Dubai: luxe fata morgana

Dubai is de afgelopen jaren van relatief onbekende stad ergens in het Midden-Oosten uitgegroeid tot één van de topbestemmingen voor de jetset en een belangrijk economisch knooppunt tussen Europa, Azië en Afrika. Voor de kredietcrisis leek het alsof alles mogelijk was in Dubai. Het ene na het andere waanzinnige idee werd in de media gelanceerd en aan geld om deze projecten te realiseren leek geen gebrek te zijn. De crisis die in het jaar 2007 ontstond heeft een enorme impact gehad op de financiële situatie in Dubai. Investeerders waren ineens niet meer zo happig om geld te pompen in de exorbitant dure projecten en volgens de media heeft het emiraat meerdere keren op de rand van een faillissement gestaan. Mede dankzij de hulp vanuit buuremiraat Abu Dhabi is de ergste ellende voorkomen en wordt er weer vooruit gekeken. De groei zit er weer in, hoewel het tempo waarin het gebeurt wel lager ligt dan voor de crisis. De toeristen weten Dubai ook weer volop te vinden nadat ze door alle negatieve verhalen wat minder enthousiast waren om naar Dubai af te reizen. De komende jaren zal moeten blijken of het economische fundament van Dubai sterk genoeg is om de beloftes waar te maken. Anders zal Dubai vervagen tot een fata morgana die symbool staat voor het falen van een ideologie die gebaseerd is op hebberigheid en kapitalisme.



Jumeirah Moskee

Dubai telt vele moskeeën. Voor toeristen de meest interessante is de uit 1979 stammende Jumeirah Mosque, ofwel in het Nederlands de Jumeirah Moskee. Deze moskee ligt aan Jumeirah Road en is volgens de meesten de mooiste moskee van Dubai. Tot het jaar 2004 kon je de moskee als niet-moslim niet bezoeken. Inmiddels wordt er dagelijks, met uitzondering van vrijdag, een rondleiding gegeven. Deze 75 minuten durende tour start om 10 uur in de ochtend. Het behoort tot de populairste bezienswaardigheden in Dubai, dus er op tijd bij zijn is een must.

De rondleiding wordt in het Engels uitgevoerd. Je krijgt tijdens de rondleiding informatie over de moskee te horen, maar ook over de islam. Je mag binnen fotograferen tijdens de rondleiding. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen. Omdat de meeste westerse vrouwen die zelf niet bij hebben wordt hen bij de ingang een leenhoofddoek aangereikt.



Dubai Lake Ride

Abra’s zijn traditionele houten bootjes die in Dubai onder andere ingezet worden om de Dubai Creek over te steken. Ze doen dan dienst als watertaxi. Een toeristische toepassing van de abra’s is de Dubai Lake Ride. Je maakt dan ’s avonds een tochtje van ongeveer 25 minuten op het Burj Lake. Dit is het kunstmatige meer dat tussen Burj Khalifa, The Old Town, Souk Madinat en de Dubai Mall ligt. Je stopt tussendoor een minuut of acht om vanaf het meer naar de fonteinshow te kijken. Kaartjes regel je vooraf online of aan de kassa tegenover At The Top Burj Khalifa in de Dubai Mall.

Desert Safari

Via verschillende organisaties kun je in Dubai een Desert Safari boeken. Vaak word je dan opgehaald bij je hotel en rijd je eventueel samen met andere personen richting de woestijn. Op de parkeerplaats laat de chauffeur de banden van de vierwiel aangedreven auto wat leeglopen en kan de safari beginnen.

Bedreven chauffeurs weten de regels in de woestijn dusdanig toe te passen, dat er weinig ongelukken gebeuren. Ze voeren de pk’s soms aardig op en bestijgen de duinen in de woestijn op geheel eigen wijze. Al glijdend banen ze zich weer een weg naar beneden waarbij je soms de adrenaline door de aderen voelt stromen.

Het ‘dune bashing’ zoals deze safari in Dubai wordt genoemd, kun je op verschillende delen van de dag boeken. Er is een ochtend-, middag-, en avondsafari die je al dan niet kunt reserveren met een maaltijd en/of show. In de avond zie je op spectaculaire wijze de zon ondergaan in de woestijn. Het zand kleurt hierbij bijna tot rode tinten en dat is erg bijzonder om te zien.

