Valencia: verrassende stad aan de Costa del Azahar

Valencia is de derde stad van Spanje, na de hoofdstad Madrid en de onder Nederlanders zeer populaire stad Barcelona. Valencia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en regio. De stad telt officieel ruim achthonderdduizend inwoners. Met de voorsteden erbij kom je echter tot een grootstedelijk gebied waarin bijna twee miljoen mensen wonen. Valencia ligt aan de oostkust van Spanje en heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen als stedentripbestemming. Dat is onder andere te danken aan het feit dat Valencia prima per vliegtuig bereikbaar is. Het feit dat Nederlandse toeristen na trips naar Barcelona en Madrid op zoek gaan naar andere stedenbestemmingen op het Spaanse land zorgen ervoor dat je dan al vrij snel bij Valencia uitkomt.

De stad is tevens prima bereikbaar vanuit de badplaatsen die gelegen zijn aan de Costa Blanca en de Costa del Azahar. Voor toeristen die hier verblijven is een dagje Valencia een aangename onderbreking van een zonvakantie in Spanje.

Valencia heeft een aantal ingrediënten die vergelijkbaar zijn met Barcelona. De stad heeft een historische binnenstad, er zijn verschillende bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn, de Valenciaanse stranden zijn er voor de factor zon-zee-strand in de zomer en er staan een aantal bijzondere bouwwerken waarmee Valencia zich onderscheidt van andere steden. Deze hoogtepunten van moderne architectuur zijn verzameld in de nieuwe wijk Ciudad de las Artes y Ciencias. Hier zijn kunst, cultuur en wetenschap samengesmolten in een prachtig jasje.

TIP: de Valencia Card

Wil je alles uit je bezoek aan Valencia halen? Schaf dan de Valencia Card aan. Met deze goedkope kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de tram van en naar de luchthaven) en kun je meer dan twintig musea, monumenten en bezienswaardigheden gratis bezoeken.
Bekijk alle voordelen van de Valencia Card en koop hem alvast via internet.Museu de les Ciències Príncipe Felipe

Het Museu de les Ciències Príncipe Felipe is het wetenschapsmuseum van Valencia. Het strak vormgegeven museum is alleen al vanwege de architectuur het bezoeken waard. Het bouwwerk dat ontworpen is door de Spaanse architect Santiago Calatrava ziet er uit als een vrije interpretatie van een walvisskelet. Het museum is één van de opvallende gebouwen in de wijk Ciutat de les Arts i les Ciències.

Het museum bestaat uit drie verdiepingen die ieder een oppervlakte van om en nabij de achtduizend vierkante meter hebben. Her voordeel van ene modern museum is dat er bij het ontwerpen direct rekening is gehouden met een hoge mate van interactiviteit en met het behandelen van hedendaagse thema’s zoals de veranderingen in het klimaat. Het Museu de les Ciències is daarom een leerzaam maar ook onderhoudend museum geworden waarbij jong en oud door eigen ervaringen leren over allerlei facetten van de wetenschap.Huur een boot

Valencia is een fantastische stad dat bekend staat om de gastronomie, cultuur en natuur. Maar het is ook een kustplaats met een breed en lang wit strand, gezellige boulevard en een haven! Tijdens een bezoek aan Valencia mag een boottocht absoluut niet ontbreken. Dit is wellicht één van de beste manieren om de regio te ontdekken. Gezien het feit dat de zee hier erg kalm is, is het ook erg geschikt voor beginners. Je kunt een boot huren in Valencia voor één of meerdere dagen.

Valencia heeft een 25 kilometer lange kustlijn, waarvan 19,5 km bestaat uit brede witte zandstranden. Dichtbij de stad gelegen zijn de stranden van La Malvarrosa en Levante zeker aan te raden. Ten zuiden van de stad vind je het strand van El Saler, Cullera, Gandia en het pittoreske Oliva, waar u van een prachtige zonsondergang kunt genieten. Een echte aanrader is het natuurreservaat van Albufera, ongeveer 10 kilometer gelegen ten zuiden van Valencia. Mocht je langer de tijd hebben, is het ook aan te raden om een zeilboot te huren en voor een prachtige zeiltocht naar het eiland Ibiza.

