Praag: de Gouden Stad

Praag is de prachtige hoofdstad van Tsjechië die inmiddels vele bijnamen toebedacht is. De meest gebruikte bijnaam is de Gouden Stad, waarmee vooral de schoonheid van Praag eer aangedaan wordt. De aan de Moldau gelegen stad telt meer dan een miljoen inwoners die van Praag een moderne multiculturele stad maken. Je merkt dat in de stad niet alleen Tsjechen wonen maar er sprake is van een breed palet aan verschillende culturen. De gemiddelde Prager bestaat dan ook niet, al decennia lang is er hier sprake van een mix van etniciteiten. Zo is er in Praag al eeuwenlang sprake van een grote joodse gemeenschap, die vooral terug te vinden is in de wijk Josefov.

Praag is na de Fluwelen Revolutie één van de meest populaire steden in Europa geworden voor een stedentrip. Vanuit Europa maar ook van ver buiten de Europese grenzen komen jaarlijks miljoenen toeristen naar Praag. Inmiddels staat de stad hoog in de top tien van meest bezochte steden in Europa. Praag dankt haar populariteit vooral aan de statige bouwwerken uit vorig eeuwen, de bonte mix van architectuur en de toegankelijkheid van de stad. Praag is redelijk compact juist voor voetgangers prima te doen vanwege de vrij beperkte afstanden. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in een viertal wijken binnen het centrum van Praag: Staré Město (Oude Stad), Nové Město (Nieuwe Stad), Hradčany (de Burchtwijk) en het daarnaast gelegen Malá Strana.

Wie Praag eenmaal bezocht heeft zal beamen dat de stad haar titel “Gouden Stad” waard is. Niet voor niets keren veel van de toeristen een tweede keer terug naar Praha, zoals de stad in het Tsjechisch heet.

Prague Card

Wil je veel gaan zien en doen in Praag? Dan kun je eigenlijk niet om de aanschaf van een Prague Card heen. Deze kortingskaart voor Praag biedt je gratis gebruik van het openbaar vervoer, gratis transport van het vliegveld naar de stad en gratis toegang tot meer dan 50 top bezienswaardigheden, musea en attracties in Praag. Je kunt de Prague Card kopen voor 2, 3 of 4 dagen.
koop nu de Prague Card met korting via internetKarelsbrug

Eén van de hoogtepunten van Praag is de Karelsbrug, in het Tsjechisch “Karlův most”. De 520 meter lange brug ligt over de Moldau. De bijna zeven eeuwen oude brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. Als je een fotoreportage van Praag ziet dan is het vrijwel onmogelijk dat deze brug er niet op voorkomt. Wat deze brug uniek maakt zijn de dertig standbeelden waar heiligen op afgebeeld staan. Als je mooie foto’s van de brug wilt maken zonder al te veel mensen erop dan zul je vroeg uit de veren moeten. Overdag is het altijd druk op de Karelsbrug. Zelfs op dagen met slecht weer zie je nog voldoende mensen op de brug lopen. Naast veel toeristen vind je op de Karelsbrug ook kunstenaars die hun waren aan de man hopen te brengen. Voor mensen met enige interesse in foto’s en fotografie is het een aanrader om toch eens een kijkje te nemen bij een kraampje met foto’s. Ongetwijfeld dat je er prachtige foto’s ziet van de Karelsbrug die bij een opkomende zon deels in nevel gehuld is.Ontdek Praag in het Nederlands op de fiets

Zie de highlights van Praag in 3 uur tijd op de fiets. De gids laat jou de mooiste plekjes van heel Praag zien. Denk hierbij aan het Wenseslas Park, het Nationaal Theater en het Josefov Kerkhof.

Daarnaast vertelt jouw gids je tijdens de tour naast de bekende verhalen ook de geheimen van deze prachtige stad. De tour in Praag wordt standaard in het Engels aangeboden. Mocht je liever in het Nederlands door deze mooie stad worden rondgeleid dan kan dit op aanvraag. De tour is geschikt voor iedereen! Boek hier de tour!

