Het Museu de les Ciències Príncipe Felipe is het wetenschapsmuseum van Valencia. Het strak vormgegeven museum is alleen al vanwege de architectuur het bezoeken waard. Het bouwwerk dat ontworpen is door de Spaanse architect Santiago Calatrava ziet er uit als een vrije interpretatie van een walvisskelet. Het museum is één van de opvallende gebouwen in de wijk Ciutat de les Arts i les Ciències.
Het museum bestaat uit drie verdiepingen die ieder een oppervlakte van om en nabij de achtduizend vierkante meter hebben. Her voordeel van ene modern museum is dat er bij het ontwerpen direct rekening is gehouden met een hoge mate van interactiviteit en met het behandelen van hedendaagse thema’s zoals de veranderingen in het klimaat. Het Museu de les Ciències is daarom een leerzaam maar ook onderhoudend museum geworden waarbij jong en oud door eigen ervaringen leren over allerlei facetten van de wetenschap.

Valencia is een fantastische stad dat bekend staat om de gastronomie, cultuur en natuur. Maar het is ook een kustplaats met een breed en lang wit strand, gezellige boulevard en een haven! Tijdens een bezoek aan Valencia mag een boottocht absoluut niet ontbreken. Dit is wellicht één van de beste manieren om de regio te ontdekken. Gezien het feit dat de zee hier erg kalm is, is het ook erg geschikt voor beginners. Je kunt een boot huren in Valencia voor één of meerdere dagen.
Valencia heeft een 25 kilometer lange kustlijn, waarvan 19,5 km bestaat uit brede witte zandstranden. Dichtbij de stad gelegen zijn de stranden van La Malvarrosa en Levante zeker aan te raden. Ten zuiden van de stad vind je het strand van El Saler, Cullera, Gandia en het pittoreske Oliva, waar u van een prachtige zonsondergang kunt genieten. Een echte aanrader is het natuurreservaat van Albufera, ongeveer 10 kilometer gelegen ten zuiden van Valencia. Mocht je langer de tijd hebben, is het ook aan te raden om een zeilboot te huren en voor een prachtige zeiltocht naar het eiland Ibiza.

Stierenvechten is nog steeds een zeer populaire vorm van vermaak in Spanje. Ook in Valencia, waar jaarlijks nog om en nabij de 25 stierengevechten plaatsvinden. Het Plaza de Toros neemt dan nog steeds een belangrijke plek in binnen de lokale cultuur. De stiervechtersarena van Valencia behoort tot de acht toparena’s in Spanje als het neerkomt op stierenvechten. Je hoeft niet persé een gevecht tussen mens en dier te aanschouwen om een kijkje te nemen in de arena. Je kunt Plaza de Toros iedere dag behalve op zondag bezoeken. Uitgezonderd zijn dagen waarop er een evenement plaatsvindt. Ook vanwege onderhoud kan Plaza de Toros gesloten worden. Bij een entreekaartje zit een bezoek aan het stierenvechtmuseum inbegrepen. Voor kinderen, studenten en gepensioneerden geldt er een korting op de toegangskaartjes.
Op de website www.torosvalenciatour.com/en/ lees je de actuele toegangsprijzen en openingsuren ban Plaza de Toros.

In Valencia hebben ze van een nood een deugd gemaakt. In het jaar 1957 overstroomde de rivier Turia met als gevolg veel schade en dodelijke slachtoffers. Om te voorkomen dat deze ramp zich in de toekomst zou kunnen herhalen heeft men besloten om de rivier om te leiden. Het resultaat was dat er door de stad een droge rivierbedding lag waar niets mee gedaan werd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd er besloten om de rivierbedding om te toveren in een enorm stadspark. Het resultaat is Jardín del Turia. Met een lengte van maar liefst 9 kilometer en een oppervlakte van 110 hectare is er een enorm recreatiegebied ontstaan waar Valencianen graag komen. Dit is dé plek waar je als fietser of (hard)loper je ontspanning kunt vinden. Door Jardín del Turia liggen strakke fietspaden die door een prachtige groen gebied heen slingeren.
Het stuk van Jardín del Turia dat bij Ciutat de les Arts i les Ciències ligt, is opgeleukt met verschillende kunstwerken. Door het open karakter dat het park op deze plek heeft zorgt ervoor dat de gebouwen van deze moderen kunst- en wetenschapswijk mooi te zien zijn vanuit het park. Wij zouden toeristen die Valencia bezoeken aan willen raden om een dag de stad te starten bij Ciutat de les Arts i les Ciències om vervolgens via Jardín del Turia naar het centrum te wandelen. Deze wandeling kost je ongeveer een uur.