Plaza de Toros

Stierenvechten is nog steeds een zeer populaire vorm van vermaak in Spanje. Ook in Valencia, waar jaarlijks nog om en nabij de 25 stierengevechten plaatsvinden. Het Plaza de Toros neemt dan nog steeds een belangrijke plek in binnen de lokale cultuur. De stiervechtersarena van Valencia behoort tot de acht toparena’s in Spanje als het neerkomt op stierenvechten. Je hoeft niet persé een gevecht tussen mens en dier te aanschouwen om een kijkje te nemen in de arena. Je kunt Plaza de Toros iedere dag behalve op zondag bezoeken. Uitgezonderd zijn dagen waarop er een evenement plaatsvindt. Ook vanwege onderhoud kan Plaza de Toros gesloten worden. Bij een entreekaartje zit een bezoek aan het stierenvechtmuseum inbegrepen. Voor kinderen, studenten en gepensioneerden geldt er een korting op de toegangskaartjes.

Op de website www.torosvalenciatour.com/en/ lees je de actuele toegangsprijzen en openingsuren ban Plaza de Toros.

Jardín del Turia

In Valencia hebben ze van een nood een deugd gemaakt. In het jaar 1957 overstroomde de rivier Turia met als gevolg veel schade en dodelijke slachtoffers. Om te voorkomen dat deze ramp zich in de toekomst zou kunnen herhalen heeft men besloten om de rivier om te leiden. Het resultaat was dat er door de stad een droge rivierbedding lag waar niets mee gedaan werd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd er besloten om de rivierbedding om te toveren in een enorm stadspark. Het resultaat is Jardín del Turia. Met een lengte van maar liefst 9 kilometer en een oppervlakte van 110 hectare is er een enorm recreatiegebied ontstaan waar Valencianen graag komen. Dit is dé plek waar je als fietser of (hard)loper je ontspanning kunt vinden. Door Jardín del Turia liggen strakke fietspaden die door een prachtige groen gebied heen slingeren.

Het stuk van Jardín del Turia  dat bij Ciutat de les Arts i les Ciències ligt, is opgeleukt met verschillende kunstwerken. Door het open karakter dat het park op deze plek heeft zorgt ervoor dat de gebouwen van deze moderen kunst- en wetenschapswijk mooi te zien zijn vanuit het park. Wij zouden toeristen die Valencia bezoeken aan willen raden om een dag de stad te starten bij Ciutat de les Arts i les Ciències om vervolgens via Jardín del Turia naar het centrum te wandelen. Deze wandeling kost je ongeveer een uur.

Plaça de l’Ajuntament

Centraal in de binnenstad van Valencia ligt Plaça de l’Ajuntament (Valenciaans), in het Spaans Plaza del Ayuntamiento geheten. Het plein ligt bij het stadhuis en is zowel het grootste als het belangrijkste plein van de stad. Het plein heeft een driehoekige vorm. Aan de zuidkant ligt treinstation Estació del Nord, aan de westelijke kant ligt het stadhuis van Valencia en in het noordelijke deel van het stadhuisplein staat een prachtige fontein, die in het voorjaar prachtig omringd is door kleurrijke bloemen. De architect Javier Goerlich is verantwoordelijk voor de huidige inrichting van het plein, zoals het tussen 1931 en 1935 aangelegd is. Dankzij de neoclassicistische gebouwen die rondom het plein gebouwd zijn heeft Plaça de l’Ajuntament een voornaam voorkomen. Toeristen en locals nemen graag plaats op de zitbanken om te genieten van het fraaie uitzicht op het plein.

Mercado Central

Valencia heeft een prachtige overdekte markt: de Mercado Central. Het gebouw zelf is al een plaatje op zich. Het interieur van de markthal is absoluut een fraai staaltje van art nouveau. De Mercado Central is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd en is op dit moment de oudste overdekte markt in Europa die nog als dusdanig in gebruik is. Opvallend detail aan het gebouw is de dertig meter hoge koepel. Deze koepel is gemaakt van ijzer en kristal, waarbij de bedekte delen voorzien zijn van fraai keramiek.

valencia-mercado-central2

De overdekte markt van Valencia is zes dagen per week geopend. Alle op zondag, de katholieke rustdag, is er geen markt in de Mercado Central. Van maandag tot en zaterdag is de markt vanaf acht uur ’s morgens geopend. Rond 14:00-14:30 uur hebben de ruim driehonderd handelaars hun kramen weer gesloten.

