Singapore: modern voorbeeld voor de regio

De stadsstaat Singapore is in economisch opzicht één van de belangrijkste steden in de regio Zuidoost-Azië. Het hoge welvaartsniveau wordt mede door strenge regels en een strakke controle op de naleving hiervan in stand gehouden. Vanwege de belangrijke zakelijke positie van de stad zijn er redelijk wat buitenlandse bedrijven in Singapore gevestigd, waardoor er duizenden expats in Singapore wonen en werken.
490-singapore001
Singapore behoort dan ook tot de populairste steden voor buitenlandse werknemers om tijdelijk gestationeerd te worden. Je moet er daarom zeker niet van staan te kijken als je op een terras zit te eten en redelijk wat Nederlanders om je heen hoort. Vooral de terrassen op Boat Quay en Clarke Quay zijn populair onder Nederlandse expats en een geliefd plekje op bezoekende familieleden en vrienden mee naartoe te nemen. De manier waarop alles gestructureerd is in Singapore maakt de stad een voorbeeld voor de rest van de regio. Binnen enkele tientallen jaren heeft men van Singapore één van de modernste, meest welvarende en modernste steden ter wereld gemaakt. Een prestatie waar men dan ook erg trots op is.

Wie Singapore wil bezoeken heeft minimaal twee tot drie dagen nodige om de stad echt te ervaren. Eén dag voor het centrale deel rondom de Singapore River, één dag voor de wijken Little India en Chinatown en eventueel nog een dag voor Sentosa Island, vooral als je met kinderen reist.Clarke Quay

Langs Singapore River vind je Clarke Quay, één van de mooiste plekjes van de stad. Het neonlicht, de terrasjes, het water en de mensen maken van deze plek een sfeervol plaatje waar je prima terecht kunt om heerlijk te gaan eten en te drinken. Als je een hotel wilt boeken dat op een goede locatie zit om vertier in de directe nabijheid te hebben dan kun je dat dan ook het beste in deze omgeving doen. Voorbeelden hiervan zijn Swissotel Merchant Court (prachtig uitzicht vanaf het zwembad op Clarke Quay), Somerset Liang Court en Novotel Clarke Quay. Clarke Quay is een uitstekende plek om uit te gaan eten of te gaan stappen. Het uitgaansleven van centraal Singapore concentreert zich vooral in dit deels overdekte vermaakcentrum.Boat Quay

Aan de overkant van Clark Quay ligt Boat Quay. Deze kaai is een aaneenschakeling van restaurants, met op de achtergrond hoge kantoorgebouwen en shoppingmalls. Boat Quay is net zo populair als Clarke Quay aan de noordzijde en is één van de beste plekken om verse visgerechten te eten. Ten westen van Boat Quay ligt Riverside Point, een later toegevoegde moderne uitbreiding van Boat Quay. Het aanbod van restaurants en bars is hier minder authentiek en het publiek bestaat hier vooral uit expats, toeristen en jonger publiek (twintigers en dertigers).

Rondvaart op Singapore River

Een must-do in Singapore is een rondvaart op de Singapore River. De Singapore River Cruise duurt dertig of 45 minuten en vaart je langs Boat Quay, Clarke Quay, de Merlion en biedt een prachtig uitzicht op het Business District. Het allermooiste moment om de rondvaart te doen is rond de officiële zonsondergang. Tijdens dit voor fotografen zo belangrijke blauwe uurtje (die hier eigenlijk 20-25 minuten duurt) bieden de verlichte gebouwen en elementen en de nog niet geheel donkere hemel een prachtige compositie voor zeer geslaagde Singaporefoto’s.

Chinatown

De Chinese wijk in Singapore heeft de toepasselijke naam Chinatown. Deze wijk ligt ten zuiden van Singapore River en het Business District. Chinatown is één van de meest traditionele wijken van Singapore en laat zien hoe de Chinese migranten leven, wonen en werken. Vooral ’s avonds heeft dit gebied iets betoverends met de drukte op straat, de vele kraampjes op Trangganu Street en de prachtige boeddhistische tempel aan Sago Lane. Wie Singapore bezoekt kan een bezoek aan het kleurrijke Chinatown niet overslaan.

Tussenstop in Singapore

Als je een tussenstop maakt in Singapore onderweg naar verre bestemmingen zoals Indonesië of Australië, dan kun je binnen een paar uur een glimp van de prachtige stad opdoen. Reizigers die een tussenstop van minimaal 5 uur hebben die kunnen gebruik maken van een gratis stadstour, die vanuit luchthaven Changi georganiseerd wordt. Deze tour duurt twee uur en wordt vijf keer per dag (overdag) gedaan. Meer info over deze gratis stadstour staathier. Wie op de luchthaven blijft hoeft zich ook niet te vervelen. Changi International Airport biedt volop mogelijkheden om belastingvrij te winkelen en lekker te eten. Dit vliegveld heeft al een groot aantal internationale prijzen gewonnen waaronder die van beste luchthaven ter wereld.

