Amiens: mooie Franse winkelstad met een historisch centrum

Amiens is een grote stad in de regio Picardië waar het tevens de hoofdstad van is. Het is een oude stad die gesticht is ten tijde van de Romeinen. De stad is gesticht door de Galliërs die op deze plaats een brug over de Somme hadden gebouwd. De naam Amiens is afgeleid van de naam van de naam die de Romeinen gaven een de bewoners van deze streek de Ambiani. Amiens heeft door de eeuwen heen altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van deze regio. In het begin van de negentiende eeuw werd er de vrede van Amiens getekend wat een einde aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek. De beroemdste inwoner van de stad in Jules Verne geweest. Deze schrijver wordt op meerdere manieren geëerd door de stad.
Tegenwoordig is Amiens een leuke hippe stad met een historisch centrum. Als je door de stad heenloopt dan zie je overal leuke winkeltjes, terrassen en pleintjes. De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn de Notre-Dame van Amiens en de Hortillonages. Amiens is leuk genoeg om er vanuit Nederland naartoe te rijden voor een stedentrip van één of twee dagen maar ook als tussenstop tijdens je vakantie in Frankrijk.Boottocht door de Hortillonages

Amiens staat bekend om zijn drijvende tuinen ook wel “Hortillonages’ genoemd. Deze prachtige tuinen kunnen alleen bezichtigd worden door middel van een boottocht. Je maakt een tochtje met een punter zodat deze de rust in het gebied niet verstoord. Het is echter wel verstandig om een dergelijke boottocht ruim van te voren te reserveren het kan namelijk behoorlijk druk zijn bij de bootverhuur. Toen wij een tochtje wilden maken waren we genoodzaakt ongeveer anderhalf uur te wachten op onze beurt. Gelukkig kun je bij de Qaui Belu relax op een terras zitten terwijl de tijd rustig verstrijkt. Je moet echter wel op tijd terg zijn bij de bootverhuur want voor je het weet is de boot zonder je vertrokken.Place Gambetta

Een van de leukste pleinen om wat te eten in Amiens is de Place de Gambette. Dit plein bevindt zich in een zijstraat van de populairste winkelstraat van Amiens de Rue de Troix Cailloux. In het midden van het plein is in de zomermaanden een leuke tuin gemaakt met hangmatten en andere tuinstoelen. Dit zorgt voor een kleurig en gezellig effect op het plein. Rondom dit schouwspel zitten allerlei kleine restaurantjes waarvan de kwaliteit niet heel bijzonder is maar de ambiance zorgt ervoor dat je toch met een goed gevoel van tafel gaat. Met name tijdens de lunch die in Amiens duurt van 12:00 tot 14:30 is het erg druk op de Place Gambetta.

Jules Verne

De schrijver Jules Verne werd geboren in Nantes maar nadat hij zijn vrouw ontmoette vestigde hij zich al snel in Amiens waar hij zou blijven wonen totdat hij stierf in 1872. Jules Verne dankt zijn bekendheid voornamelijk aan zijn sciene fiction boeken zoals de “de reis om de wereld in 80 dagen” en “20.000 mijlen onder zee”. Jules Verne is de beroemdste inwoner van Amiens om deze rede is er in de stad een Jules Verne Wandeling te vinden. Deze wandeling neemt je onder andere mee langs een standbeeld ter ere van Jules Verne, het maison Jules Verne en het Jules Verne Circus dat ook wel bekend staat als het Cirque municipal. De Jules Verne wandeling begint en eindigt bij het toeristisch informatie centrum.

Velam

Net als iedere zichzelf respecterende grote stad in Frankrijk en veel andere steden in Europa zijn er ook in Amiens huurfietsen te vinden. In Amiens staan deze bekend onder de naam Velam en zijn groen en grijs. Het enige wat hiervoor moet doen is jezelf van te voren online inschrijven en in het bezit zijn van een creditcard. Bij bijna alle grote toeristische trekpleisters in de stad zijn er wel stadplaatsen te vinden voor de Velam-fietsen. Je kunt tickets per dag of per week kopen.

Museum du Picardië

Het Picardie’s Museum of het Museum du Picardië behoort tot de mooiste musea van Frankrijk. Het museum is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw onder het bewind van Napoleon III. Het museum herbergt een behoorlijke collectie die begint in de prehistorie en eindigt in de moderne tijd. Wat het museum bijzonder maakt is de bijzondere samenwerking van het gebouw, de tuinen en architectuur.
In de kelder van het museum zijn stukken te vinden uit het oude Griekenland en Egypte. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan archeologische vondsten die in Picardië zijn gedaan. De middeleeuwen worden vertegenwoordigd door kunstwerken die oorspronkelijk uit de kathedraal van Amiens afkomstig zijn. Het indrukwekkendste deel van de collectie bestaat echter uit werken van de zeventiende tot de twintigste eeuw. Er zijn onder ander werken van El Greco, Joan Miró, Frans Hals en Francis Bacon te vinden.