Dure auto’s

Voor autoliefhebbers is het emiraat Dubai een prachtbestemming. Tussen de vele Aziatische auto’s rijden er een redelijk aantal auto’s rond die bij ons zeer exclusief zijn, maar die je hier aanzienlijk vaker aantreft. Zo kan het voorkomen dat je meerdere Rolls Royces bij elkaar ziet staan of dat de weg langs The Walk meer op een autoshow lijkt dan op een doorgaande weg. Voor wie al het pracht en praal wat betreft dure bolides van Porsche, Ferrari, Lamborghini, Audi en BMW niet voldoende is die kan naar Abu Dhabi rijden. Daar heb je het attractiepark Ferrari World, waar een aantal bijzondere Ferrari’s tentoongesteld staan en nog veel gaver is het racecircuit Yas Marina Circuit. Op dit officiële Formule 1 circuit kun je vrijwel dagelijks genieten van raceauto’s die met veel kabaal hun rondjes over de baan maken.

Palm Jumeirah Monorail

De leukste manier om vanaf het vasteland naar het einde van Palm Jumeirah te reizen is met de Plam Jumeirah Monorail. Deze monorail brengt je in tien minuten vanaf Gateway Towers naar Atlantis The Palm. De rit voert je over de stam van het palmeiland. Door de hogere positie krijg je onderweg een prachtig uitzicht op Palm Jumeirah. Zo kun je de appartementgebouwen beter bekijken, maar ook de vele villa’s die op de zijtakken liggen. Tegen het einde van de rit heb je een heel goed uitzicht op het indrukwekkende Atlantis The Palm hotel.

De monorail valt buiten de dagkaarten voor het openbaar vervoer. Je moet losse kaartjes kopen, die voor lokale begrippen aan de dure kant zijn. Voor ons westerse toeristen is een tarief van ongeveer 5 euro voor een retourtje prima te doen.

Het is goud wat er blinkt

Het goud blinkt in Dubai niet alleen in het interieur van de luxe hotels zoals het Burj Al Arab hotel. De goudsoek in het oude centrum van de stad is een populaire plaats om tegen mondiaal gezien redelijk goedkope prijzen gouden sieraden te kopen. In de winkels kun je over het algemeen zonder enige probleem kopen, buiten de winkels is de kans redelijk dat er namaakspullen aangeboden worden, zeker op het gebied van horloges. Voor een fractie van de werkelijke waarde kun je op straat een goede kopie kopen van een Rolex of Breitling horloge. Goud moet je helemaal niet op straat kopen, maar in de winkels. Houd er rekening mee dat de prijzen die gevraagd worden in vrijwel ieder geval onderhandelbaar zijn. Wie een beetje bedreven hierin is kan soms tientallen procenten van de vraagprijs afdingen. Toch kan het voor Nederlanders en Belgen gunstiger zijn om gewoon in Antwerpen te gaan shoppen voor goud en juwelen. De prijzen in Antwerpen behoren al jarenlang tot de scherpste ter wereld. De winkelcentra in Dubai bieden ook voldoende mogelijkheden om prachtige sieraden te kopen. Zo heeft de Dubai Mall ook een eigen gold souk waar je een verzameling van meer dan tweehonderd juweliers aantreft.

Burj Khalifa

Op 4 januari 2010 was de officiële opening van Burj Khalifa. Met een pas op dat moment openbaar gemaakte hoogte van maar liefst 828 meter de hoogste toren ter wereld. Superlatieven komen tekort om dit immense bouwwerk te beschrijven. Zo telt het gebouw maar liefst 162 verdiepingen, die gezamenlijk goed zijn voor meer dan een half miljoen vierkante meter vloeroppervlakte. Burj Khalifa maakt gebruik van enorm snelle liften (18 meter per seconde) om mensen zich tussen de vele verdiepingen te laten verplaatsen.

