Faro: hoofdstad van de Algarve

Faro is de hoofdstad van de toeristische regio de Algarve. Hoewel de meeste mensen de stad alleen maar vanuit de lucht zien is de stad een bezoek zeker meer dan waard. Omdat het strand van Faro, door het bijzondere natuurgebied, aan de rand van de stad ligt is het toerisme in de stad wat beperkt gebleven. In tegenstelling tot veel andere dorpen en steden in de Algarve heb je het idee dat er hier ook nog gewoon Portugezen wonen en werken en dat de stad niet alleen puur voor de toeristen bedoelt is. In het oude centrum hangt een gezellig sfeertje en het is fijn slenteren door de kleine straatjes. Faro werd al bewoond in de late prehistorie en kenden gedurende zijn geschiedenis vele overheersers. De Moren lieten er lange tijd hun sporen na en ook de Britten plunderde de stad in de 19e eeuw. Bovendien werd de stad begin 18e eeuw bijna volledig verwoest door een aardbeving. Faro werd echter volledig herbouwd en gerestaureerd en kent in grote delen van de stad nog steeds de oude sfeer van vroeger.



Jachthaven van Faro

De Jachthaven van Faro is gelegen in het centrum van de stad. Vanuit de jachthaven loop je gemakkelijk het stadscentrum binnen. Het is dan ook een geliefde plek om enkele dagen aan te leggen. Vanuit de jachthaven vertrekken diverse excursies op het water. Naast de jachten en vissersbootjes is er ook een zeilschool en een roeivereniging te vinden. Op de boulevard langs de jachthaven is het ’s avonds heerlijk flaneren bij de ondergaande zon.



Arco de Vila

Deze oude stadspoort is de blikvanger van de oude stad Faro. De monumentale boog stamt uit 1812. De nieuwe stadspoort werd gebouwd op de fundering van de oude verstevigingen en over de oude middeleeuwse stadspoort. Deze poort stamde nog uit de tijd van de Moren en de oude boogvorm is nog goed te zien. De neoklassieke poort werd ontworpen door Francisco Xavier Fabri. Boven de boog verwelkomt kerkvader Thomas van Aquino de bezoekers. De boog is een van de mooiste en opmerkelijkste gebouwen van Faro.

Largo da Sé

Dit is een van de mooiste pleinen van de oude stad Faro. Vanuit de Arco da Vila loop je via de weg omhoog zo dit plein op. Het is een prachtig plein wat de tand des tijd goed heeft doorstaan. Het plein is omzoomd met diverse kleine boompjes en er staan een aantal mooie oude gebouwen. Centraal op het plein vind je de kathedraal. Aan de randen van het plein staat het oude seminarie, het bisschoppelijke paleis en het oude stadhuis. Er is niet veel verbeeldingskracht voor nodig om te bedenken hoe het plein er enkele terug uit moet hebben gezien.

Het oude stadhuis

Op het centrale plein in de oude stad vind je het stadhuis van Faro. Tegenwoordig is het stadhuis verplaats naar een modernere locatie in de stad, maar het oude wordt nog steeds wel voor gemeentelijke doeleinde gebruikt. Het stadhuis is een typisch voorbeeld van negentiende-eeuwse neoklassieke bouw. Grote ronde bogen en een timpaan op het dak geven het gebouw een beetje een oud Griekse uitstraling. Dit is een van de gebouwen die werden opgericht na de verwoestingen van de grote aardbeving. Het stadhuis is niet te bezichtigen aan de binnenkant.

Sé de Faro

De kathedraal van Faro is terug te vinden op het Largo da Sé. Het oude middeleeuwse gebouw was eerst bekend als de kerk van de heilige Maria. In de 13e eeuw werd de kerk een kathedraal. De kerk is binnen prachtig versierd met houtsnijwerk en tableaus van Portugese tegeltjes. De kerk werd door de Engelse hertog van Essex ernstig geplunderd. Bij een bezoek neem je een kijkje in de kerk en in het kleine museumpje wat er bij hoort. Hier zijn oude liturgische voorwerpen te bekijken. Hoogtepunt is de klim naar het dak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de wetlands en de ooievaars.