Op de markt koop je vooral veel versproducten zoals fruit, groente, vlees en kruiden. Ook zijn er verschillende streekproducten te koop waaronder olijfolie, wijnen en sauzen. Er is een speciale vis- en schaaldierenafdeling. Het aanbod van verse vis en andere producten uit de zee is hier enorm. Voor visliefhebbers die de mogelijkheid hebben om zelf te koken in Valencia is het bezoek aan de viskramen dan ook een must.

L’Hemisfèric

Eén van de gebouwen in Ciutat de les Arts i les Ciències is L’Hemisfèric. Het door de Spaanse architect Santiago Calatrava ontworpen gebouw heeft het uiterlijk van een groot oog. Binnen L’Hemisfèric vind je een planetarium, een IMAX-theater en een laserium. Vanwege de thema’s kunst en wetenschap bestaan de films die in het IMAX-theater afgespeeld worden veelal uit documentaires. Mocht je interesse hebben om een film te bezoeken en je spreekt geen Spaans, dan is dat geen probleem. De voorstellingen die getoond worden op een enorm scherm van maar liefst negenhonderd vierkante meter worden begeleid door Spaanse, Engelse, Italiaanse en Franse teksten.

Plaça de la Porta de la Mar

Het plein Plaça de la Porta de la Mar is gelegen aan de rand van het centrum van Valencia. Het open ronde plein is vernoemd naar de triomfboog die in het hart van het plein staat. Porta de la Mar zal bezoekers in eerste instantie een beetje doen denken aan de beroemde Arc de Triomphe in Parijs. De stenen boog is gebouwd op de plek waar vroeger een stadspoort stond. Het huidige monument is een imperialistisch bouwwerk waarop op verschillende wijzen verwijzingen naar regionale folkore aangebracht zijn. De triomfboog is omringd door gras, dat op sommige plekken platgelopen is door toeristen die met het monument op de foto willen. In tegenstelling tot de eerder genoemde Arc de Triomphe kun je Porta de la Mar niet beklimmen.

Astronomische tuin

Buiten bij L’Umbracle is een permanente tentoonstelling te bewonderen in de Tuin van de Astronomie. Deze tuin bestaat uit astronomische instrumenten. Je kunt hier verschillende zonnewijzers bewonderen en verschillende objecten die te maken hebben met de stand en beweging van de sterren en planeten. Behalve leerzaam zijn de verschillende instrumenten ook gewoon mooi om te zien. De Astronomisch Tuin is alle dagen van het jaar toegankelijk. De entree is helemaal gratis.

Estació del Nord

Station València-Nord is het belangrijkste treinstation van de stad Valencia. Wie overigens denkt dat Estació del Nord in het noorden van Valencia ligt die heeft het fout. Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt het spoorwegstation aan de zuidkant van het centrum van Valencia. Behalve een belangrijk logistiek knooppunt is het bovenal ook een prachtig stationsgebouw dat in 1917 voor het eerst in gebruik genomen werd. Wie de kans heeft om even binnen te kijken die moet vooral letten op het prachtige mozaïek dat in de stationshal gebruikt is en op de oude houten loketten waar tegenwoordig nog steeds treinkaartjes verkocht worden.

Plaça Redona

Plaça Redona, in het Spaans geschreven als Plaza Redona, is een van de meest unieke toeristische attracties van Valencia. Plaça Redona betekent letterlijk ‘rond plein’ en dat is dan ook exact wat het is. Het ronde plein is omgeven door gebouwen in een cirkel om het plein heen staan. Hiermee is er een soort van arena ontstaan. Op straatniveau vind je vooral winkels en kraampjes waar ze kunstnijverheid en souvenirs verkopen. Je kunt hier bijvoorbeeld kant en keramiek uit de regio kopen. Tussen de winkeltjes vind je enkele (tapas)bars. Het plein is deels overdekt met plexiglas. Alleen het centrale gebied boven een kleine fontein is tegenwoordig nog open.

