Hong Kong: bruisende metropool in Zuidoost-Azië

Toen ik Hong Kong in september 1996 voor het eerst bezocht was ik geïmponeerd door de stad. Ik was nog niet veel gewend wat betreft reizen (buiten Europa had ik alleen Florida en Conakry gezien). Misschien dat daarom de mix van Chinese cultuur met veel westerse trekken zo’n indruk maakte. Hong Kong is een stad van tegenstellingen. Een stad met enorme verschillen tussen arm en rijk. Een stad waar enerzijds hektiek heerst maar waar ook zoveel mooie rustpunten zijn. Een plek waar moderne winkelcentra met luxe merken afgewisseld worden met soms aandoenlijke marktkraampjes. Als je een straat inloopt weet je nooit welke geur je tegemoet gaat komen. Wie van de Chinese keuken houdt die zal de hele dag te maken hebben met geprikkelde zintuigen. Anderzijds kan iemand die geen zin heeft in Aziatisch eten daar best wel aan ontsnappen. Hong Kong heeft een eigen invulling gegeven aan kapitalisme en het leven in een moderne welvaartsstaat. Bijna twintig jaar later en meer dan zo’n vijftienhonderd reisdagen rijker breng ik mijn derde bezoek aan Hong Kong. De voormalige Britse kolonie is inmiddels al lang een Speciale Administratieve Regio van China. Zodra ik echter het centrum bereik krijg ik het zelfde magische gevoel dat ik de eerste keer ook had. Hong Kong is volgens mij dan ook oprecht een plek die anders dan anders is. Hong Kong moet je een keer in je leven gezien hebben!



Temple Street Market

De avondmarkt van Temple Street is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Hong Kong. Vanaf vijf uur ‘s middags gaan de kraampjes open. Het gezelligste is het na zonsondergang als de lokale mensen de vele eettentjes op de markt bezoeken. De marktkramen aan Temple Street bieden allerlei producten aan. Het aanbod is vooral gericht op toeristen. De souvenirs die aangeboden worden variëren van de meest kitscherige meuk die je je voor kunt stellen tot beelden, kleding en schilderwerken waar je echt wel mee thuis kunt komen. Net als elders in Hong Kong wordt er ook hier volop namaak artikelen aangeboden (vervalsingen van dure en/of populaire merken).



Star Ferry

Dé manier om van Kowloon naar Hong Kong Island te gaan (of andersom) is met de Star Ferry. Behalve dat het een zeer goedkope manier is om het water over te steken, is het ook een leuke manier. Je krijgt immers een fraai uitzicht op de skylines van beide delen van Hong Kong. Een enkele overtocht betaal je door middel van een ’token’ dat je uit de machine haalt. Op het moment dat we dit schrijven kost de overtocht voor een volwassene HK$ 2,50, wat neerkomt op ongeveer € 0,25.

Ocean Park

Als je een dagje naar een pretpark wilt gaan dan zou je al snel voor Disneyland Hong Kong kiezen, omdat Disneyland een begrip is. Als je nog nooit eerder in Een Disneypark geweest bent is dit waarschijnlijk de beste keuze. Heb je al wél eerder een pretpark van Disney bezocht en wil je wel eens iets anders, dan is Ocean Park een leuk alternatief. Dit pretpark ligt aan de zuidkant van het eiland Hong Kong, tussen Aberdeen en Repulse Bay. Een dagje Ocean Park kost je ongeveer de helft van een dagje Disney en er zijn zoveel attracties dat het lastig zal zijn ze allemaal op één dag. Ocean Park is een soort mix van Efteling, Dolfinarium en kermis. Ook zijn er een aantal dieren te zien waaronder de reuzenpanda. Alleen al het aanschouwen van deze prachtige dieren maakt de toegangsprijs de moeite waard. Houd er rekening mee dat het in het weekend (vooral op zondag) erg druk kan zijn in Ocean Park.

Peak Tram

Al sinds het jaar 1888 bestaat de tramlijn die je vanaf de Peak Tram Lower Terminus naar de Victoria Peak brengt. De tramrit is een unieke ervaring. Je gaat in een hoek tussen de 4 en maar liefst 27 graden naar boven. Vooral het moment waarop je aan de rechterkant een vrij zicht krijgt over Hong Kong Island zie je hoe spectaculair de hoek is waaronder je naar boven getrokken wordt. De tramrit duurt ongeveer vijf minuten. Je komt aan in de Peak Tower. Kaartjes koop je bij de kassa bij beide stations. Je kunt kiezen voor een enkele reis of een retour. Een enkeltje kost ongeveer tweederde van de retourprijs. De trams rijdt met een frequentie van 10-15 minuten. De eerste rit is al om 7 uur ’s morgens, de laatste tegen middernacht.