Wie toevallig niet één van de dure appartementen in Burj Khalifa gekocht heeft en een hotelkamer in het peperdure Armani Hotel in de toren te duur vindt, die kan gebruikmaken van het observatiedek die zich op de 124e verdieping bevindt. Een bezoek aan At the Top, zoals het observatiedek heet, kan tegen betaling. Tijdens de populairste uren, met name rondom zonsondergang, is reserveren aan te raden. Je bent dan gegarandeerd van een plekje in de lift naar boven op de afgesproken tijd. Aan te raden is om ongeveer een half uur tot drie kwartier voor zonsondergang te gaan. Je kunt dan de zonsondergang vanaf een enorme hoogte zien en daarna de stad zien transformeren in een feest van lichtjes. Als je lang genoeg boven wacht kun je de fonteinshow op de begane grond van bovenaf bekijken. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat het er dan heel anders uitziet en het de moeite van het wachten waard is.

Op de foto zie je het uitzicht op Address Hotel vanaf Burj Khalifa

Big Bus Dubai

Waarschijnlijk de beste manier om Dubai te bekijken is door middel van het gebruik maken van Big Bus Dubai, een toeristische bus die volgens het hop-on-hop-off principe werkt. De dubbeldekkerbussen die vanwege de mogelijke hitte in de zomer uiteraard uitgerust zijn met airconditioning rijden twee verschillende routes: de blauwe route en de rode route. De rode route is de stadsroute die je naar plekken brengt zoals de goud souk, het Deira City Center en het Dubai Museum. De blauwe route is de strandroute die je langs Burj Al Arab, de Dubai Mall en het indrukwekkende Atlantis Hotel brengt. Je kunt binnen het ticket van 24 of 48 uur onbeperkt op- en afstappen op één van de vele rode bussen. Voor een iedere die Dubai binnen één of twee dagen wil zien is dit een veruit de beste wijze om dat te doen. Bij de ticketprijs zit toegang tot het Dubai Museum en een dhow cruise inbegrepen. Meer info en online tickets met korting kopen? Ga naar de hop on hop off Dubai pagina van Ticketbar.

Foto’s maken van Burj Khalifa

De 828 meter tellende toren Burj Khalifa is vanaf een groot aantal locaties op een fabelachtige wijze op foto vast te leggen. Voor de meeste plekjes is een lens met een redelijke groothoek aan te raden om het immense bouwwerk er helemaal op te krijgen. Wat de beste plek is om een foto van Burj Khalifa te maken heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur en de gewenste compositie. De plek die het meeste gebruikt wordt om de toren te fotograferen is de wandelpromenade langs de Dubai Mall en de brug tussen Souk al Bahar en de Dubai Mall. Als je vanaf deze plek Burj Khalifa op de foto wilt zetten doe het dan voor de middag als je de zon nog in de rug of vanaf de zijkant hebt. Na de middag heb je zelden fatsoenlijk licht om een mooie foto te maken. Een andere optie is natuurlijk als het donker is, Burj Khalifa heeft dan een veel andere uitstraling dan overdag. Fotograferen zonder statief is wel mogelijk bij de avondfoto’s, als je voldoende steun hebt op de brug of tegen een gebouw. Onderstaande avondfoto is bijvoorbeeld ook zonder statief gemaakt, maar wel met een redelijk korte sluitertijd (1,3 seconden).

The Beach

Sinds begin 2014 heeft Dubai eindelijk een echte wandelpromenade langs het strand. Het gaat om The Beach. Dit sfeervolle project is gerealiseerd aan Jumeirah Beach, ter hoogte van The Walk. Er is gekozen voor een ongelijkmatig patroon van horecagelegenheden, winkels en entertainment. Belangrijk onderdeel van The Beach is het wandelpad dat zich langs het strand kronkelt. Het strand is bij het opengaan van The Beach ook meteen voorzien van openbare douches en toiletten. De gebouwen hebben een organische vorm en zijn van mooie materialen gemaakt, zodat ze fraai in de omgeving geïntegreerd zijn.

Miracle Garden

Miracle Garden is een prachtige bloementuin waarbij tientallen miljoenen bloemen en verschillende kunstobjecten een fraai geheel vormen. In totaal zijn er maar liefst 45 miljoen bloemen verwerkt in Miracle Garden, die in totaal uit ongeveer dertig bloemsoorten bestaan zoals petunia’s, geraniums en goudsbloemen. Miracle Garden bestaat momenteel uit twee delen (Phase 1 en Phase 2). In de winter van 2013/2014 is er een vlindertuin aan toegevoegd.

