De meest interessante bezienswaardigheden van Gouda vind je in een handig overzicht met alle Gouda hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Gouda
De Onze-lieve-Vrouwtoren of Vrouwetoren, zoals hij bekend staat in Gouda, is het overblijfsel van de Onze-Lieve-Vrouwkapel. De toren is te vinden op de hoek van de Vrouwesteeg en de Nieuwehaven. De kapel is gebouwd in de vijftiende eeuw ter ere van Maria. De kapel heeft dienst gedaan als armenschool en hij werd gebruikt bij protestantse diensten. Nadat de kapel in de zestiende eeuw werd gesloopt werd toren gespaard zodat deze als opslagruimte voor de plaatselijke brandweer kon gaan dienen. Door de eeuwen heen is de toren meerdere malen gerestaureerd. De klok in de toren slaat nog elk uur.

Van het Hofje van Letmaet in Gouda zijn slechts de huizen aan de straatzijde bewaard gebleven. Zes op het erf gelegen woningen werden in de jaren zeventig van de vorige eeuw gesloopt. De drie overgebleven woningen verkeren tegenwoordig weer in schitterende staat. Het hofje is gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw uit het nalatenschap van Harman van Letmaet. In het hofje woonden oorspronkelijk twaalf weduwen. Het Hofje van Letmaet behoort samen met het Hofje van Cincq en het Swanenburgh’s Hofje tot de weinige overgebleven hofjes in Gouda. In de zeventiende eeuw waren er in totaal meer dan twintig van deze hofjes te vinden in de stad. De tuin van het Hofje van Letmaet is nog steeds opengesteld voor het publiek.

Het stadhuis van Gouda is gebouwd halverwege de vijftiende eeuw in opdracht van het stadsbestuur van de stad. Het gebouw staat midden op de markt van Gouda en neemt hierdoor een prominente plaats in. Sinds de komst van het Huis van de Stad heeft het oude stadhuis van Gouda bijna al zijn officiële taken verloren. Het stadhuis wordt tegenwoordig nog voornamelijk gebruikt voor bruiloften.
Het gebouw is sinds de bouw meerdere malen van uiterlijk veranderd; zo zijn er in de vorige eeuw nieuwe beelden aan de gevel toegevoegd en is er aan de zijkant van het stadhuis een klokkenspel gemaakt. De grootste fysieke verandering vond echter plaats in de zeventiende eeuw; toen werd onder andere het schavot aan de achterzijde van het stadhuis gebouwd.
Rond de kerstperiode vindt bij het stadhuis altijd het evenement Gouda bij kaarslicht plaats. Tijdens dit evenement wordt er een twintig meter hoge kerstboom naast het stadhuis geplaatst die vroeger volledig verlicht werd met kaarsen. Tegenwoordig wordt de boon gevuld met led-lampen. Tijdens dit evenement komen er ongeveer 20.000 bezoekers naar de stad toe. De verschillende musea in de stad zijn dan gratis toegankelijk.

De Kaasmarkt van Gouda wordt al drie eeuwen lang gehouden op de markt van de stad. De kaasmarkt vindt alleen in de maanden juni, juli en augustus plaats op de donderdagochtend. De kaasmarkt van Gouda is te vinden vlak voor de Waag tussen de kramen van de warenmarkt die hier tevens op donderdag plaatsvindt. op de kaasmarkt worden de kazen van de boeren gewogen en gekeurd om vervolgens verkocht te kunnen worden. Veel van de boeren komen nog naar de markt toe met paard en wagen. De kaasmarkt van Gouda is een leuke attractie in de zomermaanden en heeft voornamelijk een toeristische functie. Er komen mensen uit de hele wereld kijken naar het verhandelen van de beroemdste kaas ter wereld.

Er kunnen in en om Gouda heen verschillende rondvaarten gemaakt worden. De populairste rondvaarten vinden plaats op de grachten in het historisch centrum van Gouda. Er kunnen bij verschillende bedrijven korte en lange rondvaarten geboekt worden die je brengen langs de prachtige herenhuizen van Gouda. Er kunnen echter ook verschillende rondvaarten op de Hollandse IJssel en de andere rivieren in de buurt van Gouda geboekt worden. Tijdens deze tochten kom je langs schitterende plaatsen zoals Bodegraven, Woerden, Alphen aan de Rijn, Nieuwkoop en ga zo maar door. Een andere leuke mogelijkheid is om een schip af te huren voor een feestje of andere vrolijke gelegenheid.