Lantau Island

Tegenwoordig ligt het internationale vliegveld van Hong Kong op Lantau Island. De meeste mensen zullen dan ook vrijwel meteen Lantau Island verlaten richting de stad en pas terugkomen zodra ze weer met het vliegtuig vertrekken. Er zijn echter twee redenen om tijdens je verblijf een keer terug te keren naar Lantau Island. Wie zin heeft in een dagje pretpark die kan op dit overwegend groene eiland terecht in Disneyland Hong Kong. Een andere reden om naar Lantau te gaan is de Big Buddha, het grootste Boeddhabeeld ter wereld. Vanuit Tsim Sha Tsui doe je er per metro ongeveer drie kwartier over inclusief een overstap op station Lai King. Vanaf Hong Kong Island doe je er ongeveer tien minuten langer over.

Nathan Road

Het kloppend hart van Kowloon is Nathan Road, die de verschillende wijken die op Kowloon liggen doorkruist. Hier vind je enorm veel winkels. Op het stuk Nathan Street tussen Salisburry Road Argyle Street is het vrijwel altijd druk met verkeer en voetgangers. Wie foto’s wil maken van een drukke straat met Chinese neonreclame’s en mensen die moet hier zijn. Sommige zijstraten zoals Jordan Road zijn hiervoor ook prima bruikbaar.

Bodhisattva-beelden

De Big Bhudda wordt omringt door een zestal Bodhisattva-beelden. De offers die deze zes beelden brengen, drie aan iedere kant, symboliseren de zes volmaaktheden die bij het boeddhisme horen. Dit zijn wijsheid, concentratie, zedelijkheid, wilskracht, vrijgevigheid en geduld.

Po-Lin klooster

Het Po-Lin klooster ligt in Ngong Ping op het eiland Lantau. Het boeddhistische klooster is in het jaar 1906 gesticht. Eén van de hoogtepunten is het grote Boeddhabeeld dat elders op deze pagina beschreven staat. Een ander hoogtepunt is de hoofdtempel met drie bronzen Boeddhabeelden. Voor de tempel zie je Chinezen massaal wierook branden. Niet per stokje maar met bossen tegelijk. Voor toeristen is dit een waar schouwspel.

Repulse Bay

Repulse Bay is een badplaats aan de zuidelijke kust van Hong Kong Island. In de appartementencomplexen rondom het goudgele zandstrand vertoeven vooral rijke inwoners van Hong Kong die hier hun tweede (of derde) verblijf hebben. Het strand bestaat grotendeels uit zeer fijn grint vermengd met zand. In de branding is er alleen maar sprake van fijn zand. Bij goed weer kun je ligbedden en parasols huren bij het winkeltje/snackbar dat redelijk in het midden langs het strand ligt.
Repulse Bay bent een tweetal hoogstandjes van architectuur. De belangrijkste hiervan is ‘The Repulse Bay’ dat staat op de plek waar vroeger het in koloniale stijl gebouwde Repulse Bay Hotel stond. Het gebouw is beroemd vanwege het vierkante gat, dat toegevoegd is vanwege de Feng Shui filosofie. Een ander gebouw dat een fraai stukje architectuur is, is het kromme gebouw ‘The Lilly’.

Ngong Ping 360

Om het Po Lin-klooster en de grote Boeddha te bereiken kun je de bus pakken vanaf MTR-station Tung Chung. Een leukere (maar wel duurdere manier) is om de kabelbaan te pakken. Op een paar honderd meter lopen van Ting Chung Station ligt het vertrekpunt van kabelbaantocht Ngong Ping 360. Je hebt keuze uit twee verschillende mogelijkheden: een standaard cabine of een cabine met glazen cabine waarvoor je flink extra betaalt. Ons advies: niet de moeite van het extra geld waard. Je kunt een enkele reis of retour kopen. Vooral voor gezinnen die een hele dag weg willen biedt men ook de 360 Sky-Land-Sea Day Pass aan. Hierbij zit een boottocht en een rondrit per bus over Lantau Island inbegrepen. De route onderweg met de kabelbaan biedt een mooi uitzicht over de groene heuvels van Lantau, over Tung Chung Bay en op het internationale vliegveld van Hong Kong.

