Sevilla: de heetste stad van Spanje

Sevilla behoort tot de mooiste steden van Spanje. Er zijn zelfs voldoende mensen die vinden dat Sevilla de mooiste stad van Spanje of zelfs Europa is. Omdat schoonheid een subjectief begrip is, zullen wij zulke uitspraken niet doen. Dat Sevilla haar charmes heeft is echter zeker een feit. Geen mens die Sevilla bezoekt en terug zal keren met het gevoel dat Sevilla een harteloze grauwe stad is. De stad is kleurrijk, heeft een mooie historie en de mensen zorgen ervoor dat de stad tot leven komt. Zeker als er iets te vieren is zul je de Sevillanos massaal terug zien op straat. Een goed feest gaat in Sevilla altijd gepaard met heerlijk eten en drinken. Dit zijn kernelementen in het leven van de inwoners van Sevilla.

Sevilla is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Andalusië. Dit is de warmste regio van Spanje, waardoor het openbaar leven aangepast wordt aan de omstandigheden die er op dat moment zijn. In de warmste zomermaanden leeft men daarom vooral ’s avonds buiten op straat. Overdag zoekt men zoveel mogelijk de verkoeling binnen op. In de avonduren kun je terecht op de vele terrassen die Sevilla kent. Straten waar overdag nog geen terrastafel te vinden is veranderen na zonsondergang tot levendige uitgaansstraten. Hiermee wordt direct een favoriete bezigheid van de Sevillanos aangesneden: feesten. Want als er iets is wat men graag doet in Sevilla dan is het wel feesten. Dat kan massaal zijn, bijvoorbeeld tijdens religieuze feesten, maar soms ook heel klein en spontaan. Dat zijn misschien wel de leukste feestjes die je in Sevilla ziet.



Paardenkoetsen

In Sevilla zie je veel paardenkoetsen. Deze staan vooral opgesteld bij de kathedraal en in het Maria Luisapark. Een stadsrondrit per koets duurt een half uur tot drie kwartier. De prijzen kunnen per koetsier verschillend zijn. Op rustige dagen is het gemakkelijker onderhandelen dan op de drukke momenten. Op de koelere dagen en avonden hebben de koetsiers meestal dekens bij voor hun passagiers. Hoewel het een erg toeristisch rondritje is die relatief duur is, zijn er voldoende toeristen die er gebruik van maken.



Tapas

Sevilla barst van de tapasbars, waar je heerlijke Spaanse gerechten kunt eten. Niet gek als je weet dat de tapas oorspronkelijk uit Sevilla komen. Opvallend is dat goed eten in Sevilla gepaard gaat met lage prijzen. Tapas worden aangeboden tegen 40 tot 60 procent van de prijs die je in Nederlandse tapasrestaurants betaalt. Het opmerkelijke verschil is dat je in Sevilla het gevoel hebt dat je eerlijke dagverse producten eet, terwijl in Nederland al snel teruggegrepen wordt naar halffabrikaat of zelfs vooraf ingekochte kant-en-klare tapas. Goed eten gaat in Sevilla gepaard met goede drank. Dat kan een goed glas lokale wijn zijn, maar natuurlijk ook een lekker glas Cruzcampo dat afkomstig is uit Sevilla.

Wie denkt dat tapas in heel Spanje overeenkomen die heeft het mis. Zo zie je op de Canarische Eilanden vooral veel vis op de kaart, krijg je in Barcelona redelijk wat tapas op stukjes stokbrood en staat Baskenland bekend om de pinxtos. In Sevilla zie je best veel vleesgerechten terug op de kaart. Ook wordt paella hier in kleine porties op de kaart gezet als tapa. Een echte lokale specialiteit is ossenstaart. Deze wordt langzaam gegaard waardoor er een lekker stuk zeer mals vlees overblijft aan het bot. Ook kroketten zie je veel op de kaart staan en varkenshaas op allerlei manieren. Onze favoriete variant is met whiskysaus en knoflook. We hebben in Sevilla op verschillende plekken tapas gegeten en zonder enige uitzondering was het allemaal lekker tot ronduit overheerlijk.

Tapas Tour

Een leuke manier om kennis te maken met de tapas van Sevilla is door deel te nemen aan een tapas tour. Tijdens een 2,5 uur durende rondleiding onder begeleiding van een Nederlandse gids ga je tapas proeven bij de beste tapasbars van de stad en leer je alles over deze overheerlijke gerechten.
Bekijk hier de beschikbaarheid en reserveer meteen online.

sevilla-tapas2

Fietsen in Sevilla

Sevilla is een stad waar je op de meeste plekken uitstekend kunt fietsen. Op veel plekken die je brede fietspaden, die meestal geasfalteerd zijn. In totaal telt Sevilla ruim 120 kilometer aan verharde fietspaden. Voor toeristen zijn er vier mogelijkheden om een fiets te gebruiken. Sommige accommodaties stellen gratis fietsen ter beschikking aan hun gasten. Kijk goed in de voorwaarden van het hotel of daar leenfietsen bij vermeld worden. Vaak kun je dergelijke gratis fietsen niet vooraf reserveren. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden als je met de fiets Sevilla wilt verkennen. Een tweede mogelijkheid, die steeds minder gebruikt wordt, is om een fiets voor een dag, meerdere dagen of zelfs een week te huren. Door de komst van SEVici in het jaar 2007 is het aantal fietsverhuurders afgenomen in Sevilla.

SEVici is een fietssysteem waarbij je op 250 verschillende fietsstations in Sevilla fietsen mee kunt nemen en terug kunt brengen. Binnen dit systeem worden er 2500 fietsen gebruikt, die gemiddeld per dag zo’n 25.000 keer gebruikt worden. Als toerist kun je alleen gebruik maken van de kortetermijnpas van één week. Net als bij veel andere steden kun je binnen de tijdsduur van je pas onbeperkt fietsen lenen tot een maximale gebruiksduur van 30 minuten per keer. Het is dus de bedoeling dat je de fiets telkens binnen een half uur weer in een station parkeert. Je betaalt dan alleen de kosten van de weekpas en een waarborg voor de fiets.

Een vierde optie om te fietsen in Sevilla is door deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht. Dit kan bijvoorbeeld bij Baja Bikes, die fietstochten onder begeleiding van een gids aanbieden.