Op de hoek van de Keizerstraat en de Kuiperstraat staat de Barbaratoren. Deze toren is het enige wat overgebleven is van de Sint-Barbarakapel. Deze kapel deed in de vijftiende en zestiende eeuw dienst als gasthuis voor reizigers en zieken. Later heeft de kapel nog dienstgedaan als school voor de armen. In de zeventiende eeuw werd het schip van de kapel afgebroken om hier drie huizen te bouwen. Na een grootscheepse renovatie aan het einde van de vorige eeuw is de Barbaratoren weer geheel in zijn oude glorie te zien.

Gouda is een kleine gezellige winkelstad. De meeste winkelstraten bevinden zich in het historische centrum van de stad. Veel van de winkels in Gouda zijn voorzien van prachtige gevels. De winkelstraten van de stad zijn nadrukkelijk versierd met grote Goudse Kazen die hoog boven het winkelend publiek hangen. Populaire winkelstraten in Gouda zijn de Korte en Lange Tiendeweg, de Korte en Lange Groenendaal, de Kleiweg, de Hoogstraat en natuurlijk de Markt. Op meerder plaatsen in het centrum kom je de producten tegen waarmee Gouda beroemd is. Dus aan kaas, stroopwafels en kaarsen geen gebrek in de stad. Elke donderdag en zaterdag vindt er in Gouda een warenmarkt plaats. In de zomermaanden vindt er op de woensdagen een antiek- en curiosamarkt plaats en op de donderdagen de beroemde Goudse kaasmarkt.

De Rode Leeuw is één van de weinige molens binnen de gemeentegrenzen van Gouda die nog steeds geheel in tact is en voor zijn oorspronkelijke doeleinden gebruikt wordt. De Rode Leeuw is een korenmolen die in het begin van de achttiende eeuw gebouwd op de stelling van Gouda. In het begin van de negentiende eeuw verloor de molen zijn originele functie, maar na een grootscheepse restauratie in 1984 is de molen weer in bedrijf genomen. Bij de molen bevindt zich een klein winkeltje waar je de producten van de molen kunt kopen. Het is tevens mogelijk om een bezoek aan de molen te brengen.

Het Gouda Cheese museum is gevestigd in de voormalige Waag van de stad. Deze Waag is gebouwd in de tweede helft van de zeventiende eeuw en is ontworpen door Pieter Post. De waag heeft door de eeuwen heen allerlei verschillende functies gehad. Van Wapenkamer van de schutterij tot VVV-kantoor en ga zo maar door. Sinds 1995 is in het gebouw het Gouda Cheese museum gevestigd. Het museum stond vroeger ook wel bekend als het Goudse Kaas en Ambachtenmuseum. Tijdens een bezoek aan dit museum kom je alles te weten over de Goudse waag en de Goudse Kaas. Verder is er in het museum aandacht voor andere typische Goudse ambachten zoals pijpen en kaarsen maken.

Het Verzetsmuseum van Gouda is te vinden in een voormalig bankgebouw aan de Turfmarkt. Het museum is opgericht in 1985 door enkele enthousiaste leden van het 5 mei-comité. In het museum wordt het verhaal verteld van het verzet tijdens de vijf oorlogsjaren. Er worden in het museum voornamelijk objecten getoond uit Gouda of de andere Zuid-Hollandse plaatsen. Tot de collectie van het museum behoren onder andere foto’s, affiches, kledingstukken en wapens. In de tuin van het Verzetsmuseum zijn kleine replica’s te vinden van verschillende Nederlandse verzetsmonumenten.

Sinds 1855 is er al een treinstation in Gouda te vinden. Het huidige gebouw stamt echter uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het station bevindt zich op enkele minuten lopen van het historisch centrum van de stad en ligt naast het ‘Huis van de Stad’. Het oude station van Gouda werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en het vervangende station voldeed niet meer aan de huidige tijd. Het huidige station van Gouda is een lelijk grauw gebouw dat opgesierd wordt met enkele beelden. Deze beelden behoorden toe aan het vorige station en zijn wederom op het nieuwe station geplaatst.