Stanley

Het toeristische dorp Stanley doet een beetje denken aan badplaatsen zoals je ze bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden aantreft. Stanley kent een strand, een wandelpromenade langs het water met uitzicht op idyllische vissersbootjes en eetgelegenheden met uitzicht op het water. Daarnaast vind je in Stanley een moderne plein met wat horecalegelegenheden: Stanley Plaza. Bijna verstopt aan dit plein ligt de Tin Hau tempel, die haar oorsprong vindt in het jaar 1767. Tin Hau (Tianhou) is de Chinese taoïstische Godin van de Zee.

Het drukste plekje van Stanley is de Stanley Market. Het is voor sommige bezoekers zelfs de belangrijkste reden om een bezoek aan Stanley te brengen. De totale sfeer van Stanley is bij goed we zeker prima, maar als markt op zich stelt deze markt veel minder voor dan bijvoorbeeld de avondmarkt van Temple Street. Geinteresseerden die Stanley willen bezoeken moeten vaak wel eventjes reizen. Stanley ligt in het zuidoosten van Hong Kong Island.

Dubbeldekker trams

Uniek in het straatbeeld van Hong Kong zijn de dubbeldekker trams. Deze lijken veel op de Britse dubbeldekker bussen, maar zijn smaller en hoger. Omdat ze ook nog eens van bonte reclames voorzien zijn verfraaien ze het straatbeeld op Hong Kong Island, waar deze trams rondrijden. In totaal rijden er meer dan honderdzestig van deze trams rond, die al sinds het begin van de vorige eeuw in Hong Kong rondrijden. Een tramrit is voor veel toeristen een must. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want je kunt al voor de tram mee voor minder dan een euro.

Naar Macau

Op een uur varen van Hong Kong ligt ‘die ander Speciale Administratieve Regio’ van China: Macau. Deze voormalige Portugese kolonie staat vooral bekend als het Las Vegas van China. Dagelijks reizen duizenden Chinezen vanuit Hong Kong en China naar Macau om te gokken in één van de vele casino’s. Het toerisme in Macau bestaat dan ook vooral uit Aziaten. Jammer, want Macau heeft naast het gokken nog zoveel meer te bieden. De mix van Chinese met Portugese cultuur is bijvoorbeeld uniek in deze regio. Wie vanuit Hong een bezoekje aan Macau wil brengen die kan zowel vanuit Kowloon als vanuit Hong Kong Island in een uur tijd met de veerboot naar Macau reizen. De veerboten vertrekken zowat ieder uur. Tegen zeer schappelijke prijzen zit je een uur later in een totaal andere wereld.

Peak Tower

Dé plek om van het uitzicht over Hong Kong te genieten is de Peak Tower op Victoria Peak. Deze in 1997 totaal herbouwde Peak Tower is een waar staaltje van architectuur volgens de Feng Shui filosofie. Het zeven verdiepingen tellende bouwwerk omvat een groot aantal winkels, enkele restaurants en sinds 2000 ook Madam Tussauds Hong Kong. Onderin het gebouw arriveert de historische Peak Trams die passagiers naar en van Victoria Peak transporteert. De bovenste verdieping is alleen toegankelijk voor betalende gasten. Hier is het uitzichtplatform te vinden waar vandaan je een prachtig uitzicht over Hong Kong hebt, mits de weersomstandigheden het toelaten. Laaghangende bewolking wil regelmatig roet in het eten strooien.

Aberdeen

De wijk Aberdeen ligt in het Southern District van Hong Kong. Aberdeen is gelegen aan de zuidkant van Hong Kong Island, aan Aberdeen Harbour. Er is geen plek in Hong Kong waar je zoveel traditionele jonks bij elkaar ziet. In totaal vormen ongeveer zeshonderd jonks een compleet drijvend dorp. Aberdeen is ook geliefd bij toeristen die op een groot drijvend restaurant willen eten. Aberdeen telt twee van dit soort restaurants: Jumbo (tweeduizend plaatsen) en het iets kleinere Tai Pak floating restaurant. Restaurantgasten worden met ferry’s naar beide boten gebracht.

