Port Said: poort van het Suezkanaal

Port Said is een havenstad gelegen in het noordoosten van Egypte, aan de noordelijke monding van het Suezkanaal. Port Said is de derde stad van Egypte, na Cairo en Alexandrie. Officieel telt de stad ongeveer een half miljoen inwoners, officieuze cijfers spreken van een inwoneraantal van meer dan een miljoen mensen. Het toerisme bestaat vooral uit Egyptenaren die hier aan het water een vakantie vieren en Europeanen die via een Middellandse Zee-cruise de havenstad aandoen. In deze regio is Port Said een veel gebruikte aanleghaven van de cruiselijnen. De belangrijkste reden om hier aan te leggen is omdat Port Said de korts bijgelegen cruisehaven is van waaruit je Cairo kunt bezoeken, waarbij de piramides in Giza en het Egyptisch Nationaal Museum de belangrijkste reisdoelen zijn. Wie er voor kiest om een dag in Port Said te verblijven, die zal daar waarschijnlijk spijt van krijgen, want voor toeristen is er weinig te zien.



Port Said bezienswaardigheden

Veel valt er niet te vertellen over de bezienswaardigheden in Port Said. Ze zijn er gewoon bijna niet. Zoals in bijna iedere overwegend islamitische stad tref je hier een aantal moskeeën aan, waarvan sommigen best mooi zijn. Een moskee die door de reisgidsen aangeboden wordt is Moskee Port Fouad, die in 1995 gerealiseerd is en feitelijk aan de oostelijke zijde van Port Said ligt, een gebied dat officieel Port Fuad (of Port Fouad) heet. Een andere bezienswaardigheid is het Military Museum. Dit oorlogsmuseum dat dagelijks van 10 tot 16 uur geopend is laat alles zien over de Sinaï-oorlog die Egypte met Israel gestreden heeft. In de tuin van het museum vind je onder andere een aantal Israëlische tanks die het Egyptische leger buit heeft gemaakt tijdens de oorlog.



Standbeeld van De Lesseps

Bij de ingang van het Suez-kanaal, aan de westelijke kade, heeft het standbeeld van De Lesseps gestaan. In 1956 is het oorspronkelijke beeld van het voetstuk verwijderd, waarmee de overname van de macht over het Suezkanaal door Egypte ten koste van Europa gesymboliseerd werd. Het voetstuk staat nog steeds aan de ingang van het kanaal, maar nu met een Egyptische vlag erop als nationalistisch symbool.

Als je langs het voormalige standbeeld loopt dan zie je Egyptische toeristen elkaar fotograferen bij het voetstuk. Vooral foto’s met daarachter het Suezkanaal worden regelmatig gemaakt. Bij de locals wordt het voetstuk overigens nog steeds het monument van De Lesseps genoemd, hoewel het beeld al zo’n halve eeuw van de sokkel verwijderd is.

Reizen in/naar Port Said

Als je niet per cruiseboot aankomt in Port Said dan zijn er grofweg vier manieren om naar de stad te reizen, allemaal beginnend met een vlucht naar hoofdstad Cairo. Port Said ligt op ruim tweehonderd kilometer van het centrum van Cairo. De afstand vanaf het internationale vliegveld van Cairo is ongeveer tweehonderd kilometer. Zelf een auto huren is niet aan te raden. De wegen zijn matig, het verkeer is druk en vaak chaotisch. Egyptenaren rijden kriskras door elkaar, duwen hun auto gewoon ergens tussen en ‘s avonds zonder verlichting rijden is de normaalste zaak van de wereld. Je hebt 4 ogen, veel lef en een flinke portie geluk hebben om zelf rijdend heelhuids in Port Said aan te komen. Beter is om je te laten rijden. Dat kan zowel per taxi als per busverbinding. De busdiensten tussen Cairo en Port Said rijden regelmatig, zijn goedkoop en zijn vrij snel. Met de bus of taxi ben je ongeveer 2,5 tot 3 uur kwijt voor de reis. De vierde optie is per trein, maar die is minder snel dan de andere opties en minder comfortabel dan je in Nederland gewend bent.

