Santiago de Chile: metropool aan de voet van de Andes

Als je op vakantie gaat naar Chili dan is de kans groot dat je via Santiago reist. Vaak is Santiago de Chile, zoals de volledige naam luidt, slechts een tussenstop op weg naar bijzondere plekken in Chili zoals Patagonië, het Andesgebergte of Paaseiland. De meeste reizigers kiezen er wel voor om eerst één of meerdere dagen in Santiago door te brengen voordat ze doorreizen. En terecht, want als hoofdstad van Chili biedt Santiago een aantal bezienswaardigheden die je meer inzicht verschaffen in de historie en cultuur van het land. Vooral de musea dragen daar een groot steentje in bij. Daarnaast is Santiago een levendige metropool waar je heerlijk kunt eten, winkelen en genieten van mooie plekjes. In de stad vind je her en der nog sporen uit het koloniale tijdperk. Eerlijkheidshalve moeten we wel melden dat het aantal gebouwen dat stamt van voor de onafhankelijkheid zeer beperkt is. Wie het historische centrum van Santiago bezoekt en iets verwacht zoals Havana (in Cuba) of Cartagena (in Colombia), die zal teleurgesteld zijn. Santiago heeft in de loop der eeuwen verschillende transformaties ondergaan. De grootste groeispurt heeft plaatsgevonden in de twintigste eeuw. In die periode is Santiago uitgegroeid van een stad met ongeveer driehonderdduizend inwoners naar een metropool van ongeveer vijf miljoen mensen. Inmiddels is Santiago doorgegroeid naar ongeveer zes miljoen inwoners.

Dat de grootste en belangrijkste stad op deze plek ontstaan is, heeft vooral te maken met de ligging. Dankzij de Andes heeft Santiago een heerlijk mediterraan klimaat en de deels gesplitste rivier Río Mapocho zorgt ervoor dat deze plek vrij goed te verdedigen viel. Omdat Chili als één van de stabielere landen in Zuid-Amerika geldt, heerst er een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Vrij veel multinationals hebben hier hun regionale hoofdkantoor gevestigd. Dit creëert banen, wat een aantrekkingskracht uitoefent op Chilenen van het platteland.

De afgelopen decennia zie je dat wijken en buurten in Santiago een flinke transformatie hebben ondergaan of daar nog in zitten. Hierdoor zijn er nieuwe hotspots ontstaan in Santiago. Zo concentreert het zakenleven zich tegenwoordig vooral in de wijken El Golf en Las Condes. Hierdoor zie je dat de betere hotelketens vooral op dit soort plekken gevestigd zijn in plaats van in het hart van de stad. Voor toeristen maakt dat niet zoveel uit, want die kunnen zich met de metro snel, veilig en goedkoop verplaatsen.

Mocht je Santiago willen bezoeken, dan kun je daar zoveel tijd voor uittrekken als je wilt. Om de belangrijkste hoogtepunten van Santiago te zien is een lang verblijf in de stad geen noodzaak. In twee dagen kun je al vrij veel zien. Wie een beetje zijn of haar best doet die kan in één dag al een redelijk deel van de stad ontdekken.Alles over Santiago de Chile


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Santiago de Chile vind je in een handig overzicht met alle Santiago de Chile hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Santiago de Chile