis Vuitton behoort tot de meest waardevolle merknamen wereldwijd. Niet voor niets dat juist dit merk zoveel te maken heeft met namaak. Er worden wereldwijd waarschijnlijk meer namaaktassen van Louis Vuitton verkocht dan dat er originele exemplaren over de toonbank gaan.

Een aantal feiten over Louis Vuitton die niet bij iedereen bekend zijn:
– Louis Vuitton, oprichter van het bedrijf/merk, overleed in 1892. Het tegenwoordig zo bekende LV-logo werd pas 44 jaar later door zijn zoon George Vuitton gecreëerd.
– Damier, het schaakbordpatroon, was het eerste design van Louis Vuitton
– Tassen van Louis Vuitton worden gemaakt in Amerika en Frankrijk. Een afdruk in het leer vertelt je waar je tas gemaakt is.
– Louis Vuitton is de uitvinder van de vlakke koffers. Handig, want dit maakte koffers stapelbaar.

Rondvaart

De Seine leent zich uitstekend voor rondvaarten. Vanaf het water heb je een ander uitzicht op Parijs. Er zijn verschillende soorten rondvaarten op de Seine. Je kunt kiezen uit Hop On Hop Off boten, waarbij je op de verschillende stops onbeperkt uit en op kunt stappen zolang je kaartje geldig is. Populair in Parijs zijn de hop-on-hop-off-boten van Batobus. Zij werken met acht verschillende stops: Eiffeltoren, Musée d’Orsay, Saint Germain des Prés, Notre-Dame, Hôtel de Ville, Musée du Louvre, Champs-Elysées en Jardin des Plantes. Kaartjes voor 1, 2 of 5 dagen koop je bij de stopplaatsen van Batobus.

Er zijn ook verschillende rondvaartboten die een vaste route afleggen. De meeste rondvaarten duren één of anderhalf uur. ’s Avonds zijn er langere tochten, al dan niet met een diner inbegrepen.

Gratis drinkwater

In Parijs zie je op straat verschillende plekken waar je gratis water uit een fonteintje of kraan kunt drinken. Omdat er gebruik gemaakt wordt van verschillende manieren om het drinkwater aan te bieden, kan het wel eens zo zijn dat je de plekken niet direct herkent. Het gratis drinkwater zorgt ervoor dat je niet genoodzaakt bent om (dure) flessen water op het terras te bestellen om de dorst te lessen. Het leidingwater in Parijs is gewoon drinkbaar, net als Nederland.

Draagbare parasol

Als je door Parijs loopt dan moet je niet verbaasd staan te kijken als je Aziatische mensen met een paraplu ziet lopen terwijl de zon volop schijnt. Het is dan ook geen paraplu, maar een draagbare parasol. Vooral Chinezen, Japanners en Koreanen willen zich steeds meer beschermen tegen de zon. Dat heeft niet direct te maken met eventuele huidziektes, maar vooral met de sociale status. Net als in Europa vroeger wordt een bleke huid in een aantal Aziatische landen tegenwoordig als statussymbool gezien. Wie immers buiten werkt, wordt bruin door de zon. De bleke huid laat zien dat je voldoende geld hebt om niet buiten te hoeven werken. Bij een stralende zon zie je daarom af en toe Aziatische mensen met een draagbare parasol lopen in Parijs.

Square Jean-XXIII

Aan de achterkant van de Notre Dame ligt Square Jean-XXIII. Dit vierkante plein is een fraai ingericht publiek park, waarvan een deel aan de zuidkant van de Notre Dame ligt. Square Jean-XXIII is de beste plek om de Notre Dame van een andere kant dan de voorkant te bekijken. Je hebt een mooi zicht op de diverse gotische beeldhouwwerken die aan het exterieur van de kathedraal aangebracht zijn. Opvallend is dat er van de drukte die voor de Notre Dame heerst, hier eigenlijk vrijwel niets merkbaar is.

Rosse buurt

De rosse buurt van Parijs is te vinden in de wijk Montmartre. Hier vind je het roemruchte cabaret van Moulin Rouge en diverse erotische winkels en shows. Een andere bekend cabaret was Le Chat Noir. Tegenwoordig is Le Chat Noir een viersterren designhotel dat gevestigd is op de locatie waar het cabaret eind negentiende eeuw voor het laatst te zien was. De rosse buurt concentreert zich vooral aan de Boulevard De Clichy, tussen de metrostations Blanche en Pigalle.

Paris Wi-Fi

Zoals het eigenlijk hoort in een moderne wereldstad biedt ook Parijs gratis draadloos internet aan via een groot aantal hotspots. In tuinen, parken en bij gebouwen kun je aan een bordje met het Paris Wi-Fi logo zien dat daar internet beschikbaar is. Selecteer via je instellingen het netwerk PARIS_WI-FI_ (gevolgd door een nummer) en open je browser. Je krijgt een welkomstpagina te zien waarop je je gegevens in moet vullen. Daarna vink je aan dat je de voorwaarden accepteert en klik je op “CONNECT / ME CONNECTER”. Je hebt daarna maximaal 2 uur gratis internetverbinding op dat apparaat. Als je sessie verlopen is, kun je je gewoon weer opnieuw aanmelden.

Pont de l’Archevêché

Pont de l’Archevêché is in Parijs de smalste verkeersbrug die over de Seine ligt. De breedte bedraagt slechts 17 meter. Pont de l’Archevêché is één van de bruggen in Parijs die gebruikt wordt als zogenaamde liefdesbrug. De panelen van de brug zijn volgehangen met zogenaamde ‘love locks’: (hang)slotjes waarop geliefden hun namen zetten, deze aan de brug hangen en vervolgens de sleutel in de Seine gooien. Op het moment dat we dit schrijven hing de Pont de l’Archevêché nog vol met slotjes. Of dat nu nu nog zo is, hangt af van de gemeente Parijs. Zij zijn in 2014 een offensief gestart tegen de vele liefdesslotjes, nadat de Pont des Arts deels bezweek onder het gewicht van de sloten.

