Larnaca: een bijzondere badplaats met een rijke historie

De stad Larnaca is te vinden in het centraal zuidelijke deel van het eiland tussen Agia Napa en Limassol. Het is één van de populairste toeristische bestemmingen op Cyprus. Dit vooral door de prachtige stranden en de boulevard van de stad. Het is qua grote de derde stad van het land en het is in bezit van de op één na grootste haven. Het huidige Larnaca is te vinden op de plaats waar de historische stad Kition te vinden was. In de ijzertijd was dit één van de tien koninkrijken op Cyprus. De opgraven van deze historische stad zijn nu terug te vinden op loopafstand van het huidige centrum van de stad. Je ziet onder andere delen van de oude stadsmuren en resten van oude huizen en tempels. Volgens oude overleveringen zou de stad Kition gesticht zijn door Kittim een kleinzoon van Noah.

Het toerisme in Larnaca concentreert zich vandaag de dag voornamelijk rondom de boulevard van Larnaca. Op de boulevard zijn er vele leuke terrassen en eettentjes te vinden en voor de boulevard ligt een lang en uitgestrekt strand. Wil je meer van de stad zien dan kun je bij het plaatselijke bureau voor toerisme een wandeling ophalen die je langs een groot deel van de bezienswaardigheden in de stad stuurt.Hala Sultan Tekke

De Hala Sultan Tekke is een moskee net buiten de stad Larnaca aan de rand van een zoutmeer. De moskee is omgeven door palmbomen, cipressen en olijfbomen waardoor het wel wat weg heeft van een oase. De moskee is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw in opdracht van de toenmalige Ottomaanse gouverneur. In de moskee is de tombe van Umm Haram te vinden. Zij was een tante van de profeet Mohammed die is overleden tijdens een plundertocht op Cyprus. Tijdens de plundering van Kition viel zij van haar ezel en overleed. In de tombe staat de sarcofaag van Umm Haram en enkele andere sarcofagen. Omdat Umm Haram directe familie was van Mohammed behoort de Hala Sultan Teke tot de belangrijkste Heilige gebouwen voor moslims ter wereld. Het wordt soms in een adem genoemd met Mekka, Medina en Jerusalem.
In de omgeving van de moskee zijn verschillende opgravingen gedaan, een deel van de vondsten zijn vandaag de dag te bewonderen in het Fort van Larnaca.Sint Lazaruskerk

De Agios Lazaros of Sint Lazaruskerk van Larnaca behoort tot de oudste nog steeds bestaande kerken op het eiland. Het is te vinden in het historische centrum van Larnaca. De huidige kerk is gebouwd in de tiende eeuw op de plaats waar eerst een kerk uit de achtste eeuw stond. In deze kerk werden volgens de legendes, de resten van Lazarus begraven. Nadat hij met hulp van Jezus teruggekeerd was uit de dood, trok Lazarus naar Cyprus waar hij bisschop werd. Hij leefde hier nog dertig jaar voordat hij uiteindelijk stierf. Hij werd begraven in een kleine kapel, die naar hem vernoemd werd, Later zou hier de huidige kerk verrijzen, Zijn resten werden gestolen en naar Constantinopel gebracht, tijdens een van de kruistochten werden de resten weer meegenomen en naar Frankrijk gebracht. Hier zijn ze uiteindelijk verloren gegaan.
Vandaag de dag behoort de Agios Lazaros tot de belangrijkste Christelijke bouwwerken op Cyprus. In de kerk zijn verschillende iconen te vinden. De kerk is opengesteld voor het publiek. Naast de kerk staat het Byzantijns museum waar nog meer iconen en andere religieuze objecten te vinden zijn.

