Istanbul: metropool op twee continenten

Istanbul de grootste en belangrijkste stad van Turkije. Istanbul is echter niet meer de hoofdstad van het land. Sinds 1930 heeft de tweede stad van het land Ankara deze taak overgenomen. Dit doet trouwens helemaal niets af aan deze prachtige historische stad die opgesplitst wordt door de Bosporus. De westelijke oever van Istanbul ligt in Europa terwijl de oostelijke over in Azië ligt. Het is hiermee één van de weinige steden ter wereld die in twee continenten ligt.
Istanbul is gesticht in de zevende eeuw voor Christus door Griekse kolonisten die de stad Byzantium noemden. Zo bleef de stad heten nadat hij was veroverd door de Macedoniërs, maar werd later door de Romeinen omgedoopt tot Nova Roma. Deze naam is niet lang gebruikt want in de volksmond werd de stad Constantinopel genoemd, stad van Constantijn. Deze naam zou de stad behouden tot de vorige eeuw toen de Turken hem omdoopten tot Istanbul. De lange en roerige geschiedenis van de stad hebben ervoor gezorgd dat een wandeling door Istanbul soms voelt als een reis terug in de tijd.
Istanbul is een moderne westerse met af en toe een sausje Oosterse-cultuur. Dit maakt de stad tot een geweldige en afwisselende bestemming voor een stedentrip.



Topkapipaleis

Het Topkapipaleis is enkele eeuwen de residentie geweest van de sultans in Istanbul. De bouw van het paleis startte in de tweede helft van de vijftiende eeuw en werd enkele jaren later afgerond. Vanaf dat moment totdat het Dolmaçhepaleis gebouwd werd in de negentiende eeuw woonden en werkten de sultans van het Ottomaanse Rijk in dit prachtige paleis. Ze woonden er samen met hun harems. Deze harem bestond uit de vrouwen van de sultan, hun kinderen, concubines en het personeel. Het mannelijke personeel in deze harems waren eunuchen zodat de sultan zeker wist dat hij de vader van zijn kinderen was.
dolmachepaleis-2
Het Topkapipaleis behoort de mooiste en drukst bezocht bezienswaardigheden van Istanbul. Het paleis en de omliggende gebouwen en tuinen zijn zo groot dat je er gemakkelijk een halve dag tot een dag zou kunnen doorbrengen. In enkele voormalige vertrekken van de sultan zijn tegenwoordig musea gevestigd. Zo wordt in een kamer een deel van de juwelencollectie van de sultan tentoongesteld. In de oude keukens zijn verschillende borden en andere gebruiksvoorwerpen te vinden. Het Topkapipaleis is één van de musea die met de Istanbul Museum Pass bezocht kan worden.



Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee of zoals hij officieel heet de Sultan Ahmetmoskee is waarschijnlijk de bekendste moskee van Istanbul die nog steeds in gebruik is. Zijn bijnaam de Blauwe Moskee dankt de moskee aan de beschilderde tegeltjes die de binnenzijde van de moskee versieren. De naam Blauwe Moskee is op zich vreemd want de kleur blauw is niet erg dominant aanwezig. Toch is deze moskee onder deze naam in heel de wereld bekend. Omdat het de bekendste moskee van de stad is staan er vaak lange rijen om de moskee te kunnen bezoeken. De moskee kan gratis bezocht worden maar een donatie wordt op prijs gesteld. Zorg er echter wel voor dat je niet tijdens het gebed de moskee bezoekt want dan moet je buiten wachten totdat dit is afgelopen.
opvallend detail is dat de moskee niet vier minaretten heeft zoals gebruikelijk was voor moskeeën die in opdracht van een sultans gebouwd werden maar zes. Dit zorgde indertijd voor behoorlijk wat opschudding omdat deze moskee dan net zoveel minaretten zou hebben als de Al-Masjid al-Haram in Mekka. Dit loste de Sultan op door twee minaretten te schenken aan de Al-Masjid al-Haram moskee

De vissers op de Galatabrug

Een van de kenmerkendste plaatjes van Istanbul zijn de vissers op de Galatabrug. Deze vissers zijn al sinds de bouw van de brug halverwege de negentiende eeuw op de brug te vinden. Ook toen de kwaliteit van het water in de Gouden Hoorn behoorlijk slecht was stonden de vissers er gewoon hun visjes te vangen. Nu de kwaliteit van het water behoorlijk wat verbeterd is wordt een deel van de gevangen vissen verkocht in de restaurants en kraampjes in de buurt van de brug. De meeste vissen worden echter gewoon op de visafslag gehaald aangezien er niet heel veel vissen gevangen worden.
Een leuk beeld is het wel een hele brug gevuld met vissers en een etage lager de toeristen die een gebakken visje eten.

Dolmaçhepaleis

Het Dolmaçhepaleis werd, toen het Topkapipaleis niet meer voldeed aan de eisen van die tijd gebouwd als nieuwe residentie van de Sultans. Het immense complex heeft meer dan tweehonderd kamers, bijna zeventig toiletten, bijna vijftig ontvangstzalen en maar zes badkamers. Dat zal waarschijnlijk iets zeggen over de persoonlijke hygiëne in die periode.Het paleis is gebouwd op een voormalige baai in de Bosporus die speciaal voor het paleis werd drooggelegd.
Met name in de kamers en ruimtes die bedoeld zijn voor het ontvangen van internationale gasten is goed de rijkdom van de toenmalige sultans terug te zien. In de harem de plaats waar de vrouwen, kinderen en het personeel verbleef zijn de decoraties een stuk soberder.
Het Dolmaçhepaleis is vandaag de dag opengesteld voor het publiek maar kan slechts onder begeleiding van een gids bezocht worden. Het maken van binnen foto’s is er streng verboden. Dit is jammer want de schitterende aangeklede stijlkamers met de vele prachtige kristallen ornamenten en kroonluchters lenen zich goed voor een foto.

Hagia Irene

De Hagia Irene is de oudste nog steeds bestaande kerk in Istanbul. De Hagia Irene was tot de bouw van de Hagia Sophia de belangrijkste kerk van de stad. Nadat de ottomanen de macht overnamen in Constantinopel verloor de kerk zijn originele functie en werd hij als munitieopslag gebruikt. Opvallend is dat de Hagia Irene nooit dienst heeft gedaan als moskee. Mede hierdoor zijn een aantal van de originele onderdelen van de kerk bewaard gebleven. Tegenwoordig wordt de voormalige kerk hoofdzakelijk gebruikt voor concerten en evenementen. Als je in het bezit bent van een Istanbul Museum Pass dan kun je de Hagia Irene gratis bezoeken. De kerk is wat kaal aan de binnenzijde maar de oude grandeur van het gebouw is nog goed te zien als je erdoorheen loopt.

Egyptische Bazaar

De Egyptische Bazaar ook wel bekend als de Kruidenbazaar behoort samen met de Grand Bazaar tot de grootste en oudste overdekte markten van Istanbul. Het is tevens één van de drukste markten van de stad. De ingang van de Egyptische bazaar bevindt zich naast de Yeni-moskee. Eenmaal in de bazaar wordt je overspoeld door de verschillende geuren die er in de bazaar hangen. Van bijzondere kruidenmengsels tot de meest exotische zepen. Naast kruiden worden er ook andere producten verkocht op de markt zoals porselein, Turks fruit, lampen en sjaals maar het zijn voornamelijk gedroogde en gemalen kruiden die je er tegenkomt.

Istanbul Modern

Het Istanbul Modern oftewel het museum voor moderne kunst in Istanbul is een relatief nieuw museum dat in 2004 voor het eerst zijn deuren opende. Het museum is gevestigd in een voormalig pakhuis aan de Bosporus dat is omgebouwd tot museum. De locatie is wat ongelukkig aangezien het pand verstopt ligt achter enkele grotere gebouwen. De ligging aan de Bosporus zorgt wel weer voor een geweldig uitzicht.
Het museum bestaat uit verdiepingen. Op de bovenste verdieping waar de entree te vinden is worden kunstwerken van Turkse kunstenaars uit de negentiende tot de eenentwintigste eeuw getoond. De onderste verdieping wordt gebruikt voor tijdelijke exposities en tentoonstellingen. Hier is tevens een bioscoop gevestigd.

Straatkatten van Istanbul

Een bijzonder fenomeen in Istanbul zijn de vele straatkatten die er rondlopen. Dit is op zich niet zo bijzonder natuurlijk want in ieder grote stad ter wereld zijn er straatkatten te vinden. Wat de katten van Istanbul bijzonder maakt is dat ze geadopteerd zijn door de inwoners van de stad. Dit is een fenomeen dat je met name in de wijk Galata veel ziet maar ook inde andere delen van de stad zie je het regelmatig. De katten liggen in winkels, restaurants en in barretjes tussen de gasten en soms zelfs tussen de winkelproducten. Normaal gesproken zouden deze kattendoor de eigenaren weggejaagd worden maar in Istanbul krijgen ze als beloning een bakje eten. Hierdoor lijken de straatkatten van de stad niet op de magere scharminkels die je in andere steden ter wereld tegenkomt maar op goed verzorgde en goed doorvoede katten. Je zou kunnen zeggen dat het leven van een straatkat in Istanbul zo slecht nog niet is.

Hippodroom van Constantinopel

Het Hippodroom van Constantinopel was een stadion dat door de Romeinen in de derde eeuw na Christus werd gebouwd. Van dit voormalige stadion is vandaag de dag op de twee obelisken na niets meer te zien. In de zesde eeuw was er een grote opstand in de hippodroom, de Nika-oproer. Deze oproer werd hardhandig neergeslagen, 30.000 inwoners van Istanbul verloren hierbij het leven.
De Basilica Cisterne is tegenwoordig te vinden onder het plein waar vroeger de hippodroom van Constantinopel was. Waarschijnlijk zijn alle resten van het stadion tijdens deze bouw verloren gegaan.
Wat rest zijn de twee obelisken, de bronzen obelisk en de obelisk van Teodosius. Bronzen obelisk was vroeger bekleed met bronzen plaketten, deze werden echter al in de dertiende eeuw omgesmolten door de kruisridders. Sindsdien is het een vrij kale pilaar. De andere obelisk is gemaakt in de zestiende eeuw voor Christus in Egypte ter ere van de zonnegod Amon-Ra. In de vierde eeuw na Christus werd deze door Theodosius meegenomen naar Istanbul. Het onderste deel overleefde de reis niet waardoor tegenwoordig alleen het bovenste deel te zien is. De plaats waar vroeger het Hippodroom van Constantinopel te vinden was heet tegenwoordig het Sultanahmet Meydani.

Istiklal Cadessi

De populairste en drukste winkelstraat van Istanbul is de Istiklal Cadessi. Deze drie kilometer lange straat is de hele week gevuld met toeristen en inwoners van de stad die op zoek zijn de beste koopjes. De straat ligt in een autovrij gebied maar heb je geen zin om de lange straat helemaal door te lopen dan kun je gebruik maken van de historische tram. Deze tram rijdt tijdens de openingstijden van de winkels heen en weer tussen het Taksimplein en het Tünelstation.
Naast winkels zijn er in de Istiklal Cadessi en in de zijstraten tal van barretjes en restaurants te vinden. Bijzonder zijn ook de verschillende ambassades, waaronder die van Nederland.
istiklalcadessi
Deze bijzondere mix van winkels, restaurants, bars en openbare instellingen zorgt ervoor dat het Istiklal Cadessi een bruisende straat is waar altijd iets te beleven valt.

De Derwisjen van Istanbul

Een populaire toeristische attractie in Istanbul zijn de derwisjen. Deze bijzondere monniken hebben een bijzondere status binnen de islam. Zij laten door middel van immateriële zaken zoals dans en gedichten hun toewijding aan hun geloof zien. De Derwisjen hebben een gelofte van armoede afgelegd en wonen vaak samen in soefi-centra.
De dansende soefi’s of derwisjen zijn uitgegroeid tot een populaire toeristische trekpleister in Istanbul. Op meerdere plaatsen in de stad is het mogelijk om de dans die voor hun god wordt opgevoerd te bekijken. De twee bekendste plaatsen waar dit kan zijn het Sirkeci-station en in het Galata Mevlivi museum. Bij beide plaatsen moet je van te voren kaarten kopen. Deze kosten rond de 50 lira per persoon.

Tünel

De Tünel was één van de eerste ondergrondse metrosystemen ter wereld. Het was na de metro van London de eerste ondergrondse ter wereld. Deze ondergrondse lijn verbindt de wijken Galata en Pera met elkaar. De eerste ondergrondse wagens reden op stoom maar later werden deze vervangen door elektrische exemplaren. Jammer genoeg voldeden de oude wagens niet meer aan de normen van deze tijd en werden ze recentelijk vervangen door nieuwere wagens. Een ritje met de Tünel duurt ongeveer anderhalve minuut. Hij heeft een topsnelheid van ongeveer 25 km per uur.
De naam Tünel wordt ook gebruikt voor de historische tram die door Istiklal Cadessi, de beroemdste winkelstraat van Istanbul.
Een los kaartje voor de Tünel kun je kopen bij de entree van de metro of bij de kiosken tevens is de Istanbulcard geldig op dit traject.

Süleymaniye Moskee

De Süleymaniye Moskee is misschien niet qua naam de bekendste moskee van Istanbul maar iedereen die ooit in de stad is geweest weet dat het de moskee beeldbepalend is. De skyline van Istanbul wordt medebepaald door deze prachtige moskee. Hij werd gebouwd halverwege de zestiende eeuw in opdracht van sultan Süleymaniye. Het was de bedoeling van de sultan om de grootste moskee van de stad te bouwen. Hiervoor moest hij groter worden dan de Hagia Sophia. Dat is echter niet gelukt aangezien die nog steeds ietsjes groter is. Nadat de Hagia Sophia zijn religieuze functie verloor in 1934 werd de Süleymaniye Moskee alsnog de grootste moskee van Istanbul. De Süleymaniye Moskee is geopend voor het publiek en tussen de gebeden door bezocht worden. De toegang is gratis maar donaties zijn welkom.

Gouden Hoorn

De Gouden Hoorn was vroeger samen met de Bosporus één van de belangrijkste verdedigingswerken van de stad. Daarnaast diende het als natuurlijke haven die beschermd werd door een enorme ketting. Tegenwoordig ligt de gouden hoorn midden in de stad en vormt het de scheiding tussen het historische deel en de nieuwe stad. De twee delen van de stad worden met elkaar verbonden door middel van drie bruggen. De beroemdste hiervan is de Galatabrug. Deze brug is bekend vanwege de vele vissers die op de brug te vinden zijn. Al in het begin van de zestiende eeuw werd er een brug over de Gouden Hoorn ontworpen door Leonardo Da Vinci maar dit ontwerp werd afgekeurd door de sultan die hierna vergeefs probeerde om Michelangelo een brug te laten ontwerpen. Er is tegenwoordig wel sprake van om het originele ontwerp van Leonardo da vinci toch nog te gebruiken voor een vierde brug over de Gouden Hoorn. Een kleinere versie van de brug is tegenwoordig te zien in Noorwegen.

Hagia Sophia

De Hagia Sophia behoort tot de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. De voormalige kerk en moskee is zelfs terug te vinden op de lijst met de tien mooiste gebouwen ter wereld. Het gebouw heeft een behoorlijk bewogen geschiedenis. De bouw van de kerk startte in de zesde eeuw na Christus. De Hagia Sophia is gebouwd op de plaats waar al een kerk uit de vierde eeuw na Christus te vinden was. Deze kerk was tijdens een brand verloren gegaan. Niet lang na de bouw van de kerk stortte de koepel in waarna er een iets kleinere koepel werd geplaatst. De Hagia Sophia zou in gebruik blijven als de belangrijkste kerk van Constantinopel totdat de Ottomanen de macht in de stad overnamen.
hagiasophia
Deze lieten een aantal van de christelijke geloofsuitingen, zoals het kruis verwijderen en overschilderde de mozaïeken met kalk waardoor ze eeuwenlang verborgen zijn geweest. Ze hingen zes grote borden met de naam van Allah op plaatsen vier minaretten en maakten van de kerk een moskee. Deze functie had de Hagia Sophia tot het begin van de twintigste eeuw toen het gebouw een museumfunctie kreeg. De mozaïeken werden weer tevoorschijn getoverd en het gebouw werd gerestaureerd. Tegenwoordig is de Hagia Sophia één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Istanbul en staat het gebouw samen met de andere delen van het historische centrum op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wil je lange wachtrijen vermijden koop dan je kaartje voor de Hagia Sophia van te voren online.