Winkelen

Faro is niet echt een grote winkelstad. Het heeft geen erg groot commercieel centrum, maar er wel enkele leuke straatjes om je een klein uurtje te kunnen vermaken. In de oude stad zijn slechts wat toeristische winkels te vinden. Vaak verkopen ze regionale producten en de gebruikelijke rommel die ze aan toeristen proberen te verkopen. In het centrum zelf zijn er vlak bij de haven enkele autovrije straten. Hier is het prima toeven. Wat kleding winkels en winkels met leuke snuisterijen voeren de boventoon. De echte grote ketens ontbreken, wat wel eens leuk is voor een keer. Wil je perse graag de grote ketens binnen dan kun je terecht in het grote winkelcentrum aan de rand van de stad. Bij binnenkomst van faro zie je dit direct liggen. Hier heb je meer de gewone ketens.

Portugese tegeltjes

Overal in Portugal kom je deze mooie tegeltjes tegen. Witte tegeltjes met daarop vak azuurblauwe schilderingen. Ze versieren de huizen, de kerken en soms ook de straat. In Faro kom je deze tegels ook tegen in de vorm van een tableau. Op diverse plaatsen in de stad staan tableaus opgesteld met deze tegels. De beschilderde tegeltjes vormen samen een tafereel uit de geschiedenis van Faro. Loop je van tableau naar tableaus dan maak je als het ware een reis in de tijd. De tableaus vertellen je vervolgens wat er op die plaats in de geschiedenis van Faro gebeurt is.

Oude historische centrum

Oftewel Cidade Velha is het oude stadscentrum van Faro. Dit oude centrum ligt ten oosten van de haven van faro. Hoewel ernstig beschadigd door de aardbeving, diverse plunderingen en veroveringen werd het oude stadsdeel toch iedere keer weer herbouwd. Binnen de muren krijg je en aardig beeld van het oude Faro. Er is een oude kerk en klooster te bezoeken. Het bisschoppelijk paleis is te vinden binnen de muren en ook het archeologisch museum. Bij binnenkomst krijg je aan de poort een gratis plattegrond en in formatiefolder. Het is een leuk stukje Faro om lekker door de nauwe oude straatjes te slenteren.

Vliegveld van Faro

Het Vliegveld van Faro ligt net buiten faro zelf. Bij aankomst vlieg je eerst over de wetlands naast de stad alvorens te landen op het vliegveld zelf. Het vliegveld van faro is niet heel erg groot en vooral gericht op de grote drommen toeristen die hier in de zomer de Algarve bezoeken. In 1992 vond er op Faro een vliegramp plaats met een Nederlands toestel waarbij veel Nederlandse toeristen de dood vonden.

Excursies rondom Faro

De natuur rondom Faro is erg mooi. Vooral op en rond het water is van alles te zien. Voor de kust van Faro liggen heel veel kleine eilandjes met mooie natuur en meer naar het westen vindt je de ruige rotskust met prachtige grotten. Vanaf de jachthaven van Faro vertrekken ieder uur diverse excursies naar bestemmingen langs de kust. Je kunt gaan wandelen op een van de verlate eilandjes, de grotten gaan bekijken voor de kust van Praia Marinha of op een dagtocht dolfijnen gaan spotten op de Atlantische Oceaan. Het loont om eerst even een rondje langs de verschillende aanbieders te lopen. Diverse excursies worden nog al verschillend in prijs aangeboden.

Bisschoppelijk paleis

Het bisschoppelijke paleis werd opgericht vlak na de plundering van de Engelse in Faro. Het is een van de belangrijkste gebouwen aan het largo da Sé. Het paleis werd in de 15e eeuw gebouwd en is een typisch voorbeeld van de sobere bouwstijl die toen heerste. Simpelheid en eenvoud voerde de boventoon. Iets wat hiervoor zeer ongebruikelijk was. De binnenkant is echter wel wat frivoler met elementen uit de rococo.

