De meest interessante bezienswaardigheden van Helsinki vind je in een handig overzicht met alle Helsinki hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Helsinki
Voordat je vanaf de Finse Golf Helsinki bereikt passeer je Suomenlinna. Deze eilandengroep is daarom jarenlang een belangrijk militair bolwerk voor de Finnen geweest. Van hieruit kon men ongewenste gasten uit Helsinki weren. De oorsprong van de militaire basis hier gaat helemaal terug naar het jaar 1748, toen men begon met de aanleg van een zwaar bewapende militaire basis. Dit was vooral bedoeld om de Russen te kunnen weren als dat nodig zou zijn. Tot in het jaar 1978 hebben zijn hier militairen gestationeerd geweest. Niet altijd Finse soldaten, want in de 19e eeuw waren de Russen gedurende 46 jaar de baas op Suomenlinna. Tegenwoordig is Suomenlinna een belangrijke toeristische bezienswaardigheid. Dat komt mede de Unesco Suomenlinna op de werelderfgoed lijst geplaatst is. Sindsdien varen dagelijks grote aantallen toeristen vanaf Helsinki naar de veerhaven van Suomenlinna. Eigenlijk is Suomenlinna één groot openluchtmuseum. Aangenaam is dat er geen verkeer met een verbrandingsmotor toegestaan is op Suomenlinna.

Een fraaie overdekte markt ligt aan het plein Hietalahdentori, in het westen van Helsinki. Deze vrij kleine overdekte markt is dagelijks geopend en is gevestigd in een fraai Jugendstil gebouw. Er is hier geen sprake van echte kraampjes, maar kleine winkels die op vaste plekken in het gebouw zitten. Bij de entree vind je een kleine plattegrond waarop de winkeliers aangeduid staan. De markthal is vrij krap. Als het druk is moet je al schuifelend door de gangen. Het gros van de kraampjes verkoopt verse producten en lekkernijen. Visliefhebbers moeten hier zeker de gerookte zalm eens proberen. Lekkerder zul je hem waarschijnlijk nog niet eerder op hebben. De markt is vanaf ’s morgens 8 uur geopend, op zondag vanaf 10 uur. In de zomermaanden is er een drukbezochte vlooienmarkt te vinden op het plein voor de markthal.

Voor een grote stad (Helsinki telt meer dan een miljoen inwoners) is parkeren relatief gemakkelijk. Het hangt er wel een beetje van af waar je wilt parkeren. Over het algemeen zul je niet zo lang hoeven zoeken naar een parkeerplaats. Nadeel is wel dat je in een redelijk groot deel van Helsinki moet betalen om te parkeren. Dit is meestal van 9 tot 21 uur. Parkeertarieven zijn verdeeld in zones. De duurste parkeerplekken van Helsinki vind je bij de veerhaven. Hier moet je tientallen euro’s betalen voor 1 etmaal parkeren. Op de meeste plekken in de stad vallen de tarieven mee. Zeker voor Europese begrippen zijn de parkeerkosten niet over de top in Helsinki. Voor wie overdekt wil parkeren zijn er een aantal parkeergarages. Deze zitten vooral geconcentreerd in het centrum en dan met name in de buurt van de grote winkelstraten.

De Uspenskikathedraal (Uspenskin katedraali) is een Russisch-orthodoxe kerk die een dominante positie inneemt op het schiereiland Katajanokka. Als je bij zonnig weer de oostelijke haven van Helsinki binnenvaart zie je de kathedraal al vanaf grote afstand liggen. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele gouden versierselen op de torens. De Uspenskikathedraal is met rode bakstenen gebouwd met daar boven op contrasterende groene torendaken. De Uspenskikathedraal staat op een kunstmatige verhoging. Iets wat je nu niet direct ziet omdat de verhoging op natuurlijke wijze geïntegreerd lijkt te zijn binnen de omgeving. De verhoging zorgt ervoor dat je vanaf het terras voor de kerk een mooi uitzicht hebt op de jachthaven aan de noordkant en het in westelijke richting gelegen centrum. De Uspenskikathedraal is gratis te bezoeken. Dat doen bijna een half miljoen bezoekers per jaar. Wie de kerk betreedt zal een tweetal zaken opvallen. Allereerst zijn er, zoals het hoort in een Russisch-orthodoxe kerk, geen zitbanken aanwezig. Ten tweede zie je achter het altaar de kenmerkende iconostase, een wand vol iconen. Deze waardevolle iconen zijn populair onder het dievengilde, getuige een paar vrij recente ontvreemdingen van iconen uit de kerk.

