Dubrovnik: prachtige ommuurde stad in Kroatië

Dubrovnik is de grootste stad in het zuidelijke deel van Kroatië. De stad wordt vaak de Parel van de Adriatische Zee genoemd een naam die de stad niet misstaat. Het historische centrum van de stad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als je de eerste keer de stadspoorten van de stad komt binnenlopen dan weet je gelijk waarom. Het is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Als je door het centrum van de stad heenloopt dan heb je het gevoel of je op een filmset loopt. Alleen het neon van de winkels en de elektriciteitsdraden verraden het feit dat je niet een stap terug in de tijd hebt genomen.
Er zijn in Dubrovnik veel bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden hebben te maken met de lange en bijzondere geschiedenis van de stad. Omdat Dubrovnik een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Kroatië is worden er in de stad verschillende rondvaarten en rondleidingen verzorgt.



De stadsmuren van Dubrovnik

De muren van Dubrovnik zijn een van de grootste attracties van de stad. De muren rondom de stad werden opgetrokken tussen de 12e en 17e eeuw in diverse fases. De muren zijn overal zo’n 4 tot zes meter breed en zijn ongeveer zo’n 19 meter hoog. Aan de land kant zijn de muren een stuk dikker dan aan de zee kant. Overal in de muur wordt de muur versterkt door torens en uitkijkposten. De muren lopen geheel rondom de stad en zijn zo’n 2 km lang. In de eeuwen dat ze rondom de stad liggen is er nog nooit een vreemde macht erin geslaagd de muren te doorbreken en de stad in te nemen.
stadsmuren
Dubrovnik is een van de weinige steden die nog volledig ommuurd is en waar je ook nog over de gehele muur een wandeling kunt maken. Wie dit wil doet er goed aan vroeg op te staan. De muren zijn een van de populairste attracties in Dubrovnik en kunnen doordat ze zo smal zijn maar een beperkte hoeveelheid toeristen aan. Het kan behoorlijk druk zijn op de muren.



Kathedraal van Dubrovnik

De kathedraal van Dubrovnik vind je aan het einde van Stradun. Hij is gewijd aan de heilige Sint Blasius en is een van de mooiste Renaissance bouwwerken van de stad. De stijl van het gebouw is een mix van Renaissance en barok. Mooie symmetrische bogen worden afgewisseld met renaissance versieringen. De kathedraal stamt uit de 17e eeuw en werd gebouwd nadat de oude kathedraal in de aardbeving volledig verwoest was. De funderingen van deze oude Romaanse kathedraal liggen nog steeds onder de huidige kerk. Volgens de overleveringen werd de eerste kathedraal gebouwd in opdracht van Koning Richard Leeuwenhart. De binnenkant van de kathedraal is redelijk sober. Romaanse bogen en wit gekalkte stenen domineren het rustige interieur. Het licht komt door de ramen in de koepel.

Rectorenpaleis

De stad Dubrovnik werd in het verleden bestuurd door een soort van stadsraad. Uit deze raad werd eens per maand een rector aangewezen die gedurende een maand de stad moest besturen. Tijdens deze maand woonde de rector in het zogenaamde rectoren paleis afgescheidene van zijn gezin en familie. Het rectorenpaleis is een combinatie van gotische en Venetiaanse elementen. In het paleis zijn diverse stijlkamers te zien en er is een grote collectie draagkoetsen. Je mag een kijkje nemen in de oude gevangenis, krijgt een goed beeld van het dagelijkse leven van de rector en de rijkdom van Dubrovnik in die tijd.

Aquarium van Dubrovnik

Hoewel het aquarium van Dubrovnik niet erg veel bijzondere vissoorten heeft is het wel een mooi aquarium. De locatie midden in de oude muren van de stad zorgt voor een beetje een mysterieuze omgeving. Het speling van het licht en het water zorgt voor een bijzonder schouwspel om de muren en een mooi sfeertje in het aquarium. De vissen, schal en schelpdieren in het aquarium zijn veelal dieren uit de directe omgeving van Dubrovnik. Wie gaat snorkelen in de zee rondom de stad heeft een grote kans de vissen ook in het echt te zien. Wie zo ver de zee niet op durft te snorkelen is dit een mooi alternatief. Topstuk van het aquarium is de oude schildpad van het aquarium. Deze oude baas is de oudste bewoner van het aquarium.