Als je in het centrum van Port Said verblijft (en die kans is groot), dan kun je eigenlijk veel te voet doen. Port Said is redelijk veilig, wel goed oppassen voor het verkeer bij oversteken of op straat lopen. Je kunt uiteraard ook een taxi nemen. Houd deze gewoon aan op straat en spreek vooraf duidelijk een prijs af. Omdat niet alle taxichauffeurs prima Engels spreken is het raadzaam om je reisdoel door het hotel in het Arabisch op een briefje te laten zetten. Je kunt dat dan aan de taxichauffeur laten zien. Een andere manier van verplaatsen is via één van de ongeveer vijfentwintig paard-en-wagencombinaties die in het centrum rondrijden. Spreek ook hier duidelijk een prijs vooraf af en vergeet hierbij niet om te onderhandelen.

Winkelen in Port Said

Geen hypermoderne winkelcentra, geen grote winkelstraten met klinkende namen en geen grote supermarkten. Toch is Port Said voor Egyptische begrippen een shoppingparadijs. Dat komt omdat het door de positie als handelshaven een bovengemiddeld aanbod van winkels en geïmporteerde goederen heeft. Dit drukt de prijs waardoor je hier in het algemeen wat minder betaalt dan bijvoorbeeld in Cairo, Alexandrië of Luxor. In het centrum vindt je een groot gebied met straten die samen een bazaar vormen. Naast de standaard winkels zie je hier een groot aantal kraampjes en stalletjes met allerlei goederen in de straten. Dit zijn de plekjes waar je na goed onderhandelen (lees: flink afdingen) de beste prijs betaalt voor allerhande producten zoals kleding, schoenen en snuisterijen. Langs de passagiershaven waar de cruiseboten aanleggen heb je ook een lange rij met winkeltjes die vooral gericht zijn op de cruisepassagiers. De afgelopen jaren zijn veel van deze winkels getransformeerd tot telecomwinkels waar je mobiele telefoons, accessoires, belkaarten en simkaarten koopt. Tussen al het telefoongeweld zie je nog een enkele elektronicawinkel of kledingzaakje.

Hygiëne

Port Said behoort tot de goorste steden waar wij ooit geweest zijn. In de zomer stinkt vrijwel heel de stad naar een combinatie van rottend afval, uitlaatgassen, dierlijke uitwerpselen en urine. Het is een stank die je vrijwel continu ruikt terwijl je op straat loopt. Het ontbreken van regen in de zomer zorgt ervoor dat de straten niet eens een keertje lekker schoongespoeld worden. De warmte zorgt ervoor dat in sommige hoekjes van de stad de stank af en toe ondraaglijk lijkt te worden. Als dan ook je hotelkamer op zijn zachtst gezegd er niet helemaal fris uitziet dan is het lastig zoeken naar een schoon plekje in Port Said. Voor de vele straatkatten is het gemakkelijker om een stapel afval te vinden waar iets eetbaars tussen zit dan dat je als toerist een plekje vindt waarbij je niet meteen naar ontsmettende lotion wilt grijpen.

Hotels in Port Said

Voor een stad van deze afmetingen valt het aantal hotelbedden tegen. Voor Europese begrippen zijn de hotels minder goed van kwaliteit en relatief duur. In een zeer matig hotel zoals het Resta hotel betaal je als buitenlandse toerist gemakkelijk meer dan honderd euro per kamer per nacht, exclusief ontbijt. Andere hotels die regelmatig door Europeanen gebruikt worden zijn het Albatros Hotel en het Helnan Hotel. Het Panorama Hotel zouden wij persoonlijk alleen al op basis van de eerste indruk links laten liggen. Het vrij recent geopende Port Said Hotel ziet er aan de buitenkant goed uit, maar we hebben hier nog niet overnacht dus kunnen er geen oordeel over vellen. Opvallend is dat de hotels in Port Said vrijwel niet boekbaar zijn via boekingssites zoals Booking.com of Expedia. Sommige hotels worden wel getoond, maar een zoekopdracht levert bijna standaard “geen kamers beschikbaar” op.

Beperkte informatie

Wie op internet of in reisgidsen op zoek gaat naar reisinformatie of leuke tips voor bezienswaardigheden over Port Said die zal opvallen dat er weinig informatie beschikbaar is, zeker niet in het Nederlands. Ben zelf inmiddels vier keer in Port Said geweest omdat ik uit professionele overwegingen ‘moest’ en kan niet anders concluderen dat Port Said gewoonweg niet de moeite waard is. Dat is dan ook waarschijnlijk dat er zo weinig over te vinden is, want in Port Said is bijna niets mooi of bijzonder genoeg om te vermelden.

