Dublin: een stedentrip waardige stad

Dublin is wellicht nog niet zo reuze populair als stedentrip maar dat is volkomen onterecht. Hoewel de stad niet zo groot is als andere hoofdsteden zoals Londen of Parijs is dit direct ook de charme van de stad. Alle bezienswaardigheden liggen allemaal op redelijk loop afstand en men hoeft zich niet het vuur uit de schoenen te lopen om in een heel weekend alles gezien te hebben. Daarnaast is stappen in Dublin een van de leukste dingen om te doen. In Dublin is het aan het einde van de middag al gezellig in de kroegen en hoor je overal Live muziek. Dublin heeft de charmes en het hippe van Londen zonder de immense grootte van deze wereldstad. Je vindt er makkelijk je weg en de mensen zijn er superaardig. Ieren zijn één van de gezelligste volken die er bestaan en weten van het leven zeker een feestje te maken. Dus of je nu gaat voor cultuur, historie, hippe cafés, Ierse pubs of gewoon lekker shoppen; in Dublin kun je dit allemaal vinden. In een weekend krijg je meer dan genoeg kans de je onder te dompelen in deze heerlijke stad zonder dat je het idee hebt dat je van alles gemist hebt. De hotels in Dublin hanteren relatief hoge kamerprijzen. Daarom zoeken veel stedentrippers hun toevlucht tot appartementen die verhuurd worden of kiezen ze voor een simpeler hotel.

Ben je van plan om tijdens je bezoek aan Dublin behoorlijk wat bezienswaardigheden en musea te gaan bezichtigen en wil je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Dan kun je jezelf behoorlijk wat geld besparen door op voorhand al een Dublin Pass te kopen. Met deze pas kun je aan aantal musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken en krijg bij andere een fikse korting.



Book of Kells

Eén van de mooiste oude boeken op aarde is hier in het Trinity college in Dublin uitgestald. Het is een eeuwenoud manuscript uit de vroege middeleeuwen wat door monniken is vervaardigd en versierd. Het zijn vooral de versieringen die het boek zo ontzettend mooi en bijzonder maken. De middeleeuwse kalligrafiekunst is in dit boek uitmuntend bedreven en het is er echt een prachtig voorbeeld van. De eerste letters van de pagina’s zijn zo mooi versierd dat het ware kunstwerkjes zijn geworden. De pagina’s liggen in een speciale donkere ruimte tentoongesteld om er voor te zorgen dat het boek zo goed mogelijk bewaard blijft. Ook de rest van het college is leuk om te bekijken. Er is een enorme grote oude bibliotheek en de pleintjes en collega’s van de universiteit zijn een oase van rust in de drukke stad van Dublin. Het Trinity College werd gesticht in de 16e eeuw en veel van de gebouwen uit die tijd zijn goed bewaard gebleven.
490-book



Guinness Brewery

Guinness is tegenwoordig niet alleen bekend in Ierland, maar over de hele wereld bekend en dat is wel te zien aan de brouwerij die je kunt bezoeken. Het eigenlijke brouw proces vindt nog amper hier plaats slechts enkele onderdelen zijn nog als toeristische attractie hier weggezet, maar het is zeker een interessant beleving. Het hele brouwproces wordt aan de hand van grote foto’s, uitstallingen en multimedia perfect duidelijk gemaakt. Hoe verder je in het brouwproces komt des te hoger je klimt om uiteindelijk op de bovenste verdieping met een prachtig uitzicht te kunnen genieten van een lekker Guinness biertje. Een ticket voor de brouwerij geeft ook recht op een Guinness die je hier kunt nuttigen al uitkijkend over de stad Dublin. Wie meer dan één drankje wil zal moeten betalen. Hoewel het weinig meer van doen heeft met een Guinness brouwerij is een bezoekje toch erg leuk en educatief voor wie iets meer wil weten over bier brouwen.

Wil je liever de rijen voor de kassa vermijden dan kun je van te voren je tickets online bestellen.

