Palma de Mallorca: prachtige hoofdstad van Mallorca

Palma de Mallorca is de grootste stad en de hoofdstad van het Spaanse eiland Mallorca. Het is tevens de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen. In Palma wonen iets meer dan 400.000 mensen wat neerkomt op ongeveer de helft van de bewoners van het eiland Mallorca. De stad is gesticht door de Romeinen die in de tweede eeuw na Christus het eiland veroverden. Later kwamen de Arabieren aan de macht en gaven de stad de naam Mayurqa. Pas in de dertiende eeuw kreeg de stad zijn huidige naam door de toenmalige koning Jacobus I van Aragón. De oudste delen van de huidige stad stammen uit deze periode.
Tegenwoordig is Palma de Mallorca een bruisende stad met vele kleine straatjes en steegjes waar je gezellig op het terras kan zitten en bijzondere winkeltjes kan vinden. Palma de Mallorca wordt door sommige mensen wel klein Barcelona genoemd. Deze vergelijking is niet geheel uit de lucht gegrepen als je bedenkt dat er hier een la Rambla te vinden is en Antoni Gaudí meegewerkt heeft aan de kathedraal van Palma de Mallorca. Tijdens een vakantie op Mallorca mag je een bezoek aan Palma de Mallorca niet overslaan.Palau March

Het palau March is samen met het cala Ratjada in Capdepera onderdeel van de Fundación Bartolomé March. In het museum dat gevestigd is in het voormalige woonhuis van de familie zijn meerdere kunstcollecties bij elkaar gebracht. Zo is er binnen een verzameling met oude kaarten te vinden en is er is er een grote collectie met Napolitaanse kerstallen te vinden. Op de eerste verdieping zijn de kamers nog in originele staat waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het leven hier aan het begin van de twintigste eeuw eruit zag. Het meest indrukwekkende van het museum is echter op de buitenplaats van het kasteel te vinden. Hier heb je ten eerste een fantastisch uitzicht over de stad Palma de Mallorca, de kathedraal la Seu en het  Paleis van Almudaina. Daarnaast vindt je hier een prachtige beeldencollectie met als kopstuk een torso van Auguste Rodin. Een ander prachtig beeld dat je hier kan bewonderen is Tardor van de Engelse kunstenares  Barbara Hepworth.Paard en wagen

Net als in veel andere toeristische steden in Europa kun je de stad verkennen met een rijtuig. De meeste koetsiers zijn te vinden in de buurt van de Kathedraal la Seu en het Paleis van Almudaina. Je kunt hier kiezen uit vele verschillende soorten rijtuigen in allerlei stijlen en kleuren. De koetsen worden hier galera genoemd. De koetsiers nemen je mee langs het smalle doolhof die in de binnenstad van Palma te vinden is. Naar gelang de duur van de rit kom je langs verschillende bezienswaardigheden in het centrum van de stad.

Kathedraal la Seu

De kathedraal van Palma de Mallorca is zonder twijfel het mooiste en meest in het oog springende gebouw van de stad. De ligging van de kathedraal is al net zo bijzonder als de kathedraal zelf. De kathedraal is tussen de dertiende en de zestiende eeuw gebouwd op een kleine verhoging die uitkijkt over de Middellandse Zee. De kathedraal is gebouwd in de voor Mallorca typische Catalaans-Gotische stijl. De combinatie van deze stijl, de ligging en het prachtige gebrandschilderde glas zorgen ervoor dat de Kathedraal la Seu het imposantste bouwwerk van Palma de Mallorca is.
De binnenzijde van de kathedraal is al even bijzonder als de buitenzijde. De binnenzijde bestaat voornamelijk uit een immens schip met aan de zijkant enkele kapellen. Een van de mooiste kapellen staat naast het altaar en stamt uit de achttiende eeuw. De restauratie in de achttiende en negentiende eeuw is gedeeltelijk door Antoni Gaudí gedaan. Hij ontwierp onder andere de kroonluchters en de kroon boven het spreekgestoelte. De meest ingrijpende verandering die Gaudí hier doorvoerde was het herkleuren van de gebrandschilderde ramen. De kathedraal la Seu is dagelijks geopend en tegen een entreeprijs te bezoeken.