Kerstmarkten in Praag

In Praag worden ieder jaar meerdere kerstmarkten gehouden. Deze beginnen eind november en duren tot kerst of ongeveer een week van Oud&Nieuw. Dat is helemaal afhankelijk per kerstmarkt. De kerstmarkten beginnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de steden in Duitsland, niet allemaal tegelijk en hebben ook hun eigen slotdag. De twee grootste en veruit best bezochte kerstmarkten vind je op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) en het Wenceslasplein. Kleinere kerstmarkten vind je op de volgende locaties: Náměstí Míru, Náměstí Republiky, Palackého náměstí, Náměstí Jiřího z Poděbrad en Anděl.

De meeste kerstmarkten beginnen in de ochtend (tussen 9 en 10 uur). De kleinere kerstmarkten van Praag stoppen aan het begin van de avond (19 uur). Voor de grote kerstmarkten op Staroměstské náměstí en het Wenceslasplein is het pas om 22 uur gedaan. Tijdens Kerstmis, Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag zijn de kerstmarkten van Praag ook gewoon geopend.

Net als elders in Europa betekent een kerstmarkt in Praag ook een combinatie van houten stalletjes, sfeerverlichting, ambachtelijke producten en lekker eten en drinken. De kerstmarkten van Praag zijn gratis te bezoeken. Je betaalt alleen voor wat je koopt bij de stalletjes.

(C) foto: Martin Marak - Czech Tourism

Oude joodse begraafplaats

In de periode 1478 tot 1786 is de Oude Joodse Begraafplaats in gebruik geweest als laatste rustplaats van in Praag wonende joden. Binnen de begraafplaats die ongeveer één hectare telt staan ongeveer twaalfduizend grafstenen, waarvan de meest schots en scheef staan. Omdat er op sommige plekken meerdere lagen van graven aanwezig zijn is het aantal lichamen dat hier begraven ligt veel hoger. Men schat dat hier ongeveer tachtig- tot honderdduizend lichamen begraven zijn. Als bezoeker kun je tegen betaling een kijkje nemen op deze oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa. Je mag alleen maar op de paden lopen die om de graven heen liggen. Mannen worden geacht een keppel op het hoofd te dragen. Tegen een kleine vergoeding kun je er eentje lenen. Wie wil fotograferen op de begraafplaats die dient een extra vergoeding voor het fototoestel te kopen.

Staroměstskě námĕstí

Samen met de Karelsbrug en de Praagse Burcht is het in de Oude Stad gelegen plein Staroměstskě námĕstí één van de hotspots van de stad Praag. Zodra je op het plein uitkomt zul je ogen te kort hebben. De diversiteit aan bouwwerken die uit verschillende tijden voortkomen maken het een spannend plein die vanuit iedere andere invalshoek een totaal ander uiterlijk lijkt te hebben. Bij het Oude Stadsplein staat de Týnkerk, dat ‘s avonds op een geweldige manier belicht wordt. De gevels zijn zowel als totaalplaatje als individueel de moeite waard. De meest opvallende gevel is waarschijnlijk die van het Storch Huis op nummer 16, waarop Wenceslas in jugendstil afgebeeld staat. Andere bouwwerken die de moeite waard zijn, zijn de witte Sint-Nicolaaskerk en het Raadhuis van de Oude Stad, waarop zich de Astronomische Klok bevindt. Het Oude Stadsplein is grotendeels autovrij en voorzien van een aantal terrassen waar je kunt eten en drinken. Naast de traditionele Tsjechische keuken vind je hier vooral toeristische restaurants zoals Italiaans en steakhouses.

Praagse musea

Praag telt ontzettend veel musea, variërend van grote musea waar je zeker een paar uur voor uit moet trekken tot een aantal kleinere musea waar je redelijk snel doorheen bent. Wie alle musea van Praag wil bezoeken die heeft daar een paar weken voor nodig. Een goede voorbereiding en de juiste keuzes maken is daarom belangrijk. Praag is te mooi om hele dagen in musea te verblijven. We zullen een aantal aanraders op een rijtje zetten. De werken van Alfons Mucha zijn te bewonderen in het Mucha Muzeum. De art-nouveau affiches van deze kunstenaar zullen bij veel mensen een moment van herkenning oproepen.