Avenida de la Constitución

Een belangrijke straat in het centrum van Sevilla is Avenida de la Constitución. De straat ligt in het historisch centrum, maar bestaat nog niet zolang onder de huidige naam. De inauguratie Avenida de la Constitución vond plaats in het jaar 1915. Voorheen heette de zeshonderd meter lange straat Calle de Génova. Aan de autovrije straat staan een aantal prachtige gebouwen, waaronder de Bank van Spanje dat door de architect Antonio Illanes ontworpen is. Een veel gefotografeerd gebouw is La Adriática, dat een toonbeeld is voor een moderne interpretatie van klassieke stijlelementen uit de historie van Sevilla. Het belangrijkste gebouw langs de Avenida de la Constitución is natuurlijk de Kathedraal van Sevilla. Deze gotische kathedraal behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Sevilla.

In de panden aan Avenida de la Constitución zitten vooral veel winkels en wat horecagelegenheden gevestigd. Omdat de tramlijn van Sevilla ook door de brede straat loopt, wordt de Avenida de la Constitución gezien als een belangrijke verbindingsstraat tussen de bezienswaardigheden en het winkelgebied.

Goedkoop ontbijt

Als je een hotel of accommodatie boekt in Sevilla, vergeet dan het ontbijt. Boek het er niet bij, tenzij het altijd automatisch inbegrepen is. Ten eerste is het vrijwel zeker duurder om in het hotel te ontbijten dan elders en ten tweede is de kans ook redelijk dat het minder sfeervol is. Dat komt vooral omdat het eigenlijk zo leuk is om in Sevilla buiten de deur te eten. Voor een paar euro heb je een heerlijke bak verse koffie met een vers belegd broodje. Voor een euro of vijf vind je op veel plekken een zogenaamde ontbijtformule, waarbij je ook nog eens een glas jus d’orange erbij krijgt. Niet alleen steun je op deze manier de lokale ondernemers, ook ontbijt je zoals redelijk at inwoners van Sevilla doen. Je zit dus niet aan het ontbijtbuffet met andere toeristen, maar heerlijk tussen de lokale bewoners van Sevilla.

Kerstmarkten in Sevilla

Wie denkt dat kerstmarkten iets is wat je alleen in Duitsland, België, Nederland en Oostenrijk ziet, die heeft het mis. Ook het katholieke Sevilla doet veel aan kerst en kerstmarkten. Een druk bezochte kerstmarkt is Archivo de Indias. Deze staat opgesteld naast de kathedraal van Sevilla. De dagelijks geopende kerstmarkt begint al in de tweede week van november en duurt tot en met 23 december. Verwacht hier geen mutsen, kaarsen of glühwein. Op deze kerstmarkt worden heel veel verschillende kerststallen verkocht en vooral veel toebehoren, waardoor je je kerststal helemaal kunt personaliseren. ’s Middags is het nog niet zo druk op deze kerstmarkt, maar in de avonduren is het vaak schuifelen geblazen op Archivo de Indias.

Andere kerstmarkten in Sevilla zijn Kerstmarkt Metropol Parasol, Kerstmarkt Alameda de Hercules (erg leuk voor kinderen) en de ambachtsmarkt op Plaza Nueva.

sevilla-kerstmarkt2

Iglesia del Salvador

Iglesia Colegial del Divino Salvador, vaak kortweg aangeduid als Iglesia del Salvador, behoort tot de mooiste kerken van Sevilla. De kerk staat op de plek waar in de Romeinse tijd al een basiliek heeft gestaan. Na de Moorse periode, waarbij er op deze plek een moskee heeft gestaan, is men aan het einde van de zeventiende eeuw begonnen met de bouw van Iglesia Colegial del Divino Salvador. De barokke kerk is in de periode 1674-1712 gebouwd. De Verlosserskerk is uiteindelijk een prachtige kerk geworden, waarbij de vergulde houtsnedes in de kerk overweldigend zijn. Eerlijk gezegd vinden wij de Iglesia del Salvador mooier dan de kathedraal van Sevilla.

sevilla-iglesia-de-el-salvador2

Casa de la Memoria

Flamenco leeft in Sevilla. Deze muziek met bijbehorende dans stamt uit deze regio. Flamenco is in de loop van de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan in Andalusië. Omdat Sevilla de hoofdstad van de regio is, wordt Sevilla automatisch ook de naam ‘hoofdstad van de flamenco’ toegedicht. In Sevilla heb je dan ook veel plekken waar je nog flamencoshows bij kunt wonen. Het zijn vooral toeristen die de flamencoshows bijwonen. Dat kan op verschillende plekken in de stad. Een mooi voorbeeld hiervan is Casa de la Memoria. Hier worden iedere avond flamencoshow gehouden. De toeschouwers zitten aan drie kanten om het podium heen. Er worden twee en soms drie shows per avond gegeven. In de bijbehorende Taberna Flamenca kun je genieten van heerlijke tapas en lokale dranken.

Je kunt kaartjes overdag aan het loket kopen, maar ook vooraf via internet bestellen. Op drukkere dagen is dat zeker aan te raden, omdat de capaciteit beperkt is.

Overdag is Casa de la Memoria ook geopend. Er worden dan geen shows gegeven, maar je kunt het pand wel bezoeken. Overdag doet Casa de la Memoria dienst als een flamencomuseum. De entree is dan gratis.

sevilla-casa-de-la-memoria2

Real Alcázar de Sevilla

Volgens ons het Koninklijk Paleis van Sevilla het mooiste gebouw van de stad. Het paleis staat in het centrum van Sevilla, op een steenworp afstand van de Kathedraal van Sevilla. Real Alcázar de Sevilla staat op de plek waar vroeger een Romeins fort gestaan heeft. Het paleis is gebouwd in de tiende eeuw na Christus, waardoor het hoogstwaarschijnlijk het oudste Koninklijke paleis binnen Europa is dat nog als Koninklijk paleis dient doet. Het complex is grotendeels in Moorse stijlen gebouwd. Na het Moorse tijdperk hebben verschillende vorsten aanpassingen en uitbreidingen gedaan aan Real Alcázar de Sevilla, waardoor er ook andere stijlen te zien zijn binnen het complex.

Real Alcázar is geopend voor het publiek. Als bezoeker kun je genieten van de prachtig betegelde ruimtes, de patio’s, de vele bogen en zuilengalerijen die zorgen voor een prachtig geheel. De azulejos zorgen ervoor dat het paleis uniek is in vormgeving.