The Dublin City Gallery, Hugh Lane

Deze kleine galerie heeft een groot aantal moderne kunstwerken die aardig zijn om te gaan bekijken. Het leukst vonden wij echter de studio van schilder Francis bacon. Francis Bacon werd geboren in Dublin, maar werkte zijn hele leven voornamelijk in Engeland. Toen hij dood ging echter werd zijn volledige studio compleet met alle rommel, wanden, vloeren en plafonds meegenomen naar Dublin en hier exact opgebouwd zoals hij het toen achter liet. De studio is één grote puinhoop en bende en alleen daarom (als je het tenminste niet te serieus neemt) erg leuk om te zien. Het geeft een uniek inkijkje in hoe een groot schilder te werk is gegaan, hoe hij zich liet beïnvloeden door zijn omgeving en wat er uiteindelijk voor moois uit deze puinhoop is gegroeid. Kijkend naar de rommel is het ook echt een wonder dat er uiteindelijk kunst uit is voortgevloeid. Voor wie even een uurtje wat cultuur wil snuiven zeer de moeite waard. Naast zijn studio zijn namelijk werken van deze schilder uiteraard ook te bewonderen.

Temple Bar District

Wie ‘s avonds wil gaan stappen moet natuurlijk in deze wijk zijn. Temple bar is het uitgaansdistrict van Dublin en is volgebouwd met allerhande kroegen waar op de meeste avonden al vroeg de live muziek je vrolijk te gemoed komt. In de meeste kroegen spelen Ierse folkbandjes de hele avond door allerlei Ierse evergreens waarbij er later op de avond liederlijk wordt meegezongen door de hele kroeg. Lang tafelen is er hier niet bij als je nog wilt gaan stappen. Om 19.00u is het al reuze gezellig druk in de meeste kroegen. Niet verwonderlijk natuurlijk als je bedenkt dat de meeste cafés hier door de week nog steeds gewoon om 23.00u sluiten. In de weekenden ligt dit natuurlijk behoorlijk wat later en sluiten de meeste pubs pas om 03:00. Voor de liefhebbers van Whiskey verwijzen we u graag door naar de pub “Temple bar”in Temple bar district. Hier staan maar liefst 450 verschillende whiskey’s, scotsch en bourbons op de kaart. Het is een van de grootste verzamelingen van deze dranksoort ter wereld. Er zijn in het Temple bar district enkele pubs te vinden die nog steeds hun eigen bier brouwen the Porterhouse Temple bar is hier een mooi voorbeeld van. De Porterhouse in onderdeel van een keten dat onder ander vestigingen heeft in Londen en New York. Voor wie na het stappen honger heeft gekregen zijn er genoeg eettentjes in de Temple Bar te vinden om je honger te stillen.

Dublin Castle

Dit kasteel was lange tijd het symbool van de Engelse overheersing op Ierland. Al in de derde eeuw stond hier een fort wat door de Engelse was gebouwd. Voor de Ieren in de stad Dublin was dit dan ook eeuwen lang het symbool van de Engelse overheersing. Van dit oorspronkelijke gebouw is weinig meer over. Tot in de achttiende eeuw werd er van alles aan verbouwd en verbouwd. Tegenwoordig doet het nog dienst als regeringsgebouw voor de Ierse regering en worden er staatsaangelegenheden geregeld. Door sommige gedeeltes van het kasteel worden rondleidingen gegeven.

Saint Patricks Cathedral

De Saint Patricks kathedraal is gesticht aan het begin van de dertiende eeuw en is de grootste van de twee middeleeuwse kathedralen in het centrum van Dublin. Op deze plaats staat echter al sinds de vijfde eeuw een kerk. Deze kerk werd gebouwd nadat Sint Patrick hier in het naburige park enkele bekeerlingen had gedoopt. Het waren de Noormannen die hier in de twaalfde eeuw de eerste stenen kerk bouwden die later werd verbouwd tot de huidige Saint Patricks kathedraal. In de kerk zijn er meerdere gedenktekens en monumenten te vinden onder andere het Boyle Monument en een borstbeeld van Jonathan Swift. De kerk is ieder dag geopend voor bezoek, een bezoekje aan de kathedraal kost zo rond de 5,50 euro. Het is alleen niet toegestaan om foto’s te nemen als er een eredienst aan de gang is.

