Vaduz, de kleinste hoofdstad in Europa

Vaduz is de hoofdstad van het vorstendom Liechtenstein. Hoofdstad is misschien iets te veel gezegd, aangezien het een van de kleinste hoofdsteden ter wereld is. Binnen Europa is het zelfs de kleinste hoofdstad (als je Vaticaanstad niet meerekent). Toch is deze kleine gezellige kleine stad de moeite van het bezoeken waard. Zo heeft het een gezellig historisch centrum waar verschillende bezienswaardigheden en musea te vinden zijn. De omgeving van Vaduz leent zich goed voor lange bergachtige wandeling of mooie fietstochten. Vaduz ligt in het dal van de Rijn op ongeveer 450 meter boven zeeniveau.
Om Vaduz en zijn omgeving te verkennen heb je eigenlijk aan 1 dag meer dan genoeg, zelfs als je op je gemak alle musea in de stad bezoek. Wil je meer van Liechtenstein zien, tijdens je bezoek aan Vaduz dan moet je wel iets meer tijd inruimen. In 2022 wist de plaatselijke voetbalclub FC Vaduz – die in de Zwitserse competitie uitkomt – als eerste club uit Liechtenstein zich te plaatsen voor de UEFA Conference League.Landtag

De Landtag is het parlement van Liechtenstein. Ze zetelen in een opmerkelijk gebouw in het historische centrum van Vaduz. Het Liechtensteinse parlement bestaat uit vijfentwintig leden die iedere vier jaar opnieuw gekozen worden. De regerende prins van Liechtenstein heeft een grote invloed op het parlement, zo moet voor iedere wet de toestemming van de prins gevraagd worden. Ook de bevolking van Liechtenstein heeft een redelijke invloed op het parlement, zo kunnen ze voor iedere onderwerp een referendum aanvragen, als dit meer dan duizend keer ondertekent wordt, moet er een referendum plaatsvinden.

Het parlementsgebouw is het opvallendste gebouw in de hoofdstraat van Vaduz. Het bestaat uit drie onderdelen High House, Connecting House en Long House. In het High House is de plenaire zaal, de plek waar het parlement samenkomt.Kasteel Vaduz

Het kasteel van Vaduz – lokaal bekend onder de naam Schloss Vaduz – is het officiële verblijf van de vorst van Liechtenstein en misschien wel het meest iconische gebouw van het land. De oudste delen van het kasteel stammen uit de twaalfde en het is al sinds het begin van de achttiende eeuw in handen van de Liechtensteinse koninklijke familie. Het kasteel kan niet bezocht worden, omdat de koninklijke familie het gehele kasteel in gebruik heeft. Vanaf het historische centrum van Vaduz kun je wel een wandeling maken naar het 120 meter hoger gelegen kasteel. Een wandeling die ongeveer een kwartier in beslag zal nemen. Vanaf het kasteel van Vaduz, kun je verschillende wandelingen maken door de bergen van Liechtenstein. Wil je meer te weten komen over het kasteel, dan kun je met een gids een wandeling maken rondom het kasteel.

Kunst op straat

In Vaduz kom je overal kunst tegen, de straten in het historische centrum staat vol met leuke, mooie en bijzondere kunstwerken. Tijdens ons wandelingetje door het centrum van Vaduz zijn we zeker een tiental kunstwerken tegengekomen.

Liechtenstein center

Wil je meer te weten komen over Liechtenstein en wat de toeristische mogelijkheden er zijn; dan moet je een bezoek brengen aan het Liechtenstein Center, de toeristische dienst van Liechtenstein. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende activiteiten die je in het land kunt doen. Ze verkopen er verschillende wandelkaarten en je kunt er (elektrische) fietsen huren. Eigenlijk zou dit je eerste stop moeten zijn tijdens een bezoek aan Liechtenstein.

Kathedraal van Vaduz

De Kathedraal van Sint Florin, zoals de kathedraal van Vaduz officieel heet, is een neogotische kerk uit de tweede helft van de negentiende eeuw en de hoofdkerk van het aartsbisdom Vaduz. De kathedraal is vernoemd naar de heilige Florinus von Remüs. De kathedraal is aan de buitenzijde versiert met verschillende bronzen beelden van de beeldhouwer Hans von Matt. In de binnenzijde van de kathedraal die we tijdens ons bezoek helaas moesten missen – er was een trouwerij bezig –, zijn verschillende kunstwerken en altaarstukken te zien uit de vijftiende en zestiende eeuw. De glas-in-loodramen zijn gemaakt door Martin Häusle.

