Taxi cowboys

Een taxi nemen in Tallinn betekent de kans lopen om flink een oor aangenaaid te worden. Het liberale taxisysteem in Tallinn is op basis van vrije marktwerking. Een taxichauffeur mag daarom zonder enige beperking zin tarieven bepalen. Dit heeft als keerzijde dat er eigenlijk twee soorten taxi’s rondrijden: de net geprijsde taxi’s die veelal bij de grotere taxiorganisaties aangesloten zijn en de zelfstandige taxi’s. Een groot deel van deze zelfstandige taxichauffeurs rekenen prijzen die drie tot maar liefst vijf keer zo hoog zijn als die van de taxi’s die aangesloten zijn bij een organisatie. Het verschil tussen de twee soorten taxi’s is voor een leek niet direct te herkennen. Beiden soorten komen hoofdzakelijk in de kleur zwart (vooral van het merk Mercedes), geel en wit voor. Beide soorten hebben gele stickers op de deuren en/of gele taxibordjes op het dak. Beide soorten taxi’s staan op of bij taxistandplaatsen. Daar zit echter het grote verschil, want de goedkopere taxi’s van de grote organisaties staan bij de officiële taxistandplaatsen, de duurdere collega’s staan heel dicht in de buurt.

Soms, zoals bij de taxistandplaats op Viru, staan ze zelfs voor de taxistandplaats. Door de gele kleur van de auto zien de toeristen het verschil niet, stappen in en zijn vervolgens 25 tot 30 euro kwijt voor een rit van amper 5 minuten. Helaas de je hier niets tegen als je eenmaal ingestapt bent en de chauffeur de opdracht hebt gegeven ergens naartoe te rijden.

Je herkent de dure taxi’s door op de gele tarievenkaart te kijken die op de rechter achterdeur moet zitten van iedere taxi. Dat zijn ze wettelijk wel verplicht. Op die manier zie je welke taxi’s duur zijn en welke niet. De dure taxi’s rekenen kilometerprijzen van enkele euro’s per kilometer. Daarnaast rekenen ze uurtarieven die oplopen naar 75 tot bijna honderd euro per uur.

Het advies is daarom om te kijken waar een taxi staat. Dus op een officiële taxistandplaats of op de oprit van een hotel. Niet BIJ een taxistandplaats of voor een hotel op straat. Voordat je instapt: bekijk altijd eerst te tarieven. Herken je erg hoge tarieven, weiger dan in te stappen. Dit geldt ook voor een taxi die je aangehouden hebt op straat. Je hebt altijd het recht om eerst de tarieven te bekijken en dan pas te beslissen of je de taxi ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Laat je niet onder druk zetten door de chauffeur om ook daadwerkelijk in te stappen.

Wie aankomt op het vliegveld of bij de veerterminal, daarvoor geldt hetzelfde. Netjes in de rij staan de goedkope taxi’s bij de officiële plekken. Bij de veerterminal staan de dure cowboys aan de overkant van hetzelfde straatje. Oplichters zullen we ze niet noemen, want ze voldoen aan de wettelijke regels. Of het juist is om onwetende toeristen zoveel mogelijk geld te laten betalen voor een taxirit en daardoor indirect Tallinn een slechte naam bezorgt is echter de vraag. Wie dit artikel heeft gelezen is in ieder geval gewaarschuwd.

Tags bij dit artikel: , ,