Willemstad: economisch hart van Curaçao

Willemstad is de hoofdstad van het (ei)land Curaçao. Het stadsdistrict omvat meerdere wijken waarvan Punda en Otrabanda de belangrijkste stadsdelen zijn. Punda is het deel waar de overheid zit en waar je een duidelijk centrumgebied aantreft dat vooral bestaat uit winkels en horeca. Aan de andere kant van de St. Annabaai bevindt zich het stadsdeel Otrabanda, wat letterlijk ‘overzijde’ betekent. Otrabanda is een volkswijk die dankzij investeerders inmiddels een stuk aantrekkelijker geworden is voor toeristen. Samen met Punda vormt Otrabanda de belangrijkste trekpleister voor toeristen die Willemstad bezoeken.

Een vakantie op Curaçao is eigenlijk niet compleet zonder Willemstad bezocht te hebben. De historie van de stad, de musea, de soms prachtige gebouwen en de geschiedenis van Willemstad maken het de grootste bezienswaardigheid van het land. Vooral hier merk je dat je in een Caribisch land zit waar het leven met name ‘easy going’ is. Het warme tropische klimaat zorgt ervoor dat je automatisch meegezogen wordt in het tragere stadsritme als je het vergelijkt met Nederlandse steden.Riffort & Renaissance Mall

Het Riffort, vaak ook aangeduid als Rif Fort, is een fort dat in 1829 gebouwd is op de hoek van de wijk Otrabanda en de Annabaai. Het dienden jarenlang ter verdediging van Otrabanda. De laatste keer dat het fort als dusdanig gebruikt werd is tijdens de Tweede Wereldoorlog geweest. De jaren daarna heeft het fort lange tijd geen functie meer gehad totdat het in 2002 verbouwd werd tot Riffort Village: een combinatie van winkels en horeca binnen een unieke setting. Enkele jaren later is daar de Renaissance Mall aan toegevoegd. Dit openlucht winkelcentrum zorgde voor een uitbreiding naar meer dan vijftig winkels en horecagelegenheden. Veel van de winkels zitten in het hogere segment, waarmee men vooral mikt op de cruisepassagiers die op de nabijgelegen cruiseterminal aankomen.Met TUI naar Willemstad

Wil je een vakantie in Willemstad vieren? Reisorganisatie TUI biedt verschillende reizen naar Willemstad aan. Reizen met TUI betekent zorgeloos vakantie vieren dankzij de SGR-garantie. Dankzij de laagsteprijsgarantie betaal je niet te veel voor jouw vakantie naar Willemstad. TUI is de grootste reisorganisatie van Nederland. Hun jarenlange ervaring in combinatie met tal van enthousiaste medewerkers moet ervoor zorgen dat jouw reis naar Willemstad vlekkeloos verloopt. Het handige van een pakketreis via TUI is dat de vlucht, de accommodatie en de transfers inbegrepen zijn.

Alle vakanties en lastminute deals voor Willemstad zijn te boeken via de TUI website, via het reisbureau of via de erkende TUI reisagenten.

Bekijk alle Willemstad vakanties bij TUI

Wil je alleen maar een vliegticket naar Curaçao boeken? Dat kan ook bij TUI, dat met eigen vliegtuigen van TUI fly naar Curaçao vliegt. Via de TUI website kun je losse vliegtickets naar Curaçao boeken.

