Ribe: de oudste stad van Scandinavië

Ribe is een stad gelegen in het westen van Jutland, Denemarken. De stad is gesticht in het jaar 710 N.C. waarmee het de oudste stad van Scandinavië is. Herinneringen aan deze tijd waarin de Vikingen heer en meester waren vind je in het Vikingmuseum en het Viking Centrum. De oude binnenstad van Ribe (ongeveer 18.000 inwoners) stamt voor het grootste deel uit de periode rond het einde van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw. Nadat de stad voor een groot deel door brand vernietigd werd in het jaar 1580 is Ribe herbouwd tot hetgeen je nu aantreft als je Ribe bezoekt. Uiteraard zijn er in de loop van de eeuwen de nodige moderniseringen toegepast zoals straatverlichting, elektriciteit en andere voorzieningen die het leven gemakkelijker maken. Voor de meer dan honderd monumentale gebouwen die de binnenstad van Ribe momenteel telt geldt dat aanpassingen alleen gedaan mogen worden mits de overheid daarmee instemt.



VikingeCenter

Ongeveer twee kilometer ten zuiden van Ribe, bij het dorpje Lustrup, ligt het VikingeCenter. Dit openluchtmuseum is geopend vanaf begin mei tot de derde week van oktober en laat zien hoe Vikingen vroeger woonden, werkten en leefden. Je ziet een meerdere varianten van traditionele Vikingwoningen, waar je een kijkje kunt nemen hoe de Vikingen vroeger sliepen, kookten en aten. Op de Vikingmarktplaats zie je hoe specifieke sieraden gemaakt worden. Ook heb je de kans om deze sieraden te kopen. Interessanter is de roofvogelshow waarbij getoond en uitgelegd wordt hoe de diverse roofvogels getraind worden voor de jacht. De Vikingen die je op het terrein ziet lopen zijn ingehuurde mensen, die overdag verkleed als Vikingen in dit openluchtmuseum leven. Sommigen doen het als hobby en gaan in hun vrije tijd ook Vikingmarkten en -feesten in binnen- en buitenland af. De jongere “Vikingen” doen het vooral als tijdelijke baan als ze uitgestudeerd zijn en niet direct een geschikte baan kunnen vinden die past bij hun opleiding. Volgens de kenners moet vooral de Vikingemarked (Vikingmarkt) die aan het begin van het seizoen gehouden wordt zeer spectaculair zijn.



Vikingmuseum

Ribe vind haar oorsprong in de tijd van de Vikingen. Dit volk dat haar tijd vroeger ver vooruit was stichtte in het jaar 710 de stad Ribe. Dankzij de goede geografische ligging en de aanwezigheid van de rivier Ribe Vesterå zorgden ervoor dat dit plekje geschikt was als uitvalsbasis voor de Vikingen en als handelscentrum tussen Scandinavië en West-Europa. Eeuwenlang heeft Ribe dankzij de Vikingen een belangrijke rol gespeeld binnen zowel de nationale als internationale handel. Alles over het over de ontwikkeling van Ribe, de rol van Ribe in de Middeleeuwen en de Vikingen vind je terug in het Vikingmuseum dat tegenover het treinstation van Ribe ligt.

Uit eten in Ribe

Uit eten in Ribe is helaas geen culinair feest. Het aanbod van eetgelegenheden wordt voor de helft gedomineerd door pizza en kebabtenten. De paar gewone restaurants die het stadje wel telt nodigen wat betreft kaart en inrichting niet echt uit. Het eten in restaurant Weis Stue was matig van kwaliteit (de zalmfilet leek wel gefrituurd), het echte dieptepunt vormde restaurant Backhaus waar geen van ons allen het voor elkaar kreeg om het bord leeg te eten. Diepvriesfrites, ranzige lasagne als kindermenu waar ik nog geen hap van zou durven nemen, vette schnitzels en gebakken champignons die alleen wat betreft uiterlijk nog iets leken op hoe een champignon er uit hoort te zien. Wat een contrast met Kopenhagen waar we meerdere keren uitstekend gegeten hebben. Als je in een huisje met kookmogelijkheden verblijft (zoals Ribe Byferie) dan zouden we eigenlijk aan willen raden om zelf te koken of het buiten Ribe (bijv. in Esbjerg) te zoeken als je gezond en smaakvol wilt eten.