Gare d’Amiens

In het centrum van Amiens ligt het Gare d’Amiens. Het is een opvallend modern station in deze historische stad. Het historische station is verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog waarna een er in 1955 een moderner station voor terug kwam. Tegelijkertijd werd er tegenover het station een wolkenkrabber gebouwd. Deze Tour Perret was in deze periode de hoogste wolkenkrabber van Europa. Het meest opvallende aan het station van Amiens is de immense overkapping op het plein ervoor. Deze overkapping is enkele jaren gelden gebouwd nadat de entree van het station werd opgeknapt. Vanuit Amiens kun je met de trein Naar Parijs toe of één van de andere stations in Picardië.

Winkelen in Amiens

Winkelen in Amiens is zeker goed te doen. Er zijn enkele flinke grote winkelstraten die autovrij zijn gemaakt. Wel zo prettig natuurlijk. Alle grote ketens zijn in Amiens aanwezig, maar het leukste is natuurlijk om de kleine bijzondere zaakjes op te zoeken. De grootste en belangrijkste winkelstraat van het centrum van Amiens is de Rue des Trois Cailloux langs deze autovrije straat kom je zo goed als alle bekende merken en winkelketens tegen. Andere bekende winkelstraten zijn de Rue Delambre, de Rue de Noyon en bijna alle straten die in de buurt van de Kathedraal te vinden zijn. Op de Place de Fil wordt meerdere malen per week een groenten en warenmarkt gehouden. Wie op zoek is naar leuke boetiekjes, bijzondere vintagewinkels of andere unieke winkeltjes kan de drukke winkelstraten het beste mijden en de achterliggende straatjes opzoeken. Je zal op sommige momenten aangenaam verrast worden.

Rommelmarkten

Tweemaal per jaar vind in Amiens de Réderie plaats. Dit is het grootste evenement dat jaarlijks in de stad georganiseerd wordt. Verdeeld door de stad zijn er vele honderden stalletjes te vinden waar je antiek, brocante en andere bijzondere snuisterijen tegen kan komen. De markt staat verdeeld over meer dan vijftig straten in het historische centrum van de stad. Het evenement trek ieder jaar vele tienduizenden bezoekers naar de stad toe. Als je rondom één van deze markten een bezoek wil brengen aan Amiens dan is het verstandig om je hotel op tijd te boeken.

Zoo van Amiens

De Zoo van Amiens is een leuke kleine dierentuin net buiten, maar op loopafstand, van het centrum. De dierentuin heeft een kleine bescheiden toegangspoort waarna je over een houten veranda naar de kassa wordt geleid. De toegangsprijs van de dierentuin is erg schappelijk. Wij betaalden voor een volwassenen en een kind slechts 8,30euro. Je ziet er dan ook drommen schoolklasjes een rondje doen door de dierentuin. De Zoo van Amiens is klein, maar fijn. Groot genoeg om een uurtje of twee doorheen te dwalen. De Fransen zelf gebruiken hem zoals hij ooit bedoelt was. Met een wijntje, plastic bordjes en stokbrood zitten ze er her en der gezellig te lunchen. Er is niet echt een fatsoenlijke restauratie, maar er zijn leuke picknickplekjes genoeg en geen bezwaar als je zelf spullen meeneemt. Ondanks dat het een kleine dierentuin is heeft de Zoo van Amiens een indrukwekkende collectie dieren. Naast twee prachtige olifanten, zebra’s en pinguïns wonen er zeeleeuwen en een gezellige horde stokstaartjes. De Zoo heeft bovendien een grote collectie aapsoorten. Geen grote zoals gorilla’s en chimpansees, maar wel een heleboel leuke lemuren, ringstaartmaki’s, spinnenkopapen en veel kleine soorten die erg leuk zijn om naar te kijken. Kijkend vanaf een bankje naar de apen heb je een constante entertainmentshow. Ook de twee manenwolven zijn prachtige beesten om te zien. De parkachtige setting geeft de dierentuin een leuke uitstraling. Het is fijn wandelen onder de groene bomen al kijkend naar de dieren. Zeker met kleine kinderen een leuke afwisseling in je stedentrip naar Amiens.

Notre-Dame van Amiens

De Notre-Dame van Amiens of de Kathedrale basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Amiens is de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Het is tevens één van de beste voorbeelden van een gotisch kerk de stijl is in deze kerk bijzonder zuiver gebruikt. De bouw van de kerk startte in het begin van de dertiende eeuw en zou duren tot het einde van de veertiende eeuw. In de loop der eeuwen werden er verschillende uitbreidingen en restauraties. Met name de renovatie in de negentiende eeuw heeft een groot effect gehad op het huidige uiterlijk van de kathedraal. De Notre-Dame van Amiens kan tegenwoordig gratis bezocht worden wat een unicum is want voor de meeste bijzondere kerkgebouwen moet je tegenwoordig een entree betalen. Als je door het gebouw heenloopt dan valt pas het immense karakter van de kathedraal op. Met name de hoogte van de gewelven vallen op, deze zijn gemiddeld 43 meter hoog. De hoogste toren van de Notre-Dame is 112,70. Het maakt niet uit vanuit welke richting je Amiens binnen komt rijden het eerste wat opvalt is deze immense kathedraal.