De wijk Ruoholahti is een fraai voorbeeld van hoe een fabrieks- en havenwijk omgeturned wordt tot een leuke, moderne en vooral leefbare wijk. De fabrieken en andere bedrijven die er nog zitten of zich hier nieuw gevestigd hebben zijn op fraaie wijze geïntegreerd binnen de onder architectuur gebouwde wooncomplexen. In Ruoholahti is er op mooie wijze gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, waarbij men zo weinig mogelijk heeft vastgehouden aan traditionele planologische indelingen. Het water zorgt voor leven in Ruoholahti. Vooral tijdens de warme zomermaanden heeft het aanwezige water veel aantrekkingskracht tot de bewoners van de wijk.

Hét warenhuis van Helsinki is Stockmann. Dit warenhuis is gevestigd in een prachtig karakteristiek gebouw in het centrum van Helsinki. Stockmann is wat betreft aanbod een beetje te vergelijken met de Bijenkorf in Nederland. In de periode 2007-2010 heeft Stockmann een grote verbouwing ondergaan. Het totaal aantal vierkante meters winkeloppervlakte is toen vergroot naar maar liefst 50 duizend vierkante meters. Stockmann heeft een eigen parkeergarage met plek voor zeshonderd auto’s. Stockmann is doordeweeks geopend van 9 tot 21 uur, op zaterdag van 9 tot 18 uur en op zondag van 12 tot 18 uur.

Helsinki is een levendige stad waar altijd iets te doen is. Althans, in de zomermaanden. De winterperiode is koud in Helsinki. Door de ligging ten opzichte van de evenaar zijn de dagen in de winter kort en grijs. Niet echt uitnodigend voor het buitenleven. Zodra de winter voorbij is en de dagen aanzienlijk langer worden kom Helsinki uit haar winterslaap. Het buitenleven komt op gang en verspreid over de stad wordt er van alles georganiseerd. Zo kan het zo zijn dat op de belangrijkste pleinen van Helsinki er in een weekend ovral wel iets te doen is. Dit maakt van Helsinki een dynamische stad, waar het iedere dag afwachten is wat je zult/kunt zien en doen. Een greep uit een willekeurig weekend dat wij in de mand juni in Helsinki waren: Samba Carnaval vanaf het Senaatsplein, bijeenkomst van Amerikaanse auto’s op het Marktplein, dineren in de lucht bij het Centraal Station, klassieke auto’s bij het Centraal station, een straathockeytoernooi op het plein bij Kamppi en een grote rommelmarkt bij Hietalahti kauppahalli. Dit is slechts een greep uit wat er te doen was dat weekend.

Als je je per boot op het water rondom Helsinki begeeft dan zul je zien dat op de zwaar beboste eilanden rondom de stad veel houten huisjes te zien zijn. Voor Finnen zijn deze huisjes meestal geen hoofdverblijfplaats maar vormen zij een tweede woning. Er wordt vooral in de zomermaanden gebruik gemaakt van deze huisjes. Het doel is tegenwoordig vooral recreatief. Lekker de drukte van de stad ontlopen en genieten van de natuur. Aan het water kun je meestal prima vissen.

Helsinki is een echte fietsstad. Vooral in de zomermaanden wordt er veel gefietst, maar zelfs tijdens de koude winters zie je voldoende mensen de kou trotseren op de fiets. Voor toeristen is fietsen een ideale manier om wat meer van Helsinki te zien zonder gebruik te hoeven maken van het openbaar vervoer. Het verkeer is prima ingesteld op fietsers. De meeste plekken in Helsinki kennen fietspaden en vooral vaak een combinatie van fietspad en voetpad. Realiseer je wel dat met name toeristen niet altijd beseffen dat er ook fietsers rondrijden. Houd daarom altijd voetgangers goed in de gaten als je ze passeert. Vergeet vooral niet om tijdig van je fietsbel gebruik te maken als dat nodig is. Een aantal hotels stelt fietsen gratis ter beschikking aan hun gasten. Houd er rekening mee dat je in Finland wettelijk verplicht bent een fietshelm te dragen. Er wordt niet actief op gecontroleerd of bekeurd, maar mocht je bij een ongeluk betrokken raken dan kan het verzekeringstechnisch wel problemen opleveren als je op het moment van het ongeluk geen fietshelm droeg.

