Pafos: historische en culturele hoofdstad van Cyprus

Pafos of Phapos is een populaire toeristische bestemming in het zuidwesten van Cyprus. De stad behoort tot de oudste en belangrijkste steden op Cyprus en is mede door zijn belangrijke historische waarde in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Je kunt de stad simpelweg in drie stukken onderverdelen Pano-Paphos, Kato Paphos en Nea Paphos. De bovenstad, de benedenstad en de nieuwe stad. Het historische centrum van de stad is te vinden bovenop de heuvel. Je vindt in dit deel de overdekte markt, het volkenkundig museum en de Turkse baden van Pafos. De bekendste bezienswaardigheden zoals de koningstombes, Kato Pafos en de stranden zijn te vinden in de benedenstad. De verschillende delen van de stad liggen mede door de hoogteverschillen op behoorlijke afstand van elkaar. Om de verschillende delen te kunnen bezoeken ben je bijna wel verplicht om een auto te huren of gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Van de oudste delen van Paphos is tegenwoordig niet veel meer over dan enkele ruïnes. De mooiste zijn te vinden bij het dorpje Kouklia waar volgens velen de oorsprong van Pafos ligt. De historische stad Pafos was zo machtig dat het de hoofdstad werd van Cyprus, een rol die de stad overnam van de historische stad Salamis.



Kato Pafos

Kato Pafos behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Pafos en van Cyprus. De ontdekking van deze historische stad was een van de belangrijkste archeologische vondsten uit de Romeinse periode op Cyprus. De mozaïeken in het Huis van Dionysos, het huis van Aion en het Huis van Theseus behoren tot de mooiste van het eiland. In het Huis van Dionysos zijn naast portretten ook allerlei exotische dieren en geografische patronen in de mozaïeken te herkennen.

pafos-kato-pafos

Doordat Kato Pafos ongeveer in het toeristische centrum van het huidige Pafos ligt behoort het tot de meest toegankelijke opgravingen op het eiland. Enkele hoogtepunten die je tijdens je bezoek zeker niet mag overslaan zijn het middeleeuws kasteel, de Saranda Kolones, het Romeins Odeon, de Oosttoren, het Griekse theater en de Panagia Limeniotissa.



Street art in Pafos

Er is in Pafos opvallend veel Street Art te vinden. Dit heeft alles te maken met het jaarlijkse street artfestival dat jaarlijks in de stad gehouden wordt. Ieder jaar wordt een ander deel van de stad uitgekozen en komen artiesten uit de hele wereld naar Pafos toe om hun murals te zetten. Op de foto zie je werken die in het eerste jaar geplaatst werden op een verlaten parkeerplaats. Het linkse werk is van Sokratis Petrakis en het rechtse van Yiannis Sakellis. In totaal zijn er nu, 2017 veertien murals te vinden in Pafos en daar zullen de komende jaren nog behoorlijk wat bijkomen.

Rots van Aphrodite

De rots van Aphrodite speelt een belangrijke rol in de Griekse Mythologie. Volgens de legendes zou de Godin Aphrodite bij deze rotsen uit het zeeschuim tevoorschijn zijn gekomen. Ze stond op een schelp die voortgetrokken werd door dolfijnen. De godin en de dolfijnen moet je er tegenwoordig zelf bij denken, maar toch is de rots van Aphrodite en dit deel van de Cypriotische kust dat bekend staat als Perta tou Romiou het bezoeken waard. Het mooiste moment van de dag om dit te doen is bij zonsondergang.
Het schijnt zo te zijn dat ieder baantje wat je om de rots van Aphrodite zwemt je een jaar jonger wordt, dit zou het geheim zijn van de eeuwige jeugd van de godin Aphrodite.

Agora

De Agora of overdekte markt van Pafos is te vinden in het hart van de bovenstad van Pafos. Het is de plek om leuke koopjes te scoren of om wat groente of fruit te kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er we te koop. Bedenk wel dat het merendeel van de aangeboden kleding en souvenirs niet echt zullen zijn maar goedkope namaak. Gelukkig is de prijs daar ook naar. Binnen in de overdekte delen van de markt zal je voornamelijk winkeltjes met kleding en souvenirs tegenkomen, de delen buiten worden ingenomen door de groente- en fruitstallen.

Agios Theodoros

De Sint-Theodorus Kathedraal van Pafos is de oudste kerk in dit deel van de stad. Hij werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en is nu de belangrijkste kerk voor de orthodoxe gelovigen van Pafos en omstreken. De kerk ligt wat verscholen tussen het Bisschoppelijk paleis en Byzantijns Museum en het Volkenkundig museum van Pafos. Jammer genoeg is de kerk niet altijd geopend voor publiek, maar als je geluk hebt kun je even een blik naar binnen werpen.

Bisschoppelijk paleis en Byzantijns Museum

Het Bisschoppelijk paleis en Byzantijns Museum zijn te vinden in de bovenstad van Pafos naast de Sint-Theodorus Kathedraal. Het bijzondere bouwwerk is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw in de byzantijnse stijl. De prachtige galerijen werden enkele jaren later pas aangebracht. In het Byzantijnsmuseum is een indrukwekkende collectie iconen te vinden. Onder de iconen bevindt zich er één uit de negende eeuw, de oudste van het eiland Cyprus. Verder zijn er religieuze boeken en documenten te zien van een voormalige sultan. De openingstijden van het museum variëren, controleer van tevoren goed wanneer hij open is.

Grote moskee van Pafos

De Grote Moskee van Pafos is slecht onderhouden moskee aan de rand van het hoger gelegen centrum van Pafos. Na de scheiding van Cyprus is de moskee niet of nauwelijks meer gebruikt wat ertoe geleid heeft dat hij in slechte staat is. Toen wij de moskee wilden bezoeken stond hij gedeeltelijk in de steigers, dus er is misschien hoop dat hij weer opgeknapt gaat worden. De Grote Moskee van is gebouwd op de resten van een veel oudere Byzantijnse kerk, als je goed kijkt kun je deze contouren nog zien.

Loutra

Mehmet Bey Ebubekir Hamam of de Turkse baden van Pafos zijn te vinden iets ten westen van de Agora. De Loutra of Turkse baden liggen verscholen achter wat bomen en iets lager dan de andere delen van de stad. Als je de trap afloopt zie je de vorm van de Loutra ontstaan. De Haman was oorspronkelijk gebouwd als kerk, maar is sinds de Ottomaanse overheersing omgetoverd tot een badhuis. Deze functie vervulde het tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hierna is enkele jaren het gemeentemuseum in het gebouw gevestigd en tegenwoordig is er een restaurant en een gemeentelijk cultureel centrum te vinden.

Palaipafos

Op ongeveer veertien kilometer van de huidige stad Pafos bij het dorpje Kouklia is Palaipafos te vinden. Palaipafos ook wel bekend als oud Pafos, was ooit de machtigste stadstaat van Cyprus. Volgens sommige bronnen is het tevens de oudste stadstaat van het eiland. De stad zou gesticht zijn door Agaperon, een van de helden van de Trojaanse Oorlog en zoon van de koning van Tegeia. Het belangrijkste bouwwerk in deze stad was de Tempel van Aphrodite. Van de meeste bouwwerken in Palaipafos is niet veel meer bewaard gebleven dan wat halfvergane mozaïeken, wat omgevallen pilaren en enkele muurtjes. De belangrijkste bodemvondsten worden vandaag de dag tentoongesteld in het museum dat in het Lusignanhof is gevestigd.

Volkenkundig museum van Pafos

Het volkenkundig of etnografisch museum van Pafos is een privémuseum met een collectie die volledig in handen is van de familie Eliades. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit verschillende huishoudelijke voorwerpen, kledendracht munten en oude bodemvondsten. In de tuin van het museum is een onderdeel van een oude bakkerij, een steenoven en een sarcofaag uit de derde eeuw te vinden. Het Etnografisch museum van Pafos is zeker niet het meest indrukwekkende museum van Cyprus, maar mocht je in de buurt zijn dan is een bezoekje zeker geen verspilling van je tijd.

Catacomben van Agia Solomoni

De Catacomben van Agia Solomoni zijn de begraafplaats van de zeven zonen van Jodin Agia Solomoni. Al haar zeven zonen werden voor haar ogen doodgemarteld. Agia Solomoni wordt door de Cyprioten gezien als een heilige. Op de plaats waar nu de tombe te vinden is was ten tijde van de Romeinen een synagoge te vinden die op zijn beurt weer gebouwd was op een nog veel ouder heiligdom. Je via een steile trap afdalen naar het deels ingestorte heiligdom, eenmaal beneden kun je in een grot een bassin bezoeken waarin heilig water zou zitten. De ingang van de Catacomben van Agia Solomoni wordt gemarkeerd door een grote boom die is volgehangen met doeken en kopieën van iconen. Dit is een eeuwenoud gebruik, inwoners en bezoekers laten iets achter in de boom in de hoop op genezing.