Het strand van Dubrovnik

De zee rondom Dubrovnik staat bekend om zijn prachtige heldere blauwe water. Het is dan ook een heerlijke plek om een strand om naar het strand te gaan. De meeste stranden bij Dubrovnik zijn kiezelstranden. Om het liggen wat aangenamer te maken zijn er bedjes en parasols te huur. Op alle stranden geldt bijna dat er kano’s en subs te huur zijn voor wie Dubrovnik ook vanaf het water beter wil bekijken. Het bekendste strand van Dubrovnik ligt net buiten de oude stad. Vanaf de muren kun je het zien liggen. Dit is het Banjestrand met prachtig uitzicht op de stad en op de eilanden voor de kust. In de oude stad kun je bij Bar Buza de zee in duiken. Hier is geen strand, maar vanaf de rotsen kun je wel het water in. Bij Lapad heb je het grootste strand van Dubrovnik. Hier is een gedeelte ook zandstrand. Bij het strand hoort een autovrije boulevard en diverse speeltuintjes voor de kinderen. Wat verder van de binnenstad heb je nog het strand van Sint James en het Copacabana strand.

Natuurhistorisch museum

Het natuurhistorisch museum in Dubrovnik is een onverwachts leuk museum. Het is een klein museumpje met drie verdiepingen waar je op een uurtje zo uitgekeken bent, maar wat zeker wel de moeite waard is om te gaan bekijken. De beneden verdieping is gewijd aan de dieren in de omgeving van Dubrovnik. Op de eerste verdieping vindt j een serie prachtig macro opnames en prachtige stellages met vogels en zoogdieren uit Kroatie. De bovenste verdieping is bijna geheel gewijd aan schelpen die hier op een bijzondere manier in bubbels tentoon zijn gesteld. Waardoor het lijkt alsof ze zweven door de ruimte.

Verlosserskerk

De Verlosserskerk vind je onder aan de muur vlakbij de centrale stadspoort van de stad. De kerk werd gebouwd na de aardbeving van 1520 als dank dat verdere verwoesting de stad bespaard bleef. De kerk heeft een typische renaissance buitenkant met ronde symmetrische vormen en een timpaan voor de deur. Binnenin is de kerk wat minder stijl vast. Er zijn zowel gotische, renaissance als Barokke elementen te ontwaren. De kerk is gratis toegankelijk en is en plaats van rust en koelte in de drukte van de oude stad.

Stradun

Stradun is de centrale straat in het oude Dubrovnik. In zo’n oude stad doet de breedte van de straat wat modern aan. Deze is echter te verklaren door de oorsprong van de straat. Stradun is een oud natuurlijk kanaal wat de stad Dubrovnik in twee splitste. In de 13e eeuw werd het kanaal gedempt en werden er huizen rondom gebouwd. Na de grote aardbeving die ook de huizen in deze straat verwoeste werd de straat uniform herbouwd. Op de begane grond de winkels en werkplaatsen, op de eerste verdieping de woonruimtes en op de bovenste verdieping de keuken. Vooral in de zomer is Stradun erg druk met veel toeristen.

Lovrijnacfort

Het Lovrijnacfort is gelegen net buiten de westelijke muren van Dubrovnik. Het is gebouwd boven op een rots en bewaakt zo de zee en landweg naar Dubrovnik. Het fort werd in de 11e eeuw in een noodtempo gebouwd. De Venetianen waren voornemens op de rots net buiten de stad een fort te bouwen om de bewoners van Dubrovnik, toen nog Ragusa te kunnen onderdrukken. Binnen enkele maanden werd het fort op de rots gebouwd en de Venetianen konden, toen ze aankwamen met hun bouwmaterialen, rechtsomkeer maken.
lovrijenacfort-2
Sinds die tijd is het fort verder uitgebouwd en bewaakt het als een stevige reus de ingang van de oude stad. Het fort is te bezoeken en biedt een prachtig uitzicht over Dubrovnik. Het fort is meerdere malen gebruikt als decor voor de tv serie van Game of Thrones.

Lapad

Lapad is het schiereiland buiten de stadsmuren. De meeste hotels van Dubrovnik zijn hier op dit schiereiland gebouwd om zo de oude binnenstad niet te hoeven belasten. De hotels liggen vaak direct aan de kust en hebben bijna allemaal het strand voor de deur van het hotel liggen. Bij een aantal hotels is dat een privé strand van het hotel zelf, maar er zijn ook plaatsen met openbare stranden. Vanaf Lapad is er een prima busverbinding naar de oude binnenstad. Binnen 10 tot 15 minuten met de bus ben je in het oude Dubrovnik en de bus rijdt om de 15 minuten tot ’s avonds laat. Ook op Lapad zelf is er genoeg te beleven. Aan het strand is een lange autovrije boulevard waar diverse restaurants en leuke barretjes te vinden zijn. Hier is het ’s avonds altijd lekker druk met veel toeristen.

Onofriofontein

De Onofriofontein dateert uit 1438 en werd gebouwd om de stad van water te voorzien. Deze grote fontein werd ernstig beschadigd tijdens de aardbeving van 1667. Het bovenste gedeelte werd verwoest. Tegenwoordig is alleen de koepel overgebleven. Rondom de fontein zijn diverse medaillons te zien die allen water spuwen. Vooral op warme dagen zijn er veel mensen rondom de fontein te vinden om verkoeling te zoeken. Even de handen onder de kraan of een flesje water vullen. Het verse bronwater is een aangename verkoeling.