Pieto Plus

Een leuke ludieke en gratis manier om jezelf door het centrum van Amiens te laten vervoeren is met de Pieto Plus. Dit is een elektrische taxi die op wordt ingezet door de lokale winkeliers om de mensen te stimuleren om hun auto thuis te laten en zo de drukte in de stad te verminderen. Het Pieto Plus is in eerste instantie bedoelt voor mensen die wat slechter ter been zijn maar mag en kan door iedereen gebruikt worden. De chauffeurs kunnen je allerlei informatie verschaffen over de verschillende winkels en bezienswaardigheden in de stad.

Quai Belu

De Quai Belu staat net als veel andere plaatsen met veel water bekend als het Venetië van het noorden. Het bijzonder waterrijke gebied waar deze kaai een van de uitlopers van is, is één van de leukste en mooiste plekken in Amiens. Ten westen van deze kaai ligt een groot natuurgebied waar je heerlijk kunt picknicken en met een bootje het gebied kunt verkennen. De Qaui Bella is het meer toeristische deel waar je de verschillende horecagelenheden kunt vinden. Aan het water kun je met name in de zomermaanden heerlijk genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft. Het uitzicht over het water en de passerende bootjes zorgt ervoor dat de Quai Belu een bijzonder plekje in Amiens is.

Stadhuis van Amiens

Het stadhuis van Amiens is een imponerend gebouw dat is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw. Het stadhuis is gebouwd op de plek waar eerst een Romeins amfitheater te vinden was. Oorspronkelijk werd het plein van het stadhuis afgescheiden door een groot hekwerk. Dit hekwerk is aan het einde van de vorige eeuw weggehaald om het plein beschikbaar te maken voor het publiek. Op het stadhuis zijn beelden te zien van koning Lodewijk de zesde en de bisschop Geoffrey. Het stadhuis is in de avonduren prachtig verlicht.

Parkeren in Amiens

In het historische centrum van de stad zijn er meerdere grote en kleine parkeergarages te vinden. Kosten hiervan vallen mee in vergelijking met de meeste grote Nederlandse steden. Wil je de auto gratis parkeren dan kan dit bijvoorbeeld in de buurt van de Zoo van Amiens.

Het Horloge van Amiens

Het Horloge van Amiens ook wel de De klok van Dewailly genoemd stond oorspronkelijk op de Place de Gambette maar is tegenwoordig te vinden op een pleintje op de hoek van de Rue de Crignons en de Rue de Sergents niet ver van de Notre-Dame van Amiens vandaan. De klok is ontworpen door de architect Emile Ricquier in opdracht van de burgemeester Louis Dewailly. Later werd aan de klok het beeld van Maria toegevoegd. Dit beeld staat in de stad als “Maria zonder shirt”. De klok werd aan het einde van de vorige eeuw bijna in zijn geheel vernieuwd. Het enige originele aspect aan de klok is het beeld.

Info tourisme

Het info tourisme van Amiens bevind zich bij de ingang van de Notre Dame. Bij het info tourisme kun je naast verschillende stadswandelingen ook informatie krijgen over de verschillende bezienswaardigheden in en om Amiens. Welke evenementen er wanneer gehouden worden en de precieze openingstijden van de verschillende musea en bezienswaardigheden. De medewerkers van het info tourisme spreken naast Frans ook goed Engels en kunnen desgewenst al je vragen naar behoren beantwoorden. Verder vind je er foldertjes van de verschillende bezienswaardigheden in de stad en in de regio.

Belfort van Amiens

Net als alle andere belforten in Frankrijk en België staat het belfort van Amiens op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het Belfort van Amiens stamt is het zuidelijkste gelegen belfort dat op deze lijst te vinden is. Het onderste deel van het belfort van Amiens stamt uit de twaalfde eeuw, de klokkentoren zelf stamt uit de negentiende eeuw en was bedoeld om de stad te behoeden voor vijandige aanvallen. Het unieke aan deze belforten is dat ze bijna nergens anders ter wereld voorkomen als in dit stuk van Europa. Het Belfort van Amiens stamt uit de dertiende eeuw maar werd later verwoest door een grote brand. Het huidige belfort stamt uit de vijftiende eeuw maar is door de eeuwen heen meerdere malen van uiterlijk veranderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het dak verwoest. Dit werd pas gerestaureerd aan het einde van de vorige eeuw.