De beste periode om Singapore te bezoeken

Singapore heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door hoge temperaturen en een redelijke kans op neerslag. Met name in de moessonperiode die van november tot en met februari loopt regent het vrij vaak en kunnen tijdens de soms flinke buien vrij grote hoeveelheden regen vallen. Echter ook de andere maanden is er vrijwel iedere dag wel een kans op een bui. Dagenlang regen komt gelukkig niet zo vaak voor, waardoor de kans dat een stedentrip naar Singapore helemaal in het water valt kleiner is dan de statistieken doen vermoeden. De meest aangename maanden vallen gelijk met onze zomermaanden juni, juli en augustus. Tijdens deze periode heb je de meeste kans op zonnige dagen en is de kans op donkergrijze regenachtige dagen het kleinst. De tropische temperaturen en de hoge relatieve luchtvochtigheid maken het hier dan nog steeds benauwd.

Bezienswaardigheden en musea

In Singapore vind je mooie staaltjes van architectuur, historische gebouwen en mooie musea. De drie belangrijkste musea van de stad zijn het Singapore Art Museum, het National Museum of Singapore en het Asian Civilisations Museum gelegen in het Colonial District. Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn het Esplanade Park, de St. Andrew Cathedral en het Parliament House. Ook het Victoria Theatre is een bezoekje waard. In het gebied ten noordoosten van de Singapore River staat The Singapore Flyer, een enorm reuzenrad met een bij mooi weer en ’s avonds adembenemend uitzicht over Singapore. Een goedkopere manier om een mooi uitzicht over Singapore te hebben is de 70e verdieping van Swissotel The Stamford. Vanuit restaurant & bar Equinox heb je één van de allerbeste panoramapunten van Singapore gevonden.

490-singaporeintro2

Typisch Singapore zijn het Raffles hotel, het Fullerton hotel en de Merlion, een standbeeld van een wezen met het lichaam van een vis en het hoofd van een leeuw is een uniek symbool voor Singapore.

Stranden in Singapore

Hoewel Singapore niet bekend staat als een echte strandbestemming kun je hier uitstekend naar het strand gaan. De meeste stranden die je heden ten dagen aantreft in Singapore zijn kunstmatig aangelegde stranden. Ze zijn er echter niet minder mooi door. de populairste stranden van Singapore vind je aan de zuidkust van Sentosa Island. De stranden Palawan Beach, Siloso Beach en Tanjong Beach hebben ieder hun eigen publiek en zijn bereikbaar met (huur)auto, taxi of via het gratis transport op Sentosa Island.

Winkelen in Singapore

Shopaholics komen in Singapore volledig aan hun trekken. Singapore telt een groot aantal overdekte winkelcentra met filialen van bijna alle grote modemerken. Vooral in Orchard Road staan veel shopping malls, je kunt hier bijna van winkelcentrum naar winkelcentrum lopen. Het meest indrukwekkende winkelcentrum is Ngee Ann City aan Orchard Road, waar vooral de luxe merken zoals Cartier, Louis Vuitton, Versace, Rolex en Chanel goede zaken doen.

In de straten van Singapore kun je terecht voor de echte koopjes, zoals bijvoorbeeld in Chinatown en in Little India. Dit zijn de winkels waar je echte lokale producten kunt kopen en dus feitelijk de beste souvenirs voor het thuisfront aan kunt schaffen. De gemiddelde verkoopprijzen liggen in Singapore nog steeds lager dan in Europa, maar tientallen procenten korting op laptops, fotocamera’s, lenzen en elektronische apparaten zit er niet meer in door de globalisering van de prijzen.

Boetes

Singapore staat bekend om de hoge boetes die uitgedeeld worden voor sommige overtredingen. Het overtreden van het rookverbod, een peuk of afval op straat gooien, fietsen onder een voetgangerstunneltje en zelfs het eten of drinken in een metro kunnen je een flinke boete (van honderden euro’s) opleveren. Kauwgom mag je wel in privébezit hebben maar niet kopen of verkopen. Je zult het met de kauwgom moeten doen die je van elders meegenomen hebt. Ook op het in bezit hebben van gebrande cd’s of pornoblaadjes staan hoge boetes. Op het bezit van alle soorten drugs staat in Singapore zelfs de doodstraf en wie langer dan de 90 dagen van het visum in Singapore blijft die kan rekenen op stokslagen.