Jade

Hong Kong is een plek waar je jade sierraden kunt kopen. De echte jade is zeer kostbaar, wat zich uit in de prijzen die je ziet voor jade sierraden bij de betere juweliers. Je betaalt voor een hanger dan al snel twintig- tot veertigduizend euro. De prijs voor een armband van jade kan oplopen tot maar liefst tachtigduizend euro. In Hong Kong heb je ook een jademarkt. Deze Jade Market vind je op de kruising van Battery Street en Kansu Street. Omdat het een overdekte markt is zou je hem zomaar voorbij kunnen lopen. Op de jademarkt worden er behalve jade van dubieuze kwaliteit ook allerlei andere souvenirs verkocht zoals beeldjes, sieraden, chopsticks en sjaaltjes. Vergeet op de jademarkt vooral niet af te dingen.

Het weer in Hong Kong

Hong Kong heeft een subtropisch klimaat waarbij er sprake is van een milde winter, een overwegend zeer aangenaam voorjaar dat al snel gevolgd wordt door een hete natte zomer. De relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat er vrij gemakkelijk sprake is van mistvorming of vrij laag hangende bewolking. Als je bijvoorbeeld de Victoria Peak bezoekt moet je het geluk hebben dat het helder genoeg is voor mooi uitzicht. Deze kans is het hoogst in de maanden november en december. In de zomermaanden is er een vrij hoge kans op regen. Ook tropische stormen en zelfs orkanen kunnen vanaf april/mei voorkomen in Hong Kong. De maanden met de hoogste kans op onbestendig weer zijn juli, augustus en september. Als het dan niet regent is het wel heet en zeer benauwd. Dit zijn niet de meest ideale omstandigheden om Hong Kong te bezoeken. Wij zouden de maanden maart, april en november aan willen raden als reismaanden om Hong Kong te bezoeken.

Eten in Hong Kong

Wie van de Aziatische keuken houdt die komt in Hong Kong helemaal aan zijn/haar trekken. De Kantonese keuken is hier uitgebreid vertegenwoordigd in alle prijsklassen. Gebakken rijst, vis, vlees, noedels, kip, groentegerechten…. alles is in een grote verscheidenheid aan gerechten verkrijgbaar.
Hong Kong kent diverse upscale restaurants waar haute cuisine Chinees gekookt wordt. Het leukste is echter om op straat te genieten van al het lekkers dat Hong Kong te bieden heeft, bijvoorbeeld op de avondmarkt in Temple Street.
hongkong-eten3
Heerlijke krab met chili, fantastische garnalengerechten en heerlijke mie volgens authentieke Kantonese receptuur. Een verrassingstocht zijn de pannen met Chinese fondue. Als je voorbij de tafels loopt is het elke keer weer een verrassing wat er in zit. Wie overigens bank is hond, kat of andere dieren te eten die bij ons als huisdier gehouden worden: het eten in Hong Kong is niet zo extreem als in sommige delen van China. Het bereiden van hond is zelfs verboden in Hong Kong. De hond letterlijk in de pot vinden is iets wat je in Hong Kong niet zal gebeuren.

hongkong-eten5

hongkong-eten2

Britse erfenis

Hong Kong heeft haar grootste ontwikkeling doorgemaakt in de periode dat het een Britse Kroonkolonie was. Men rijdt daarom in Hong Kong links op de weg, waardoor je echt even op moet letten als je de straat over wilt steken. Op straat staat dan ook op veel plekken aangegeven welke kant je op moet kijken als je over wilt steken. Een ander gevolg van de jarenlange band met het Verenigd Koninkrijk is dat er relatief veel mensen Engels spreken. Voor buitenstaanders door het accent niet altijd even verstaanbaar, maar het is wel handig dat je met Engels hier zo goed uit de voeten kunt.

Waarzeggers

Iets wat je op markten in Europa niet zomaar aan zult treffen zijn waarzeggers. Op de avondmarkt van Temple Street staan er tientallen. Deze worden ook nog eens redelijk goed bezocht. Naar het schijnt zouden het vooral jongere koppels zijn die zich hier de toekomst laten voorspellen. Zij zijn nieuwsgierig of de kaarten of de lijnen in hun handen voorspellen dat ze samen oud zullen worden.