De hondenraces

Net buiten het centrum van Dublin ligt de hondenracebaan van Shelbourne Park. Een taxiritje brengt je er in een kwartier tot 20 minuten naar toe. Eenmaal hier aangekomen zul je je verbazen over het typische Ierse volk dat hier rondloopt. Het zijn vooral de dames die zich voor een bezoek aan de races hebben uitgedost alsof ze naar een galadiner gaan. Het gokken hier werk simpel en kan al vanaf twee euro. Bij binnenkomst krijg je een boekje en hierin staan alle races van die avond met de honden erbij en de tijden die ze in de laatste races hebben gelopen. Je kunt dus net als de Ieren uitzoeken wie er volgens jou de beste papieren hebben om hun race te winnen. Je kunt natuurlijk ook voor de leuke naam gaan en hopen dat je geluk hebt. Er worden iedere tien races gehouden die ongeveer om het kwartier van start gaan.

Freemasons’ Hall

Een wat minder bekende bezienswaardigheid in Dublin ook voor veel Dubliners is de Freemasons’ Hall in Molesworth Street. Het is dan ook niet vrij toegankelijk voor bezoekers en openen alleen op afspraak hun deuren. Steek die extra moeite er zeker in, het is niet alleen en prachtig gebouw maar het geeft je een inkijkje in de wereld van de vrijmetselaars. De gids die erg gepassioneerd vertelt, neemt je mee langs de verschillende kamers van het gebouw. In iedere ruimte legt hij uit door wie de kamer gebruikt wordt en wat in grove lijnen de rituelen zijn. Het blijven echter vrijmetselaars en zullen nooit het achterste van hun tong laten zien. Veel van de bijzondere tekens in het gebouw kon of wilde hij geen uitleg bij geven. Meestal deed hij dit af met de zin dat ze erg een gek loopje bij doen. Nadat ik hier iets meer dan uur had rondgelopen en de tour voorbij was, had ik sterk het vermoeden dat het gebouw nog maar een klein deel van zijn geheimen onthuld had.

Christ Church Cathedral

Officieel heet hij de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid maar staat hier toch hoofdzakelijk bekend Christ Church Cathedral. Het is één van de twee middeleeuwse kathedralen van Dublin en degene waar de aartsbisschop zetelt. Het is de hoofdgebouw Verenigde Bisdommen van Dublin en Glendalough. De kathedraal is opgericht in het begin van de elfde eeuw dit waarschijnlijk in opdracht van koning Sigtrygg Silkbeard. De kathedraal heeft in de victoriaanse periode een grote renovatie ondergaan waardoor en nu moeilijk te zeggen valt welke delen van het gebouw uit de elfde eeuw stammen en welke niet. Eén van de hoogtepunten in de kerk is het graf van de krijgsheer van Strongbow. De kathedraal heeft de grootste crypte van heel Ierland en Groot Brittannië. In deze crypte worden er onder andere een de gemummificeerde groep “Kat en Muis”tentoongesteld. De kathedraal is iedere dag geopend. De entree hiervoor bedraagt ongeveer 6 euro.

The Old Jameson distillery

Zelfs voor niet whiskey liefhebbers is dit een leuke excursie. De Distillery biedt niet alleen een leuke hippe bar maar ook diverse tours, allemaal onder begeleiding van een gids. Deze rondleidingen zijn zeer aantrekkelijk. De voor de hand liggende elementen als het distilleerproces en de geschiedenis van de familie Jameson worden op een spannende wijze gepresenteerd. Aan het einde van de tour is er voor alle deelnemers ouder dan 18 jaar een kleine whiskey proeverij. De uitleg tijdens de proeverij zorgt ervoor dat je de whiskey nog meer gaat waarderen, zelfs als je er eigenlijk niet van houdt.