Franciscanenklooster en apotheek

Het klooster van de Franciscanen vindt je net buiten de belangrijkste stadspoort van de het oude Dubrovnik. Via een smal steegje kom je bij de apotheek van de kerk uit. Een prachtige oude winkel die ook nog steeds dienst doet als apotheek. Het witte houten interieur van de winkel brengt je weer even terug naar enkele eeuwen geleden. Bij een bezoek aan het klooster hoort verder een wandeling door de klooster gang met zicht op de prachtige tuin en een bezoek aan het kleine museum van het klooster. Hier is een verzameling voorwerpen te zien uit de kerk en oude voorwerpen uit de apotheek. Het klooster is een oase van rust in de drukke stad.

Sponzapaleis

Het Sponzapaleis is een van de oudste monumenten van Dubrovnik. In tegenstelling tot veel andere gebouwen overleefde het paleis de aardbeving in 1667. Het paleis is een mix van gotische en renaissance bouwkunst en het doet wat Italiaans aan. Het paleis is gebouwd rondom een rechthoekige binnenplaats waarom heen diverse ruimtes zijn. Het werd vroeger gebruikt om tol te betalen en goederen af te wegen. Tegenwoordig huist hier het archief van Dubrovnik met heel veel oude geschriften. In het paleis worden enkele stukken tentoongesteld en zijn foto’s te zien van de oude stad. Het atrium wordt ook wel gebruikt voor klassieke concerten.

Kerk van Sint Ignatius

Deze kerk vindt je op het Jezuïtenplein tegen westkant van de muren van Dubrovnik. Een monumentale barokke trap leidt naar de prachtige barokke kerk op het plein. Naast de kerk staat het Jezuïetencollege wat in de 17e eeuw werd opgericht uit onvrede met de vele Italiaanse pastoors in de stad. De kerk is prachtig barok versierd met vele fresco’s die vertellen over het leven van de heilige Ignatius. Ook de Maria grot net naast de ingang is een prachtig voorbeeld van barokke kunst. Vooral in de avond bij het licht van de vele kaarsjes is de kerk erg mooi.

Maritiem museum

Een stad die al eeuwen lang zo verbonden is met de zee kan natuurlijk niet zonder maritiem museum. In de oude muren van de stad is dit museum gevestigd in het St Jansfort. Het museum verteld de geschiedenis van de scheepsvaart in het algemeen en die van Dubrovnik in het bijzonder. Van de tirenen van de Grieken tot aan de grote motorische schepen in de 20e eeuw. Er zijn diverse scheepsmodellen te bewonderen. Prachtige oude schilderijen van kapiteins en schepen en diverse gebruiksvoorwerpen uit de scheepvaartgeschiedenis. Het museum geeft een goed beeld van de scheepvaart door de eeuwen heen.

Buza cafe

Het Buza café is eigenlijk de strandtent van de gelijknamige zwemplaats hier op de rotsen. Door een poortje in de stadsmuur kom je op de kliffen aan de andere kant van de muur uit. Hier is een beneden aan de rotsen een zwemplaats waar de locals graag komen om een duik te nemen. Op de rotsen is een leuke strandtent gebouwd waar het overdag heerlijk toeven is onder de parasols. Je hebt er een prachtig uitzicht over de zee en de voor de kust gelegen eilanden. ’s Avonds is het er gezellig druk en wordt de bar bij ondergaande zon een romantische plekje voor een drankje in het warme avondlicht.

Game of Thrones

Overal in de stad kom je ze tegen de Game of Thrones tour. Liefhebbers van de serie lopen onder leiding van een gids langs alle belangrijke filmlocaties waarbij de gids onderwijl de foto’s laat zien van hoe de scene er op tv uit zag. Ook al doe je niet de tour, als Game of Thrones liefhebber zal je vanzelf ook de plaatsen uit de serie herkennen. Het Lovrijnacfort is de locatie voor de gevechten in Black Water Bay, de trappen van het Dominicanenklooster komen vaak terug in de hoofdstad en zo zijn er meer plaatsen die je direct herkent. Rondlopend door de stad snap je ook dat de makers van de serie deze stad uitkozen als decor. Ze hebben waarschijnlijk niets moeten weghalen of wegpoetsen, de stad is echt gewoon zoals je hem uit de serie kent. Je hebt dan ook de hele tijd een beetje het gevoel door een filmset heen te lopen. Voor de liefhebber is er in een van de zijstraatjes van Prijeko een winkel met Game of Thrones artikelen. Wie hier iets koopt mag even plaats nemen op de troon zelf.

Wil je er zeker van zijn dat er nog plaatsje voor je vrij is tijdens de Game of Thrones tour koop dan op voorhand je kaartjes online.