Kralendijk: de Caribische hoofdstad van Bonaire

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire. Dit eiland behoort tot Caribisch Nederland en is officieel onderdeel van Nederland. Bonaire is echter geen provincie en behoort ook niet tot een provincie, maar is een zogenaamde bijzondere gemeente. De status is vergelijkbaar met een provincie. Je mag een stad als Kralendijk op bestuurlijk niveau dus eigenlijk vergelijken met Den Bosch, Middelburg of Arnhem. Uiterlijk zijn er wel zeer grote verschillen, want is overduidelijk een Caribische stad waar de zon langer en feller schijnt dan in welke Nederlandse provinciestad dan ook.

Lokale wetten worden in Kralendijk bedacht. Op dit moment zijn er nog redelijk wat wetten die afwijken van de Nederlandse wet, maar in de loop der jaren zullen de wetten steeds meer in de pas lopen met die van Europees Nederland. Bonaire wordt lokaal bestuurd vanuit het Gezaghebbershuis. Dit monumentale pand stamt uit het jaar 1837 en is één van de fraaie monumentale gebouwen die Kralendijk telt.

Voor zowel toeristen als locals is Kralendijk de belangrijkste plek op het eiland. Hier concentreren de hotels, winkels en restaurants zich. De kans is heel erg groot dat als je een vakantie naar Bonaire boekt je in Kralendijk of één van de aangrenzende woonwijken terechtkomt. Het mooie is dat je van hieruit zeer veel plekken op het eiland binnen een uur kunt bereiken. Duiken kan al bij Kralendijk zelf, het vliegveld ligt direct aan de rand van de stad en bezienswaardigheden zoals de zoutpannen, de slavenhuisjes en de Donkey Sanctuary liggen op 15 tot 25 minuten rijden van Kralendijk. Als je naar het onbewoonde eiland Klein Bonaire wilt gaan dan zul je ook altijd vanuit Kralendijk vertrekken. Het eilandje dat vooral bekend staat als een duikersparadijs ligt op slechts 800 meter van de stad en is prima te bereiken met de verschillende watertaxi’s die van hieruit vertrekken.



Met TUI naar Kralendijk

Wil je een vakantie in Kralendijk vieren? Reisorganisatie TUI biedt verschillende reizen naar Kralendijk aan. Reizen met TUI betekent zorgeloos vakantie vieren dankzij de SGR-garantie. Dankzij de laagsteprijsgarantie betaal je niet te veel voor jouw vakantie naar Kralendijk. TUI is de grootste reisorganisatie van Nederland. Hun jarenlange ervaring in combinatie met tal van enthousiaste medewerkers moet ervoor zorgen dat jouw reis naar Kralendijk vlekkeloos verloopt. Het handige van een pakketreis via TUI is dat de vlucht, de accommodatie en de transfers inbegrepen zijn.

Alle vakanties en lastminute deals voor Kralendijk zijn te boeken via de TUI website, via het reisbureau of via de erkende TUI reisagenten.

Bekijk alle Kralendijk vakanties bij TUI

Wil je alleen maar een vliegticket naar Bonaire boeken? Dat kan ook bij TUI, dat met eigen vliegtuigen van TUI fly naar Kralendijk vliegt. Via de TUI website kun je losse vliegtickets naar Bonaire zoeken en boeken.



Cruiseschepen

In Kralendijk liggen regelmatig cruiseschepen voor anker. Op sommige dagen arriveren er zelfs meerdere cruiseboten in Bonaire. De cruisepassagiers komen in Kralendijk van boord. Dat kan zowel op de noordelijke als op de zuidelijke cruisepier zijn. Op dagen dat er een cruiseschip arriveert in Kralendijk merk je dat aan de bedrijvigheid op straat voorafgaand aan de aankomst. Aanbieders van excursies over het eiland installeren zich, de tuktuks en busjes staan klaar om de toeristen rond te rijden, de kraampjes op het Wilhelminaplein worden klaargezet en de winkels stallen hun waren uit.

Stranden

In Kralendijk zijn er een aantal stranden waar je prima kunt vertoeven zoals Playa Lechi, Coco Beach, Harbour Village Beach, Playa Sarna, Playa Pariba, Flamingo Beach en Playa Palu Grandi (het Plaza Beach Resort strand). De meeste stranden zijn smal en bestaan hoofdzakelijk uit rots en versteend koraal. Mooie uitzonderingen zijn Coco Beach aan de noordkant van de stad en het heerlijke zandstrand van het Plaza Beach Resort aan de zuidkant van het eiland. Voor dit laatstgenoemde strand moet je wel entree betalen als je geen gast in het bijbehorende hotel bent, want dit is een privéstrand. Het is zijn geld echter wel waard als je onze mening vraagt. Bij dit strand heb je ook uitstekende mogelijkheden om te snorkelen of te duiken. Je hebt dus een mooie combinatie van zandstrand en onderwaterwereld.

Karel’s Beach Bar

Op een pier in het hart van Kralendijk ligt Karel’s Beach Bar. Dit is de bekendste bar van het eiland, mede dankzij het vrij grote aantal Nederlandse stagiaires dat hier ’s avonds vertoeft. Het beste moment om Karel’s Beach Bar te bezoeken is vlak voor zonsondergang. Je kunt dan niet alleen genieten van een prachtige zonsondergang, maar het is dan ook Happy Hour. Je kunt al vanaf 9 uur in de ochtend terecht op de pier om te genieten van een goede kop koffie of ontbijt. Later op de dag wordt er lunch en diner geserveerd. Hiervoor wordt de keuken gebruikt van Restaurant Zeezicht dat ter hoogte van de pier op de wal te vinden is. 