Vermijd de wachtrijen

Het Alcazar van Sevilla behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Andalusië. Het zal dan ook niemand verbazen dat het erg druk kan zijn bij de kassa’s. Wie de wachtrijen wil ontlopen die kan beter vooraf zijn of haar entreetickets kopen. Als je je Alcazar skip-the-line tickets via Ticketbar koopt dan kun je behalve met creditcard ook via iDeal betalen.

sevilla-real-alcazar2

Religie

Religie speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Sevilla. Hoewel Sevilla een aantal eeuwen lang in Moorse handen is geweest, is het het katholieke geloof dat centraal staat in Sevilla. Opvallend is dat de opkomst van het katholicisme een succesvolle periode kende tijdens de periode dat de islamitische Moren aan de macht waren. In de late middeleeuwen werden er meerdere kerken gebouwd in Sevilla. Een aantal hiervan kun je nog steeds bewonderen, zoals de beroemde kathedraal van Sevilla. Het katholieke geloof is ook de basis van een aantal grote feesten en processies in Sevilla.

De allerbelangrijkste feestweek vindt in april plaats. Het is dan tijd voor de heilige week, oftewel de Semana Santa. Het is de week voor pasen, waardoor er geen vaste data zijn. De heilige week valt daardoor ieder jaar op andere data. Semana Santa start op palmzondag tijden de zondagsmis. Dit is het moment dat de eerste processies in Sevilla plaatsvinden. Tijdens de processies gedenken de verschillende broederschappen het overlijden van Jezus Christus. De processietijden verschillen per jaar. Het beste kun je vooraf bij de toeristische dienst informeren wanneer welke processie plaatsvindt. De processies worden altijd via een vaste route uitgevoerd: La Campana ==> Calle Sierpes ==> Plaza de San Francisco ==> Kathedraal van Sevilla. Het is langs de route altijd erg druk.

Plaza del Salvador

Plaza del Salvador is een authentiek plein binnen de voetgangerszone van de wijk Alfalfa. Het plein dankt haar naam aan Iglesia Colegial del Divino Salvador, de prachtige barokke kerk die het straatbeeld op het plein grotendeels bepaalt. Het plein herbergt een aantal fraaie gevels. Op het plein staat een monument dat gewijd is aan de Spaanse beeldhouwer Juan Martínez Montañés. Rondom het beeld zie je vaak locals en toeristen zitten, die genieten van de heerlijke sfeer op Plaza del Salvador.

Barrio de Santa Cruz

De oude wijk Santa Cruz is de belangrijkste toeristenwijk van Sevilla. Zie dit alsjeblieft niet als iets negatiefs, want de sfeer in de wijk is ondanks de vele toeristen nog redelijk bewaard gebleven. In Barrio de Santa Cruz vind je heerlijke tapasbars, sfeervolle patio’s, leuke winkeltjes, smalle straatjes en pleinen waar de tijd lijkt stilgestaan te hebben. Deze charme heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op toeristen. We zouden dan ook zeker aan willen raden om in een hotel in deze wijk te overnachten in plaats van in een sfeerloos groot hotel van grote ketens, die je vooral aan de rand van het centrum ziet.

Van oorsprong is Barrio de Santa Cruz een joodse wijk. Tijdens de middeleeuwen was dit de plek waar de joden massaal gehuisvest werden, toe Sevilla onder de macht van de moslims uitkwam. Nadat de joden in 1492 de stad uitgezet werden kwam de wijk in verval. Pas in de achttiende eeuw onderging de middeleeuwse wijk een grootschalige renovatie. Hierbij werd de voormalige synagoge omgebouwd tot de Bartolomeüs-kerk.

Barrio de Santa Cruz is eigenlijk een labyrint van smalle straatjes. Dat de straten zo smal zijn heeft een praktische reden. Het zorgt ervoor dat de zon amper de straatstenen kan bereiken. In de hete zomers is dit niet onbelangrijk om de leefbaarheid te waarborgen.

sevilla-barrio-de-santacruz2

Casa de la Guitara

In Barrio de Santa Cruz vind je Casa de la Guitara. Dit is één van de betere plekken in Sevilla waar je kunt genieten van flamencoshows. Hier wordt twee keer per dag een show op het kleine podium opgevoerd van zang, dans en gitaarmuziek volgens de flamencotradities. Casa de la Guitara behoort tot de populairste plekken in Andalusië om van flamenco te genieten. De kwaliteit van de shows is van hoog niveau. Het eerste optreden vind plaats van 19:30 tot 20:30 uur. Het tweede optreden duurt van 21:00 tot 22:00 uur.

Plaza del Toros

La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla is de grootste en belangrijkste stierenvechtersarena van Spanje. Stierenvechten neemt binnen de cultuur in Sevilla nog steeds een belangrijke plaats in, ondanks de groeiende tegenstand binnen en buiten Spanje van deze vorm van volksvermaak. Tegenstanders van stierenvechten hebben vooral morele problemen met het feit dat de dieren gedood worden ter vermaak van de mensen. Dat het doden van de stieren ook nog eens een extra lange lijdensweg voor het dier betekent is een tweede argument.

Plaza de Toros is een open arena waarvan de bouw maar liefst 120 jaar in beslag genomen heeft. Men begon aan de bouw van La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla in 1761 en pas in 1881 was de arena helemaal af. Een derde van de arena was uitgevoerd in hout in plaats van steen. Tussen 1914 en 1915 heeft men het houten deel vervangen door steen. De arena biedt plaats aan ongeveer 13.000 toeschouwers.

Het stierengevechtseizoen start in het voorjaar tijdens de Feria de Abril en duurt tot in september. Omdat dit samenvalt met het warme zomerseizoen is er een duidelijk verschil tussen de prijzen voor plaatsen in de zon en in de schaduw. In de arena kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot ruim boven de veertig graden. In de zon kun je er nog enkele graden bij optellen.

Je hoeft geen stierengevecht bij te wonen om Plaza del Toros te bezoeken. Overdag kun je een rondleiding krijgen. Je bezoekt dan eerst de arena zelf, waarna je de catacomben bezoekt. Hier is het museum gevestigd dat alles laat zien rondom de traditie van het stierenvechten en specifiek het stierenvechten in Sevilla. Tijdens de rondleiding wordt er in het Spaans en Engels uitleg gegeven over wat er allemaal te zien is, over het stierenvechten en over de Plaza de Toros. Houd er rekening mee dat op dagen dat er stierengevechten plaats vinden de rondleidingen eerder stoppen.

Plaza del Triunfo

Plaza del Triunfo is een plein in Sevilla dat omringd wordt door de drie grote bezienswaardigheden van de stad: Archivo General de Indias, de Kathedraal van Sevilla en Real Alcázar de Sevilla. Alledrie deze bouwwerken staan sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein is benoemd naar Templete del Triunfo de Nuestra Señora del Patrocinio, een monument dat op het plein staat. Een ander monument op het plein is Monumento a la Inmaculada Concepción. Dit monument gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis stamt uit 1918. Jaarlijks staat op 8 december dit monument centraal in de viering van Día de Inmaculada Concepción.