Liefhebbers van hedendaagse kunst moeten naar het Kampamuseum, dat naast een mooi collectie aan moderne kunst een fraai uitzicht op de oostelijke oever van de Moldau biedt. Leuk detail is de kunst die rondom het museum te vinden is, zoals de gele pinguïns die op een rijtje in de Moldau staan. Het Gouden Straatje is eigenlijk een openluchtmuseum waar je een indruk krijgt hoe Praag er in de Middeleeuwen uitzag. Leuk voor volwassenen en kinderen is het Speelgoedmuseum. In het Veletržní Paláv kun je een grote collectie van moderne kunst bekijken. Het Nationaal Museum aan het Wenceslasplein is één van de grootste musea van Praag. Eerlijkheidshalve is de collectie niet dermate indrukwekkend dat je een bezoek niet over mag slaan.

Wie in Praag musea wil gaan bezoeken moet er rekening mee houden dat de meeste musea op maandagen gesloten zijn. De joodse musea en bezienswaardigheden zijn over het algemeen op zaterdag gesloten vanwege de religieuze rustdag.

Malá Strana

De wijk Malá Strana ligt op de westelijke oevers van de Moldau en behoort tot het district Praag 1. Malá Strana is een van de oudste wijken van de stad Praag. Het herbergt dan ook voldoende bouwwerken, straten en pleinen die overduidelijk uit een ver verleden stammen. Wie in Malá Strana een klein beetje de drukste plekken ontwijkt die zal een stukje van de echte sfeer van dit oude stadsdeel ervaren. Binnen de Malá Strana vind je een aantal tuinen die echt de moeite waard zijn. Onze favoriet is de strak aangelegde en prima onderhouden Wallensteintuin.

Hradčany

De Praagse burcht is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Praag. Op een heuvel vind je Pražský hrad, wat feitelijk een samensmelting van bouwwerken uit verschillende eeuwen is. Het meest opvallende bouwwerk is de St.-Vithiskathedraal dat een complexe mix vormt van diverse stijlelementen. De meeste bezoekers tonen bewondering zodra ze vanaf het tweede binnenplein oog-in-oog de bombastische kathedraal. Binnen Hradčany zijn er een aantal bezienswaardigheden waarvoor je entree moet betalen (combiticket), zoals het Gouden Straatje, het Oude Koninklijk Paleis en de Praagse Burcht Galerie. Voor de St.-Vithuskathedraal geldt dat je in het achterste deel vrij kunt komen. Voor het grootste deel van de kathedraal moet je wel een entreebewijs hebben. Houd er rekening mee dat het in het gratis deel vrijwel altijd ontzettend druk is. In het weekeinde en tijdens schoolvakanties vooral door toeristen, door-de-weeks tref je hier ontzettend veel schoolklassen aan die op schoolreisje zijn.

Josefov

De joodse wijk Josefov ligt in het noordelijk deel van Praha 1, de Oude Stad. Dat er hier sprake is van een joodse gemeenschap zie je in veel elementen terug. De welbekende Davidsster prijkt op redelijk veel gevels, er zijn een aantal restaurants waar koosjer eten geserveerd wordt en in de namen die je terugziet op gevels van winkels herken je typisch joodse namen. Op straat zul je ook af en toe een traditioneel geklede jood zien lopen of fietsen. Keppels zie je regelmatig als je goed tussen de soms grote hordes toeristen heen kijkt. De duidelijk visueel herkenbare charedische joden, waarbij er naast een zwerte keppel vaak ook een zwarte hoed en niet zelden een zwarte jas gedragen worden, zie je steeds minder in Praag. In de wijk Josefov vind je een aantal synagogen, zoals de Hoge Synagoge, de Maiselsynagoge en de Oudnieuwe Synagoge. Deze laatste kun je als toerist tegen betaling bezoeken met uitzondering van zaterdagen, joodse feestdagen en op vrijdag vanaf een uur voor sabbat.

Paardenkoets

Een prachtige manier om de sfeervolle oude stad van Praag te verkennen is per paardenkoets. Deze koetsen staan op de toeristen te wachten aan Staroměstskě námĕstí, ter hoogte van de eetstalletjes. Het mooiste moment om dit te doen is net na zonsondergang, als de straten in het centrum prachtig verlicht zijn waardoor ze een sprookjesachtige uitstraling krijgen.