Grote Bazaar van Istanbul

De Grote Bazaar van Istanbul is waarschijnlijk de bekendste bazaar van de stad en misschien wel ter wereld. Het is in ieder geval de grootste overdekte markt ter wereld. In het overdekte stuk van de bazaar zijn in totaal ongeveer 1.200 winkels te vinden verdeeld over 58 kleine straatjes en steegjes. Als je alle kraampjes en winkeltjes die in de directe omgeving van de grote Bazaar te vinden meetelt dan kom je uit op meer dan 5.000 winkels. Deze winkels worden dagelijks bezocht door meer dan 250.000 mensen. Je kunt je dus voorstellen dat het een levendige boel is op de bazaar.
Bijzonder is dat de winkels binnen de grote bazaar gegroepeerd zijn. Zo is er een stuk waar je hoofdzakelijk lederen kledingstukken tegenkomt en een deel waar tapijten verkocht worden. Handig want zo kun je vrij gemakkelijk de prijzen controleren. Het is op de Grote Bazaar van Istanbul de normaalste zaak van de wereld om af te dingen.

Fietstochten in Istanbul

Een geweldige manier om Istanbul te leren kennen is door middel van een fietstocht onder begeleiding van een ervaren gids. Hij of zij loodst je door het hectisch verkeer van Istanbul, laat je de belangrijkste plekken zien en weer alles over Istanbul te vertellen. Baja Bikes biedt verschillende fietstochten in Istanbul aan, waaronder de Gouden Hoorn Fietstocht en de Istanbul Highlights Fietstour. Meer informatie op de Istanbul fietstochten pagina van Baja Bikes.

Archeologisch museum

Het Archeologisch museum van Istanbul behoort tot de grootste en belangrijkste archeologische musea ter wereld. De collectie van het museum bestaat uit vondsten die in Istanbul en de rest van Turkije gedaan zijn. Verder zijn er in de collectie van het museum behoorlijk wat stukken te vinden die geroofd zijn uit andere landen of voormalige onderdelen van het Ottomaanse Rijk. Zo zijn er bijvoorbeeld vondsten te zien uit het Babylonische en het Assyrische Rijk maar ook uit Egypte.
Het overgrote deel van de collectie bestaat uit vondsten uit de Griekse of Romeinse periode. Zo zijn er prachtige beelden van Hercules, Apollo en Zeus te zien. Topstuk van het museum is de sarcofaag van Alexander de Grote.
Onderdeel van het archeologisch museum van Istanbul is het Paviljoen van de Keramische kunsten. In dit paviljoen krijg je een goed overzicht van de keramische kunst door de eeuwen heen.

Galata

Galata is een stadsdeel in Istanbul. De wijk bevind zich tussen de Bosporus en de Gouden Hoorn op een schiereiland. Het stadsdeel maakt deel uit van het district Beyoglu. Het is verbonden met de wijk Eminönü aan de andere zijde van de Gouden Hoorn doormiddel van de Galatabrug.
De wijk is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de hipste wijken van de stad. Dit is voornamelijk te merken aan de vele hippe barretjes en winkels die er in dit stukje van Istanbul te vinden zijn. Het hart van de wijk wordt gevormd door de Galatatoren al jaren een populaire toeristische trekpleister. Rond deze toren zijn enkele toffe terrassen en horecagelegenheden te vinden. De meest in het oog springende is een koffietentje dat in een voormalig tramstel zit. De beroemde voetbalclub Galatasaray is gesticht door leerlingen van het gymnasium in deze wijk.

Aziatisch Istanbul

De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Istanbul verblijven uitsluitend in het Europese deel van de stad. Dit is jammer want in het Aziatische deel is van alles te beleven en er hangt een hele andere sfeer. Je kunt op een paar manieren de Bosporus overteken meer de leukste is natuurlijk met de veerboot. Alles bij elkaar ben je ongeveer een kwartier onderweg om aan de andere zijde van de rivier te komen. Eenmaal van de boot af merk je dat er een veel relaxtere sfeer hangt. Een van de mooiste en leukste bezienswaardigheden in dit deel van de stad is het station Haydarpasa. Vanaf dit station vertrokken vroeger de treinen naar Bagdad en andere steden in Azië en het Midden-Oosten. De leukste wijk om te bezoeken in het Aziatische deel is Kadiköy. In deze wijk kom je een authentieke kruidenmarkt en allerlei leuke winkeltjes tegen. Andere niet te missen onderdelen zijn de winkelstraat Bahariye Cadessi en de theetuin §aile cay bahcesi.