Otrabanda

Er zijn tijden geweest dat je je als toerist niet veilig voelde in het stadsdeel Otrabanda, ook geschreven als Otrobanda. Drugs en criminaliteit hebben deze volkswijk decennia lang verpest. Het verval van de eens zo levendige wijk is ontstaan toen de oorspronkelijke bewoners de stad verlieten om buitenaf te gaan wonen. Daar was meer ruimte en kon en kon men vooral genieten van een eigen tuin, iets wat ze in Otrabanda moesten missen. Inspanningen van de Stichting Monumentenzorg en particuliere investeerders hebben aan het eind van de vorige eeuw de ervoor gezorgd dat het tij langzaam aan ging keren. Inmiddels is een redelijk deel van Otrabanda opgeknapt, zijn er nieuwe projecten aan toegevoegd zoals het Renaissance Hotel en weten toeristen de weg naar Otrabanda goed te vinden. Otrabanda behoort tot het gebied van Willemstad dat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het onveilige gevoel is vrijwel geheel verdwenen, hoewel je ‘s avonds in sommige straten nog steeds op moet passen met dure spullen zoals camera’s en exclusieve horloges.

Handelskade

Wie een website, tijdschriftartikel of boek over Curaçao ziet die zal zonder enige uitzondering een foto van de Handelskade te zien krijgen. Deze oostelijke kade van de St. Annabaai staat vol met gevels die een duidelijk Oud-Hollands uiterlijk hebben. Omdat ze volgens goed gebruik in het Caribisch gebied vaak een vrij bonte kleur hebben is er een prachtig rijtje gevels ontstaan die individueel maar vooral samen zeer fotogeniek zijn.

De Gouverneur

Restaurant Gouverneur de Rouville wordt meestal kortweg aangeduid als De Gouverneur. Dit restaurant ligt aan de westelijke oever van de Annabaai, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de aan de overkant gelegen Handelskade. Behalve een fantastisch uitzicht biedt De Gouverneur ook een goede ambiance, zowel binnen als buiten, en een uitstekende kaart waar voor iedereen wel wat lekkers op te vinden is.

De Gouverneur behoort op culinair gebied absoluut tot de meest populaire plekjes van Willemstad. Wie buiten direct met uitzicht op de handelskade wil zitten die zal voor het diner moeten reserveren. Vooral in het weekeinde kan het erg druk zijn bij De Gouverneur. Wie overdag van het uitzicht wil genieten die kan hier ook terecht voor een drankje of lunch. Voor kinderen zijn er een aantal speciale kindermenu’s.

De Drijvende Markt

Curaçao ligt op ongeveer zeventig kilometer varen van Venezuela. Omdat landbouw op het eiland Curaçao beperkt voorkomt en geïmporteerde groente en fruit in de supermarkten niet echt goedkoop te noemen is, is het voor Venezolaanse handelaren de moeite om met houten bootjes de oversteek naar Willemstad te maken om de verse groenten, fruitsoorten en vis hier te verkopen op de drijvende markt.

490-willemstad-drijvendemarkt1

Dit gebeurt aan de Sha Caprileskade in de wijk Punda. Hoewel de naam het wel doet vermoeden worden de goederen niet op bootjes aangeboden, maar in vaste kramen die voor de boten in een rij opgesteld staan. De drijvende markt begint redelijk vroeg in de ochtend en duurt tot het einde van de middag, waarna de bootjes weer huiswaarts keren richting Venezuela.

Kura Hulanda

In het hart van de volkswijk Otrabanda bevindt zich Kura Hulanda, een verzameling van gebouwen die samen een hotel, een museum en een spa vormen. Het vijfsterrenhotel is een uniek complex waarbij vrijwel geen enkele kamer of suite hetzelfde is als de andere. Voor toeristen is het leuk om door de straatjes van het hotel te lopen en dit te combineren met een bezoek aan het Museo Kura Hulanda. Dit museum is geheel gewijd aan de vroegere slavernij, de manier waarop slaven behandeld werden en hoe ze uiteindelijk op Curaçao maar ook elders terecht kwamen om zware werkzaamheden in gevangenschap uit te voeren. Het museum is van een dermate hoge kwaliteit dat ook mensen die niet direct geïnteresseerd zijn in het onderwerp slavernij het een leerzaam bezoek zullen vinden. Het zal je in ieder geval aan het denken zetten over de rol van de Nederlanders en blanke Europeanen in de onderdrukking van de zwarte slaven in de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.

