Conakry: kleurrijke stad aan de Afrikaanse Westkust

De ruim twee miljoen tellende stad Conakry is de hoofdstad van het land Guinee (Guinea), een land gelegen aan de westkust van Afrika. Conakry ligt op een schiereiland aan de kust. Oorspronkelijk begon Conakry zich op het eiland Tombo zich te ontwikkelen waarna het later in noordoostelijke richting uitbreidde. Opvallend is dat de stad zich vooral landinwaarts heeft doorontwikkeld in plaats dat er uitbreiding langs de kust heeft plaatsgevonden. Wie Conakry bezoekt zal zien dat de stad vooral in het centrum wel wat hogere gebouwen telt, maar dat de grootste delen van Kaloum vooral bestaan uit laagbouw met maximaal 3 verdiepingen vermengd met krottenwijken. Aan de randen van de stad vind je eigenlijk alleen nog maar krottenwijken waar men soms onder erbarmelijke omstandigheden leeft. De economische situatie is dermate beroerd in Guinee dat veel mensen onder de armoedegrens leven. Zoals in zoveel derde wereldlanden trekken ook hier de arme mensen naar de grote stad waarbij men hoopt op betere kansen op een goede toekomst. De beroerde economische omstandigheden zorgen regelmatig voor onrust. Stakingen, problemen met de infrastructuur en soms gewelddadige demonstraties kunnen dan ook voorkomen in Conakry.



Reizen naar Conakry

Brussels Airlines vliegt al jarenlang vanaf Brussels International Airport naar de internationale luchthaven van Conakry. Tijdens sommige seizoenen is er op de heen- of terugweg een tussenlanding voorzien in een van de nabijgelegen landen. KLM bood vroeger ook een rechtstreekse vlucht aan van Amsterdam naar Conakry. Sinds de partnership met Air France wordt deze route alleen nog maar door de Franse partner uitgevoerd vanaf Parijs en zul je eerst vanuit Nederland met de Thalys naar luchthaven Parijs Charles de Gaulle moeten vliegen. Door het beperkte aanbod van vluchten liggen de prijzen voor vliegtickets naar Conakry relatief hoog.
De beste manier om vanaf de internationale luchthaven van Conakry naar je hotel of andere bestemming in Conakry te reizen is per taxi. Buiten de luchthaven vind je taxi’s waarmee je een vaste prijs af kunt spreken om je naar je bestemming te brengen.



Visum en inentingen

Als je naar Guinee vliegt zul je een geldig visum moeten hebben. Zonder een visum kom je in principe het land niet in. Uit ervaring kan ik als auteur van deze pagina melden dat het me in 1997 wel gelukt is om zonder een visum Guinee binnen te komen door de ouderwetse manier van omkoping. Een briefje van 50 Amerikaanse dollars en de belofte van mijn lokale contact dat we in Conakry het visum alsnog zouden regelen was voldoende om het land binnen te komen. Omdat ik er niet in geslaagd ben het visum ter plaatse alsnog te krijgen (bureau sloot vrijdagmiddag en ik zou zondagavond terugvliegen) heb ik dezelfde methode moeten gebruiken om het land weer uit te kunnen komen. Een visum kun je zelf regelen via de Ambassade van Guinee in Brussel. Minder omslachtig is door dit te laten verzorgen door de diverse visumbureaus die actief zijn in Nederland. Zonder een bewijs dat je ingeënt bent tegen gele koorts mag je het land niet in. Zorg er daarvoor dat er een geldige stempel van een gele koorts vaccinatie in je vaccinatiepaspoort staat. Dit kun je verkrijgen bij GGD’s, het Havenziekenhuis en andere instellingen die onder andere gespecialiseerd zijn in inentingen, reismedicatie en voorlichting op het gebied van vaccinaties en tropische ziektes. U dient er verder voor te zorgen dat u de juiste inentingen gekregen hebt voordat u aanvangt met de reis naar Conakry. Mogelijk moeten er ook malariapillen gebruikt worden. Daar kan een hierin gespecialiseerde arts u een kundig advies over geven.

Regenseizoen

Conakry kent een tropisch moessonklimaat waarbij er sprake is van een droog warm seizoen en warm en zeer nat regenseizoen. Conakry behoort binnen de regio tot de plaatsen met de hoogste hoeveelheid maandelijkse neerslag in de natste maanden van de moessonperiode. Zo leren de statistieken van de langjarige gemiddelde weercijfers ons dat de maanden juli en augustus met gemiddeld rond de elfhonderd millimeter regen per maand extreem nat zijn. Om een indruk te geven: in één maand valt er in Conakry dan ruim anderhalf keer zoveel als in Nederland in een heel jaar. Het regent in juli en augustus dan ook vrijwel dagelijks. Wie Conakry wil bezoeken in deze periode moet daar wat betreft kleding, schoenen en eventueel paraplu’s rekening mee houden. De beste reistijd is dan ook van eind november tot en met april als het droog is en de zon vrij veel schijnt. Er is dan wel incidenteel kans op de harmattan. Deze droge woestijnwind kan zorgen voor veel stof en zand in de lucht, die afkomstig is uit de Sahara.
Uitgebreide klimaatinfo over Guinee en Conakry vind je op klimaatinfo.nl