Theater en opera

Liefhebbers van theater, dans, opera en klassieke muziek komen volop aan hun trekken in Praag. Met maar liefst drie operagebouwen (Nationaal Theater, Praagse Staatsopera en het Statentheater) is er vrijwel altijd iets te doen op het gebied van opera. Wat betreft klassieke muziek zijn het Praags Symfonieorkest en het Tsjechisch Filharmonisch Orkest toppers op hun vakgebied. Voor de topvoorstellingen is tijdig kaarten reserveren van belang, want anders grijp je er waarschijnlijk naast.

Wenceslasplein

Het allergrootste plein van Praag is het Wenceslasplein (ook Wenceslausplein of Václavské náměstí genoemd) dat met een totale lengte van zevenhonderd meter en een breedte van zestig meter meer op een grote boulevard lijkt dan op een plein. Direct aan straat zie je vooral winkels, wat wisselkantoren, eetgelegenheden en enkele hotels. De pracht van het Wenceslasplein zit hem vooral in de verscheidenheid aan architectuur. Vergeet daarom vooral niet om naar boven te kijken als je over het Wenceslasplein loopt. Alleen het noordelijke stukje van het plein is autovrij, aan het zuidoostelijke einde staat het enorme Nationaal Museum.

Uitzicht

Wie een mooi uitzicht op Malá Strana wil hebben die moet de heuvel Petřín op. Vanaf de wandelpaden voor het Strahovklooster heb je al een zeer fraai uitzicht op Malá Strana en de rest van Praag. Vanaf de Praagse Burcht heb je ook uitzicht op Praag, maar daar mis je het uitzicht op de burcht zelf en zie je ook de Moldau amper liggen. Vanaf de heuvel heb je wel een totaal panorama. Wie een nog beter uitzicht wil hebben die kan ervoor kiezen de Petřín-uitkijktoren te bezoeken. Deze zestig meter hoge toren lijkt een beetje op een kleine versie van de Eiffeltoren. Je kunt zowel wandelend als met een kabeltrein de vroegere observatietoren bereiken.

Thuis in Praag

In Praag is een groot aanbod van accommodaties, waarbij in de regel geldt dat een accommodatie in de oude stad duurder is dan overnachten buiten de oude stad. Ook is er een duidelijk verschil in de prijzen die gehanteerd worden tijdens het hoogseizoen (april tot en met oktober) en de winterprijzen. Een leuk alternatief voor een hotelkamer of pension is het huren van een appartement. Deze bevinden zich vaak in het centrum, waardoor je op loopafstand zit van de vele bezienswaardigheden. Niet alleen heb je veel meer ruimte dan bij een gemiddelde hotelkamer, je kunt ook wassen, koken en eten in je appartement. Via diverse websites kun je uit een groot aantal appartementen in Praag kiezen en direct online een reservering maken.

Vltava

Door Praag stroomt de Vltava, in het Nederlands en Duits de Moldau genaamd. Dit met een totale lengte van 430 kilometer de langste rivier van Tsjechië. De Vltava mondt uit in de Elbe die door Duitsland uiteindelijk uit komt in de Noordzee. Dankzij de Vltava ontstaan er binnen Praag een aantal prachtige panorama’s, waaronder natuurlijk de bruggen met als hoogtepunt de Karelsbrug. Op de Vltava worden diverse rondvaarten aangeboden. Opstappen die je aan de oostelijke oever, aan de noordzijde van de Oude Stad.

Cover charge

De prijzen liggen in Tsjechië een stuk lager dan wat we in Nederland of België gewend zijn. Zoals in elk land vormen de drukke toeristische plekken een uitzondering. Zo ook Praag waar je met name rondom het kasteel en de Oude Stad relatief duur uit bent voor souvenirs, drankjes en eten. Een truc die veel toegepast wordt om de restaurantrekening op te schroeven is de zogenaamde cover charge, een vast bedrag per persoon of tafel die toegevoegd wordt aan de rekening. Een andere truc is niet besteld brood op tafel zetten en die in rekening brengen of soms wat nootjes of chips in het geval van het nuttigen van drankjes. Let ook op het totaalbedrag van de rekening, daar zit vaak een fooi van 10% al bij inbegrepen. Wie alsnog tien procent bij de rekening optelt is dus het dubbele aan fooi kwijt.

