Stone Town: historische Afrikaanse stad op Zanzibar

Stone Town is het historische deel van Zanzibar-Stad, de hoofdstad van het eiland Zanzibar en de staat Zanzibar. Het historische deel van de stad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit heeft alles te maken met de bewogen geschiedenis van de stad. Door de eeuwen heen hebben veel landen en naties de macht gehad in de stad, wat tot een bonte verzameling aan stijlen en invloeden heeft gezorgd. Een andere rede dat Stone Town op de Werelderfgoedlijst staat is dat alle oude woningen in de stad gebouwd zijn met koraalsteen. Nieuwe gebouwen kunnen pas gebouwd worden als een ouder gebouw is ingestort en de koraalstenen kunnen worden hergebruikt. Dit zorgt ervoor dat de Stone Town door de jaren heen zijn authentieke karakter heeft weten te behouden. Lopend door de stad valt het op hoeveel verschillende bouwstijlen er verborgen liggen in de stad. Dit is met name aan de deuren en de prachtige balkons goed te zien.
Mocht je op vakantie zijn op Zanzibar dan is een bezoek aan Stone Town een must, ben je er eenmaal geweest dan is de kans groot dat je nog een keer terug gaat.Markt van Stone Town

De markt van Stone Town is er één zoals je ze mag verwachten in Afrika, druk, vies, chaotisch maar vooral kleurrijk. Je loopt de markt op via de visafslag en het slachthuis. Mensen met een zwakke maag kunnen dit deel maar beter overslaan. De vissen worden er zonder enige vorm van koeling bewaard, de grotere vissen liggen zelfs op de grond. Ook in het slachthuis is er geen enkel vorm van koeling te vinden. Het vlees hangt op of ligt in grote stenen bakken. De lucht die er hangt is behoorlijk penetrant en de meeste toeristen willen hier dan ook zo snel mogelijk weg. Eenmaal buiten kom je direct uit op de groente- en fruitmarkt. Voor weinig kun je hier de lekkerste soorten exotisch fruit en specerijen kopen. Bedenk wel dat afdingen Op Zanzibar heel normaal is, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.De deuren van Stone Town

Een van de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Stone Town zijn de prachtige houten deuren. Wie goed kijkt kan drie verschillende soorten stijlen onderscheiden; Swahilische, Arabische en Indiase.
De Indiase zijn het gemakkelijkst te herkennen deze hebben grote ijzeren punten op de deuren. Deze punten waren oorspronkelijk bedoeld om de olifanten tegen te houden maar hebben op Zanzibar slechts een esthetische functie. Boven deze deuren is vaak een houten halfronde boog te vinden die rijkelijk versierd is.
De Arabische deur heeft geen punten en een rechthoekig uiterlijk. De stijlen en bovenzijde van de deur is vaak versierd en er zijn Arabische teksten te lezen. Er zijn nieuwere deuren te vinden die een combinatie van beide stijlen zijn. De Swahilische deuren zijn simpel, gekleurd en vaak zonder enige decoratie.

The Old Fort

Het oude fort van Stone Town, lokaal Ngome Kongwe genoemd, is een versterkt fort in het centrum van de historisch van Stone Town. Het fort behoort tot één van de mooiste en drukst bezochte historische bezienswaardigheden van de stad. In het voormalige fort is vandaag de dag een openlucht theater te vinden. Hier worden met regelmaat optredens gegeven door lokale dans en theatergroepen. Ook wordt het plein en het podium gebruikt voor verschillende evenementen zoals het Sauti za Busara en het Festival of the Dhow Countries.
Binnen de muren van het kasteel zijn tegenwoordig verschillende kleine winkeltje waar allerlei handgemaakte kistjes en andere kleinood verkocht wordt. In de voormalige tuin van het fort kun je vandaag de dag een kleine markt vinden.

Zonsondergang Afrika House Hotel

Een van de mooiste plaatsen om de zon onder te zien gaan is de sunsetbar van het Afrika House Hotel in Stone Town. Vanuit heerlijke luie stoelen onder het genot van een drankje en wat te snacken kun je hier de zon zien ondergaan. Zorg er wel voor dat je op tijd komt of dat je van te voren wat stoelen reserveert want anders bestaat de mogelijkheid dat je er zal moeten staan. De beste plaatsen voor een zonsondergang zijn natuurlijk helemaal vooraan in het midden maar ook op de andere plaatsen heb je een schitterend uitzicht. Met name de vele vissersbootjes maken het uitzicht nog spectaculairder.
zonsondergang-2

