Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is het hart van Vaticaanstad en van de katholieke kerk. Het enorme kerkgebouw maakt door de afmetingen en door de zeer nadrukkelijke decoraties een enorme indruk. Vaak wordt er geschreven dat de Sint-Pietersbasiliek de grootste basiliek ter wereld is. Dat is een paar eeuwen wel zo geweest, maar sinds 1989 is de Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro in Ivoorkust groter volgens het Guinness Book of Records. Door de verschillende meetmethodes en criteria die gehanteerd worden zou dit niet met zekerheid vastgesteld zijn.

De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd tussen 1506 en 1626. Zoals de naam al duidelijk maakt, is hij gewijd aan Petrus, één van de twaalf discipelen van Jezus Christus. Petrus wordt gezien als de eerste paus, waardoor de keuze van zijn naam voor de pauselijke kerk bijna een vanzelfsprekendheid is. Voor katholieken schijnt een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek een bijzondere ervaring te zijn. Het is echter geen regel dat iedere katholiek een leer het Sint Pieters bezocht moet hebben, zoals bij de islam waar een bedevaart naar Mekka één van de vijf pijlers van het geloof is.

De Sint-Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Laat je niet foppen door sites die skip-the-line tickets verkopen voor het bezoek aan de basiliek. Er staat één rij buiten op het Sint-Pietersplein en dat is voor de veiligheidscontrole waar iedereen doorheen moet. Als je eenmaal binnen bent dan zul je overweldigd worden door de enorme afmetingen en alle pracht en praal die aanwezig is in de basiliek. Opvallend element is de centraal geplaatste baldakijn van Bernini dat boven het graf van Petrus staat. Voor wie enigszins op de hoogte is van de katholieke kerk, haar geschiedenis, de heiligen en de gebruiken die kan in de Sint-Pietersbasiliek gemakkelijk uren rondlopen.

Tags bij dit artikel: ,


Vaticaanstad

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Vaticaanstad op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Vaticaanstad.
> Vaticaanstad tips en informatie


Alles over Vaticaanstad