Astronomische klok

Op het Oudestadsraadhuis prijkt één van de meest aparte uurwerken ter wereld. Het Astronomisch Uurwerk van Praag ofwel de Astronomische Klok is een uniek uurwerk dat niet voor niets dagelijks vele bewonderaars trekt. De klok is vooral bedoeld om te laten zien hoe de stand van de sterren is. De ruim zeshonderd jaar oude klok toont ieder heel uur tussen 09:00 en 21:00 uur een compleet schouwspel met bewegende figuren dat hordes mensen trekt.

Winkelen in Praag

Na het uiteenvallen van het Oostblok is het winkelaanbod in Praag in rap tempo toegenomen. Het winkelaanbod in Praag is inmiddels op een niveau dat een Europese hoofdstad waardig is. Gelukkig is er naast de vele internationale ketens ook nog volop plek voor een aantal lokale winkels. Het winkelaanbod van Praag zit redelijk verspreid. Dé winkelstraat van Praag is de deels autovrije Na Příkopě en de aansluitende straten. Winkelcentra kent Praag ook. Aan Náměsti Republiky ligt Palladium dat met zo’n tweehonderd winkels hét winkelcentrum van Praag is. Aan de overkant vind je warenhuis Kotva. Zoek je een supermarkt in het centrum van Praag? Voor veel basiszaken kun je terecht in de vele minimarkten die je verspreid in het centrum vindt. Grotere inkopen doe je bij Tesco MY Národní die je op de hoek van Národní en Spálená vindt. Wel even opletten, want logo’s van Tesco vallen niet altijd op en de supermarkt zelf zit in de kelder. De prijzen voor levensmiddelen liggen gemiddeld iets lager dan in Nederland.

Doe een wens

Als je op de Karelsbrug wandelt zie je dat mensen een paar elementen op bijna rituele wijze aanraken.
Volgens de overlevering moet je met je hand het kruis aanraken dat op de leuning staat op de plek waar Jan Nepomuccenis het water in is geduwd. Als je dit op zo’n manier doet dat iedere vinger een van de sterren raakt dan gaat er een geheime wens in vervulling, mits je met je andere hand hetzelfde doet op het kruis met vijf sterren dat zich daarvoor op de brug bevindt. Iets verderop staat het Sint-Jan Nepomucennisbeeld dat mensen ook aanraken, ditmaal om gelukkig te worden. Je ziet op het beeld duidelijke de glimmende plekken waar toeristen het reliëf aangeraakt hebben.

Exclusief winkelen

Praag kent haar eigen luxe winkelgebied. Deze vind je in de joodse wijk Josefov, waar de dure winkels van Prada, Rolex en Louis Vuitton te vinden zijn aan de straat Parizska, ten noorden van het Oude Stadsplein.

Door de globalisering liggen de prijzen van de meeste exclusieve merken redelijk dicht bij de Nederlandse prijzen. Wie op koopjesjacht gaat die zal hier niet zo snel slagen.

De Tsjechische keuken

Op veel plekken in Praag wordt de Tsjechische keuken aangeboden, die echter vaak wat minder traditioneel is dan dat men doet vermoeden. Tsjechen zijn vooral vleeseters, wat vooral aangevuld wordt met koolhydraten in de vorm van knoedels of aardappelen in allerlei vormen. Groente speelt in de Tsjechische keuken een ondergeschikte rol. Op veel menukaarten in Praag heeft men concessies gedaan aan de echt Tsjechische gerechten en er variaties op bedacht die gemakkelijke aan de toerist te verkopen zijn. Wie lekker Tsjechisch wil eten die zal in Praag vooral buiten de toeristische zones moeten kijken om lekker Tsjechisch te eten tegen eerlijke prijzen. Aanraders zijn knoflooksoep, worst en goulash. Natuurlijk hoort een goede Tsjechische maaltijd vergezeld te gaan met een heerlijk glas Tsjechisch bier. Het pils wordt hier meestal per halve liter geserveerd.