Voor wie geen whiskey drinkt is er een glaasje fris. Natuurlijk eindigt de tour in de shop. Voor de echte liefhebbers verkopen ze hier flessen die alleen in de distilleerderij te verkrijgen zijn de zogenaamde brewery selected. Ieder jaar kiest de brouwer één vat uit wat special gebotteld wordt om alleen daar verkocht te worden. Leuk meegenomen is de aan het tourticket verbonden gratis consumptie in de bar na afloop. Aan de tour kunnen maar een bepaald aantal mensen meedoen. Weet zeker dat er plaats voor je is en koop je tickets vooraf online.

Fietsen in Dublin

Wie Dublin snel en op een leuke manier wil ontdekken kan ervoor kiezen om een fietstour te maken door de stad. Bij Bajabikes fiets je onder begeleiding van een lokale gids langs de verschillende bezienswaardigheden in Dublin. Enkele bezienswaardigheden die tijdens de fietstocht worden aangedaan zijn de Guiness Brouwerij, Saint Patricks Cathedral en natuurlijk het Temple Bar district. Naast deze bekendere bezienswaardigheden kom je op plekjes die door het grote publiek nog onbekend zijn. Je dus echt een ontdekkingstocht door de stad en komt op plaatsen die je tijdens een normale citytrip niet zo gauw zal zien. Na de fietstocht zal je met een heel andere blik naar Dublin kijken.
Je kunt ervoor kiezen om jezelf aan te sluiten bij een groep maar het is ook mogelijk om een privéfietstocht door de stad te maken. Koop je kaartjes voor Bajabikes van te voren online zo dat je zeker weet dat er nog genoeg plaats is.

Queen of Tarts

De kans dat je iets kunt eten in dit piepkleine taartwinkeltje is erg klein, toch is hij het vernoemen meer dan waard. Alleen al de felrode houten gevel is een foto waard. De binnenkant van het zaakje lijkt zo te zijn weggeplukt uit een Engelse/Ierse detective serie. Op en top Iers. De taartjes die er verkocht worden zijn hemels en deze zaak mag zich met recht Queen of tarts noemen. De blueberry scones zijn van harte aan te bevelen. Een prima plek voor een ontbijt of om even te stoppen en te genieten van een heerlijk stukje taart. Indien je met zijn twee bent neem dan beiden iets anders. Gegarandeerd namelijk dat als je het een hebt geproefd je al snel meer wilt.

Viking rondtour

Een van de meest absurde rondleidingen door een stad ooit. Word je in de meeste toeristische bestemmingen rondgeleid in een suf treintje of dito bus, in Dublin doen ze dat in Viking stijl. En hoe! Passagiers krijgen allemaal bijpassende Vikinghelmen, men doet het rondje in een oud amfibie voertuig en wordt rondgeleid door uiteraard een Viking. Belangrijk onderdeel van de tocht is het groepsgewijs schreeuwen als een woeste Viking. Uiteraard luid aangemoedigd door de gids. De tocht duurt ongeveer een 75 min en voert zowel over land als water. Voor wie van wat melige lol houdt en voor gezinnen met kinderen is dit zeker een echte aanrader.

De mummies van Dublin

In een van de oudste kerken van de Dublin, de oudste in dit deel van de stad, liggen de mummies van Dublin in de kerkers van de St. Michan’s Kerk. Deze kerk is sowieso al een bezienswaardigheid aan zich. Aangezien Händel zelf hier nog een deel van zijn oratorium Messiah op het orgel heeft gespeeld. Dit is trouwens het oudste nog in gebruik zijnde orgel van de stad. Alleen is het klavier in de vorige eeuw vervangen. Het originele klavier is nog steeds te zien in de hal van de kerk. De hoofdattractie van de kerk bevindt zich onder de kerk in de kerkers. Hier kun je echter niet zonder begeleiding naartoe en moet men deelnemen aan een gegidste tour.
Dit is echter geen straf de gids verteld graag en leuk over de mummies en over de geschiedenis ervan. Volgens de gids is de oudste mummie met dan 800 jaar oud. Dit is een oude kruisvaarder van ongeveer 2 meter lang. In de tweede kerker zijn er nog enkele kerkers in het bezit van de familie en mogen er in principe nog steeds mensen bijgezet worden. Dit is voor het laatst gedaan in 1994. Hierbij ging het echter om een urn na crematie. De gids loopt slepend met zijn been rammelend met zijn sleutels door de kerkers heen. Als een waar acteur vertelt hij je alles wat je wilt weten over kerkers en de mummies. Eenmaal terug uit de kerker blijkt hij gewoon te kunnen lopen en lijkt ook zijn stem anders te klinken.