Horchata

Al vanaf de 16e eeuw wordt Horchata in de straten van Valencia verkocht, dit werd vooral gedaan door oudere vrouwen. De eerste echte horchaterias (Barretjes waar Horchata gedronken word) werden veel later geopend, dit was namelijk pas vanaf de 19e eeuw. Nadat de horchaterias zich gevestigd hadden in Valencia, werd de traditionele manier van verkopen via straatkarren gezien als iets wat voor de armen en de boeren was. Dit zorgde ervoor dat er niet genoeg werk meer voor de straatverkopers was. Door deze moeilijke omstandigheden kozen zei er dan ook voor om met hun Horchata naar Barcelona en Madrid te verhuizen. In 1850 waren er zelfs meer dan 150 verkooppunten in deze twee grote steden.
Tegenwoordig zijn de straatkarren weer helemaal terug in Valencia en is het een populaire manier om even snel een heerlijke Horchata te drinken. Op alle drukke bekende plekken staat er wel een welbekende Horchata kar van Món Orxata. Kom jij ook een Horchata proeven?

Wat is Horchata?
Horchata wordt gemaakt van de tijgernoot. Meer dan duizend jaar geleden werd deze binnen Europa erg unieke knol voor het eerst in de moestuinen van Valencia gevonden. De tijgernoot is een “superfood” vergelijkbaar met quinoa en chia en is erg rijk aan fosfolipiden, arginine, vezels, oliezuur (77%), vitamines etc. Dit is heel populair in het veganistische en ecologische milieu van New York, Tokyo, Londen, Berlijn en in nog veel meer grote steden.
Van deze tijgernootjes wordt in het Horchata-seizoen de Horchata gemaakt. Het seizoen loopt van maart tot oktober, dit komt omdat Horchata eigenlijk alleen maar in de zomer gedronken word. Horchata is een heerlijke organische drank, ook wel tijgernootmelk genoemd. De smaak is lekker fris met een zoete nasmaak. Bij de Horchata wordt vaak ook een farton gegeten, dit is een lang soort broodje met een suiker laag eroverheen. Deze farton wordt normaal gesproken in de Horchata gedoopt om hem daarna heerlijk op te eten.

Meer informatie of wil je zien hoe het bewerkingsproces van een tijgernoot naar Horchata in zijn werk gaat? Bezoek dan www.monorxata.com/

Wil jij thuis zelf Horchata maken? Dat kan! Dit kan heel gemakkelijk met de Vegan Milker. De Vegan Milker is een kleine niet-elektrische “kitchentool” waarmee je binnen 5 minuten jouw heerlijke organische drank klaar hebt. Meer informatie over de Vegan Milker? Neem gerust eens een kijkje op de website of bekijk een van de vele filmpjes op YouTube.

Carrer Colón

Als je gaat winkelen in Valencia dan zul je ongetwijfeld ook in de Carrer Colón terecht komen. Deze drukke straat is dé winkelstraat van Valencia waar de grote ketens zich verzamelen. Zo vind je hier onder andere de vestiging van El Corte Inglés. Dit is de grootste warenhuisketen van Spanje en zelfs van heel Europa. Veracht van Carrer Colón geen gezellige autovrije winkelstraat waar voetgangers de vrije ruimte hebben. Het verkeer raast hier tussen de winkels door. Op het moment dat het uitverkoop is in Valencia dan kan het erg druk worden in de modewinkels die hier gevestigd zijn.

De importantie van Carrer Colón wordt benadrukt door het drukke metrostation, waar maar liefst vier verschillende metrolijnen stoppen. De straat biedt weinig ruimte voor terrasjes. Wel is er een plein met archeologische restanten van het oude Valencia, waar je als shopaholic eventjes in het zonnetje uit kunt rusten.

Fietsen in Valencia met een Nederlandse local

Wil je tijdens je stedentrip naar Valencia optimaal genieten van alles wat de stad te bieden heeft maak dan een fietstocht door de stad. In een paar uur tijd leer je de stad helemaal kennen dankzij de begeleiding van een gepassioneerde en kundige Nederlandse gids van Baja Bikes die je eerst meeneemt  door het centrum van Valencia. Zo komen we langs het rivierbed van de Turia, welke nu omgetoverd is tot een park en Torres de Serranos. Maar ook de vele andere bezienswaardigheden slaan we niet over. Tijdens de tour is er ook genoeg tijd om foto´s te maken. De tour is geschikt voor iedereen! Boek hier de tour!

Paella

Een eenpansgerecht uit Spanje dat vrijwel iedereen kent is paella. Voor de gemiddelde Spaanse toerist is paella iets typisch Spaans. De oorsprong van het gerecht ligt echter in Valencia en inwoners van de stad zien paella dan ook als iets typisch Valenciaans. Als toerist kun je dan ook op heel veel verschillende plekken paella eten, waarbij er zoals overal wel duidelijk verschil zit in de kwaliteit. Als je paella gaat eten die onderdeel uitmaakt van een touristenmenu dan moet je je afvragen of je echt de beste kwaliteit paella krijgt. Wil je genieten van een goede paella dan kun je de toeristische gebieden in Valencia beter uit lopen en ergens gaan zitten waar de locals eten.

Paella kent meerdere varianten. Dat komt omdat het eigenlijk niet de naam van één gerecht is, maar de benaming voor verschillende gerechten die in een paellapan gemaakt worden. De bij ons meest bekende paella is het gerecht met rijst en groenten, waar vis, schaaldieren en/of vlees aan toegevoegd zijn. De typisch gele kleur van dit gerecht wordt veroorzaakt door het ingrediënt saffraan. Paella is niet per definitie geel. Er bestaat ook zwarte paella, waarbij er inkt van kleine pijlinktvissen gebruikt wordt om de rijst zwart te kleuren.

L’Oceanogràfic

L’Oceanogràfic, ook wel Parc Oceanogràfic genoemd, is een aquarium in Valencia. Het in 2002 geopende zeedierenpark behoort tot de allergrootste aquaria van Europa. In totaal leven hier ongeveer 45.000 dieren die uit zo’n vijfhonderd soorten bestaan. L’Oceanogràfic ligt in Ciutat de les Arts i les Ciències, de prachtige nieuwe wijk die bestaat uit moderne en strak vormgegeven architectuur. L’Oceanogràfic is deels een buitenattractie en deels binnen. In de negen watertorens vind je de bassins en aquaria. Dieren die je hier aan zult treffen zijn niet alleen vissen en zeezoogdieren, maar ook watervogels zoals pelikanen en aalscholvers. L’Oceanogràfic behoort tot de topattracties van Valencia. Je kunt het park bijna alle dagen van het jaar bezoeken. Het park is soms gesloten, zoals bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen en de dag dat je het park bezoekt. Bij Ticketbar Valencia kun je de openingstijden zien en alvast je toegangskaartjes via internet kopen. Op die manier ontwijk je de wachtrijen bij de kassa’s.

Gulliver Park

Ben je met kinderen in Valencia dan is Gulliver Park een aanrader. Deze speel- en klautertuin is aangelegd in de rivierbedding van de Turia, nabij de brug Pont del Regne. Het leuk vormgegeven speelobject is gratis toegankelijk. Het is dagelijks geopend van 10 tot 20 uur. Het park is geïnspireerd op het verhaal van Gullivers reizen. Het park is vooral leuk voor kinderen die op de lagere school zitten. Er zijn openbare toiletten en een café aanwezig.

Pont del Regne

De Pont del Regne is een brug die de Avenida del Regne de Valencia en de Avenida de França met elkaar verbindt. De brug is aangelegd over Jardín del Turia, het stadspark dat ontstaan is na het droogleggen van de rivier Turia. De brug heeft nooit over de rivier zelf gelegen, want hij is pas in 1999 gebouwd. Dit is bijna een halve eeuw na de drooglegging. Opvallende elementen zijn de vier bronzen bewakers, twee aan iedere ingang van de brug. De brug is ontworpen door ingenieur Salvador Monleón Burns.

Agua de Valencia

Agua de Valencia is een cocktail die haar oorsprong kent in Valencia. De op basis van cava bedachte cocktail is voor het eerst geserveerd in Café Madrid in Valencia. Dat was in het jaar 1959. Pas jaren later raakte de cocktail bekend bij het grote publiek. Door de toegenomen populariteit van op mousserende wijnen gebaseerde cocktails zie je Agua de Valencia tegenwoordig steeds meer gedronken worden in Valencia maar ook daar buiten. Zo hebben wij de cocktail al eens op een kaart in Dubai zien staan.

De ingrediënten voor Agua de Valencia zijn cava, vers sinaasappelsap, wodka, gin en suiker (of suikerwater). Meestal wordt de cocktail meteen op basis van een volle fles cava gemaakt. Je moet 2 tot 4 eetlepels suiker in een kan doen en daarna 30 centiliter verse jus d’orange erbij gieten. Vervolgens schenk je er voorzichtig een fles (75cl) cava bij. Vervolgens voorzichtig maar goed doorroeren om er vervolgens 5 centiliter vodka en 5 centiliter gin erbij te doen.

Voor wie het vers maken van de cocktail teveel moeite is, zijn er ook kant-en-klare flessen ‘Aigu de Valènga’ te koop. Zet deze flessen eerst in de koelkast voordat je ze opent.

Kathedraal van Valencia

Het belangrijkste religieuze bouwwerk van Valencia is Catedral de Santa María de Valencia. Deze aan de Heilige Maagd Maria toegewijde kathedraal was oorspronkelijk een islamitische moskee. Op 9 oktober 1238 is deze officieel als Rooms-katholieke kerk in gebruik genomen. De bouw van de constructie heeft grotendeels tussen de 13e en 15e eeuw plaatsgevonden, waardoor de kathedraal grotendeels gotisch is geworden. In de eeuwen erna zijn er echter nog een groot aantal aanpassingen en toevoegingen geweest, waardoor je ook romaanse, barokke, renaissance en neoclassicistische elementen terugziet in de kerk.

In de kathedraal zijn een aantal bezienswaardigheden te bewonderen, zoals een Heilige Graal en  schilderijen van Francisco Goya. Deze Spaanse kunstenaar werkte niet alleen voor de Spaanse koninklijke familie, maar heeft ook veel in opdracht van de kerk geschilderd.

De Kathedraal van Valencia is dagelijks geopend en kan door toeristen tegen betaling bezocht worden. Op zondag zijn de bezoektijden voor toeristen beperkt, omdat dan de reguliere zondagsmis in de kathedraal plaatsvindt.

Palau de les Arts Reina Sofía

Naar onze mening één van de meest opvallende bouwwerken in Ciutat de les Arts i les Ciències is Palau de les Arts Reina Sofía. Het operagebouw is een strak vormgegeven wit bouwwerk, dat je in eerste instantie een beetje doet denken aan een ridderhelm. De vormen hebben echter wel een specifiek doel: het creëren van de perfecte akoestiek voor de opvoeringen in het operahuis. Om dat doel te behalen stuitte men wel op een probleem. De binnenkant van de zaal is deels bekleed met een prachtig lokaal product: Valenciaans keramiek. Normaal gesproken gebruikt men hout, waardoor het eenvoudiger is om de juiste akoestiek te bereiken. Het gebruik van keramiek heeft ervoor gezorgd dat het eventjes duurde voordat het juiste niveau behaald werd.

Wie een voorstelling in het Palau de les Arts Reina Sofía bezoekt die kan in vier verschillende zalen terecht komen. De hoofdzaal, de Sala Principal, biedt ruimte aan 1470 toeschouwers en telt vier balkons.

Ciutat de les Arts i les Ciències

In Valencia is een nieuwe wijk te bewonderen die voor een toeristische impuls voor de stad heeft gezorgd: de Stad van Kunst en Wetenschap. In het Valenciaans luidt de naam bijna poëtisch ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’. Wie foto’s van dit nieuwe stukje Valencia ziet en er zelf ooit geweest is, zal het direct herkennen op de afbeeldingen. De gebouwen zijn een toonbeeld van moderne architectuur, waarbij de kleur wit een hoofdrol speelt. Strakke vormen, fraaie rondingen en waterpartijen zorgen voor een indrukwekkend samenspel dat menig fotograaf zal inspireren.

Het Ciutat de les Arts i les Ciències is een verzameling van musea, attracties en cultuur. Onderdeel van het complex zijn het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, L’Umbracle, L’Hemisfèric, het Palau de les Arts Reina Sofía, Agora, Pont de l’Assut de l’Or en de grote toeristische trekpleister L’Oceanogràfic. Langs Ciutat de les Arts i les Ciències loopt Jardín del Turia, het prachtige stadspark van Valencia.