Dansende huis

Een prachtig staaltje moderne architectuur vind je in Nové Město. Daar staat Tančicí dům, oftewel het Dansende Huis. Aan het einde van de twintigste eeuw verrees dit moderne bouwwerk aan Rašínovo nábřeží nummer 80. De opvallende lijnen van het deconstructivistisch kantoorgebouw doen denken aan een dansend paar. Oorspronkelijk zou het veel gefotografeerde bouwwerk vernoemd worden naar Fred Astaire en Ginger Rogers. Soms wordt het Dansende Huis daarom aangeduid als het Ginger-en-Fred gebouw.

Wisseling van de wacht

Een ceremonie die veel bezoek trekt is de wisseling van de wacht in de Praagse Burcht. Deze vind overdag gedurende ieder heel uur plaats. De wisseling van 12:00 uur wijkt af van de andere ceremonies. Tijdens deze grote middagparade is de wissel van de wacht onder begeleiding van de fanfare. Wie een goed zicht wil hebben op de ceremonie die zal moeten zorgen om bijtijds klaar te staan.

Dubbele huisnummers

Als je door Praag wandelt dan zal het zeer waarschijnlijk opvallen dat de panden twee bordjes met nummers op de gevel hebben. Het blauwe bordje geeft het daadwerkelijke huisnummer aan dat in adressen gebruikt wordt. Het rode bordje duidt een kadastraal nummer aan. Vroeger werd dit gebruikt om een huis of gebouw te vinden, sinds de invoering van echte huisnummers is het oude systeem overbodig geworden.

Jubileumsynagoge

De Jeruzalemsynagoge, ook wel de Jubileumsynagoge genoemd, is een synagoge die sinds 1906 geopend is en aan het einde van de twintigste eeuw een grondige renovatie ondergaan heeft. De architectuur met moorse invloeden en nadrukkelijk aanwezige Art Nouveau decoraties maken van de synagoge een opvallend plaatje. Bezoekers kunnen de synagoge tegen betaling bezoeken, vanaf april tot oktober op alle dagen met uitzondering van zaterdag (sabbat) en joodse feestdagen.

Gekleurde paraplu’s

In Praag wordt er enorm veel gefotografeerd. Het lijkt wel of iedereen met een camera of mobieltje rondloopt om Praag op de gevoelige plaat vast te leggen. De drukte maakt het vaak lastig om een goede foto te maken zonder dat mensen te nadrukkelijk aanwezig zijn op de foto. Helemaal leuk als je mensen hebt die felgekleurde jassen aanhebben zodat ze op de foto de meeste aandacht naar zich toe trekken. Mogelijk nog irritanter zijn de vele rondleidingen die gegeven worden. Groepen mensen die net in beelduitsnede staan zodat je je foto niet kunt maken. Op sommige plekken kun je iets hoger gaan staan, bijvoorbeeld op een bankje. Helaas ontkom je zelfs dan vaak nog niet aan de gekleurde paraplu’s, die de vele gidsen die de stad telt gebuikt worden om de toeristen bij zich te houden. Deze paraplu’s steken zij tijdens een rondleiding in de lucht, zodat deze vaak lastig zijn om te ontwijken op het moment dat je een foto wilt maken.

Gouden Straatje

Binnen de Praagse burcht vind je een smal straatje die bekend staat als het Gouden Straatje. Dit steegje behoort tot de drukst bezochte plekjes van Praag. Tegen betaling krijg je toegang tot deze straat waar slechts elf kleine huisjes staan. De knusse uitstraling van het Gouden Straatje zorgt ervoor dat het zo’n gewilde bezienswaardigheid is. In de eeuwenoude huisjes zitten tegenwoordig winkeltjes en een museum. Het museum is gevestigd op nummer 22. Dit is de voormalige woning van de schrijver Franz Kafka, die hier van 1916 tot 1917 gewoond heeft. Als je het Gouden Straatje wilt bewonderen zonder dat er massa’s toeristen doorheen lopen dan moet je zorgen dat je direct bij de opening naar binnen kunt. Het Gouden Straatje is dagelijks vanaf 09:00 uur te bezoeken. Tegen tienen is het vaak al zeer druk door de groepen met toeristen die dan al massaal door Praag heen lopen.

