Helsinki duur?

Helsinki (en Finland) heeft net als de andere Scandinavische landen de reputatie duur te zijn. Dat klopt niet helemaal. Roepen dat Helsinki duur is, is erg ongenuanceerd. Ten eerste moet je kijken naar de prijs-/kwaliteit-verhouding. Die ligt over het algemeen op een zeer acceptabel niveau. Ten tweede moet je de prijzen in Helsinki vergelijken met die van een andere Europese hoofdstad. Net als bij ons zijn de prijzen in Helsinki over het algemeen ook wat duurder dan in kleinere plaatsen. In Amsterdam geldt dat ook. Heb je al eens geprobeerd een goed hotel te boeken in Amsterdam of je auto in het centrum geparkeerd? In vergelijking tot onze eigen hoofdstad doet Helsinki het dan nog niet zo slecht.

Uit eten is in Helsinki inderdaad aan de prijzige kant. De kwaliteit van het eten en het culinaire gehalte zijn dan over het algemeen top. Goedkoper eten is ook in Helsinki prima mogelijk. Eet dan bij een stalletje op de markt, bij een fastfoodrestaurant of in een markthal. Je betaalt dan een stuk minder en eet over het algemeen nog steeds prima.

Taxi’s zijn iets duurder dan in Amsterdam, parkeren is goedkoper, brandstof is goedkoper, openbaar vervoer is ongeveer net zo duur. Accijnsproducten zoals alcohol en sigaretten zijn duurder in Helsinki. In het restaurant en op het terras merk je dit als toerist ook. Geloof echter niet de spookverhalen dat je het twee- tot drievoudige betaalt in Helsinki. Rene op ongeveer 20 tot 50 procent meer dan in Amsterdam.

Tags bij dit artikel: