Antalya: perfecte combinatie van strand en cultuur

Antalya is een stad aan de Turkse zuidkust. Dankzij de stranden en het warme mediterrane klimaat is Antalya uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen in Turkije. Vanaf mei tot en met oktober vliegen toeristen uit heel Europa, Rusland en het Verre Oosten naar deze Turkse stad. De Aziaten zie je vooral buiten het hoogseizoen in Antalya. Zij komen hier niet om dagenlang in een all inclusive resort in Antalya te verblijven, maar om te genieten van de historie en cultuur van Antalya. Zo zie je in oktober meer Aziaten in Antalya dan Europeanen lijkt het wel.

Wie een vakantie viert in Antalya en zijn/haar hotel amper uitkomt die begaat wat ons betreft bijna een doodzonde. Want Antalya is aan de ene kant uitgegroeid tot een metropool van meer dan een miljoen inwoners, maar anderzijds ook een levendige en leuke stad. Zo leuk zelfs dat het de moeite waard is om een stedentrip naar Antalya te boeken. Dat is overigens vrijwel geheel te danken aan het historisch centrum van Antalya. Dit stuk van de stad vormt tegenwoordig nog maar een klein deel van de gehele stad. Het is echter wel de plek waar het te doen is. Wie serieus wil gaan shoppen die moet in de nieuwe stad zijn. De leuke winkeltjes, bars en restaurants liggen vooral in de oude binnenstad. Ook vind je hier een aantal leuke boetiekhotels. Je hebt dan geen megazwembad of ligging aan het strand. Je hebt dan echter wel een sfeervolle kamer in een authentiek stukje Turkije.

Het vakantieseizoen voor Antalya begint met de meivakantie. Vanaf eind april is er volop aanbod van Antalya vakanties. Het seizoen duurt tot medio oktober. Veel van de vakanties zijn op basis van een all-inclusive formule. Gelukkig is dat tegenwoordig geen must. Er zijn voldoende goede hotels in Antalya te vinden waar je op basis van logies, logies-ontbijt of halfpension kunt overnachten.Konyaalti Beach

Wie denkt dat je in Antalya alleen maar in de wijk Lara naar het strand kunt, die heeft het mis. Antalya kent ook aan de westkant van de stad een groot strand. Dit is Konyaalti Beach. Dit grote openbare strand is een kiezelstrand. Daarmee onderscheidt het zich van Lara Beach. Hoewel het strand openbaar is, moet je wel betalen om met de auto het achterliggende terrein op te mogen. Langs het strand ligt een wandelboulevard en kun je terecht bij verschillende beachbars. Het BeachPark in Konyaalti is ook een populaire plek om met dolfijnen te zwemmen.Lara

Lara is een toeristenwijk die gelegen is ten oosten van Antalya. Lara ligt bij Lara Beach. Dit is lang zandstrand waaraan hotels en beachclubs liggen. Het meest westelijke stuk van Lara Beach bestaat uit publiek strand. Een groot deel van het strand is inmiddels een soort van semi-privéstrand geworden van de hotels die hier staan. Met het woord ‘hotels’ wordt er eigenlijk een understatement gemaakt. Het zijn complete vakantiecomplexen die elkaar lijken te willen overtreffen in weldadigheid. Het ene hotel is nog indrukwekkender dan de ander. Het zijn vrijwel zonder uitzondering all-inclusive hotels waar je de hele dag door kunt eten, drinken en vermaakt worden. Sommige hotelgasten komen daarom gedurende hun vakantie dan ook amper het resort af. Waarom zouden ze eigenlijk? Als je alleen maar op zoek bent naar zon, zee, strand en vertier dan is er op de terreinen van de hotels meer te beleven dan in Lara zelf. Buiten de hotels heb je eigenlijk alleen maar wat winkels en winkelcentra waar souvenirs en imitatie van merkkleding, -schoenen, -tassen en accessoires te kopen is. Dat is ook geen bezigheid waar je hele avonden aan spendeert. Lara is bedoeld voor toeristen die bewust kiezen voor een week (of langer) je in de watten te laten leggen zonder dat je iedere keer je portemonnee hoeft te trekken.

Antalya Museum

Al houd je niet zo zeer van musea, het zou zonde zijn als je geen bezoek brengt aan het Antalya Museum als je in Antalya bent. Het museum ligt ongeveer 2,5 kilometer ten westen van het centrum van Antalya. Als je met de auto gaat dan kun je op het terrein van het museum parkeren. Trek maar gerust minimaal een uur uit voor dit museum, want het is groter en interessanter dan je zou vermoeden. De collectie omvat natuurhistorische opgravingen, archeologische vondsten, enorm veel standbeelden, iconen die uit kerken rondom Antalya afkomstig zijn nog veel meer. Het meest indrukwekkend zijn de vele standbeelden. Dit is niet alleen vanwege de omvang van de collectie maar ook de manier waarop ze gepresenteerd worden. De beelden zijn afkomstig uit verschillende periodes. Vooral de collectie Romeinse en Griekse beelden is indrukwekkend te noemen. Het museum is alle dagen behalve maandag geopend.

Bazaars

Als je door Antalya loopt dan zul je vooral op plekken waar toeristen komen zogenaamde bazaars aantreffen. Laat je niet voor de gek houden. Deze ‘bazaars’ zijn gewone winkels die met de naam ‘bazaar’ toeristen hopen te trekken. Het woord ‘bazaar’ betekent in het Perzisch ‘marktplaats’. Eigenlijk moet het een permanente overdekte markt betreffen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Grote Bazaar in Istanbul en Laad Bazaar in Hyderabad. De winkels in Antalya die zich bazaar noemen die doen dat echt alleen maar om de aandacht van de toeristen te trekken. Dit zijn de plekken waar de eigenaar vaak van buitenaf al probeert je aandacht te trekken. ‘Hello my friend’ is dan ook een veelgebruikte openingszin. Ben je op zoek naar souvenirs of andere meuk dan kun je zo’n namaakbazaar binnenlopen. Wie een echte leuke overdekte markt zoekt die kan bij dit soort plekken gewoon doorlopen.