San Jose: de hectisch hoofdstad van Costa Rica

San Jose is de grootste en op veel opzichten de belangrijkste stad van Costa Rica. De stad heeft met name de afgelopen vijftig jaar een enorme groei doorgemaakt. Van nog geen 90.000 inwoners in 1950 naar bijna 350.000 in 2016. Door deze groei lijkt de stad een opeenstapeling van nieuwe wijken die gedomineerd worden door hoogbouw. Het stratenplan naar Amerikaans voorbeeld zorgt voor een overzichtelijk stad, maar maakt hem niet aantrekkelijker. Het enige deel van San Jose dat door toeristen bezocht wordt is het centrum. In dit kleine centrum zijn nog enkele overblijfselen van de Spaanse koloniale overheersing te vinden. De meeste gebouwen zijn in de loop der jaren echter vervangen door saaie nieuwbouw. Toch zijn de enkele hoogtepunten van San Jose zeker een bezoekje waard.Museo Nacional de Costa Rica

Het nationaal museum van Costa Rica is een van de belangrijkste en drukstbezochte musea van het land. Een bezoek aan het museum start met een wandeling door een vlindertuin. In deze vlindertuin zijn er verschillende soorten vlinders te bewonderen. De bekendste is de Blue Morpho. Deze prachtige blauwe vlinder heeft bijzondere schutkleuren.
nationaal-museum-2
De andere delen van het museum bestaan hoofdzakelijk uit zalen waar de geschiedenis van Costa Rica verteld wordt. Zo vindt je er gebruiksvoorwerpen terug van de eerste menselijke bewoning en van de Spaanse periode.
Er wordt ook aandacht besteed aan het afschaffen van het Costa Ricaanse leger en de toekomst plannen die de regering heeft. Kortom het is een leuk afwisselend museum dat je een goed beeld geeft van Costa Rica door de eeuwen heen.Café Rojo

Café Rojo is een oase van rust in het zo drukke, hectische San Jose. Het eetcafé en boekhandel is te vinden op loopafstand van het centrum van de stad in de Barrio Amón op de avenida 7. Ze verkopen er broodjes, soepen en andere gezonde gerechten die vaak hun oorsprong hebben buiten Costa Rica. Voorbij de koffie worden er zelfs stroopwafels verkocht die volgens eigen zeggen gemaakt worden door iemand in San Jose die lang in Nederland gewoond heeft.
Alleen al voor de uitstraling van het pand en de bijzonder vriendelijk bediening zou je naar het eetcafé gaan.

Nationaal Theater van Costa Rica

Het Nationaal theater van Costa Rica is te vinden in het historische centrum van San Jose. Het is een van de weinige gebouwen in de stad die nog herinnerd aan de oude koloniale overheersing van Spanje. Aan het eind van de negentiende eeuw was Costa Rica een van de belangrijkste exporteurs van koffie. Indertijd woonden er nog geen twintigduizend mensen in de hoofdstad. De bouw van het theater werd bekostigd door een extra belasting op koffiebonen, dit natuurlijk tot grote woede van de koffieboeren.
Vandaag de dag is het nationaal theater van Costa Rica een belangrijke bezienswaardigheid in San Jose. Voor het theater zijn meestal groepen met toeristen te vinden die proberen het bijzonder theater op de foto te zetten. Het theater is meerdere avonden per week in gebruik door orkesten uit binnen- en buitenland.

Galeria Numa

Galeria Numa mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan San Jose. Het is de plek om eerlijke en authentieke souvenirs te kopen in Costa Rica. Ze verkopen er de typische Costa Ricaanse maskers, beelden, kunstwerken en juwelen. Het verschil met het merendeel van de andere souvenirwinkels is dat je bij al deze producten een certificaat van echtheid krijgt. De prijzen liggen hierdoor wel iets hoger dan op de meeste andere plaatsen, maar de kwaliteit is een stuk hoger. De eigenaar van de winkel gaat soms zo op in zijn verhaal over de producten dat hij vergeet dat er andere mensen in de winkel zijn. Neem dus je tijd als je gaat shoppen bij Galeria Numa.

Streetart in San Jose

Net als in iedere zichzelf respecterende grote stad ter wereld zijn er in San Jose natuurlijk streetart kunstwerken te vinden. De meeste zijn te vinden in achterafstraatjes of op verlaten bouwterreinen waar je als toerist, maar beter niet naartoe kunt gaan. Gelukkig kun je in de Avenue Central, de belangrijkste winkelstraat van San Jose, een bijzonder kunstwerk zien. Een flat boven een winkel is omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk.

Museo del Jade

In het museum van de Jade in San Jose is de grootste collectie Amerikaanse jade ter wereld te vinden. Het museum is gehuisvest in een enorm nieuw vijf verdiepingen tellend museum. Het nieuwe museum is gebouwd in 2014, het lijkt nog het meest op een enorme bunker die de enorme hoeveelheid jade in het museum moet bewaken. In het museum zijn ongeveer 7.000 stukken die variëren van in jade gesneden beeldjes tot een rij tanden. Het museum is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00.

Toeristenmarkt

Op het plein tussen het Museo del Jade en het nationaal museum van Costa Rica is een kleine toeristische markt. Op deze overdekte markt kom je voornamelijk prullaria tegen die je in de meeste andere toeristische plaatsen in het land ook tegenkomt. Ben je voor vertrek naar huis vergeten om wat souvenirs te halen dan is dit de plek om goedkoop nog even je laatste boodschappen te doen. Het is een smalle krappe markt met veel kraampjes. Let wel op je eigendommen want het is de ideale plaats voor zakkenrollers.

Parkeren in San Jose

Parkeren in San Jose is een drama. Echte parkeergarages zijn er niet te vinden, wel zijn veel kleine parkeerterreinen die in privé beheer zijn. Je kunt hier voor enkele dollars je auto een paar uur veilig neerzetten. Het vinden van een parkeerterrein in San Jose is niet heel makkelijk, met name omdat de terreinen niet of nauwelijks aangegeven staan. Toch zijn rondom het centrum van San Jose tientallen van dergelijke parkeerterreinen te vinden.