Miracle Garden behoort tot de grootste bloementuinen ter wereld. Gezien de locatie, in de woestijn, een bijzonder feit. Vanwege het klimaat van Dubai is Miracle Garden alleen in het winterseizoen geopend. In november kun je voor het eerst naar binnen. In de loop van april sluit Miracle Garden haar deuren voor ruim een half jaar.

Dinosaurus

In Dubai ga je niet naar een museum om een dinosaurus te bekijken. Nee hoor, je gaat hiervoor gewoon naar het winkelcentrum. In de Dubai Mall staat een dinosaurusskelet van maar liefst 7,6 meter hoog. Het skelet is opgegraven in de Dana Quarry in Wyoming (Verenigde Staten). Het betreft de plantenetende Amphicoelias brontodiplodocus. Deze dinosaurussoort behoort tot de grootste landdieren die ooit op aarde geleefd hebben. Het skelet in de Dubai Mall is ongeveer 155 miljoen jaar oud. Uniek is dat het skelet voor ongeveer negentig procent compleet is.

De Dubai Mall heeft hiermee een extra publiekstrekker naast de vele winkels, het Dubai Aquarium, de schaatsbaan en de Waterfront Promenade. Na aankomst van de dinosaurus in de Dubai Mall werd er een wedstrijd uitgeschreven om de dinosaurus een naam te geven. Op 2 juni 2014 werd de naam onthuld: DubaiDino. Deze simpele doch treffende naam is verzonnen door Johara Al Bayedh, een bankmanager uit Saoedi Arabië. Dubai Dino is gratis te bewonderen in het Souk Atrium, dat zich op de begane grond van de Dubai Mall bevindt.

Bouwput

Wie tussen 2004 en 2010 in Dubai kwam die dacht op sommige plekken in een complete bouwput terecht gekomen te zijn. Met name bij Downtown Dubai, de Dubai Marina, Festival City en andere compleet nieuwe wijken werd er 24 uur per dag gebouwd. De kredietcrisis die Dubai flink raakte heeft voor iets minder activiteit gezorgd (niet meer 24/7 op alle plekken), maar er werd nog steeds stevig doorgewerkt aan nieuwe gebouwen, straten en wijken.

Inmiddels is de rook als het ware opgetrokken. In verhouding tot een aantal jaren geleden zijn veel plekken bijna tot volle wasdom gekomen. Er vinden echter nog steeds her en der bouwwerkzaamheden plaats. Dat kan voor toeristen overlast geven. Erg jammer als je een duur hotel boekt en uitkijkt opbouwwerkzaamheden in plaats van strand. Nog minder leuk is als je ook nog eens overlast hebt door lawaai. Check daarom ervaringen op reviewsites zoals tripadvisor en zoover om te kijken of er sprake is van overlast.

Sommige hotels vermelden zelf dat er bouwwerkzaamheden zijn. In een enkel geval worden de kamers die grenzen aan de activiteiten tegen een lager tarief aangeboden. Sommige plaatsen gewoon toeristen voor de volle mep in deze kamers en kijken wel wie er komt klagen.

De kruidenmarkt

In het oude centrum van Dubai, in de wijk Deira, komen de geuren van kruiden en parfum je al snel tegemoet. Zeker rondom de kruidenmarkt waar allemaal zakken vol kruiden staan opgesteld, ruik je de uiteenlopende geuren uit de Arabische keuken. Er worden wel meer zintuigen geprikkeld want de kleuren zijn tevens een lust voor het oog. Behalve kruiden tref je er ook gedroogde bloemen, ingedroogd fruit, noten, zaden en etherische oliën. Meer dan eens zul je aangesproken worden om vooral deze persoon zijn winkel te komen bewonderen. Allerlei goederen worden aangeprezen en kortingen vliegen je om de oren. Ook mag je vaak proeven, voelen en ruiken. Hoewel alles op gewicht gaat, is het aan te bevelen om over de prijs te onderhandelen.

Het weer in Dubai

Dubai heeft een warm klimaat dat twee seizoenen kent. De winterperiode loopt van november tot de tweede week van april. Dit is een periode waarin de zon volop aanwezig is, maar waarbij wolken en neerslag ook goed mogelijk zijn. Gemiddeld is het driekwart van de dagen in de winterperiode goed tot uitstekend weer om te zonnen en te zwemmen. In april begint de zomerperiode. Dat betekent in het geval van Dubai dat er een droge zonnige periode aanbreekt met hoge tot zeer hoge temperaturen. Vooral in de maanden juli en augustus is het zinderend heet in Dubai. Dat is niet voor niets de periode dat de mensen uit Dubai zelf ervoor kiezen om op vakantie te gaan. Op die manier ontvluchten ze de zware hitte. Middagtemperaturen van ruim veertig graden zijn dan normaal. Sommige dagen bereikt het kwik zelfs de grens van vijftig graden.