Zigeunervrouwen

Een verschijnsel dat we ook elders in Spanje gezien hebben, zie je helaas in Sevilla ook: zigeunervrouwen die je een takje (rozemarijn?) of bloemetje aanbieden. Je ziet ze op toeristische plekken in Sevilla zoals voor de Plaza del Toros, Plaza de Espana en rond de kathedraal. De uitspraak “te lo regalo” (ik geef het je cadeau) of “it’s a gift” of “it’s free” zorgt ervoor dat argeloze toeristen zich toch laten verleiden het takje of bloemetje aan te nemen. Mocht je aarzelen, dan wordt niet zelden je hand vastgegrepen om het takje of bloemetje erin te stoppen. Er ontstaat vervolgens een conversatie tussen de zigeunervrouw en de toerist(en), waarbij het er op lijkt dat ze de toerist(en) de toekomst voorspellen of zoiets via handlezing. Aangezien we zelf niet in dit soort praktijken trappen, hebben we geen idee wat er exact verteld wordt. Vervolgens wordt er om geld gevraagd. Zelfs als je geen geld vraagt, is er een redelijke kans dat er gewoon geld genomen wordt. De vrouwen zijn over het algemeen zeer ervaren zakkenrollers en beroven je waar je bij staat.

Puente de Isabel II

Puente de Isabel II is één van de negen bruggen die in Sevilla over de rivier Guadalquivir liggen. De stenen brug was de eerste vaste brug in Sevilla en stamt uit het jaar 1852. Puente de Isabel II verbindt het centrum met de wijk Triana. Vandaar dat de brug ook wel Puente de Triana genoemd wordt.

Mercado de Triana

Mercado de Triana is een overdekte markt in de wijk Triana in Sevilla. De markt is gevestigd in de overblijfselen van Castillo de San Jorge. Het is een voedselmarkt, waar je verse ingrediënten, delicatessen en kant en klare producten kunt kopen. Zoals op zoveel plekken in Sevilla kun je hier natuurlijk ook genieten van een goed glas wijn met tapas. Volgens kenners is dit zelfs een van de betere plekken in Sevilla om tapas te eten.

Als je de Mercado de Triana bezoekt dan moet je vooral je slag slaan bij de drukste kramen. De Sevillanos weten donders goed waar je de beste koop doet als het gaat om de prijs en of kwaliteit. Volg dus goed waar zij kopen. Mercado de Triana is zes dagen per week geopend: van maandag tot en met zaterdag. De markt begint om een uur of 7-8 en duurt tot ongeveer één uur ’s middags.

Iglesia de Santa María Magdalena

Sevilla telt veel katholieke kerken. Een mooi exemplaar uit de achttiende eeuw is de barokke kerk Iglesia de Santa María Magdalena, ontworpen door de architect Leonardo de Figueroa. De façade bestaat uit drie portalen. Eentje bevat het sculptuur ‘St’ Dominic’ van Pedro Roldán. Zodra je de kerk binnenstapt wordt je overweldigd door het uitbundige interieur. Opvallend zijn de beschilderde vierkante kolommen.

Tegeltjes

Een element dat je heel veel in Sevilla zult zien zijn beschilderde tegeltjes. Deze azulejos hebben duidelijke Moorse invloeden en geven Sevilla deels dat eigen gezicht dat de stad heeft. Je ziet deze azulejos op veel verschillende manieren verwerkt zitten in het straatbeeld. De tegeltjes worden onder andere gebruikt om gevels te versieren, om afbeeldingen op gevels (vooral naast deuren) te maken en om complete kamers en andere ruimtes te decoreren. Dit laatste is vooral mooi zichtbaar in Real Alcázar de Sevilla.

Azulejos worden nog steeds in Sevilla zelf gemaakt. Wat je ziet is dat de hedendaagse keramiektegels in een andere stijl gemaakt worden dan ze azulejos die eeuwen geleden in Sevilla vervaardigd werden. Toen hadden de azulejos nog duidelijke Moorse invloeden. De stijl is gedurende de eeuwen langzaam aan veranderd naar een meer eigen, wat kitscherige stijl.

Parque de María Luisa

Het Parque de María Luisa is het grootste en bekendste openbare park van de stad Sevilla. Het park is aangelegd op terreinen die vroeger tot het Palacio de San Telmo behoorden. In het jaar 1893 schonk Infanta María Luisa Fernanda de terreinen aan de gemeente Sevilla met als doel om er een openbaar park van te maken. Jean-Claude Nicolas Forestier heeft de taak op zicht genomen om een mooi park aan te leggen. Dat heeft hij succesvol gedaan in de periode 1911 tot 1914. Het park bevat veel elementen die een park aantrekkelijk maken, zoals een grote verscheidenheid aan planten en nomen, waterpartijen, romantische plekjes en dieren zoals eenden, duiven, zwanen en allerlei vogelsoorten. Fraai element in het park is Fuente de los Leones (de Leeuwenfontein). Deze fontein werd aangelegd in 1913.

Vanwege de Iberisch-Amerikaanse Expo van 1929 werden er in de jaren twintig van de vorige eeuw twee prachtige pleinen toegevoegd aan Parque de María Luisa. Het Plaza de España is een plein en gebouw waar Spanje’s industrie en technologie exposities gehouden werden. Aan het Plaza de América staan twee belangrijke musea van Sevilla: het Archeologisch Museum en het Folkloremuseum.

Plaza de España

Het Plaza de España is één van onze favoriete plekken in Sevilla. Het halvemaanvormige plein is onderdeel het Parque de María Luisa, het grote openbare park van de stad. Plaza de España is aangelegd in 1928 vanwege de Iberisch-Amerikaanse Expo van 1929 die in Sevilla gehouden werd. De gebouwen die rondom het plein staan weden toen gebruikt voor exposities. Tegenwoordig worden deze gebouwen gebruikt door de overheid.

Plaza de España wordt zowel door toeristen als door locals goed bezocht. Toeristen zie je hier de hele week, locals vooral in het weekeinde en met name op zondag. Men trekt dan met hele families naar het María Luisa en bezoekt dan uiteraard ook dit prachtige plein. Vanaf Plaza de España kun je een rit maken met een paardenkoets, je kunt er in een bootje varen door de kanaaltjes die op het plein aangelegd zijn, je kunt er de witte duiven voeren en je kunt er gaan zitten op de tegelmozaïeken die onderaan de gebouwen aangelegd zijn. Deze mozaïeken vormen zithoekjes die door middel van zogenaamde azulejos gedecoreerd zijn. Deze typische keramiektegels vormen fresco’s die de Spaanse provincies uitbeelden.