Hong Kong taxi’s

De rode taxi’s in Hong Kong zijn in veel gevallen een gemakkelijk vervoersmiddel om afstanden te overbruggen. Voor Nederlandse begrippen zijn taxi’s vrij goedkoop. Taxi’s vind je veelal bij speciale taxistandplaatsen. Houd er rekening mee dat er verwacht wordt dat je daar netjes in de rij aansluit. Houd er rekening mee dat eventueel tolgeld dubbel betaald moet worden. De taxichauffeur dient immers ook nog terug te rijden. Let erop dat de taxichauffeur zijn taximeter aanzet. Het is gebruikelijk om de ritprijs aan het einde af te ronden naar boven.

Avenue of Stars

In Hollywood hebben ze de Walk of Fame, in Hong Kong hebben ze dit nageaapt met de Avenue of Stars. Hier vind je sterren van de filmindustrie van Hong Kong, zoals een sculptuur van karatelegende Bruce Lee en handafdrukken van regisseur John Woo. Wat betreft het aantal sterren in het voetpad minder spectaculair dan de Amerikaanse variant, maar wat betreft locatie overtreft de Avenue of Stars de Walk of Fame wel. De wandelpromenade ligt aan de zuidkant van Tsim Sha Tsui East op Kowloon, direct aan het water. Dit is daarom ook de beste plek om de indrukkende skyline van Hong Kong Island te bewonderen.

A Symphony of Lights

Iedere avond als de weersomstandigheden goed zijn is het om 20:00 uur showtime aan de Avenue of Stars. Dan is het tijd voor de ‘Symphony of Lights’, een lichtshow waarbij er gebruik gemaakt wordt van tientallen gebouwen aan beide oevers van de Victoria Harbour. De meeste gebouwen die meedoen staan op Hong Kong island. Vandaar dat de Avenue of Stars de beste plek is om de show die bijna een kwartier duurt te bekijken. A Symphony of Lights is een lichtshow waarbij de verlichting op gebouwen gebruikt wordt, aangevuld met laserlicht.

Muziek

Op diverse plekken in Hong Kong zul je live muziek horen. Bijvoorbeeld op de avondmarkt in Temple Street, in de metrostations en voor de terminal van de Star Ferry op Kowloon. Mooi is het niet altijd wat je hoort, maar wel vrijwel altijd bijzonder. Bij sommige ‘artiesten’ vraag je je af of de Chinese bevolking het wel mooi vindt. Wij vinden het in ieder geval op positieve wijze bijdragen aan de aparte sfeer in Hong Kong.

Peak Galleria

Achter de Peak Tower, op Victoria Peak, ligt Peak Galleria. Dit is een drie verdiepingen tellend winkelcentrum waarin ook meerdere horecagelegenheden zitten. Hier vind je naast Chinese restaurants en bakkerijen ook filialen van de Amerikaanse ketens Starbucks, Häagen Dasz en McDonalds. De bovenste verdieping biedt twee uitzichtplatforms. Wie geen zin heeft om te betalen voor het uitzicht vanaf Sky Terrace 428 bovenop de Peak Tower die kan van hieraf gratis genieten van het uitzicht op Hong Kong. Wie panoramische foto’s wil maken zal aan dit uitzichtpunt niet voldoende hebben. De Peak Tower staat dan storend in het uitzicht.

Kowloon Park

Iedere stad heeft longen nodig: groene parken die ervoor zorgen dat de stad en de stadsbewoners lucht krijgen. Het belangrijkste park in Tsim Sha Tsui op Kowloon is Kowloon Park. Net zoals in zoveel wereldsteden heeft het park hier vooral ook een sociale functie. In hun vrije tijd komt de lokale bevolking hier om te wandelen met vrienden of familie en te genieten van al het moois dat het park te bieden heeft. Het park is geheel anders ingericht dan wat we in Europa gewend zijn. Kowloon Park is een bonte mix van bloemen, planten, struiken en bomen aangevuld met extra zones zoals een vogelgebied, waar je flamingo’s en andere tropische vogels kunt bekijken.

Harbour City

Het grootste winkelcentrum van Hong Kong ligt in het zuidoosten van Kowloon: Harbour City. Hier vind je een verzameling van maar liefst zevenhonderd winkels verspreid over verschillende verdiepingen. Harbour City herbergt redelijk veel winkels in het topsegment. Veel grote merken vind je terug in het winkelcentrum en op de gevel. Als je aan de westelijke kant Harbour City verlaat dan kom je uit aan de pieren waar je cruiseboten kunt zien liggen.

Engelse taal

Totdat de Britten Hong Kong aan China overdroegen in 1997 was Engels de officiële taal van Hong Kong. Ondanks het feit dat veel Chinezen in Hong Kong onderling vooral ook Chinese talen (vooral Kantonees en Mandarijn) spreken kun je met Engels nog goed terecht in Hong Kong. Wel zie je een trend dat Chinese talen het Engels steeds meer uit het dagelijks leven verdringen. Brochures, reclames, websites en magazines zijn tegenwoordig primair in het Chinees en secundair in het Engels. Ook lijkt het alsof de kwaliteit van het Engels dat men in Hong Kong spreekt achteruit aan het gaan is. Als toerist hoef je niet bang te zijn dat je een spoedcursus Mandarijn nodig hebt om je in Hong Kong te kunnen redden. Wel moet je er rekening mee houden dat niet iedereen een duidelijk Engels antwoord klaar heeft op specifieke vragen.

Zwerfvuil

Voor een stad als Hong Kong is het opvallend hoe weinig afval je op straat ziet. De hoge boetes die je moet betalen zullen hier een groot aandeel in hebben. Het gegeven dat Chinezen gevoeliger zijn voor wetten en regels dan bijvoorbeeld Nederlanders zal er ook aan bijdragen. Wel prettig om te zien dat in een wereldstad met miljoenen inwoners er minder zwerfvuil te zien is dan in een gemiddelde stad in Nederland.

In de rij

Bij bushaltes, verkoopstalletjes en taxihaltes zie je een verschijnsel dat typisch iets voor hier is: iedereen staat netjes in de rij. Voordringen hoort niet bij de cultuur in Hong Kong. Als je ergens wacht is het daarom ook als toerist belangrijk dat je eerst kijkt of er een rij is om daar vervolgens netjes bij aan te sluiten.

Namaakgoederen en maatpakken

Vooral op Nathan Road zul je het regelmatig meemaken: aangesproken worden door mensen die je een namaakhorloge of maatpak aan willen smeren. Hong Kong heeft op beide gebieden een reputatie. Een fake Rolex koop je hier gemakkelijker dan een pot pindakaas. Houd er wel rekening mee dat het invoeren van merkvervalsingen verboden is in Nederland. Op dit moment geldt er nog een gedoogbeleid wat betreft het beperkt meenemen van namaakspullen voor eigen gebruik. Je moet echter niet proberen om met vijf Breitlings of Rolexen de douane in Nederland te passeren. Als je betrapt wordt zul je ze in moeten leveren en mogelijk ook een boete betalen. Een maatpak kun je in Hong Kong uitstekend laten maken. De verkopers die op straat staan zijn niet altijd degene die je naar de beste of goedkoopste kledingmakers sturen. Beter vraag je bij de receptie van je hotel waar je wél goed terecht kan voor een mooi maatpak.

Tian Tan Buddha

Op Lantau, bij het Po Lin-Klooster, staat het grootste bronzen Boeddhabeeld ter wereld. In totaal meten het voetstuk plus beeld van de zittende Buddha 33 meter. Het voetstuk is tien meter hoog, het beeld zelf meet 23 meter. Ngong Ping is behalve de plek waar het klooster en Big Buddha zich bevinden vooral ook een verzameling van souvenirwinkels en horecagelegenheden. Langs deze commerciële gebouwen kom je uit bij de trap die leidt naar het Boeddhabeeld. Je moet eerst deze 268 treden beklimmen vooraleer je bij het beeld aankomt. Er is geen lift of roltrap voor mensen met een beperking.

Roken

Een sigaret opsteken mag in Hong Kong op steeds minder plaatsen. In restaurants, bars, openbare gebouwen, winkelcentra, metrostations en heel veel andere plekken geldt er een rookverbod. Ook op straat zie je steeds meer rookvrije zones verschijnen. Wie wel een sigaret opsteekt waar het niet mag die kan op een fikse boete rekenen. Op het moment dat we dit schrijven bedraagt die boete maximaal 5000 HK$, wat neerkomt op ongeveer vijfhonderd euro.

Sampan Tour

Dé manier om het waterleven in Aberdeen te verkennen is op een sampan. Je kunt vanaf de Aberdeenkade deelnemen aan een ongeveer twintig tot dertig minuten durende boottocht door Aberdeen Harbour. De gids vaart je om de twee drijvende restaurants, langs de jachthaven van Aberdeen en langs de vele jonks en vissersbootjes.