Parkeren in Praag

Als je met de auto naar Praag reist dan zul je merken dat het vinden van een parkeerplaats niet altijd even eenvoudig is. In het centrum van Praag zijn parkeerplaatsen vrij schaars. Overal geldt betaald parkeren waarbij er per zone verschillende tarieven gehanteerd worden. Voor Tsjechische begrippen zijn de parkeertarieven hoog, wie vaker in grote Europese steden parkeert die zal de parkeertarieven niet als schandalig duur ervaren. Het aantal grote parkeergarages is in de Praagse binnenstad vrij beperkt. Een grote parkeergarage in het hartje van Praag vind je bij het Wencelasplein. Je zit dan meteen bij winkelcentrum Palladium.

Treinrestaurant Výtopna

Wil je lekker eten en een aparte belevenis hebben? Dat kan in restaurant Výtopna. Dit restaurant aan het Wenceslasplein staat ook bekend als ‘het treinrestaurant’. Die naam heeft het gekregen door de 400 meter aan modelspoorlijn die door het restaurant loopt. De modeltreinen die over deze spoorlijn rijden worden gebruikt om de drankjes tot aan de gasten te brengen. Heb je je glas leeg? Dan kun je deze in de lege wagons plaatsen die je glas daarna naar het personeel transporteren. De keuken van Restaurant Výtopna bestaat uit een mix van Tsjechische en internationale gerechten. Als je hier wilt gaan eten is vooraf reserveren wel aanbevolen.

Adres: Václavské náměstí 802/56 in Praag
Telefoonnummer: +420 725 190 646

Geen commissie

Geld wisselen is een dure aangelegenheid in Praag. De kosten die men daarvoor in rekening brengt zijn vaak asociaal hoog. Een commissie van 15 tot soms wel 20 procent is redelijk normaal als je je eigen valuta in wilt wisselen voor Tsjechische kronen. Nog erger zijn de wisselkantoortjes die schreeuwerig met “0% commissie” adverteren. Als je de dan gehanteerde wisselkoers bekijkt dan zie je dat je ongeveer 25% minder kronen krijgt dan wat de gangbare wisselkoers is. Je wordt dus belazert waar je bij staat, want in plaats van de al hoge 15 tot 20 procent commissie lever je bij de zogenaamde commissie-vrije kantoortjes nog meer van je geld in.

Geld wisselen op straat

Soms worden toeristen op straat aangesproken om geld te wisselen. Er zijn twee redenen om hier niet op in te gaan. Allereerst is het per wet verboden. Ten tweede worden toeristen vaak opgelicht bij het wisselen, waardoor het ogenschijnlijk gunstige wisselen je uiteindelijk een kater bezorgt. De politie waarschuwt overigens actief voor het geld wisselen op straat.

Zwervers

Net als in elke grote stad vind je in de straten van Praag ook redelijke wat zwervers. De daklozen vallen niet altijd meteen op. Dat kont omdat ze, in tegenstelling tot veel andere steden, toeristen niet zo vaak aanspreken. Men zal niet snel om geld vragen, vaak zit men geknield op straat met in hun handen een plastic bekertje of een pet waar je wat kleingeld in kunt gooien. Hoe groot de groep daklozen is valt pas op als je tegen zonsondergang in de parken en bij groenstroken loopt. De bankjes die er staan zijn vaker gevuld door mensen die buiten de maatschappij gevallen zijn dan door locals of toeristen.

Hotel Pyramida

Hotel Pyramida is een viersterrenhotel dat gelegen is in de wijk Praag 6. Het hotel is geen romantisch toeristenhotel dat in het hart van de stad ligt, maar is vanwege de locatie en de gemiddelde kamerprijs wel een mooi alternatief voor de veelal duurdere hotels die in het hart van de stad liggen. Hotel Pyramida ligt dichterbij de internationale luchthaven dan het centrum, waardoor je taxikosten kunt besparen. Daarnaast ligt het hotel op zo’n tien minuten lopen van de Praagse Burcht en het Strahovský-klooster. Je zult wel voor lief moeten nemen dat er redelijk wat sportteams en congresgangers in het hotel verblijven.