Centraal in de binnenstad van Valencia ligt Plaça de l’Ajuntament (Valenciaans), in het Spaans Plaza del Ayuntamiento geheten. Het plein ligt bij het stadhuis en is zowel het grootste als het belangrijkste plein van de stad. Het plein heeft een driehoekige vorm. Aan de zuidkant ligt treinstation Estació del Nord, aan de westelijke kant ligt het stadhuis van Valencia en in het noordelijke deel van het stadhuisplein staat een prachtige fontein, die in het voorjaar prachtig omringd is door kleurrijke bloemen. De architect Javier Goerlich is verantwoordelijk voor de huidige inrichting van het plein, zoals het tussen 1931 en 1935 aangelegd is. Dankzij de neoclassicistische gebouwen die rondom het plein gebouwd zijn heeft Plaça de l’Ajuntament een voornaam voorkomen. Toeristen en locals nemen graag plaats op de zitbanken om te genieten van het fraaie uitzicht op het plein.

Valencia heeft een prachtige overdekte markt: de Mercado Central. Het gebouw zelf is al een plaatje op zich. Het interieur van de markthal is absoluut een fraai staaltje van art nouveau. De Mercado Central is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd en is op dit moment de oudste overdekte markt in Europa die nog als dusdanig in gebruik is. Opvallend detail aan het gebouw is de dertig meter hoge koepel. Deze koepel is gemaakt van ijzer en kristal, waarbij de bedekte delen voorzien zijn van fraai keramiek.

De overdekte markt van Valencia is zes dagen per week geopend. Alle op zondag, de katholieke rustdag, is er geen markt in de Mercado Central. Van maandag tot en zaterdag is de markt vanaf acht uur ’s morgens geopend. Rond 14:00-14:30 uur hebben de ruim driehonderd handelaars hun kramen weer gesloten.
Op de markt koop je vooral veel versproducten zoals fruit, groente, vlees en kruiden. Ook zijn er verschillende streekproducten te koop waaronder olijfolie, wijnen en sauzen. Er is een speciale vis- en schaaldierenafdeling. Het aanbod van verse vis en andere producten uit de zee is hier enorm. Voor visliefhebbers die de mogelijkheid hebben om zelf te koken in Valencia is het bezoek aan de viskramen dan ook een must.

Eén van de gebouwen in Ciutat de les Arts i les Ciències is L’Hemisfèric. Het door de Spaanse architect Santiago Calatrava ontworpen gebouw heeft het uiterlijk van een groot oog. Binnen L’Hemisfèric vind je een planetarium, een IMAX-theater en een laserium. Vanwege de thema’s kunst en wetenschap bestaan de films die in het IMAX-theater afgespeeld worden veelal uit documentaires. Mocht je interesse hebben om een film te bezoeken en je spreekt geen Spaans, dan is dat geen probleem. De voorstellingen die getoond worden op een enorm scherm van maar liefst negenhonderd vierkante meter worden begeleid door Spaanse, Engelse, Italiaanse en Franse teksten.

Het plein Plaça de la Porta de la Mar is gelegen aan de rand van het centrum van Valencia. Het open ronde plein is vernoemd naar de triomfboog die in het hart van het plein staat. Porta de la Mar zal bezoekers in eerste instantie een beetje doen denken aan de beroemde Arc de Triomphe in Parijs. De stenen boog is gebouwd op de plek waar vroeger een stadspoort stond. Het huidige monument is een imperialistisch bouwwerk waarop op verschillende wijzen verwijzingen naar regionale folkore aangebracht zijn. De triomfboog is omringd door gras, dat op sommige plekken platgelopen is door toeristen die met het monument op de foto willen. In tegenstelling tot de eerder genoemde Arc de Triomphe kun je Porta de la Mar niet beklimmen.

Buiten bij L’Umbracle is een permanente tentoonstelling te bewonderen in de Tuin van de Astronomie. Deze tuin bestaat uit astronomische instrumenten. Je kunt hier verschillende zonnewijzers bewonderen en verschillende objecten die te maken hebben met de stand en beweging van de sterren en planeten. Behalve leerzaam zijn de verschillende instrumenten ook gewoon mooi om te zien. De Astronomisch Tuin is alle dagen van het jaar toegankelijk. De entree is helemaal gratis.