Esbjerg

Omdat Ribe een kleine stad is (ongeveer achttienduizend inwoners) moet je om te winkelen en een aantal voorzieningen naar het op een half uur rijden gelegen Esbjerg reizen. Hier vind je een sfeervol marktplein met terrasjes, winkelstraten en uitstekende restaurants. Als je er toch bent kun je meteen een bezoek aan het Visserij- en Scheepvaartmuseum meepikken of een rondvaart doen door de haven, die als de belangrijkste haven van Denemarken gezien wordt.

Overnachten in Ribe

Ribe telt een aantal eenvoudige hotels, een camping op ongeveer anderhalve kilometer van het stadje en het vakantiepark Ribe Byferie. Wie met de camper reist kan ook overnachten op één van de parkeerplaatsen buiten de oude binnenstad, zoals bijvoorbeeld de parkeerplaats ten westen van Ribe Byferie waar overigens wel een maximum parkeerduur geldt van 48 uur. Het centraal gelegen Dagmar Hotel sterren zou het oudste hotel van Denemarken zijn. Dit driesterrenhotel wordt over het algemeen als het beste hotel van Ribe gezien.

Ribe Byferie

Vakantiepark Ribe Byferie is in 1995 gebouwd. Dit autoluwe park bestaat uit traditionele Deense huisjes die in zijn geheel of in twee gedeeltes verhuurd worden. De combinatie van metselwerk met grote ramen zijn typerend voor deze regio in Denemarken. Het ontwerp van het park en de vakantiehuisjes komen voort uit een in 1991 uitgeschreven wedstrijd om een stads vakantiepark te ontwerpen. Ribe Byferie wordt vooral veel bezocht door gezinnen met (jonge) kinderen. Het kroost kan zich prima vermaken in de speeltuin, op de trampolines en het indoor speelcentrum boven de receptie. Voor zwempret moet je de auto in: je mag gratis gebruik maken van het zwembad van Ribe of het groter opgezette zwemparadijs van Esbjerg.

IJssalons

IJsliefhebbers kunnen in Ribe terecht in een tweetal ijssalons, die bijna op een steenworp afstand liggen in de oude binnenstad van Ribe. Wat veel mensen niet weten is dat juist in Scandinavië veel ijs gegeten wordt. De jaarlijkse gemiddelde ijsconsumptie per persoon ligt in Denemarken ongeveer twee tot drie keer zo hoog dan in mediterrane landen. Beide ijssalons voeren een uitgebreid assortiment dat bestaat uit schepijs, softijs, slush puppies en wafels met slagroom of chocolade. Opvallend feit is dat beide ijssalons schepijs verkopen van dezelfde fabrikant. Het aanbod en de prijzen zijn dan ook vrijwel gelijkwaardig.

Margrietroute

Ribe ligt op de Margrietroute, een toeristische route van ruim 3500 kilometer die dwars door Denemarken gaat. De route is in 1991 gelanceerd en is vernoemd naar de bloem margriet, die je veelvuldig langs de route aantreft. De margriet wordt gezien als de nationale bloem van Denemarken omdat het de lievelingsbloem is van de Deense Koningin Margrethe II. De Margrietroute wordt door middel van speciale wegwijzers aangegeven. Via internet kun je ook de route downloaden voor op je TomTom of het speciale Margriet Route boekje bestellen.

Rømø

Wie vanuit Ribe een dagje naar het strand wil die kan naar het op zo’n 35-40 minuten rijden gelegen eiland Rømø rijden. Je mag daar met de auto gewoon het brede zandstrand oprijden en kunt vanaf dat moment genieten van zee, strand en ruimte om je heen. Hier geen drukbevolkte stranden zoals langs onze eigen Noordzeekust maar gewoon lekker je eigen gang kunnen gaan zonder op de lip van je buurman te liggen. Door het ontbreken van strandtenten of andere voorzieningen op het strand moet je wel alles zelf meenemen. Dan is het wel net zo handig dat je je auto tot aan het water het strand op mag rijden. Houd er rekening mee dat het strand bezaaid ligt met schelpen. De scheermessen (een schelpensoort: ensis) kunnen in blote voeten soms sneeën veroorzaken. Als je het op het eiland aanwezige natuurcentrum Tønnisgård bezoekt dan kun je geconserveerde overblijfselen van walvissen bekijken die op Rømø in de loop der jaren aangespoeld zijn.