Emily Reute

Emily Ruete is geboren in Stone Town als Sayyida Salme als Arabische princes. Ze was de jongste dochter van Said bin Sultan, de Sultan van Muscat en Oman en één van zijn concubines. Na de dood van haar vader en later haar moeder ging zij in het Paleis van de Sultan wonen waar ze de Duitse officier Rudolp Ruete leerde kennen. Ze werden en nadat ze zwanger raakte vluchtte ze met hem naar Duitsland. Hier werd ze omgedoopt tot Christen en bleef ze tot de dood van haar man, waarmee ze drie kinderen kreeg, wonen. Toen haar man was overleden en hierdoor in geldnood kwam schreef ze het boek, “De Memoires van een Arabische Princes”. Dit was indertijd de eerste geschreven memoires door een Arabische vrouw. In het Paleis van de Sultan is er een kamer aan deze princes gewijd en in Stone is er verder nog een klein museum te vinden dat haar levensverhaal verteld.

Forodhani Park

Forodhani Park is een klein park tussen “The Old Fort en de boulevard van Stone Town. Overdag worden de bomen van het park voornamelijk gebruikt door de lokale bevolking voor de schaduw van de bomen. Tegen de avond komen de jongeren van Stone Town naar het park toe om te gaan zwemmen. Ze duiken over de muren heen de zee in, het liefst terwijl ze salto’s maken of andere trucjes uithalen. Als de zon begint onder te gaan komen de marktkooplui naar Forodhani Park om het typische lokale voedsel te verkopen. Je kunt er gegrilde vissen, samoosas, cassava en gebakken zoete aardappel vinden. Hoewel het erg leuk is om over deze markt te lopen raden we je aan om er niets te eten. Vanwege de slechte hygiëne is de kans groot dat je er ziek van wordt.

House of Wonders

Het House of Wonders staat naast het Paleis van de sultan in het centrum van Stone Town. Dit bijzondere huis is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in opdracht van de toenmalige Sultan. Indertijd was dit het eerste en enige huis van Zanzibar war stromend water en elektriciteit te vinden was. Ook was er in het gebouw de eerste lift van het eiland te vinden. Later werd het huis in gebruik genomen als museum. Jammer genoeg is het House of Wonders vandaag de dag in zo’n slechte staat dat het niet meer veilig is om binnen te gaan. De collectie van het museum dat er gevestigd was is voor een deel terug te vinden in het Paleis van de Sultan en is deels opgeslagen. Er zijn plannen om dit bijzondere gebouw in zijn geheel te gaan renoveren, maar dit zal waarschijnlijk nog wel enige jaren gaan duren.

Mercury House

Freddy Mercury, voormalig zanger van de band Queen is geboren in Stone Town. Voor de entree van het huis, waar hij de eerste jaren van zijn leven heeft doorgebracht, is een bord te zien en enkele vitrines die aan dit feit herinneren. Je zou verwachten dat er een museum of in ieder geval iets van een ruimte te vinden was waar je iets van Freddy Mercury terug zou kunnen vinden, maar nee helemaal niets. Dit heeft alles te maken met de openlijke homoseksualiteit van Freddy Mercury en het feit dat dit verboden is op Zanzibar.

Paleis van de Sultan

Het Paleis van de Sultan, of zoals het lokaal bekend staat Bait Serkal is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Stone Town. Zo goed als alle stadswandelingen en gidsen nemen je mee naar dit bijzondere paleis. Het paleis is drie verdiepingen hoog en rijkelijk verdeeld met kantelen. Het werd gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw nadat het eerste paleis van de toenmalige Sultan verwoest was tijdens de Zanzibar Revolutie. Vandaag de dag is het museum omgetoverd tot een museum waar voornamelijk spullen van de voormalige Sultan te vinden zijn. Zo zijn er verschillende meubels en gebruiksvoorwerpen uit deze periode te zien. De staat van het gebouwen en de objecten is echter niet heel goed waardoor het geheel niet heel erg indrukwekkend is. Wel kun je vanaf een aantal balkons genieten van een schitterend uitzicht over de oceaan en de rest van Stone Town.

Rooftopbars

Het merendeel van de hotels in Stone Town zijn in het bezit van een rooftopbar. Je kunt hier heerlijk dineren, lunchen of gewoon een biertje drinken terwijl je geniet van het prachtige uitzicht over Stone Town en de Indische Oceaan. De bekendste zijn Maru Maru, The Swahili House en het Afrika house. Het merendeel van de rooftopbars in Stone Town zijn te vinden op plaatsen die gewend zijn aan westerse toeristen. Je kunt hier dan ook zonder problemen wat te eten bestellen of iets drinken met ijs.