Resta Hotel

Het Resta Hotel is hotel gelegen in het centrum van Port Said, aan de ingang van het Suezkanaal. Het Resta Hotel, dat vroeger Sonesta Hotel heette, heeft volgens het Egyptische beoordelingssysteem vier sterren. Naar onze mening is het een te duur hotel met vieze en verouderde kamers, die nog niet in de schaduw mag staan van een gemiddeld Europees viersterrenhotel.

Het strand van Port Said

Port Said heeft strand aan de noordzijde van de stad, langs de Middellandse Zee. Parallel aan het strand loopt een verharde wandelboulevard en op het strand kun je strandbedden en parasols huren. Tijdens de zomermaanden heeft het zeewater een temperatuur van ongeveer 24 tot 26 graden. Het strand is openbaar en goed te bereiken. Onze indruk is dat het er niet zou uitnodigend uitziet en dat het waarschijnlijk niet in de schaduw mag staan van de befaamde stranden aan de Rode Zee zoals van Hurghada, El Gouna en Sharm El Sheikh.

Eten en drinken

De restaurants zijn hier weinig uitnodigend. Om een voorbeeld te geven: het lukte mijn hotel al niet om een echt schoon glas te geven bij een frisdrank. Dat is iets wat je hier veel ziet, waarbij je je afvraagt hoe het zit met de voedselhygiëne als het ze al niet lukt om een glas optisch schoon te krijgen. Om onaangename verrassingen als gevolg van bedorven eten of bacteriën op groentes te voorkomen houden wij altijd het Port Said dieet aan: eet alleen maar spullen die verpakt zijn (koeken, candybars) of die voldoende verhit zijn om bacteriën te doden. De wetenschap dat er bij Amerikaanse fastfoodketens tenminste nog iets van hygiëneregels gehanteerd wordt, zorgt ervoor dat we eigenlijk standaard bij Pizza Hit (aan 23 April Road) eten. Je kunt ook kiezen voor het er direct naastgelegen Kentucky Fried Chicken. Als je slecht één of twee dagen in Port Said verblijft is zo’n eetpatroon nog wel vol te houden. Als je drinken besteld kun je het beste om blikjes vragen. Daaruit drink je dan het beste met een rietje. Frisdranken uit een glas met ijsblokjes is niet aan te raden.

Kijken, kijken, niet kopen!

Als toerist (ze herkennen je heus wel) ben je regelmatig het doelwit van mensen die geld aan je willen verdienen. Taxichauffeurs, bestuurders van paard-en-wagen, verkopers en bedelende kinderen, allemaal willen ze iets van je. Op een enkel geval van opdringerigheid na haken de meesten vrij snel af als je ze een duidelijk ‘nee’-signaal afgeeft. Soms werkt gewoon negeren ook, hoewel de meeste zich daardoor niet laten weerhouden om door te gaan met proberen je aandacht te trekken. Houd in je achterhoofd dat hun doel is jou zoveel mogelijk geld te laten betalen. Hierbij trekken ze bijna alles uit de kast. Sta er niet van te kijken als ze geen wisselgeld hebben en je niet gepast betaalt. Of dat ze met een “ik ga morgen naar het ziekenhuis”-verhaal op je gemoed proberen in te werken. Durf “nee” te zeggen en probeer dat duidelijk doch vriendelijk te brengen. Ga er verder van uit dat ze in eerste instantie altijd teveel geld vragen voor een dienst. Afdingen is geen spel, maar een sport waarbij je moet proberen het onderste uit de kan te halen. Omgedraaid proberen zij het ook bij jou. Als ze weten dat je Nederlands bent (vaak is de eerste vraag war je vandaan komt) dan zul je ook regelmatig “kijken, kijken… niet kopen” horen. Laat je daardoor niet van de wijs brengen en koop gewoon niets als je dat niet wilt.

Gebouwen in Port Said

Veel gebouwen in Port Said zijn naoorlogs. Tijdens de oorlog met Israel om het Sinaï-gebied heeft ook Port Said het zwaar te verduren gehad, waardoor veel authentieke gebouwen verloren zijn geraakt. De in Victoriaanse stijl opgezette gebouwen die wel ongeschonden uit de strijd zijn gekomen, zijn in de loop van de jaren over het algemeen flink vervallen. Dat is vooral te danken aan de economische crisis die in Egypte al in 1999 aanving. De wereldwijde kredietcrisis heeft alleen maar voor een extra dip gezorgd omdat er vrijwel geen geld meer beschikbaar was om de gebouwen in Port Said op te knappen of om regulier onderhoud uit te voeren.