Kathedraal van Sevilla

In Sevilla staat de grootste kathedraal van Spanje: Catedral de Santa María de la Sede. De gotische kathedraal is zelfs het op twee na grootste gebedshuis ter wereld. Alleen de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en de St. Paul´s Cathedral in Londen zijn groter. Het gebedshuis staat vooral bekend onder de simpele benaming ‘Kathedraal van Sevilla’.

Catedral de Santa María de la Sede is een gotische kathedraal die gebouwd is in de periode 1402 tot 1506. De klokkentoren Giralda is ouder. Deze is tussen 1184 en 1195 gebouwd en was oorspronkelijk een minaret van de toenmalige Moorse moskee die hier stond.

De Kathedraal van Sevilla is een vijfbeukige kathedraal waar een groot aantal kunstwerken te bewonderen is. Indrukwekkend is vooral het centraal geplaatste koor, dat door middel van hekken afgesloten is. Een element dat typisch iets voor Sevilla is, is het sinaasappelhof dat zich binnen het terrein bevindt.

Wie de Kathedraal van Sevilla van Sevilla wil bezoeken die moet er rekening mee houden dat de tijden dat je dat kunt doen vrij beperkt is door de diensten die gehouden worden in het Rooms-katholieke gebedshuis. Zo is de kerk op zondag pas vanaf 14:30 uur geopend voor toeristen die niet voor de mis komen. Als toerist kun je ook het dak van de kathedraal bezoeken. Dat kan alleen op afspraak en onder begeleiding van een gids.

Sinaasappelbomen

Als je Sevilla bezoekt dan kun je niet om de vele sinaasappelbomen heen. Deze citrusbomen staan door heel de stad verspreid. Je ziet ze vooral veel op de pleinen in het centrum. Op sommige momenten lijkt het wel alsof je op een sinaasappelplantage terecht gekomen bent. In het voorjaar zorgt de sinaasappelbloesem voor een heerlijke geur door de straten van Sevilla en de rest van het jaar zorgen de kleurrijke oranje vruchten voor een vrolijke tint in het straatbeeld.

Wie denkt aan gratis sinaasappels eten die moeten we teleurstellen. De sinaasappelsoort die in Sevilla groeit is vernoemd naar de stad (Sevillasinaasappel). De Latijnse benaming is Citrus Aurantium. De sinaasappels die we thuis eten is de Citrus Sinensis. Deze is een stuk zoeter dan wat er in Sevilla in de bomen hangt. De sinaasappels in Sevilla hebben een bittere schil en zure pulp. Hierdoor zijn ze niet geschikt om zo op te eten, maar kunnen ze wel op verschillende manieren verwerkt worden tot allerlei producten. Zo kun je er een prima marmelade van maken, maar is de Sevillasinaasappel ook geschikt als basis voor likeuren en compotes. De marmelade wordt overigens lokaal niet of amper geconsumeerd. Eens per jaar wordt er een grote hoeveelheid sinaasappelen naar Groot-Brittanië verscheept om daar tot marmelade verwerkt te worden. Dit product wordt grotendeels op de Britse markt geconsumeerd.

Goedkope stedentripbestemming

Sevilla is ideaal als je een goedkope stedentrip wilt maken. De inkomens in deze regio liggen lager dan het gemiddelde van Spanje, waardoor ook de prijzen lager liggen dan wat je in andere grote Spaanse steden gewend bent. Zeker als je je geld uitgeeft op de plekken waar de lokale mensen dat ook doen dan valt er aardig wat te besparen. Ga eten waar de Spanjaarden eten, drink je drankje aan de bar (is normaalgesproken een lager tarief dan aan een tafel bediend worden), vermijd de relatief dure taxi’s en overnacht in een sfeervol lokaal hotel in plaats van in een kamer van een hotelketen. Je zult zien dat Sevilla dan tot tientallen procenten goedkoper kan zijn dan een stedentrip naar Barcelona, Madrid of Valencia. Daar komt nog eens bij dat echte toeristenvallen vrij weinig voorkomen in Sevilla. Hierdoor is Sevilla zelfs nog vrij gunstig ten opzichte dan een aantal steden in goedkope landen. Want juist in die steden, zoals Praag, Warschau, Boekarest en Boedapest, ligt de maffia op de loer om toeristen een poot uit te draaien. Dat gevoel hebben wij in Sevilla nog nooit gehad. Behalve het feit dat Sevilla een mooie stad is, is het prijsniveau een extra reden om hier op vakantie te gaan.

Sinaasappelwijn

Een lokale specialiteit uit Sevilla die je zeker moet proeven is Vino de Naranja, oftewel sinaasappelwijn. Er zijn twee soorten sinaasappelwijn: de een is gebaseerd op witte wijn waar gedroogde sinaasappelschillen van de Sevillasinaasappels aan toegevoegd worden. De tweede is een veel duurder soort: dit is wijn die geheel op basis van sinaasappelschillen gemaakt is. Omdat het fermenteringsproces in dat geval verhoogd wordt naar ongeveer twee jaar zijn dit redelijk dure wijnen. De sinaasappelwijnen die je in de bars en restaurants van Sevilla geserveerd krijgt is de goedkopere soort. Het is een zoete, donkergetinte wijn die vooral als aperitief gedronken wordt. Vanwege het zoete karakter voldoet de wijn ook prima als desertwijn. Als je een fles mee naar huis wilt nemen dan moet je er rekening mee houden dat sinaasappelwijn op het vliegveld ongeveer 40 tot 50 procent duurder is dan wanneer je ze in Sevilla zelf koopt. Je moet de fles(sen) dan wel in je ruimbagage meenemen.

Winkelen in Sevilla

Sevilla is een heerlijke winkelstad. Dat komt vooral omdat er behalve de internationale en Spaanse ketens nog volop plek is voor lokale winkels en ondernemers. Dat is een beeld wat je gelukkig wel meer ziet in Spaanse steden. De winkels in Sevilla zijn dan ook zere gevarieerd in aanbod. Behalve authentieke winkels die al jarenlang in Sevilla dienst doen, zie je dat de stad ook volop plek biedt aan nieuwe hippe winkels waar bijvoorbeeld de allerlaatste mode verkocht wordt. Van klassiek tot modern, van voorzichtig tot überhip, je ziet het allemaal in Sevilla.

De winkelstraten zijn vooral in het centrum van Sevilla geconcentreerd. Populaire winkelstraten zijn onder andere Calle Tetuán, Calle Asunción en Calle Sierpes. Ook aan de autovrije Avenida de la Constitución vind je redelijk wat winkels. Natuurlijk ontbreekt ook in Sevilla de bekende warenhuisketen El Corte Inglés niet.