Helsinki (en Finland) heeft net als de andere Scandinavische landen de reputatie duur te zijn. Dat klopt niet helemaal. Roepen dat Helsinki duur is, is erg ongenuanceerd. Ten eerste moet je kijken naar de prijs-/kwaliteit-verhouding. Die ligt over het algemeen op een zeer acceptabel niveau. Ten tweede moet je de prijzen in Helsinki vergelijken met die van een andere Europese hoofdstad. Net als bij ons zijn de prijzen in Helsinki over het algemeen ook wat duurder dan in kleinere plaatsen. In Amsterdam geldt dat ook. Heb je al eens geprobeerd een goed hotel te boeken in Amsterdam of je auto in het centrum geparkeerd? In vergelijking tot onze eigen hoofdstad doet Helsinki het dan nog niet zo slecht.
Uit eten is in Helsinki inderdaad aan de prijzige kant. De kwaliteit van het eten en het culinaire gehalte zijn dan over het algemeen top. Goedkoper eten is ook in Helsinki prima mogelijk. Eet dan bij een stalletje op de markt, bij een fastfoodrestaurant of in een markthal. Je betaalt dan een stuk minder en eet over het algemeen nog steeds prima.
Taxi’s zijn iets duurder dan in Amsterdam, parkeren is goedkoper, brandstof is goedkoper, openbaar vervoer is ongeveer net zo duur. Accijnsproducten zoals alcohol en sigaretten zijn duurder in Helsinki. In het restaurant en op het terras merk je dit als toerist ook. Geloof echter niet de spookverhalen dat je het twee- tot drievoudige betaalt in Helsinki. Rene op ongeveer 20 tot 50 procent meer dan in Amsterdam.

In Helsinki betaal je met de euro. Finland behoort tot de eerste landen die de euro als betaalmiddel ging gebruiken, samen met o.a. Nederland. Je hoeft dus geen geld te wisselen als je een reisje naar Helsinki maakt. Wat je in Helsinki ook niet hoeft te doen is met grote hoeveelheden contant geld rondlopen. Electronisch betalen is in Finland nog meer ingeburgerd dan bij ons. Ze accepteren je Visa of Mastercard niet alleen in winkels, restaurants en hotels, maar zelfs bij veel eetkraampjes en marktkraampjes kun je gewoon met je creditcard betalen. Ook bij excursies zoals boottochtjes is het vrij normaal dat je met plastic betaalt. We hebben zelden een Europese stad meegemaakt waar creditcards op zo’n grote schaal geaccepteerd worden.

Het is altijd handig om wat gratis informatie te krijgen over je vakantiebestemming. Als je op vliegveld Helsinki-Vantaa geland bent dan vind je de brochures over excursies, boekjes met handige tips en plattegronden van Helsinki bij de balie van de toeristische dienst. Deze bevindt zich in de aankomsthal. Je komt hier nadat je je bagage opgehaald hebt en de douane gepasseerd bent. De mensen achter de balie kunnen je vragen over Helsinki beantwoorden en je nuttige tips geven over de stad.

Als je op de luchthaven van Helsinki aankomt en naar de bagageband gaat om je koffer op te halen dan zul je een fenomeen zien dat je niet op veel plekken aan zult treffen: blauwe lijnen rondom de bagageband. Het is de bedoeling dat je achter deze lijnen gaat staan, zodat iedereen een goed vrij zicht heeft op de bagage die passeert. Zie je jouw koffer of tas? Op dat moment stap je over de streep heen en pak je je bagage van de band af. Je merkt dat dit veel aangenamer werkt dan de luchthavens waar passagiers elkaar zowat staan te verdringen voor een plaatsje direct aan de band.
