Toompea

De Domberg, in het Estisch Toompea genaamd, is het hoger gelegen stuk van Vanalinn, het middeleeuwse centrum van Tallinn. Hier woonde vroeger de adel en de geestelijkheid. Vanaf hun berg konden ze letterlijk en figuurlijk neerkijken op de normale bevolking. De Domberg is slechts bereikbaar via een tweetal straatjes: Lühike jalg (“Korte Been”) en Pikk jalg (“Lange Been”). Pikk jalg is de meest gebruikte route, waarna je bijna direct uitkomt bij het mooiste bouwwerk van Toompea: de Alexander Nevski-kathedraal. Daar tegenover ligt het Toompeakasteel, waar het Estische parlement in gehuisvest is. Andere bezienswaardigheden op de Domberg zijn de Domkerk, het Huis van de Estlandse Ridderschap en delen van de vestingmuur met als letterlijk hoogtepunt de toren Lange Herman (Pikk Hermann).

Door de hoge ligging heb je vanaf de Domberg een prachtig uitzicht over Tallinn. Hoewel er kaarten zijn waarop de uitzichtpunten aangegeven staan is het nog niet altijd even gemakkelijk als het lijkt om ze te vinden. Dat komt omdat de meeste straten in Toompea doodlopend zijn.

Wandelen door Toompea betekent dat je vrij weinig geconfronteerd wordt met auto’s. Ook is het hier wat betreft toeristen rustiger dan in de benedenstad. Dat komt vooral omdat de meeste winkeltjes en restaurants in de benedenstad gevestigd zijn. Hierdoor is Toompea relatief rustig waardoor het meer authentiek overkomt op je als bezoeker.

Tags bij dit artikel: ,