Producten waarvoor je in Sevilla prima kunt winkelen zijn behalve mode en lederwaren ook keramiek, handwerk en heerlijke Spaanse delicatessen. Souvenirs die je veel ziet zijn waaiers en flamencojurken. Echt iets typisch voor Sevilla zijn de azulejos. Deze keramieken tegels hebben duidelijk een Moorse oorsprong, maar ogen minder Arabisch dan vroeger. Je kunt azulejos op verschillende plekken in Sevilla kopen.

Schaduw

Wie gaat fotograferen in Sevilla die zal het opvallen dat je in de stad op veel plekken schaduw hebt. Dat heeft alles te maken met het klimaat. Het warme mediterrane klimaat zorgt ervoor dat er in Sevilla gedurende een half jaar zomerse tot tropische temperaturen gehaald worden. De verzengende hitte die in de heetste maanden voorkomt in Sevilla is gewoon ronduit onaangenaam als je in de volle zon vertoeft. Daarom heeft men ervoor gezorgd dat Sevilla zoveel mogelijk schaduwplekken heeft. Dat wordt deels veroorzaakt door de manier waarop er in Sevilla gebouwd is. Vooral in de oude binnenstad zie je dat straten soms erg smal zijn, waardoor de zon gedurende een redelijk deel van het jaar zoveel mogelijk uit de straat geweerd wordt. In de belangrijke winkelstraten worden er in de zomer doeken opgehangen die ervoor moeten zorgen dat de op dat moment erg hoog staande zon zo weinig mogelijk het winkelend publiek terroriseert.

Vliegen naar Sevilla

Wie rechtstreeks vanuit Nederland of België naar Sevilla wil vliegen die kan uit twee maatschappijen kiezen: Ryanair en Transavia. De vluchten van Transavia vertrekken vanuit Amsterdam. Met Ryanair kun je zowel vanuit Eindhoven als vanaf Charleroi vliegen. Hoewel Ryanair de echte prijsvechter van deze twee luchtvaartmaatschappijen is, betekent dit niet per definitie dat Ryanair altijd goedkoper is dan Transavia. Kijk daarom goed op of rond de gewenste reisperiode wie er op dat moment de meest gunstige tickets in de aanbieding heeft. Wie het niet erg vindt om een keer over te stappen die kan ook naar de vliegtickets van Vueling kijken.

Plaza de Jesus de la Pasión

Eén van de mooiere pleinen van Sevilla is volgens ons Plaza de Jesus de la Pasión. Dit plein ligt aan de achterkant van de prachtige kerk ‘Iglesia del Salvador’ en heeft precies die sfeer waarnaar je op zoek bent als je naar Sevilla gaat. Het autovrije plein heette voorheen Plaza del Pan. Een naamswijziging vond in 1914 plaats. De nieuwe naam, Plaza de Jesus de la Pasión, is een directe verwijzing naar het standbeeld dat op het plein staat. Op het plein, dat vooral omringd wordt door winkeltjes, vind je verder een terras, een paar prachtige historische gebouwen (let vooral op het van wit-blauwe tegeltjes voorziene hoekpand met torentje) en een paar natuurstenen banken waar je de sfeer van het plein op kunt snuiven.

Demonstraties

Op het moment dat er in Spanje economische of sociale problemen zijn dan worden er al vrij snel demonstraties gehouden. Vooral in grote steden zoals Sevilla kun je als bezoeker als snel getuigen zijn van een demonstratie, zoals de demonstratie waar wij getuigen van waren tijdens een bezoek aan Sevilla.

Wegwijzers

Wat opvalt als je door Sevilla wandelt is het kleine aantal wegwijzers die toeristen in Sevilla de juiste weg wijzen. Hoewel sommige plekken wel goed te vinden zijn, is het vooral in de wat oudere wijken soms wat lastig om op je gevoel te navigeren. Zorg er daarom voor dat je een plattegrond van Sevilla op zak of op je telefoon hebt. Aan de ene kant is verdwalen in Sevilla niet erg, want het brengt je soms naar mooie plekjes die je anders misschien niet ontdekt zou hebben. Als je echter op een bepaald tijdstip ergens moet zijn dan is het wel prettig dat je doelgericht naar de juiste locatie loopt.

Siësta

In Sevilla wordt er nog op grote schaal aan siësta gedaan. Tussen ongeveer 13 en 17 uur sluiten veel winkels hun deuren. In de zomer is dat een goede reden om zelf ook het winkelen te laten voor wat het is en lekker ergens op een beschutte plek uitgebreid te gaan lunchen. Niet alles winkels in Sevilla sluiten in de middag. Je ziet steeds meer dat grote winkels van ketens gewoon de hele dag open zijn. In die winkelpanden is vaak goede airconditioning aanwezig, waardoor het in de winkel beter uit te houden is dan buiten de winkel.

Giralda

De Giralda is een toren in Sevilla die eind twaalfde eeuw gebouwd werd als minaret van de toenmalige Moorse hoofdmoskee van Sevilla. De bouw van de minaret nam 11 jaar in beslag. Het resultaat was een 76 meter hoge toren die toen de hoogste minaret ter wereld was. Nadat de christenen Sevilla in 1248 veroverden zijn Moorse elementen langzaam aan verdreven uit de stad. Zo is de moskee vanaf 1401 verbouwd tot kathedraal. De Giralda werd daarbij binnen de kathedraal geïntegreerd als klokkentoren. In de periode 1558-1568 kreeg de Giralda een nieuwe top waarop het koperen beeld Giraldillo geplaatst werd. De totale hoogte van de toren werd 97 meter inclusief de Giraldillo.

Omdat de Giralda zo mooi boven de stad uitsteekt heb je vanaf de top van de toren een prachtig uitzicht over Sevilla. Ook kun je zo het dak van de Kathedraal van Sevilla van bovenaf bewonderen. De tocht naar de top gaat niet via smalle trappen, maar via 35 hellende platforms die samen een gang naar de top vormen. De entree tot deze toren zit inbegrepen in de toegangsprijs tot de Kathedraal vanaf Sevilla.

Boottocht

Een mooie manier om Sevilla te ontdekken is vanaf het water. Je kunt het hele jaar door boottochten maken op de Guadalquivir, de rivier die dwars door Sevilla stroomt. De boten vertrekken vanaf Paseo Marqués de Contadero nabij de Torre del Oro. De eerste boten varen om 11:00 uur, de laatste boten vertrekken in het zomerseizoen om 22:00 uur en in het winterseizoen om 19:00 uur. Binnen een rondvaart van een uur wordt zowel het oude als het moderne Sevilla vanaf het water bekeken. Soms wordt er een speciaal arrangement aangeboden, zoals bijvoorbeeld op oudejaarsavond. Je viert dan Oud & Nieuw op een boot tijdens een speciale feestavond met eten, drinken, flamenco en live muziek.