Teatro Lethes

Dit prachtige theater ligt in het centrum van faro. Het gebouw is absoluut een bezoekje waard. De oude zaal is prachtig bewaard gebleven. Het theater uit 1845 heeft prachtige decoraties. De zaal ademt de oude grandeur van het theater uit. Rood pluche, prachtige plafondschildringen en veel overdadige versieringen. Het theater is een plaatje op zich. Nog steeds ook worden er voorstellingen gehouden. In de avonduren zijn de voorstellingen, overdag kun je het theater zo bezoeken.

De Stadsmuren van Faro

De oude stadsmuur van faro staat nog bijna geheel rondom de oude stad heen. De muur is gedurende de geschiedenis diverse keren afgebroken, beschadigd en herbouwd. De meeste stukken zoals je ze nu te zien krijgt zijn uit de tijd van de Moren. De grote stadspoort stamt uit latere eeuwen. Omdat de muur nog bijna geheel rond de stad ligt krijg je echt dat oude gevoel als je in de stad loopt. Op vier plaatsen kun je de stad binnen lopen. Buiten de stadsmuur kun je de auto parkeren, je mag alleen te voet naar binnen.

Parque Natural da Ria Formosa

Vanaf het oude stadscentrum en ook vanuit de lucht zie je die prachtige natuurgebied vlak bij de stad liggen. Het is een internationaal erkend wetland van meer dan 18.00ha. Erg belangrijk voor vogels en bijzondere vegetatie. Het natuurgebied bestaat uit een wirwar van kleine eilandjes moerassen en zoute slikken. Het is sterk onderhevig door eb en vloed en wordt voor de kust van faro beschermd door kleine eilandjes. Door het zoute water en eb en vloed is de vegetatie erg bijzonder. Dit trekt op zijn beurt weer mooie vogels aan. En erg bijzonder natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Er zijn diverse wandelingen uitgezet. Ook vertrekken er vanuit Faro rondvaartbootjes richting het natuurgebied. Parque Natural da Ria Formosa is één van de mooiste natuurpearken in de Algarve

Jardim Manuel Bivár

Dit park ligt vlakbij de haven. Op een groot plein met erom heen prachtige oude gebouwen is een tuin aangelegd. Onder de bomen staan bankjes, er zijn prachtige bloemen en planten en frisgroene gazons. Op warme dagen verzamelen inwoners van de stad zich hier om roddels uit te wisselen. Er staat op het pleintje vaak ook een draaimolen waar de kinderen zich in kunnen vermaken. De Jardim Manuel Bivár is echt een groen rustpunt in de drukke stad. In de zomermaanden worden er ook veel evenementen georganiseerd in het park. Van sportief tot culinair.

Toeristentreintje

Hoewel Faro niet mega toeristisch is komen we er ook hier niet onderuit. Jawel er rijdt een toeristen treintje. Voor wie geen zin heeft om te lopen en zich graag door de stad laat rijden si dit een prima oplossing. Uiteraard wel voor lief nemend dat je natuurlijk totaal voor lul zit in dit wagentje. De bestuurder leidt je in redelijk sneltreinvaart langs alle hoogtepunten van Farostad onderweg uitleg gevend over de rijke geschiedenis van de stad en alle prachtige gebouwen en bezienswaardigheden.

Regionale producten

Op de Praça Dom Francisco Gomes onder de bogen zit dit superleuke winkeltje met alle mooie producten die de regio rijk is. Bij binnenkomt wordt je al blij van de heerlijke geuren van de zeepjes die er liggen. Bijna allemaal handgemaakt met producten van plaatselijke boeren. Naast de verzorgingsproducten zijn er ook handgeknoopte kleden te koop. Prachtige mooie ruige kwaliteit en typisch Portugees. Leuk souvenirtje dus. Mooiste stukje van de winkel is echter achterin te vinden. De eigenaar verkoopt hier namelijk wijn, port en olie uit de regio. Heerlijke porten en prachtige olies staan er in het schap. Wie ruimte in zijn koffer oven heeft doet er goed aan hier flink in te slaan.