Centre Georges Pompidou

Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou wordt gezien als het Parijse hart van de moderne kunst. Het opvallende bouwwerk is het centrum van de moderne kunst. Het is in de periode 1971-1977 gebouwd volgens het ontwerp van de architecten Richard Rogers en Renzo Piano. De naam is een verwijzing naar de voormalige Franse president Georges Pompidou. Twintig jaar na de opening heeft Centre Pompidou een grootse renovatie ondergaan onder de leiding van Renzo Piano en Jean-François Bodin. Drie jaar later opende het gebouw haar deuren weer voor het publiek. Sindsdien is het één van de drukst bezochte culturele gebouwen ter wereld, dat vooral te danken is aan het Musée national d’art moderne.

Mocht je trouwens geen zin hebben om Centre Georges Pompidou van binnen te bekijken, dan is de omgeving ook al de moeite waard. Op de Place Georges Pompidou is vaak iets te doen zoals culturele manifestaties, straatartiesten, mimespelers en meer.  De iets verderop gelegen Stravinsky-fontein is ook de moeite waard.

Opéra Bastille

Parijs heeft met Opéra Bastille een tweede, moderner operagebouw gekregen naast het ruim anderhalve eeuw oude Opéra Garnier. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Opéra Bastille na de opening in 1989 Opéra Garnier zou vervangen als operagebouw. Inmiddels heeft het moderne operagebouw een plekje opgeëist in het culturele leven van Parijs, maar heeft het Opéra Garnier nooit vervangen.

De naam Opéra Bastille is een verwijzing naar de Bastille Saint-Antoine, die op 14 juli 1789 bestormd werd. Het staat bij de plek waar de vroegere burcht-gevangenis heeft gestaan.

Luchthaven Paris-Charles de Gaulle

De grootste internationale luchthaven van Parijs is Aéroport de Paris-Charles de Gaulle. Dit vliegveld ligt ten noorden van Parijs en is de thuisbasis van luchtvaartmaatschappij Air France. Jaarlijks verwerkt Parijs-Charles De Gaulle ongeveer zestig tot zeventig miljoen passagiers. Hiermee is Parijs-Charles De Gaulle iets groter dan onze grootste luchthaven Schiphol. Passagiers die met Air France-KLM vanaf Amsterdam vliegen, zullen in een aantal gevallen op Parijs-Charles De Gaulle over moeten stappen. Air France onderhoudt onder andere de verbindingen met de Franse overzeese gebieden zoals Mauritius en La Reunion. Ook worden er redelijk veel vluchten uitgevoerd naar regionale vliegvelden in Frankrijk en naar internationale luchthavens van voormalige Franse kolonies.

Funiculaire de Montmartre

Heb je geen zin om de meer dan tweehonderd treden tellende trap van de heuvel Montmartre te beklimmen om bij de Basilique du Sacré-Cœur uit te komen? Je kunt dan de Kabeltrein van Montmartre (Funiculaire de Montmartre) nemen. Deze kabeltrein is in het jaar 1900 geopend en is de eenvoudigste weg om de top van de heuvel te bereiken. De kabeltram wordt beheerd door de Parijse vervoersmaatschappij RATP. Indien je een Paris Visite-kaart hebt om onbeperkt 1, 2, 3 of 5 dagen door Parijs te reizen, dan kun je deze ook voor de Funiculaire de Montmartre gebruiken. De maximale capaciteit van de kabeltram is tweeduizend passagiers per uur. Jaarlijks maken ongeveer twee miljoen mensen gebruik van de Funiculaire de Montmartre.

Boulevard de Magenta

De twee kilometer lange Boulevard de Magenta is tussen 1855 en 1859 ontstaan. De boulevard ligt zowel in het negende als het tiende arrondisement. Hij begint bij de Place de la République en loopt in noordwestelijke richting tot aan de Boulevard de Rochechouart. Vooral het noordelijke deel van de Boulevard de Magenta staat bekend vanwege de vele winkels met goedkope kostuums (pakken), feestjurken en schoenen. Voor volwassen mannen scoor je hier al een pak vanaf ongeveer vijf tientjes en jongens kun je voor de helft aankleden. Voor dit soort prijzen kun je geen prachtige haute couture verwachten, maar er is zeker een doelgroep voor de confectiekleding die hier verkocht wordt.

Conciergerie

De Conciergerie is een veertiende-eeuwse bouwwerk op Île de la Cité, één van de eilanden in de Seine. La Concierge is gebouwd in opdracht van Filips de Schone als zetel voor de Comt des Cierges, De Graaf die verantwoordelijk was voor huisvesting en het innen van belastingen. Later heeft de Concierge dienst gedaan als staatsgevangenis. Tijdens de Franse Revolutie werden beroemde ter dood veroordeelden zoals Marie-Antoinette, André Chénier, Charlotte Corday en Robespierre brachten hun laatste uren in de Conciergerie door voordat ze naar de guillotine gebracht werden. De cellen van deze beroemde slachtoffers van de Franse Revolutie zijn vandaag de dag omgetoverd tot kleine kapelletjes waar je enkele persoonlijk bezittingen kunt bezichtigen. De Conciergerie is een minder bekende bezienswaardigheid in Parijs op een steenworp afstand van de Notre Dame.

Alles over Parijs


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Parijs vind je in een handig overzicht met alle Parijs hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Parijs