Paseo Marqués de Contadero

De inwoners van Sevilla zijn over het algemeen vrij sportief aangelegd. Je zult in Sevilla dan ook redelijk was mensen zien fietsen of hardlopen. Een populaire plek om dat te doen is Paseo Marqués de Contadero aan de oostelijke oever van de rivier Guadalquivir. In de wintermaanden zie je hier gedurende de hele dag mensen op mountainbikes of hardloopschoenen. In de zomermaanden zie je dat men dit vooral in de koelere ochtenduren doet.

In de avonduren komen mensen vooral naar Paseo Marqués de Contadero om te wandelen en van het uitzicht te genieten. Het is dan één van de populairdere plekken in de stad om ’s avonds te flaneren.

Hop On – Hop Off

Zoals in vrijwel iedere toeristische Europese stad zie je ook in Sevilla toeristische bussen rijden die volgens het “hop on – hop off“-principe werken. Je koopt een kaartje voor 24 uur en mag vervolgens onbeperkt in- en uitstappen. De grootste aanbieder in Sevilla is City Sightseeing Sevilla. Deze rode dubbeldekkerbussen starten bij Torre del Oro en stoppen vervolgens op maar liefst 13 andere plekken. Bij vier locaties kun je een gratis wandeling onder begeleiding van een gids maken. Op die manier weet je zeker dat je een groot deel van de bezienswaardigheden van Sevilla te zien krijgt. De bussen van City Sightseeing Sevilla rijden het hele rondje in ongeveer een uur en zijn voorzien van gratis Wi-Fi en audiogidsen in 16 talen (waaronder Nederlands). De frequentie waarin de bussen rijden is 20 tot 30 minuten. De eerste bussen beginnen rond 10 uur ’s morgens te rijden.

Wil je geld besparen? Reserveer dan je kaarten voor CitySightseeing Sevilla vooraf via internet. Je weet dan zeker dat je de best mogelijke prijs betaalt en hoeft ter plaatse niet in wachtrijen aan te sluiten.

Torre del Oro

De Toren van Goud (Torre del Orro) behoort tot de oudste overblijfselen uit het Moorse tijdperk. Torre del Orro is in 1220/1221 gebouwd in opdracht van Abu l-Ulà, de toenmalige Almohadische gouverneur van Sevilla. De twaalfvlakkige toren werd toen door middel van de stadsmuur verbonden met de Toren van Zilver. De naam Torre del Oro komt van de goudkleurige gloed die de toren heeft. Het verhaal dat hier vroeger goud en zilver opgeslagen werd is onjuist. In 1760 werd de toren verbouwd. Het kleine torentje dat nu bovenop de Torre del Oro staat is toen toegevoegd.

De toren heeft in het verleden verschillende functies gehad. Zo heeft de toren dienst gedaan als opslagplaats, als kapel en als gevangenis. Tegenwoordig is hier één van de mooiste musea van Sevilla in gevestigd: Museo Naval de Sevilla. Dit maritiem museum is sinds 1936 hier gevestigd en toont belangrijke elementen uit de scheepvaart op zee en de rivier Guadalquivir. Op maandag is het museum gesloten. Ook op feestdagen is het Maritiem Museum van Sevilla dicht. Als je pech hebt sta je ook op andere dagen voor een gesloten deur, zoals wij dat meemaakten. Het museum was een week gesloten zonder enige toelichting waarom dat was.

Teatro de la Maestranza

Het in 1991 gebouwde Teatro de la Maestranza is een populair theater in Sevilla. Het theater is gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Sevilla is 1992 en is uitgegroeid tot hét theater in de stad om te genieten van opera, Zarzuela (een Spaanse vorm van operette) en klassieke muziek. Er vinden niet dagelijks voorstellingen plaats. De website van het theater heeft een actuele agenda waarin alle voorstellingen vermeld staan. Het huisorkest van Teatro de Maestranza is Real Orquesta Sinfónica de Sevilla. De muzikanten van dit orkest oefenen vrijwel dagelijks in het theater.

Castillo de San Jorge

Het Castillo de San Jorge is een bouwwerk aan de westelijke oever van de rivier Guadalquivir. Het ligt direct aan het begin van Puente de Isabel II. Het kasteel stamt uit de twaalfde eeuw en was een belangrijk hoofdkwartier tijdens de Spaanse Inquisitie. Als je je tijdens de Spaanse Inquisitie niet tot het katholieke wilde bekeren dan werd je op deze plek in de rivier gedumpt. In de restanten van Castillo de San Jorge is tegenwoordig het Museo de la Inquisición gevestigd. Dit museum is gewijd aan de  Spaanse Inquisitie en de religieuze onderdrukking. In Castillo de San Jorge zit ook de toeristische dienst van Sevilla gevestigd, waar je allerlei toeristische informatie over de stad Sevilla kunt krijgen.

Plaza Nueva

Het Nieuwe Plein, Plaza Nueva, is één van de belangrijkste pleinen in Sevilla. Het plein bevindt zich in het centrum van de stad en herbergt twee fraaie bouwwerken. Aan de oostelijke kant staat het Ayuntamiento, oftewel het raadhuis van de stad. Dit gebouw was vroeger een klooster van de franciscanen. Hierdoor heeft het plein aan de achterkant van het gebouw de naam Plaza de San Francisco gekregen. Op Plaza Nueva staat het standbeeld van koning Ferdinand III van Castilië. Plaza Nueva is geregeld het decor voor evenementen, zoals de boekenmarkt aan het einde van het jaar.

Vroeger liep een zijtak van de rivier Guadalquivir tot op deze plek, waar daarom ooit een haven gelegen heeft. Tegenwoordig is Plaza Nueva nog steeds een belangrijke plek binnen het transportnetwerk van Sevilla. Nu zijn het geen boten meer die hier arriveren en vertrekken, maar trams die Plaza Nueva via Avenida de la Constitución richting het metrostation El Prado de San Sebastian rijden.