In de crypte van de kathedraal van Vaduz worden sinds de jaren zestig van de vorige eeuw de leden van het koninklijk huis van Liechtenstein bijgezet. Deze crypte is niet toegankelijk voor publiek.

Landesmuseum

In het Landesmuseum kom je alles te weten over de lange en bewogen geschiedenis van Liechtenstein. De basiscollectie van het museum bestaat uit archeologische vondsten uit het neolithicum, historische landbouwapparaten, maar ook objecten uit de meer recente geschiedenis. Het topstuk van de collectie is de “Bender Lenten Doek”, wat een van de weinige in zijn soort is. Een bezoek aan het Landesmuseum, kan gecombineerd worden met een bezoek aan de Schatkamer van Vaduz, het Postmuseum en het landelijk museum in Schellenberg.

Overnachten in Vaduz

Tijdens een bezoek aan Liechtenstein, is Vaduz de leukste plaats om te overnachten. Hotels in Liechtenstein en Vaduz zijn gemiddeld iets duurder dan in Oostenrijk of Duitsland, maar liggen ongeveer gelijk met Zwitserland. Als je ver van tevoren reserveert, kun je behoorlijk wat geld uitsparen. Er zijn in Vaduz en omgeving niet heel veel hotels en b&b’s te vinden, dus is het slim om op tijd te boeken.

Bekijk hier de verschillende overnachtingsmogelijkheden in Vaduz.

Stempel in je paspoort

Liechtenstein is een van de landen die het Schengenakkoord heeft ondertekend waardoor er geen echte grenscontroles meer zijn. Wil je toch een stempel van Liechtenstein in je paspoort, als blijvende herinnering aan je bezoek aan deze dwergstaat, dan kun je bij het “Tourist Office” voor een paar Zwitserse franken een stempel in je paspoort kopen. Een bijzondere stempel die de reis naar Liechtenstein op zichzelf al waard is.

Kunstmuseum Liechtenstein

Het kunstmuseum van Liechtenstein is te vinden in een modern gebouw in het historische centrum van Vaduz. Het is het belangrijkste kunstmuseum van Liechtenstein. De collectie bestaat uit moderne en hedendaagse kunst. Het opvallende gebouw waar het museum sinds 2000 in gevestigd is, lijkt nog het meest op een zwarte doos die is ingelegd met riviersteentjes. Volgens sommige (Reuters) is het een van de lelijkste gebouwen ter wereld en zou hij zelf op sommige top tien lijstjes thuishoren.

In het museum zijn geen echte grote bekende of spraakmakende kunstwerken te vinden, maar het museum is leuk om even te bezoeken. Met grote regelmaat worden er exposities en tentoonstellingen gehouden.

Parkeren in Vaduz

In het centrum Vaduz kun je de auto het beste wegzetten in het Rheinpark stadion. Het eerste uur parkeer je er gratis, als je een parkeerschijf weglegt. In de weekenden, en in de avond en nacht kun je hier gratis de auto wegzetten. Alleen tijdens kantooruren betaal je er 0,50 Zwitserse frank om de auto weg te zetten, met een maximum van 4,50 per dag.

Wil je liever je auto helemaal gratis parkeren, dan zijn er genoeg parkeerplakken te vinden rondom het historische centrum van Vaduz.

Postmuseum

Liefhebbers van filatelie kunnen hun hart ophalen in het postmuseum van Vaduz. Postzegels van Liechtenstein, zijn sowieso een gewild verzamelobject onder filatelisten. In het museum dat de postgeschiedenis van Liechtenstein belicht, zijn enkele van de meest zeldzaamste postzegels uit het land te bewonderen. Het museum is gevestigd in het Engländerbau, waar meerdere musea te vinden zijn.

Sinds 2011 zijn er in de straten in het centrum van Vaduz vijfentwintig verschillende postzegels te vinden. Deze postzegels worden gezien als de belangrijkste uit de postgeschiedenis van Liechtenstein.