Arabische baden/Banys Arabs

De Arabische baden in het oude centrum van Palma de Mallorca zijn één van de best bewaard gebleven overblijfselen van de Arabische stad Mayurga. Deze baden zijn hoogstwaarschijnlijk onderdeel geweest van een oud Arabisch kasteel maar hiervan is net als de rest van Mayurga niets bewaard gebleven. De Arabische baden zijn te bezoeken. De route ernaartoe staat aangegeven met wegwijzers waarna je als de entree betaald hebt via een smalle trap naar een buitenplaats loopt. Op deze binnenplaats vind je een wat slecht onderhouden tuin en de aan de linkerzijde de Arabische baden. Het oude badhuis bestaat uit twee ruimtes waarvan er één op enkele prachtige zuilen is gebouwd. De Banys Arabs zijn leuk om een keer gezien te hebben maar besteed hier niet te veel tijd aangezien de stad veel meer dan dit te bieden heeft.

Parc de la Mar

Voor de komst van de weg die nu langs de kustlijn van Palma de Mallorca loopt kwam het water tot de stadsmuren van de stad en had de kathedraal la Seu een weerspiegeling in de Middellandse zee. Met de komst de weg verdween dit en werd om dit te compenseren het Parc de la Mar aangelegd. De vijver die in dit park ligt heeft de kathedraal zijn originele weerspiegeling weer teruggegeven. Het park is een populaire plek in de stad om even bij te komen. De vele palmbomen die er te vinden zijn zorgen voor genoeg schaduw op de warmste dagen van het jaar. In de zomermaanden is het park met regelmaat het toneel van concerten en toneeluitvoeringen. De Catalaanse kunstenaar Joan Miro heeft een grote wandschildering aan het park geschonken.

Paleis van Almudaina

Schuin tegenover de Kathedraal van Palma de Mallorca staat het Paleis van Almudaina. Dit paleis stamt uit dezelfde periode als de kathedraal. Het was de zoon van de naamgever van de stad Jacobus II van Aragón die de opdracht gaf tot het verbouwen van een Moors kasteel tot Koninklijke verblijven op Mallorca. Tot op de dag van vandaag verblijft de Koninklijke familie van Spanje in dit paleis als ze op Mallorca verblijven. Het gebouw is dagelijks geopend voor het publiek. In het paleis is het museum Capitania General. In dit museum hangen voornamelijk kunstwerken die gemaakt zijn tussen de zestiende en de achttiende eeuw. Door de verbouwing in de dertiende eeuw is er een architectonische mix ontstaan tussen de Spaans gotische stijl en de Moorse bouwstijl waardoor het gebouw een bijzonder aangezicht heeft.

Passeig de Born

Aan deze prachtig met bomen omzoomde straat vind je enkele van de meest luxe winkels van Palma de Mallorca en de beste restaurants. Aan de Passeig de Born is tevens de gallerie Ca’n Solleric te vinden. Overdag kun je hier heerlijk in de schaduw van de bomen van heerlijke tapas en het voorbij trekkende publiek genieten. In de avonduren worden er extra terrassen bijgezet en gaat de hele straat leven. Onder de bomen zijn lange banken te vinden waar je rustig kan genieten van pracht die deze straat te bieden heeft. Op de Passeig de Born zijn er altijd wel één of twee straatartiesten te vinden.
De straat is gebouwd in de negentiende eeuw op de plek waar er eerst een opgedroogde rivierbedding te vinden was. Aan het begin van de straat zijn twee sfinxen te vinden waardoor de straat nog meer allure krijgt. Tijdens de dictatuur van Franco werd de naam van de straat veranderd maar tegenwoordig heeft iedereen het weer over Born.

Winkelen

Palma de Mallorca is de beste plaats op Mallorca om te winkelen. Anders dan in de meeste dorpjes en kustplaatsen van Mallorca is hier weg een groot en divers aanbod aan winkels en boetieks te vinden. In de vele kleine winkelstraatjes in het oude centrum van de stad is het leuk winkelen. Hier vind je naast de grote winkelketens ook vele leuke kleine locale winkeltjes. De bekendste winkelstraat van de stad is de Avinguda Jaume III waar de meeste grote winkelketens vertegenwoordigd zijn. Wat opvalt als je in de winkelstraten van Palma de Mallorca loopt zijn de vele kleine kerken en kapellen die je onderweg tegenkomt. Aan de andere kant van de stad bij de grote jachthaven ligt het grote overdekte winkelcentrum Porto Pi. In Palma de Mallorca vind je de grootste overdekte dagelijkse markt van het eiland, El Mercat de l’Olivar.