De meest aangename periodes om Dubai te bezoeken zijn daarom eigenlijk november, de tweede helft van maart en de eerste week van april. Het weer is dan overwegend stabiel en de echte hitte blijft meestal weg.

Uitzicht op het nieuwe Dubai

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat er in inmiddels een nieuwe Dubai is ontstaan buiten het oorspronkelijke centrum. Met name Downtown Dubai en Dubai Marina zijn twee plekken waar moderne hoogbouw symbool staan voor het nieuwe Dubai, met Burj Khalifa als het letterlijke hoogtepunt. Een plek om van afstand dit nieuwe Dubai te bewonderen is het oude Dubai. Bijvoorbeeld vanaf het dakterras van het Golden Sands Boutique Hotel-Dubai Creek. Op de 14e verdieping van dit luxe hotel vind je het zwembad en de poolbar. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht op het verderop gelegen Downtown Dubai en het Financial District. Je kunt van hieraf ook de zon onder zien gaan boven de oude wijk Deira.

Atlantis The Palm

Dubai meende een tekort aan kustlijn te hebben. Men lanceerde daarom het idee om door middel van kunstmatige schiereilanden in de vorm van een palm de hoeveelheid kustlijn in één klap enorm uit te breiden. Palm Jumeirah, gelegen bij Jumeirah Beach, is de eerste van de drie Palmeilanden. Het meest indrukwekkende bouwwerk dat je hier aantreft is het Atlantis The Palm hotel, helemaal aan het einde van het Palmeiland. Je ziet het in zalmkleurige bouwwerk al van grote afstand liggen. Het hotel is gebaseerd op het luxe Atlantis Hotel dat op Paradise Island in de Bahamas ligt.

Het exterieur van het meer dan vijftienhonderd kamers tellende hotel is al indrukwekkend, het interieur is helemaal een plaatje. De lobby is helemaal geïnspireerd op de legende van de gezonken stad Atlantis en ook de rest in het hotel is compleet gebaseerd op een leven onder de zee. Lampen in de vorm van schelpen, restaurants die wat betreft kleuren lijken op prachtige koraalriffen en (de duurdere) kamers waarbij één wand compleet bestaat uit een aquarium. Overnachten in dit hotel is niet goedkoop, maar de entree van het Aquaventure waterpark is voor de gasten inbegrepen. Tegen betaling behoort zwemmen met dolfijnen ook tot de mogelijkheden.
Meer informatie: Atlantis The Palm

Winkelen in Dubai

Dubai is misschien wel het grootste shoppingparadijs te wereld. Hoewel het vooral steden als Milaan en Parijs zullen zijn die op modegebied toonaangevend blijven, is winkelen in Dubai toch ook echt een hele belevenis. De meeste aandacht wat betreft winkelen wordt gegeven aan de grootste winkelcentra zoals de Dubai Mall (met het gigantische aquarium) en de Mall Of The Emirates (met de indoor skibaan). Het is er allemaal groot en prachtig, maar het aanbod van winkels is zeer internationaal.  Je vindt hier een mix van de bekende luxe merken zoals Louis Vuitton, Prada, Rolex en Cartier, maar ook goedkopere merken zoals Nine West, Forever 21 en New Look. Voor typische streekproducten kun je beter terecht in winkelcentra zoals Souk al Bahar en Souk Madinat. Dezelfde producten vind je ook in de straten van Dubai en dan met name in de wijken Bur Dubai en Deira. Je betaalt dan over het algemeen een stuk minder dan de prijzen die in de luxe winkelcentra gehanteerd worden.

Burj Al Arab

Eén van de meest kenmerkende gebouwen in Dubai is het luxueuze hotel Burj Al Arab. Het hotel, wat onderdeel is van de Jumeirah hotelketen, staat aan het Jumeirah strand. Het ontwerp van Tom Wright is te vergelijken met een zeil van een schip. Er is maar liefst vijf jaar gebouwd tot het in 1999 de deuren kon openen. Burj Al Arab is één van de meest luxueuze hotels ter wereld. Je kunt hier alleen maar in suites slapen; normale kamers zijn er eigenlijk niet. De media hebben het hotel zelfs het predikaat ‘zevensterrenhotel’ gegeven. Officieel kan dit niet, want hoger dan vijf sterren gaat de classificatie niet. Het is echter een manier om aan te tonen dat dit een hotel is die eigenlijk in een buitencategorie valt. Wil je hier ene keertje overnachten? Reken dan op kamerprijzen die beginnen bij zo’n vijftienhonderd euro per nacht!

Het lichtplan gaat ‘s avonds in werking. Met enige regelmaat verandert de kleur en daarmee ook het uiterlijk van dit zelfbenoemde zeven sterren hotel. Wanneer je je geen kamer kunt permitteren, is het wel mogelijk om het restaurant en/of de cocktail bar te bezoeken. De Skyview Bar waar je cocktails kunt nuttigen en het Muntaha restaurant bevinden zich op zo’n tweehonderd meter boven de zee. Vergeet alleen niet om vooraf een reservering te maken.

Wild Wadi Waterpark

Het “oudste” waterpark van Dubai is Wild Wadi. Dit waterpark is eigendom van de Jumeirah Group, het bedrijf dat vooral bekend is van de zeer luxe hotels in Dubai en inmiddels ook in andere landen. Wild Wadi opende in 1999 haar deuren, vrijwel tegelijkertijd met Burj Al Arab dat er direct achter ligt. Gasten van Burj Al Arab, de hotels in Madinat Jumeirah en van alle andere Jumeirah hotels in Dubai hebben gratis toegang tot het waterpark.

Wild Wadi Waterpark is vrij compact, maar anderzijds ook zeer uitgebreid. Men is erin geslaagd om een zeer gevarieerd aanbod van zwembaden, glijbanen en attracties op een relatief kleine oppervlakte te krijgen. Daardoor lijkt het alsof Wild Wadi minder te bieden heeft dan het in oppervlakte grotere Aquaventure Waterpark. Leuke attracties in Wild Wadi zijn de surfsimulators, het golfslagbad en de waterroute waar je op luchtbanden doorheen gaat. Houd er rekening mee dat het op vrijdag best druk kan zijn.

Stranden van Dubai

Dubai kent een groot aantal prachtige stranden. Vermaard zijn de stranden van Jumeirah Beach en Umm Suqeim. Prachtig wit zand met een heerlijk warme zee maken een vakantie in Dubai helemaal compleet. In totaal telt Dubai meer dan twintig grotere en kleinere openbare stranden, aangevuld met een aantal fantastische privéstranden. Op de website stranden in Dubai lees je alles over de stranden die Dubai kent en de regels die gelden met betrekking tot kleding en gedrag.

Ski Dubai

Eén van de eerste projecten die massale belangstelling genoot van de internationale pers is Ski Dubai. Deze indoor skibaan vind je in de Mall Of The Emirates. Je kunt hem vanaf de Sheikh El Zayed Road zien liggen als je vanuit Abu Dhabi naar Dubai rijdt. De skipiste telt een sneeuwdek van totaal 22.500 vierkante meter, vijf banen waarvan de langste 400 meter is en een capaciteit van 1500 mensen. Wie wel wil skiën maar geen zin heeft om hele dagen in de sneeuw te zitten is dit natuurlijk een uitgelezen kans om wintersport en winterzon in één vakantie te combineren.

Autorijden in Dubai

Wie een eerste keer naar Dubai gaat die zouden we aan willen raden om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Taxi’s, metro en bus kosten aanzienlijk minder dan in Nederland of België. Over het algemeen is dit een efficiënte manier van vervoer. Wie Dubai al een beetje kent die kan – al dan niet met behulp van een navigatiesysteem – een auto kunnen huren in Dubai. Het vergroot je bewegingsvrijheid. Je hoeft ook niet opzoek te gaan naar taxi’s. Huurauto’s zijn in Dubai ook relatief goedkoop. Omdat de benzine echt een schijntje kost (ongeveer een vijfde van wat je in Nederland betaalt), kost het je niet de hoofdprijs.