The Winding Stair Bookshop

In de wijk ten noorden van de rivier de Liffey ligt dit alleraardigste boekenwinkeltje. De mooie groene houten gevel zet je al snel op het goede spoor. De oude houten vloeren, antieke meubeltjes en houten sofa’s zorgen voor een fijn sfeertje wat uitnodigt plaats te nemen in de grote stoelen en heerlijk weg te dromen bij een boek. Er worden zowel nieuwe en oude boeken verkocht en wie op zoek is naar een leuk Iers kinderboek kan hier ook terecht. Er zijn met grote regelmaat lezingen en exposities en jonge auteurs komen hier graag hun nieuwste boek presenteren. Naast het winkeltje is er ook een Winding Stairs restaurant. Hier kun je heerlijk lunchen en later op de dag ook prima dineren.

James Joyce’s Ulyses

Je kunt hier als wandelaar in de voetsporen treden van Leopold Bloom het hoofdpersonage uit James Joyce’s Ulyses. De wandeling begint bij het huis van Bloom in de buurt van Eccles Street of Dorset Street. Hierna neemt de wandeling je mee langs de voormalige Sint George’s Church en naar de oude school van James Joyce, Belvedere College. Net om de hoek in North Great George’s Street stopt men bij nummer 35 waar de aantal van de manuscripten en wat persoonlijke spullen van James Joyce zijn tentoongesteld. De wandeling brengt je hierna richting de rivier waar je de George’s Quay en de City Quay afloopt. De wandeling neemt je verder mee langs enkel hoogtepunten van Dublin zoals het postkantoor, Westmoreland Street, de Nationale Bibliotheek, Trinity College en de Aston Quay en Wellington Quay om je uiteindelijk naar een pub te brengen waar je je voeten en rusten en de dorst kan lessen. Tijdens deze wandeling kom je een aantal bronzen plaquettes op de grond tegen met hierop teksten uit de Ulyses. In de North Earl Street niet ver bij de kruising met O’Connell Street staat er een standbeeld van James Joyce.

The Spire

Officieel de Spire of Dublin is een 121,2 meter hoger piek in het centrum van Dublin in O’Connell Street. Hij staat op de plaats waar waar tot 1966 de door de IRA opgeblazen Nelson’s Pillar stond. Het is een Roestvrijstalen toren die uit 8 losse delen bestaat. Het bovenste deel van de is in de avonduren verlicht. Omdat de toren in het midden van een druk kruispunt staat worden hier met regelmaat foto’s opgehangen van vermiste personen. Het onderste deel van de toren heeft een soort van druppelpatroon. De toren is ontworpen om de viering van het millennium luister bij te zetten. Door vertragingen in de vergunning aanvraag en in de bouw werd de toren uiteindelijk pas in 2003 onthuld.

Molly Malone

Dit nummer hoor je hier ieder avond uit alle pubs klinken en het staat bekend als het onofficiële volkslied van Dublin. Het lied gaat over een jonge visvrouw die een viskraam heeft en die mossels en kokkels levend verkoopt op de plaatselijke markt. Hoe jolig het drinklied soms ook klinkt het einde van het nummer heeft niet veel goeds in het verschiet voor onze Molly Malone. Het lied is de personificatie van de Ierse muziek in Dublin. In 1988 heeft Molly een standbeeld gekregen in Grafton Street naar aanleiding van het duizendjarige bestaan van de stad Dublin. Het beeld heeft voor de nodige controversie gezorgd omdat de borsten van Molly erg prominent aanwezig zijn. Hierdoor wordt wel eens ten onrechte gezegd dat Molly meer dan alleen maar vis verkocht op de markt. Het beeld draagt de bijnaam de The Tart With The Cart.