Tip: als je in Ciutat de les Arts i les Ciències wilt fotograferen en geen zin hebt in andere toeristen op je foto, zorg er dan voor dat je ’s morgens voor tien uur er bent. De meeste stadsrondleidingen zijn er dan nog niet gearriveerd, waardoor je ongestoord kunt fotograferen.

Plaça de la Reina

Een veelbezocht plein in Valencia is Plaça de la Reina. In het Spaans wordt de naam geschreven als Plaza de la Reina. Het plein is tevens een belangrijk verkeersknooppunt in het historische centrum van de stad. Diverse calla’s komen hier samen: Micalet, Pau, Avellanes, del Mar, de Cabillers, Sant Vicent Màrtiren Santa Catalina. Het plein is gewijd aan Maria de las Mercedes van Orléans. Dit was de eerste echtgenote van de Spaanse koning Alfons XII. Aan het plein staat de  Torre del Miguelete. Dit is de later toegevoegde klokkentoren van de kathedraal van Valencia. Wie kathedraal La Seu wil bezoeken die kan via een entree aan Plaça de la Reina naar binnen gaan.

Toeristenbus

Er zijn meerdere manieren om Valencia te verkennen en om je in Valencia te verplaatsen. Deze twee elementen worden uitstekend gecombineerd in de zogenaamde hop-on-hop-off-bussen die door Valencia rijden. Deze toeristenbussen rijden een route langs belangrijke toeristische hotspots van Valencia. Er worden verschillende routes gereden waarbij het historische centrum van Valencia, de Stad van de Wetenschappen en de Kunsten, de stranden of de haven vaak onderdeel van de route uitmaken. Tijdens de rit kun je onbeperkt uitstappen en weer instappen, zolang als dat je kaartje geldig is. Dit is meestal 24 of 48 uur. De bussen rijden meestal om de twintig tot dertig minuten en de entree tot musea is niet inbegrepen in de ticketprijs. Je kunt uit verschillende toeristische bussen kiezen zoals ‘Tour por Valencia’ en ‘Valencia Bus Turistic’.

Voor de bussen van ‘Valencia Bus Turistic’ kunnen we in samenwerking met Ticketbar de mogelijkheid aanbieden om de kaarten vooraf via internet te regelen. Voor een extra dag (48 uur in plaats van 24 uur) betaal je slechte een kleine toeslag en voor gezinnen met kinderen zijn er speciale familiekaarten. Deze zijn geldig voor 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen.

Iglesia de Santa Catalina

De Kerk van Santa Catalina is een van oorsprong dertiende eeuwse kerk in het centrum van Valencia. De kerk is gebouwd op een plek waar vroeger een moskee stond. Het uiterlijk is al meerdere keren aangepast. Soms gebeurde dat vanuit een veranderde mode op het gebied van architectuur, soms is er sprake geweest van noodzaak. Een voorbeeld hiervan is de grote brand die in 1548 de kerk voor een redelijk groot deel verwoestte. De laatste grote verwoesting heeft in 1936 plaatsgevonden. Iglesia de Santa Catalina werd toen aangevallen en verbrand door Republikeinse milities. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de kerk gerestaureerd waarbij aan de binnenkant veel gotische elementen teruggebracht werden.

De barokke klokkentoren is pas later aan de kerk toegevoegd. Deze toren werd gebouwd tussen 1688 en 1705. De klokkentoren heeft een hoogte van 56,12 meter.

L’Almoina

In het centrum van Valencia vind je L’Almoina. Dit is het archeologische hart van de stad. De overblijfselen die je in L’Almoina ziet stammen grotendeels uit het Romeinse tijdperk, toen Valencia hier gesticht werd onder de naam Valentia Edetanorum. Na jarenlang graafwerk heeft men in 2007 L’Almoina Centro Arqueológico geopend. Het museum toont archeologische vondsten die stammen vanaf het moment van stichting van de stad. Je kunt in L’Almoina ook de restanten zien van gebouwen uit vroegere periodes. Sommige funderingen zijn nu overkapt met klas, zodat je van buitenaf kunt zien waar hier vroeger de muren gestaan hebben.