Sentosa Island

Het eiland van vermaak, dat is Sentosa Island. Eigenlijk is dit ten zuiden van de stad gelegen eiland één groot attractiepark. Je bereikt Sentosa Island als toerist het beste met de MRT (Mass Rapid Transit) en aansluitend de monorail of de kabelbaan (tegen betaling). De kabelbaan biedt een fantastisch uitzicht over Sentose Island en over Singapore. Sentosa Island is continu in ontwikkeling, vooral de afgelopen jaren is er veel geld en energie gestoken in het optimaliseren van het eiland als recreatie-eiland. Luxe resorts zijn uit de grond gestampt en het themapark Universal Studios Singapore is het enige Universal Studios pretpark in de hele regio. Op Sentosa Island vind je verder attracties zoals een 4D-cinema, uitkijkposten, een panoramapunt, een dolfijnenshow, een reusachtige Merlion (37 meter) om te bezoeken en fantastische stranden.

Orchard Road

Winkelen, uitgaan en prostitutie zijn de drie kernwoorden voor Orchard Road, één van de drukste straten van Singapore. De vele winkelcentra van Orchard Road zorgen overdag voor hoofdzakelijk winkelend publiek, rond de avond zie je vooral rondom de (luxe) hotels redelijk wat prostituees rondlopen. Als je als man alleen reist word je regelmatig door dames aangesproken die tegen betaling best wat plezier met je willen maken. Dit haalt het niveau van de straat helaas naar beneden. Als je niet wilt winkelen en geen zin hebt in betaalde liefde of uitgaan in clubs waar je dezelfde dames van lichte zeden aantreft dan heeft Orchard Road als toeristische attractie naar onze mening vrij weinig te bieden.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Singapore is van uitstekende kwaliteit. Vooral de metro is snel, veilig en punctueel. Wie geen zin heeft in de taxikosten om van luchthaven Changi International naar de stad te reizen die kan ervoor kiezen dit per metro te doen. Je moet vanaf de aankomstterminal wel een minuut of tien lopen naar het metrostation, maar dan reis je binnen een uur voor enkele Singapore dollars naar de binnenstad van Singapore.
Naast het feit dat de MRT (Mass Rapid Transport) hier snel en goedkoop is, heeft men ook goed nagedacht over een milieuvriendelijke oplossing voor metrokaartjes. Je krijgt een soort van pasje waar je statiegeld voor betaalt (één SIN$), die je na inlevering weer terugkrijgt.

Formule 1

Sinds 2008 worden in Singapore Formule 1 wedstrijden gereden. Het unieke aan de Grand Prix van Singapore is dat de wedstrijd in het donker gereden wordt. Waar andere Formule Eén races een evenement overdag zijn, daar is het in Singapore een avonds- en nachtspektakel. Het tropische klimaat van Singapore wil door zware regenval wel eens een belemmering vormen voor de wedstrijden.

Little India

De markt en de vele geuren van Indiaas eten zijn de bezienswaardigheden van de wijk Little India. In de wijk vind je een groot aantal Indiase restaurants (de geur van Tikka Chicken en Kip Tandoori komen je tegemoet), een groot aantal lokale winkeltjes met Indiase kleding en specerijen en diverse tempels en moskeeën.
320-singapore-little-india
De lokale markt moet je zeker even overheen lopen. Sommigen zullen versteld staan van de manier waarop de term hygiëne en voedsel hier geïnterpreteerd wordt.

Eten in Singapore

Singapore biedt een combinatie van vrijwel alle Aziatische keukens. Indonesisch, Japans, Maleis. Thais, Chinees, Indiaas, Vietnamees… iedere keuken is hier op grote schaal vertegenwoordigd. De lokale Singaporese keuken is eigenlijk ook een mengelmoes van gerechten en invloeden uit omringende landen. Het voordeel van Singapore ten opzichte van andere landen is dat er hier duidelijke regels zijn met betrekking tot de voedselhygiëne. Je moet nog steeds waakzaam zijn wat betreft het eten en de locatie waar je eet, maar de kans op voedselvergiftiging is hier kleiner dan in veel andere landen in de regio.

Hawker Centre

Dé plek om lokaal eten uit te proberen is in de zogenaamde hawker centres, een soort van voedselmarkt waarbij je je eten en drinken zelf aan de stalletjes gaat halen en daarna aan één van de vele tafels op gaat eten. Eten in een overdekt hawker center is iets typisch voor Singapore, hoewel je in Maleisië en Hongkong dergelijke eetmarkten ook tegenkomt.
320-singapore-eten1
Vroeger was eten in een hawker center bijna vragen om problemen, zo onhygiënisch werd er omgegaan met het eten. Tegenwoordig staan de kraampjes onder zwaar toezicht en zijn er duidelijke hygiënische regels waar men zich aan dient te houden. Wie goedkoop wil genieten van Aziatisch eten moet echt eens een hawker center binnenlopen, bijvoorbeeld Lau Pa Sat in het zakendistrict, dat 24 uur per dag open is en tot de beste eetmarkten van Singapore behoort.