Punda

Als je het hebt over het centrum van Willemstad dan bedoel je daar het stadsdeel Punda mee. Punda ligt aan de oostelijke kant van Willemstad. Punda bestaat vooral uit winkels, restaurants, fastfood eetgelegenheden, wat bars, enkele musea en overheidsgebouwen. In Punda staan prachtige gebouwen zoals het paleis van de gouverneur, het Telemuseum, het Waterfort en Fort Amsterdam. Punda is volgens de meeste bezoekers dan ook het mooiste stukje van Willemstad.
Aan de oostelijk kant gaat Punda over in Pietermaai, waar je een bonte mix ziet van prachtig opgeknapte koloniale woningen en panden die overduidelijk in verval geraakt zijn of in ieder geval een goede schilderbeurt nodig hebben. Dit stukje Willemstad is een jarenlang het domein geweest van drugsdealers, junks en criminelen. Gelukkig knapt deze buurt ieder jaar een stuk verder op.

Huur een auto

Willemstad is natuurlijk geweldig en vooral dankzij de handelskade is er direct een herkenbaar beeld. Curaçao is echter veel meer dan Willemstad. Als je het eiland echt wilt ontdekken dan moet je er op uit. Hoe je dat doet? Ons advies is om een auto te huren op Curaçao. Daarmee heb je alle flexibiliteit die je hebben wilt. Je kunt zo lekker op pad gaan om de tientallen stranden en baaien van het eiland te gaan ontdekken. De mooiste stranden van het eiland liggen immers buiten Willemstad. Ook kun je de verschillende bezienswaardigheden van het eiland bezoeken zoals de plantagehuizen, de struisvogelfarm en de Hato grotten.

Julianabrug

Om de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) te ontlasten is er in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen met de aanleg van de Koningin Julianabrug. Deze op het hoogste punt ruim 56 meter hoge brug is na een rampzalige tussentijdse instorting in het jaar 1967 uiteindelijk op 30 april 1974 (Koninginnedag) uiteindelijk geopend. Dankzij de hoogte kunnen grote zeeschepen zonder enige moeite onder de brug doorvaren. De grootste cruiseschepen redden het niet om onder deze hoogste brug van het Caribisch gebied door te varen. Vanwege de hoogte is de Koningin Julianabrug niet geschikt voor fietsers of voetgangers. Deze gebruik moeten maken van de Pontjesbrug, die sinds het openen van de Koningin Julianabrug niet meer toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf de Koningin Julianabrug heb je een prachtig uitzicht over Willemstad als je in oostelijke richting rijdt. In westelijke richting heb je vooral een goed zicht op de enorme natuurlijke haven met de bijbehorende olieraffinaderij.

Hotels in Willemstad

Veel hotels op Curaçao liggen buiten Willemstad. De meeste toeristen komen immers voor zon, zee en strand. Dat laatste zul je in Willemstad vrijwel niet aantreffen, behalve een kunstmatig stukje voor gasten van het luxueuze Renaissance Hotel. Het hotelaanbod in Willemstad is daarom kleiner dan dat je op basis van het aantal inwoners en de oppervlakte van de stad zou verwachten. Eigenlijk telt Willemstad slechts een handvol grotere hotels. In Punda heb je het Plaza Hotel, waarmee direct het hoogste gebouw van Willemstad genoemd is. Dit hotel behoorde vroeger tot het Van der Valk concern. Sinds de grote toekan van het dak verdwenen is klagen steeds meer gasten over achterstallig onderhoud en veroudering van het hotel. In de wijk Otrabanda ligt het Howard Johnson Plaza Hotel & Casino. Dit middenklasse hotel is redelijk betaalbaar en biedt een goede ligging om uitstapjes binnen Willemstad te maken.