Nurousmaniye Moskee

De Nurousmaniye Moskee is een achttiende-eeuwse moskee in het historische centrum van Istanbul. De moskee ligt naast de Grand Bazaar waardoor de moskee door redelijk wat toeristen bezocht wordt. De moskee is gebouwd in opdracht van Sultan Mahmut de eerste en werd voltooid door zijn broer en opvolger Sultan Osman de derde. De architecten van de Nurousmaniye Moskee hebben enkele barokke elementen in de moskee aangebracht die indertijd in de mode waren. Hierdoor heeft de Nurousmaniye Moskee een andere uitstraling dan veel andere moskeeën in de stad. Rond zonsondergang wordt de moskee prachtig verlicht door de laatste zonnestralen.

Maagdentoren

In de Bosporus niet al te ver van de Aziatische zijde van Istanbul staat op een klein eilandje de Maagdentoren of Kiz Kulesi. Deze toren werd voor het eerst gebouwd in het begin van de vijfde eeuw. Dit gebeurde indertijd om het scheepsverkeer in de gaten te houden en de tol te heffen. Eeuwen later toen de toren ondertussen al vervallen was werd hij herbouwd door Byzantijnse koning Alexius Komnenos.
Er worden over de toren twee legendes verteld. De eerste gaat over de non Hero die verliefd werd op Leander. Deze liefde was zo sterk dat Leander iedere avond naar het eiland zwom om bij zijn geleide Hero te zijn. Aphrodite kreeg hier lucht van en doofde het vuur boven in de toren zodat Leander niet meer wist waar hij naartoe moest zwemmen. De volgende ochtend werd zijn levenloze lichaam gevonden door Hero waarna zij zichzelf van de toren in de zee stortte.
De andere legende gaat over gaat over de dochter van de sultan die door haar vader in de toren moest wonen. Dit omdat volgens een voorspelling de dochter tijdens haar achttiende levensjaar zou sterven. Om haar te beschermen liet hij haar in de toren wonen. Tragisch genoeg werd zij gebeten door een gifslang die tussen het fruit zat dat naar het eiland werd gebracht en overleed toen ze achttien was.
Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd in de maagdentoren. De ideale plaats om van de zonsondergang in Istanbul te genieten.

De Kolom van Constantijn

De Kolom van Constantijn is één van de weinige Romeinse overblijfselen in Istanbul. De kolom is gebouwd in de vierde eeuw na Christus ter ere van Constantijn de Grote. Deze Romeinse keizer maakte van het huidige Istanbul dat hij omdoopte tot Nova Roma het nieuwe middelpunt van het Romeinse Rijk. In de Hagia Sophia is een mozaïek van keizer Constantijn de grote te vinden waarop hij staat afgebeeld met een model van de stad.
De kolom van Constantijn was oorspronkelijk vijftig meter hoog. Op de kolom stond een standbeeld van Constantijn de Grote, afgebeeld als Apollo. Volgens sommige bronnen hield hij een relikwie van het heilig kruis vast.
In de twaalfde eeuw werd door een sterke wind het beeld en het bovenste deel van de pilaar omvergeblazen. Hierna werd een kruis op de rest van de kolom geplaatst. Sindsdien is de Kolom van Constantijn niet meer dan een zielloze pilaar. Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt de kolom gerestaureerd maar hier is niet veel van te zien. Net als veel andere bezienswaardigheden in het historische centrum van Istanbul staat de Kolom van Constantijn op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Peramuseum

In het Tepebasi kwartier in de wijk Beyoglu beter bekend als Pera staat het Peramuseum. Dit relatief nieuwe museum opende in 2005 voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Het museum is gesticht door de Suna and İnan Kıraç stichtiong. Deze stichting is in het leven geroepen om de nalatenschap van Suna and İnan Kıraç te beheren. Om de collectie van deze kunstliefhebbers tentoon te stellen werd een oud hotel gekocht. Dit hotel werd omgebouwd tot museum. Het mesum zelf beschikt over een bijzondere collectie kunstwerken uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Met name de schilderijen van Osman Hamdi Bey zijn erg de moeite waard. Enkele van zijn bekendste kunstwerken zoals de Schildpaddentrainer en het meisje met de roze kap zijn in het Peramuseum te vinden. Naast de vaste collectie zijn er met regelmaat tijdelijke exposities in het museum te zien.