Waar je in Dubai wel rekening mee moet houden is dat er nog steeds veel gewerkt wordt aan wegen, dat de borden niet altijd even duidelijk zijn en dat het verkeer soms erg druk kan zijn. De plaatsing van grote hoeveelheden flitspalen heeft ervoor gezorgd dat er al minder hard gescheurd wordt op de snelwegen. Let wel op, want men haalt zowel links als rechts in. Niet zelden probeert men nog even een auto ertussen te gooien bij een afslag.

Als toerist is het aan te raden om vooral defensief te rijden. Laat je niet meeslepen in het soms agressieve of onvoorspelbare weggedrag van een aantal medeweggebruikers. De snelwegen in Dubai staan helaas bekend om de soms vreselijke ongelukken die er gebeuren.

The Walk

Ten zuidwesten van het oude Dubai is de afgelopen jaren de nieuwe wijk Dubai Marina herrezen. Deze wijk bestaat uit een door mensen aangelegd watergebied inclusief jachthavens, met daar omheen een groot aantal wolkenkrabbers. Deze wijk wordt ook wel het Nieuwe Dubai of gekscherend het Manhattan van het Midden-Oosten genoemd. De ontwikkeling van Dubai Marina heeft als gevolg gehad dat het kustgebied ter hoogte van deze wijk ook een gigantische metamorfose heeft ondergaan. Je vond langs dit stuk Jumeirah Beach als luxe hotels van ketens zoals Hilton, Westin en Sheraton. Als je nu vanaf de zee naar de kustlijn kijkt dan vallen deze hotels bijna in het niets door de grote wolkenkrabbers die op de achtergrond gebouwd zijn. Tussen het strand en de wolkenkrabbers hebben de projectontwikkelaars The Walk ontwikkeld.

The Walk is een wandelgebied langs de boulevard waar je vele restaurants met terrasjes vind, aangevuld met wat koffiebars en enkele winkeltjes. Door de vele locals en toeristen die hier flaneren en dineren is er in de wintermaanden een fantastische sfeer. Op de drukke dagen (donderdag, vrijdag) is het bij sommige restaurants zo druk dat je zelfs na middernacht niet meteen aan kunt schuiven maar moet wachten totdat er een tafel vrij komt. Omdat de straat langs de wandelboulevard het domein is van cruisende sportauto’s en luxe limousines vergelijken wij dit stukje Dubai dan ook met South Beach in Miami.

Kleding

De vraag die veel vrouwen (en in mindere mate mannen) zich stellen is wat voor kleding ze nou in hemelsnaam mee moeten nemen als ze naar Dubai op vakantie gaan. Voor Dubai geldt dat niet alleen het comfort van belang is, maar ook lokale normen en waarden. Wat betreft het klimaat moet je er vooral rekening mee houden dat het in de periode april tot en met oktober warm tot zeer heet is in Dubai. Gemakkelijk zittende kleding, vooral van katoen of linnen, is het advies.

In de periode november tot begin april kan het soms iets minder warm zijn. Zomerse kleding plus een vest of jasje voor de avonduren is het advies. Zorg ervoor dat je in de iets koelere maanden ook voor overdag iets bij hebt om een extra laagje aan te trekken. Soms kan er een relatief koele wind staan.

Te blote of uitdagende kleding wordt in het openbare leven niet op prijs gesteld. In hotels waar veel westerse gasten komen is men nog wel tolerant, maar in winkelcentra is het bijvoorbeeld „not done” om met blote schouders of blote knieën te lopen. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Een korte broek kan wel, maar dan eentje waarbij de pijpen net over de knieën vallen. Voor vrouwen is het handig om een sjaal bij te hebben zodat blote schouders bedekt kunnen worden als de situatie daarom vraagt.

Wie ‚s avonds uit wil gaan eten die moet er rekening mee houden dat je in een korte broek alleen maar bij fastfoodrestaurants binnen kunt lopen of kunt gaan eten in foodcourts van winkelcentra. Mannen die in korte broek een restaurant binnen lopen voor het diner die zijn duidelijk underdressed. De betere restaurants in luxe hotels gaan nog een stapje verder: geen sportschoenen of iets wat er op lijkt, voor mannen tenminste een boordje aan een shirt en soms wordt ook verlangd dat je lange mouwen draagt. Jasje plus dasje is nergens verplicht.

Visum voor Dubai?