Een moderner en luxueuzer hotel is het relatief nieuwe Renaissance Curaçao Resort & Casino. Dit vijfsterrenhotel heeft een zogenaamde infinity pool, ligt op een prachtige locatie op de zuidpunt van de wijk Otrabanda en is omgeven door uitstekende shoppingmogelijkheden. Het tophotel van Willemstad is Hotel Kura Hulanda. Dit hotel maakt deel uit van het project Kura Hulanda in de wijk Otrabanda, waarbij de hotelkamers op fraaie wijze geïntegreerd zijn binnen dit volledig gerestaureerde stukje Willemstad. De kamerprijzen behoren wel tot de hoogste van Willemstad.

Goedkoop uit eten

Uit eten in Willemstad hoeft niet duur te zijn. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om bij een fastfoodketen zoals Subway, Kentucky Fried Chicken of McDonalds te gaan eten. Of het allemaal lekker en verantwoord eten is laat ik graag aan u over. Wie echter een ‘normale maaltijd’ wil eten die kan prima terecht op het Wilhelminaplein. Zowel Pleincafe Wilhelmina als het ernaast gelegen Eetcafé De Buren bieden een aantrekkelijk geprijsde dagschotel aan. Deze gerechten verschillen per dag. Het aanbod is opvallend gevarieerd, waarbij er bijvoorbeeld gerechten zoals hutspot, cordon bleu maar ook surf&turf voorbij kunnen komen. Leuk feit bij Pleincafe Wilhelmina is dat ze de gangbare hoofdgerechten op de menukaart vernoemd hebben naar leden van het Nederlandse Koninklijk Huis. Zo heet de kipsaté in dit geval Beatrix. Uit ervaring kunnen we melden dat deze uitstekend smaakt.

Parkeren in Willemstad

Voor Willemstad geldt dat parkeerruimte in verhouding steeds schaarser aan het worden is. Dat lost men op een zelfde manier op zoals men dat in Nederland doet: betaald parkeren. Op die manier reguleer je de parkeerplekken en anderzijds zorgt het voor extra geld voor de overheid. Willemstad kent een vrij actieve controle op het betalen van parkeergeld. Verkeerd parkeren of niet betalen kan zelfs her leiden tot een wielklem. Pas op met het gratis parkeren net buiten het hart van Punda. Het geld dat je bespaart kun je snel veelvuldig verliezen aan eigen risico vanwege diefstal uit de auto. Onbetaalde parkeerplek betekent in Willemstad meestal onbewaakte parkeerplek dus een hoog risico op inbraak.

Pontjesbrug

De Koningin Emmabrug is een pontonbrug die de stadsdelen Punda en Otrabanda met elkaar verbindt. De brug staat vooral bekend onder de naam Pontjesbrug. De Pontjesbrug drijft op zestien zogenaamde pontons. Het is en unieke brug want nergens ter wereld vind je een houten draaibrug op pontons. De brug opent door richting de kade van Otrabanda te draaien. Met gemiddeld tien tot twintigduizend passanten per dag is de Pontjesbrug veel gebruikt. Het is dan ook een begrip onder locals én toeristen. Indien de brug geopend is kun je met de gratis veerboot de overtocht maken. Vanaf half 2005 tot mei 2006 was dit voor voetgangers de enige oplossing om de Annabaai over te steken. De Pontjesbrug heeft gedurende een klein jaar een ingrijpende restauratie ondergaan waarbij op de pontons na vrijwel de gehele brug vervangen is. Op 9 mei 2006 is de door de bewoners zo geliefde brug weer teruggeplaatst.

Winkelen in Willemstad

Willemstad biedt voldoende mogelijkheden om te winkelen. Omdat de Antilliaanse gulden gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar (Afl.1,78 = $ 1,00) hangt het wel of niet goedkoop zijn vooral af van de koers van de dollar tegenover de euro. Bij een ongunstige dollarkoers kan winkelen in Willemstad ondanks de lage omzetbelasting duurder uitvallen dan in Europa. In de meeste gevallen is het echter interessant om in Willemstad te gaan winkelen voor kleding, schoenen en allerlei luxe artikelen.