Parkeren

Op het moment dat je parkeerplek zoekt dan lijkt Kralendijk bijna op een heuse stad. Hoewel er gemiddeld genomen voldoende parkeerplaatsen zijn kan het soms weleens wat lastiger zijn om een plekje op korte afstand te vinden van waar je moet zijn. Dat geldt vooral voor het hart van de stad. Het mooie is wel dat je in Kralendijk overal nog gratis kunt parkeren. Het vragen van parkeergeld komt hier niet voor. Sterker nog, er is op heel het eiland maar één plek waar je wel parkeergeld moet betalen en dat is op het parkeerterrein van het vliegveld. Mocht je echter bereid zijn om een paar minuten te lopen dan kun je je auto iets verderop op straat gratis parkeren.

Plasa Machi Mimi

Direct aan het water in Kralendijk staat de oude vismarkt van de stad. Dit gebouwtje stamt uit 1935 en doet tegenwoordig geen dienst meer als vismarkt. Wel wordt er hier regelmatig een groente- en fruitmarkt gehouden waarbij markthandelaren uit Venezuela hun waren te koop aanbieden. Deze marktlui komen helemaal vanuit Venezuela gevaren en gaan weer terug zodra ze klaar zijn. Het kost ze alles bij elkaar al een hele dag om heen- en terug te varen.

Als Plasa Machi Mimi, zoals het gebouwtje heet, leeg staat dan is het een dankbaar object om foto’s in te maken.

Gezaghebbershuis

De lokale politiek van  Bonaire concentreert zich in het Gezaghebbershuis. Dit is één van de mooiste gebouwen in Kralendijk. Dat is wel eens anders geweest, want ruim honderd jaar na de opening van het gebouw was het verval zo groot dat het jarenlang heeft moeten sluiten. Pas in 1973 opende het Gezaghebbershuis haar deuren weer. Kenmerkend voor het gebouw zijn de vier imposante zuilen rondom de misschien wel nog indrukwekkendere trap die centraal in de gevel aanwezig is. De gele gevels hebben witte accenten en het pand wordt omringd door weelderig groen. Dit is absoluut één van de mooiere monumentale gebouwen die je op Bonaire aan zult treffen.

Fort Oranje

Het oudste nog bestaande gebouw op Bonaire is Fort Oranje. De naam is een verwijzing naar het Nederlandse koningshuis, maar dat zal voor veel Nederlanders al snel duidelijk zijn. Fort Oranje dateert oorspronkelijk uit het jaar 1639 en is dus al bijna vierhonderd jaar oud. Zoals vrijwel alle forten had Fort Oranje vooral een verdedigende taak. De vrij hoge muren (ongeveer 4 meter hoog) en de aanwezige kanonnen laten hier geen enkele twijfel over bestaan. Voor zover bekend zijn de kanonnen nimmer ingezet als verdedigingsmiddel. De kanonnen hebben eigenlijk alleen maar ceremoniële rollen gespeeld.

Achter de ommuring staat een kleine stenen toren. Dit is een vuurtoren die in de loop van de twintigste eeuw de voormalige houten vuurtoren verving. Fort Oranje heeft geen toeristische rol. Je kunt het niet bezoeken. In het fort zijn verschillende publieke diensten gevestigd zoals de havendienst.

Lokaal bier drinken

Vergeet Heineken, Amstel, Corona, Polar en Amstel Bright. Sinds enige jaren heeft Bonaire een eigen bier: Bonaire Blond. Dit vrij lichte (4,5% alcohol) blonde bier heeft een langere rijpingstijd dan gewoon blond bier, waardoor er een intensere smaak ontstaat. Bonaire Blond rijpt tenminste vier weken en heeft tinten van aloë vera en grapefruit. Je drinkt Bonaire Blond bij Brewery Bonaire, waar continu vijf verschillende verse bieren van het vat aangeboden worden. Je kunt bij Brewery behalve bier drinken ook wat eten. Naast de standaard kaart biedt Brewery ook een gevarieerde dagschotel tegen een leuke lage prijs. Zaterdag is deze schotel vegetarisch.

Nederlandse producten kopen

In een Nederlandse stad als Kralendijk kun je natuurlijk ook Nederlandse producten kopen. Sommige supermarkten hebben een vrij klein aanbod aan typisch Nederlandse producten, maar bijvoorbeeld bij Van der Tweel kun je volop pindakaas, stroopwafels, saucijzenbroodjes, hagelslag en andere Nederlandse producten kopen. Een deel van het assortiment van Van der Tweel komt zelfs overeen met onze eigen Albert Heijn, inclusief de huisproducten en het versassortiment. Hoewel de naam Albert Heijn officieel niet gebruikt wordt is Van der Tweel eigenlijk een soort van Bonairiaanse Albert Heijn inclusief de welbekende blauwe tasjes. Je hebt hier alleen geen bonuskaart nodig om van de aanbiedingen gebruik te maken. Houd er wel rekening mee dat de Nederlandse producten hier duurder zijn dan in Nederland. Dat komt omdat het vrijwel allemaal geïmporteerd moet worden.

Uitzicht op Kralendijk

Net ten noorden van Kralendijk ligt Seru Largu. Dit uitkijkpunt bevindt zich op een heuvel met een hoogte van 123 meter, wat hiermee de vierde ‘berg’ van Bonaire is. Als je via een vrij bochtige route naar de top van Seru Largu rijdt dan kun je gaan genieten van een mooi uitzicht over Bonaire. In zuidwestelijke richting kun je ongehinderd door bomen of andere obstakels Kralendijk duidelijk zien liggen. Bij wat minder zonnig weer is het uitzicht wat minder, maar ook dan is het absoluut de moeite waard om naar Seru Largu te gaan. Kenmerkend voor Seru Largu is het Millennium Monument dat hier sinds het jaar 2000 staat met een groot wit kruis als hoogste punt.