Als houder van een Nederlands paspoort hoef je geen visum meer te regelen als je als toerist Dubai bezoekt. De visumplicht voor Nederlandse paspoorten is rond de eeuwwisseling afgeschaft, net als voor ongeveer dertig andere landen. In 2014 zijn er een aantal landen toegevoegd aan de visumontheffing, waardoor de hele Europese Unie uitgesloten is van de visumplicht. Je krijgt wel een zogenaamd inreisvisum in je paspoort gestempeld dat je recht geeft om 30 dagen in Dubai te verblijven. Gebruikers van de zogenaamde e-gates krijgen geen stempel in hun paspoort. Houd er rekening mee dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn op het moment dat je Dubai binnenkomt.

Schaatsen in Dubai

In Dubai lijkt haast niets te gek. De meest luxueuze bouwwerken worden uit de grond gestampt, eilanden worden gecreëerd en onder de zinderende hitte van de woestijntemperaturen worden gewoon schaatsbanen aangelegd. In de Dubai Mall kun je tussen het winkelen door de schaatsen aanbinden en een paar pirouettes maken op het ijs. Behalve vrij schaatsen, kun je er ook les krijgen, worden er ijshockey wedstrijden gehouden en kun je er soms genieten van een concert. De Olympisch afgemeten schaatsbaan ‘Dubai Ice Rink’ is gelegen op de begane grond verdieping van de Dubai Mall.

Dubai Fountain

De drukstbezochte gratis attractie van Dubai is de Dubai Fountain. Dit is de grootste fonteinshow ter wereld. Het water kan tot een hoogte van maar liefst 152 meter omhoog gestuwd worden. De fonteinen spuiten vooral in de avond, nadat de zon onder is gegaan. De show wordt dan ieder half uur getoond. Daarbij worden verschillende muzieknummers gebruikt. Zo kun je Arabische muziek, klassieke stukken of moderne popsongs horen waarop de show gebaseerd is. De fonteinen zijn onderdeel van Burj Lake, het kunstmatige meer tussen Burj Khalifa, de Dubai Mall en Souk Madinat. Tijdens de show zie je veelvuldig camera’s en mobiele telefoons de lucht ingestoken wordne om opnames te maken van de indrukwekkende show.

Houd er rekening mee dat het in de periode oktober tot en met april erg druk kan zijn bij de fonteinshow. Dit geldt vooral op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Het is in Dubai dan weekend.

Emirates

Vanuit Nederland kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Dubai vliegen. Afhankelijk van het seizoen en de reisdag kun je met KLM, Transavia, Arke en Emirates naar Dubai vliegen. De eerste drie maatschappijen zijn Nederlands. Emirates is de luchtvaartmaatschappij van Dubai. Sinds enkele jaren onderhouden ze een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam (Schiphol) en Dubai International Airport. Een deel van de vluchten wordt uitgevoerd met superjumbo Airbus A-380. Dit vliegtuig bestaat in zijn geheel uit twee verdiepingen en behoort tot de modernste passagiersvliegtuigen ter wereld.

Wie denkt dat Emirates een minder goede maatschappij is dan KLM of één van de andere Nederlandse maatschappijen die heeft het mis. Wereldwijd wordt Emirates tot de beste luchtvaartmaatschappijen gerekend. Veel vaste reizigers naar Dubai prefereren dan ook om met Emirates te vliegen. Aankomst in Dubai is op Terminal 3, een moderne terminal die geheel door Emirates gebruikt wordt.

Eataly

Liefhebbers van de Italiaanse keuken en Italiaanse producten zouden in Dubai eens een kijkje kunnen nemen in Eataly. De naam geeft het al aan: eten en Italië. Het is een combinatie van winkel en restaurant. De producten worden hier dagelijks vers bereid. De restauranttafels staan eigenlijk in de winkel, waardoor er een aparte sfeer gecreëerd is. Tijdens het wandelen door de winkel kun je kijken hoe de verse producten gemaakt worden. Het eten is volgens ons niet 100% authentiek Italiaans, maar een internationale interpretatie van de Italiaanse keuken. Neemt niet weg dat het een prima plek is om te eten. Natuurlijk kun je hier ook genieten van een heerlijke espresso of een Italiaans ijsje. Eataly zit op de Lower Ground van de Dubai Mall.