Inkijkjes

Als je door het oude centrum van Palma de Mallorca loopt wordt je met regelmaat getrakteerd op prachtige inkijkjes. Of het nu de binnenplaats is van een school of gewoon bij mensen thuis, de ene is nog mooier dan de andere. Vooral omdat je het niet verwacht als je door de smalle steegjes heen loopt. Vaak gaan deze schitterende inkijkjes verscholen achter gesloten deuren maar soms is er een deur open blijven staan en kun je er een glimp van opvangen. In andere gevallen zoals bij openbare gelegenheden kun je brutaal even naar binnenstappen.

Museum Can Morey de Santmartí

In dit museum gewijd aan Salvador Dali zijn voornamelijk grafische werken van deze populaire Spaanse kunstenaar te vinden. Het museum is gehuisvest in het voormalige J. Torrents Lladó Museum in het oude deel van het centrum van Palma de Mallorca niet ver van de kathdraal la Seu vandaan. De collectie is bij elkaar gebracht door de kunsthandelaar Wolfgang Hörnke. Deze kunsthandelaar liet het voormalige middeleeuwse woonhuis omtoveren tot een volwaardig drie verdiepingen tellend museum. Het museum is om een prachtige patio heen gebouwd. De etsen die in het museum te vinden zijn nemen je mee langs bijna de gehele actieve carrière van de zeer productieve kunstenaar.

Fietstours in Palma de Mallorca

Zie alle highlights van Palma de Mallorca op de fiets. Met een leuke gids fiets je in 3 uur op een leuke, veilige en informatieve manier langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal van Palma, het Paleis van Almudaina, de oude stadsmuur en nog veel meer. Daarnaast wordt er ook gestopt bij Mercat Catalina, dit is een prachtige markt met allerlei verse producten. De gids loopt een rondje met je over deze markt en vertelt daarbij van alles! Tevens kan de gids er voor kiezen om een koffiepauze te houden in de oudste koffiebar van Palma! De koffiebar komt uit het jaar 1700, erg leuk om daar even ´bij te komen´. De tour is geschikt voor jong en oud. Binnenkort naar Palma de Mallorca en wil je de stad op een leuke manier leren kennen? Boek dan hier je tour!

La Rambla

Net als in Barcelona is er in Palma de Mallorca een Ramblas te vinden. Deze “winkelstraat” heeft veel weg van de la Rambla in Barcelona. Zo zijn er meerdere bloemenstalletjes te vinden en loopt de straat vaak vol met toeristen. Hij is echter stukken minder lang en minder toeristisch dan de Ramblas in Barcelona. In Palma de Mallorca is de straat veel meer een plek om tot rust te komen. Langs de la Rambla zijn enkele van de mooiste panden van de stad te vinden. Sommige van deze panden zijn gebouwd in de Catalaans modernistische stijl gebouwd. Dit is de stijl die door ondermeer Antoni Gaudí groot is geworden. Op de la Rambla zijn twee standbeelden van Romeinse keizers te vinden.

Bellver

Net buiten Palma de Mallorca op de top van een heuvel staat het kasteel Bellver. Bellver is het Catalaanse woord voor vergezicht. Hier is niets van gelogen want vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Palma de Mallorca, de Middellandse zee en een groot deel van Mallorca. Het kasteel is gebouwd in de veertiende eeuw en heeft in de loop der jaren vele functies gehad. In de begin jaren diende het kasteel als onderkomen van de koningen van Mallorca, later ging het kasteel dienst doen als gevangenis en in de achttiende en negentiende eeuw deed het dienst als legerkazerne. Tegenwoordig is in het kasteel het historisch museum van Mallorca gevestigd. Het kasteel van Mallorca is een opvallend gebouw met vier ronde toren met hiertussen een ronde donjon. Eén van de toren is verbonden met de donjon verbonden door middel van een loopbrug. In de tuin van het kasteel worden met regelmaat concerten en optredens gegeven.

Cruiseschepen

De haven van Palma de Mallorca is een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen die in de Middellandse zee varen. Maar ook cruiseschepen die grotere afstanden afleggen hebben vaak de haven van Palma de Mallorca als aanlegplaats. Je kunt dus in de haven van Palma altijd wel één of meerdere cruiseschepen vinden. Deze immense bouwwerken zorgen een bijzonder contrast met de oude stad. De meeste van deze cruiseschepen verblijven maar één of twee dagen in de haven voordat ze verder gaan met hun reis.