Station València-Nord is het belangrijkste treinstation van de stad Valencia. Wie overigens denkt dat Estació del Nord in het noorden van Valencia ligt die heeft het fout. Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt het spoorwegstation aan de zuidkant van het centrum van Valencia. Behalve een belangrijk logistiek knooppunt is het bovenal ook een prachtig stationsgebouw dat in 1917 voor het eerst in gebruik genomen werd. Wie de kans heeft om even binnen te kijken die moet vooral letten op het prachtige mozaïek dat in de stationshal gebruikt is en op de oude houten loketten waar tegenwoordig nog steeds treinkaartjes verkocht worden.

Plaça Redona, in het Spaans geschreven als Plaza Redona, is een van de meest unieke toeristische attracties van Valencia. Plaça Redona betekent letterlijk ‘rond plein’ en dat is dan ook exact wat het is. Het ronde plein is omgeven door gebouwen in een cirkel om het plein heen staan. Hiermee is er een soort van arena ontstaan. Op straatniveau vind je vooral winkels en kraampjes waar ze kunstnijverheid en souvenirs verkopen. Je kunt hier bijvoorbeeld kant en keramiek uit de regio kopen. Tussen de winkeltjes vind je enkele (tapas)bars. Het plein is deels overdekt met plexiglas. Alleen het centrale gebied boven een kleine fontein is tegenwoordig nog open.

Al vanaf de 16e eeuw wordt Horchata in de straten van Valencia verkocht, dit werd vooral gedaan door oudere vrouwen. De eerste echte horchaterias (Barretjes waar Horchata gedronken word) werden veel later geopend, dit was namelijk pas vanaf de 19e eeuw. Nadat de horchaterias zich gevestigd hadden in Valencia, werd de traditionele manier van verkopen via straatkarren gezien als iets wat voor de armen en de boeren was. Dit zorgde ervoor dat er niet genoeg werk meer voor de straatverkopers was. Door deze moeilijke omstandigheden kozen zei er dan ook voor om met hun Horchata naar Barcelona en Madrid te verhuizen. In 1850 waren er zelfs meer dan 150 verkooppunten in deze twee grote steden.
Tegenwoordig zijn de straatkarren weer helemaal terug in Valencia en is het een populaire manier om even snel een heerlijke Horchata te drinken. Op alle drukke bekende plekken staat er wel een welbekende Horchata kar van Món Orxata. Kom jij ook een Horchata proeven?
Wat is Horchata?
Horchata wordt gemaakt van de tijgernoot. Meer dan duizend jaar geleden werd deze binnen Europa erg unieke knol voor het eerst in de moestuinen van Valencia gevonden. De tijgernoot is een “superfood” vergelijkbaar met quinoa en chia en is erg rijk aan fosfolipiden, arginine, vezels, oliezuur (77%), vitamines etc. Dit is heel populair in het veganistische en ecologische milieu van New York, Tokyo, Londen, Berlijn en in nog veel meer grote steden.
Van deze tijgernootjes wordt in het Horchata-seizoen de Horchata gemaakt. Het seizoen loopt van maart tot oktober, dit komt omdat Horchata eigenlijk alleen maar in de zomer gedronken word. Horchata is een heerlijke organische drank, ook wel tijgernootmelk genoemd. De smaak is lekker fris met een zoete nasmaak. Bij de Horchata wordt vaak ook een farton gegeten, dit is een lang soort broodje met een suiker laag eroverheen. Deze farton wordt normaal gesproken in de Horchata gedoopt om hem daarna heerlijk op te eten.
Meer informatie of wil je zien hoe het bewerkingsproces van een tijgernoot naar Horchata in zijn werk gaat? Bezoek dan www.monorxata.com/
Wil jij thuis zelf Horchata maken? Dat kan! Dit kan heel gemakkelijk met de Vegan Milker. De Vegan Milker is een kleine niet-elektrische “kitchentool” waarmee je binnen 5 minuten jouw heerlijke organische drank klaar hebt. Meer informatie over de Vegan Milker? Neem gerust eens een kijkje op de website of bekijk een van de vele filmpjes op YouTube.