Torre Cajasol

Met een hoogte van maar liefst 180,5 meter is Torre Cajasol het hoogste gebouw van Sevilla. De bouw startte in 2008 en duurde maar liefst zeven jaar. Het gebouw telt veertig verdiepingen en heeft een kantoorfunctie. Torre Cajasol staat in La Cartuja, de plek waar in 1992 Sevilla Expo ’92 gehouden werd. De plannen om een wolkenkrabber in Sevilla weg te zetten heeft nogal wat discussie opgeleverd. Zelfs de UNESCO heeft zich in deze discussie gemengd, omdat het gebouw een negatieve impact zou hebben op de skyline van Sevilla. Dat zou niet goed zijn voor de objecten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zoals de kathedraal, Reales Alcázares de Sevilla en Archivo General de Indias. Wie op Puente de Isabel II en in noordelijke richting kijkt die zal zich hier zeker wat bij voor kunnen stellen. De modern vormgegeven Torre Cajasol is inderdaad duidelijk aanwezig in het stadsbeeld. Echter staat de toren ook ver genoeg van de historische bezienswaardigheden vandaan om het gebied rondom deze gebouwen niet te verpesten.

Vloeken in de kerk

In Sevilla kun je fantastisch eten. Voor liefhebbers van de Spaanse keuken en tapas is Sevilla gewoonweg een walhalla. Jammer om te zien dat ook in een stad als Sevilla fastfoodketens zoals Burger King en McDonalds op prominente plekken in het centrum van de stad gevestigd zijn. Dat is toch zoiets als vloeken in de kerk? Je gaat toch geen junkfood eten in een stad waar de smaakpapillen op zoveel aangename manieren geprikkeld kunnen worden? De keuze tussen een zacht gegaard stuk ossenstaart of een lap gebakken fabrieksvlees tussen een klef broodje is voor ons niet lastig.

Boeken en prenten

Aan het einde van het jaar wordt op Plaza Nueva een antieke boekenmarkt gehouden. Deze markt heeft de naam Feria del Libro Antiguo en begint half november. Op de markt worden vooral antieke boeken verkocht, waaronder prachtige historische boeken die te maken hebben met de cultuur, geschiedenis en architectuur van Sevilla. Behalve antieke boeken worden er ook recentere boeken verkocht, net als prenten, foto’s, posters en oude kranten. Deze boekenmarkt duurt tot de tweede week van december.

Archeologisch Museum van Sevilla

Het  Museo Arqueológico staat in het María Luisa Park en behoort tot de belangrijkste musea van Sevilla. Het museum dat vanwege de Iberisch-Amerikaanse Expo van 1929 gebouwd is kent een zeer brede collectie van archeologische schatten. Het museum bestaat uit drie verdiepingen waarbij de onderste verdieping ingericht is met prehistorische vondsten. De objecten worden hier in chronologische volgorde aan de bezoekers getoond. Andere periodes die je in het Archeologisch Museum van Sevilla aantreft zijn de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. Je vindt het museum aan de Plaza de América.

Bodega Santa Cruz

Als je na aankomst in Sevilla direct de sfeer van de stad te pakken krijgen dan moet je naar Bodega Santa Cruz in de gelijknamige wijk Santa Cruz gaan. Deze bodega is vrijwel altijd druk met hoofdzakelijk Sevillanos en andere Spanjaarden. Zitten in Bodega Santa Cruz kun je vrijwel zeker vergeten. Er staan een aantal tafels met krukken buiten, maar de meeste mensen genieten hier staand in de drukte van drankjes en tapas. Dat doe je vooral buiten op straat, omdat er in de bodega zelf weinig ruimte is. De tapas zijn authentiek en van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Bestellen doe je hier in het Spaans. Wees daar niet bang voor als je amper Spaans kent, want het personeel doet echt haar best om je te begrijpen. Aanrader is de Solomilla al Whisky (varkenshaas in whiskysaus) met een goed glas Cruz Campo bier erbij. Dit aangename bier wordt in Sevilla zelf gebrouwen.

Guadalquivir

Door Sevilla stroomt de Guadalquivir. Deze ruim zeshonderd kilometer lange rivier ontspringt in de Sierra del Cazorla en stroomt onder andere via Sevilla en Cádiz naar de Golf van Cádiz. De rivier zorgt ervoor dat Sevilla een echte zeehaven heeft. Vroeger was de rivier al belangrijk element voor het transport in de regio. Dit heeft in de beginfase gezorgd voor de ontwikkeling van de stad Sevilla. Tegenwoordig is de stad economisch gezien veel minder afhankelijk van de haven. De haven van Sevilla, die bereikbaar is voor minder grote schepen, is tot op heden nog steeds de enige zeehaven van Spanje die landinwaarts ligt.

De Guadalquivir wordt ter hoogte van het centrum vooral gebruikt voor ontspanning. Behalve de rondvaartboten zul je vooral ook veel kano’s op het water zien. Kanoën is een populaire sport in Sevilla.

Prachtige kerstboom

Rond kerstmis staan er in veel steden ter wereld kerstbomen in de stadscentra. In vrijwel alle gevallen gaat het om een naaldboom die versiert is met kerstversiering en/of verlichting. In Sevilla hebben ze een andere variant staan. Centraal op het plein Puerta de Jérez staat er dan een prachtige abstracte versie van een kerstboom. De boom bestaat uit een frame met duizenden lichtjes in allerlei kleuren. In de donkere avonduren is de kerstboom een opvallend verschijnsel in Sevilla.

Sevilla met kinderen

Je kunt Sevilla uitstekend met kinderen bezoeken. Houd wel rekening met de hitte in de zomer.  Kinderen die gewend zijn om meer te eten dan een standaard kindermenu die kunnen net als hun ouders natuurlijk genieten van de overheerlijke lokale keukens Door verschillende tapas te bestellen en die te delen met de kinderen kun je ze kennis laten maken met nieuwe overheerlijke gerechten. Met kinderen kun je verder verschillende dingen ondernemen in Sevilla. Zo kun je de mooie stadsparken bezoeken, maar natuurlijk ook naar het grote attractiepark Isla Mágica gaan. Dit in 1997 geopende park is te vinden in de wijk La Cartuja. Als het warm is dan gaan kinderen ook graag naar Aquópolis. Dit waterpark biedt waterglijbanen, allerlei zwembaden en verschillende waterattracties. Aquópolis is alleen in de zomermaanden geopend. Begin juni opent het waterpark haar deuren voor het eerst en eind september is het weer afgelopen met de waterpret.

Attracties die kinderen vaak ook wel weten te waarderen is een rondrit op een van de vele paardenkoetsen, een rondvaart op Guadalquivir of het beklimmen van de Giraldatoren om vervolgens van het prachtige uitzicht te genieten. Vooral ouderen kinderen vinden het bijwonen van een flamencoshow leuk.

Alles over Sevilla


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Sevilla vind je in een handig overzicht met alle Sevilla hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Sevilla