Toeristenbus

Een leuke en makkelijke manier om alle highlights van Palma de Mallorca te zien is om de citysightseeing bus te nemen. Kaartjes voor deze bus kun je op verschillende plaatsen in de stad kopen onder andere op het plein bij het Parc de la Mar. Je kunt ze ook vooraf via internet reserveren, zodat je bij iedere halte van de bus direct kunt beginnen aan de tour. Een kaartje voor deze bus kost rond de vijftien euro en is vierentwintig uur geldig vanaf je eerste rit. De buschauffeur zal je bonnetje omwisselen voor ticket die je op je andere ritten kan gebruiken en voorziet je van een koptelefoon. Een Nederlandse uitleg ontbreekt jammer genoeg dus je zal het met een Engelse of Duitse uitleg moeten doen. In totaal zijn er onderweg zestien stops en ongeveer ieder kwartier komt er hier een bus langs. Vooral voor de wat verder gelegen bezienswaardigheden in de stad is de citysightseeing bus een uitkomst anders ben je hiervoor aangewezen op het openbaar vervoer of een taxi. De eerste stop van de citysightseeing bus is bij de kathedraal la Seu. Hier is het dan ook vaak erg druk en zijn de beste plekken al bezet en kan het zelfs voorkomen dat je moet wachten op de volgende bus. Wil je dit voorkomen kun je het beste naar de laatste stop aan de Carrer Muelle lopen. Hier ben je verzekerd van een goede plaats in de bus.

Huurfietsen

Net als in ieder zichzelf respecterende grote stad in Europa kun je in Palma de Mallorca fietsen huren. Dat kan hier op verschillende manieren. Je kan hier bij zogenaamde huurstations met je creditcard een fiets uit een rek meenemen. Hiervoor dien je echter wel van te voren een wachtwoord en een persoonlijke code aan te vragen. Maar net als op de rest van Mallorca zijn er in Palma de Mallorca meer dan genoeg fietsverhuurbedrijven te vinden waar je voor weinig een paar uur een fiets kan huren. Het verkeer is hier gewend aan fietsers en zal zoveel mogelijk rekening met je mee houden maar verwacht niet net als in Nederland aparte fietspaden. op de plekken waar deze wel zijn is dit meegenomen maar ga er vanuit dat je voornamelijk tussen het gemotoriseerde verkeer door rijdt. Als je een bezoek wil brengen aan het Bellver is het verstandig om een fiets te huren met meerdere versnellingen aangezien het een klim van bijna drie kilometer naar het kasteel is.

Plaza Mayor

Centraal in het oude centrum van Palma de Mallorca ligt de Plaza Mayor wat een kleinere kopie is van het gelijknamige plein in Madrid. Op de Plaza Mayor, die door sommigen ook wel de plaça del Rei wordt genoemd, komen de drie van de populairste winkelstraten van de stad uit. Hierdoor is het op het plein altijd druk en gezellig. Op warme dagen is zo goed als het gehele plein vol gezet met terrassen en zijn er verschillende straatartiesten hun kunsten aan het showen.  Op maandag wordt er op één deel van het plein een groente en fruitmarkt gehouden. Er is een gezegde in Palma dat luidt “Alle wegen leiden naar de Plaza Mayor” en zeker als je door de oude smalle straatjes van de stad loopt is dit helemaal waar. Hierdoor kun je nog wel eens het idee krijgen dat je in een doolhof loopt. De meeste gebouwen aan het plein stammen uit de veertiende eeuw en zijn drie of vier verdiepingen hoog. De uitgangen vanaf de Plaza Mayor naar de verschillende winkelstraten bestaan uit grote bogen. Het plein werd tot de negentiende eeuw gebruikt om de executies in de stad uit te voeren.

Metro

Sinds 2007 is Palma de Mallorca in het bezit van een eigen metrolijn. Sinds 2013 bestaat de metro uit twee lijnen met in totaal vijftien stations waarvan er één bovengronds ligt. Het is een makkelijk ene snelle manier om je door de stad te begeven het nadeel ervan is echter dat je ondergronds maar weinig van de stad te zien krijg en dit is tijdens een kort bezoek aan de stad zeker een gemis. De eerste lijn heeft als beginpunt Plaça d’Espanya en brengt je in ongeveer twintig minuten naar de universiteit van de stad. Tweede lijn heeft hetzelfde beginpunt maar rijdt rechtdoor waar de andere lijn afbuigt en heeft als eindstation Marratxí. Hier kun je bijvoorbeeld overstappen op de historische tram naar Sóller.