Stranden van Larnaca

De populairste en drukste stranden van Larnaca zijn te vinden recht voor de boulevard van de stad. Om precies te zijn voor de Finikoudes promenade en rechts naast de jachthaven van Larnaca. Dit gemeentestrand dankt zijn populariteit voornamelijk aan het feit dat er bedjes kunt huren en je er slecht enkele stappen verwijderd bent van de horeca van Larnaca. Een ander pluspunt van dit strand is dat het lang duurt voordat het diep wordt waardoor het ideaal is om te bezoeken met kleinere kinderen. Mooiere stranden zijn te vinden ten westen van de jachthaven of bij het dorpje Kiti dat op ongeveer tien kilometer van Larnaca ligt.

Bekir Pasha Aquaduct

Het Bekir Pasha Aquaduct of Kamares van Larnaca is te vinden langs de weg van Larnaca naar Limasol. Dit imponerende aquaduct is gebouwd halverwege de achttiende eeuw in opdracht van de toenmalige Turkse gouverneur van het eiland. Het aquaduct is tot 1939 in gebruik geweest en verkeerd vandaag de dag nog in een uitstekende staat. In totaal bestaat het aquaduct uit 75 bogen. Wil je het Bekir Pasha Aquaduct beter bekijken dan je kun je het voetpad langs het aquaduct nemen.
Het aquaduct is vernoemd naar Ebubekir Pasha, een Ottomaanse staatsmand die indertijd het project financierde.

Boulevard van Larnaca

Larnaca is in het bezit van één van de mooiste en gezelligste boulevards van Cyprus. De boulevard, ook wel bekend als de Finikoudes promonade is het middelpunt van de stad. Aan de ene zijde heb je het gemeentestrand van Larnaca en aan de andere zijde de promenade met al zijn terrassen en winkeltjes. Het enige wat de twee scheidt van elkaar is een doorgaande weg. De Finikoudes promonade wordt overdag gedeeltelijk voorzien van schaduw door de aanwezige palmbomen terwijl hij in de avonduren prachtig verlicht wordt. In de zomermaanden kun je tot in de late uurtjes genieten van een hapje en een drankje op het terras.

Larnacafort en museum

Het Larnacafort en museum is te vinden op de scheiding van de twee delen van de boulevard van Larnaca. Het huidige kasteel is gebouwd in de zeventiende eeuw in opdracht van de Ottomanen. Het waren de Byzantijnen die als eerste een klein fort bouwden op deze plaats. Zei gebruikten het fort als gevangenis en executieplaats. Vandaag de dag is het kasteel na eeuwen van verval weer hersteld in zijn oude glorie. In het fort is nu een klein middeleeuws museum te vinden. In het museum worden verschillende bodemvondsten getoond die opgegraven zijn in de historische stad Kition of in de omgeving van de Hala Sultan Tekke moskee. In de zomermaanden worden er in het kasteel met regelmaat concerten of theatervoorstellingen gegeven.

Zoutmeer

Het zoutmeer van Larnaca is te vinden tussen de Hala Sultan Tekke moskee en Larnaca. In de winter- en de vroege lentemaanden is het een meer dat als toevluchtsoord dient voor verschillende vogelsoorten zoals flamingo’s pelikanen en andere watertrekvogels. Halverwege de lentemaanden valt het meer normaal gesproken droog en ontstaat en een witte zoutvlakte. Dit zorgt er onder andere voor dat de Hala Sultan Tekke moskee iets weg heeft van een fata morgana. De laag zout die achterbleef is eeuwenlang gebruikt als zoutmijn, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval.

Pierides Museum

In het Pieridis Museum is de grootste kunstcollectie van Cyprus te vinden dat in privéhanden is. Het museum herbergt ongeveer 2.500 historische objecten en kunstwerken. De familie Pierides heeft de objecten verzameld gedurende vijfgeneraties en overspant de geschiedenis van het neolithicum tot de middeleeuwen. Het is het oudste museum van Cyprus dat nog steeds in privébezit is, al wordt het museum vandaag de dag officieel beheerd de Pieridis stichting. De belangrijkste stukken uit de collectie zijn 3.000 jaar oude gepolijste aardewerken vaten, terracotta beelden en miniaturen. Het museum is gevestigd in een prachtig pand aan de Zinonos Kitieos.