Basilica Cisterne

De Basilica Cisterne is een voormalige wateropslag uit de zesde eeuw na Christus. De wateropslag is gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Justianus. Hij liet deze immense wateropslag bouwen om de stad in tijden van belegering. Het water om de opslag te vullen kwam via een 19 kilomater lang aquaduct naar de stad toe.
Tegenwoordig is de Basilica Cisterne opgesteld voor het publiek en is het een belangrijke toeristische trekpleister. Voor de ingang staan vaak lange rijen. Eenmaal binnen wordt je getrakteerd op een schitterend schouwspel van licht, donker en bijzondere weerspiegelingen. Enkele bijzonderheden in het ondergrondse bassin zijn de koppen van Medusa en de tranenzuil. Deze drie onderdelen komen hoogstwaarschijnlijk uit een ouder bouwwerk en zijn in de Basilica Cisterne hergebruikt.

Sirkeci-station

Het Sirkeci-station is niet het grootste of belangrijkste treinstation van Istanbul, dat is namelijk het Haydarpasa station. Het Sirkeci-station is wel het beroemdste station van Istanbul. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Oriënt-Express die het Sirkeci-station als eindbestemming had. Deze beroemde luxetrein is jarenlang de verbinding geweest tussen Parijs en Istanbul. Met een overstap was het zelfs mogelijk om je reis al in Londen te beginnen. Afhankelijk van de route die gevolgd werd, stopte de trein in steden als Salzburg, Wenen, Boedapest, Belgrado en Sofia om uiteindelijk aan te komen in het Sirkeci-station in Istanbul. De Oriënt-Express heeft in verschillende vormen van 1883 tot 1977 gereden.
Het Sirkeci-station straalt nog steeds de allure uit zoals je dat zou mogen verwachten van het eindstation van de Oriënt-Express. Tegenwoordig worden in de stationshal met regelmaat dansvoorstellingen gegeven door Derwisjen.

Universiteit van Istanbul

De universiteit van Istanbul is de oudste en belangrijkste universiteit van Turkije. Volgens sommige bronnen werd de universiteit in 1453 opgericht ten tijde van het Ottomaanse Rijk. Andere bronnen melden dat deze universiteit een directe voorvloeiing was van de universiteit van het Byzantijnse Rijk. Mocht dit waar zijn dan is de universiteit van Istanbul opgericht in 425 en zou het de oudste universiteit ter wereld zijn. Concrete aanwijzingen hiervoor ontbreken jammer genoeg.
Tegenwoordig is de universiteit van Istanbul één van de belangrijkste opleidingsinstituten van het land. Omdat de universiteit zo’n lange geschiedenis heeft zijn sommige campussen in eeuwenoude gebouwen gevestigd waardoor deze behoorlijk wat allure krijgen. Er zijn ongeveer 70.000 studenten die colleges volgen aan de universiteit van Istanbul. De mooiste en belangrijkste toegangspoort van de universiteit is te vinden aan het Beyazit-plein.

Bosporus

De Bosporus is de geologische scheiding tussen Azië en Europa. Daarnaast is het de enige verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het is één van de drukste en meest bevochten vaarroutes ter wereld. Dit komt hoofdzakelijk omdat het de doorgang voor Rusland naar hun enige zeehaven die in de winter niet dichtvriest.
Het is naast één van de drukst bevaarde waterwegen ook één van de gevaarlijkste waterwegen ter wereld. De verraderlijke stromingen in de zee-engte hebben al menig zeeschip in de problemen gebracht.
De strijd om de Bosporus begon al in de oudheid toen het de grens en het strijdtoneel was tussen het Romeinse en het Byzantijnse Rijk. Veel later herhaalde zich dit tijdens de koude oorlog toen het de grens was tussen de grootmachten uit oost en west.
De Bosporus loopt als een rode draad door de stad maar ook door de geschiedenis van Istanbul heen.