Parallelhandel

Voor Conakry is de internationale zeehaven een belangrijke bron van inkomsten. De haven wordt gebruikt voor import, export en overslag. Geld wordt verdiend door handel en het leveren van logistieke diensten. Een vorm van export die voorkomt is parallelhandel. Hier worden goederen die oorspronkelijk geïmporteerd zijn om lokaal in Guinee te verkopen doorverkocht aan inkopers in het buitenland. Hierbij wordt er geprofiteerd van prijsdifferentiatie die door veel westerse fabrikanten toegepast worden. Een voorbeeld hiervan zijn sigaretten die vaak vele procenten goedkoper aan Guinee verkocht worden dan de gemiddelde prijs die wereldwijd gehanteerd worden. Parallelhandelaren kopen deze sigaretten op in Conakry om ze daarna elders op de wereld te verkopen. Voor de fabrikanten zijn deze pakjes vaak vrij eenvoudig te achterhalen omdat er bijvoorbeeld “VENTE EN GUINEE” op de verpakkingen gedrukt staat.

Pas op met fotograferen

Wie wil fotograferen in Conakry die moet daar mee oppassen. Zoals de website van Brussels Airlines al meldt is het zonder toestemming maken van foto’s niet toegestaan en loop je zelfs kans om gearresteerd te worden. Uit eigen ervaring kan ik helaas bevestigen dat het maken van foto’s je in de problemen kan brengen. Tijdens mijn tweede trip naar Conakry in het jaar 2003 heb ik onder andere vanuit het busje onderweg van het hotel naar de luchthaven een aantal foto’s geschoten, net als de Nederlandse mannen van de marechaussee die bij mij in het busje zaten. Toen we ergens stil stonden werd ineens de zijdeur van de bus opengetrokken door militairen. “Donner la camera, donner la camera” riepen ze naar ons. Ze wilden dat we onze camera’s inleverden. Ik had die van mij snel onder mijn been verstopt. Door middel van het doneren van dollars (lees: omkopen) hebben we na een angstige tien minuten onze reis alsnog kunnen vervolgen. Ik heb me voorgenomen om bij een volgende reis naar Conakry nooit meer te fotograferen, hoe graag ik het ook doe.

Novotel

Het aanbod van hotels in Conakry is zeer beperkt. Wie een redelijk comfortabel hotel wil hebben die zal al snel uitkomen bij Hotel Camayenne of Novotel Ghi dat voluit Novotel Grand Hotel de L’Independance heet. Dit hotel stamt uit het jaar 1958 en opende toen onder de naam Hotel de France. Na een uitgebreide renovatie heropende het hotel in 1996 onder de Novotel vlag van de Franse Accorketen. Wie enigszins verwend is zal moeten wennen aan de armoedige inrichting van het hotel, de langzame service en de voor Europese begrippen slechte tot matige voorzieningen van het hotel. Voor wie op zakenreis naar Conakry gaat zijn er echter weinig goede alternatieven dan dit matige hotel dat gelegen is aan de kust in het uiterste zuidwesten van Conakry.

Foto: uitzicht vanaf Novotel Ghi in Conakry

Taal

Wie naar Conakry reist die ontkomt er eigenlijk niet aan om Frans te spreken. Als gevolg van de koloniale periode onder Frankrijk vanaf het einde van de negentiende eeuw tot oktober 1958 is Frans de officiële taal in Guinee en dus ook Conakry. Naast het Frans worden er een aantal lokale talen en dialecten gesproken zoals Mandinka, Fula en Susu. Met Engels zul je je niet kunnen redden. Zelfs het personeel in de hotels spreekt amper tot geen Engels. Wie geen Frans spreekt doet er goed aan een simpel vertaalboekje mee te nemen.

Toerisme

Het toerisme in Conakry is amper ontwikkeld. De zeer slechte infrastructuur in de stad, de armoede en de toenemende mate van onveiligheid zorgen ervoor dat Conakry weinig uitnodigend is om een vakantie te vieren. Toch heeft de stad toch zeker wel een aantal facetten die ervoor zorgen dat je ook als toerist hier wel iets te zoeken hebt. Zo is Conakry onmiskenbaar een kleurrijke stad die echt op en top Afrikaans is. Wie Afrika op een pure manier wil ervaren die zal dat in Conakry zeker vinden. Zo kent de stad een paar typische Afrikaanse markten zoals de Marché Madina en Marché du Niger. Let hier wel op zakkenrollers die erg actief zijn. Andere bezienswaardigheden zijn het Nationaal Museum van Conakry, het presidentiële paleis, het Monument du 22 Novembre 1970 en de Grote Moskee van Conakry.