Jeruzalem: de heilige stad in het Midden-Oosten

De Kanaänitische stad Jeruzalem is een bijzondere plek op deze wereldnol. Zo is Jeruzalem een van de oudste doorlopend bewoonde steden van de wereld en is het binnen een groot aantal geloven een heilige stad. Zo kennen zowel het jodendom als het christendom hun oorsprong in Jeruzalem, maar is het ook voor de islam een heilige stad. Jeruzalem is door het Israëlisch-Palestijnse conflict ook een verdeelde stad. Zo beschouwt Israël Jeruzalem als hoofdstad, maar vinden de Palestijnen dat Oost-Jeruzalem aan Palestina toebehoort. De moslims, joden en christenen leven dan ook op vrij gespannen voet samen in deze stad. Binnen het christendom en het jodendom is Jeruzalem een belangrijk bedevaartsoord. Voor de joden is het vooral de Tempelberg en de Westelijke muur die van belang zijn, hoewel de vroegere tempel op de Tempelberg al eeuwen geleden verwoest is. Voor de christenen is het vooral de Heilig Grafkerk die van zwaar religieus belang is.
Jeruzalem bestaat uit het oude Jeruzalem, dat in joodse, christelijke, islamitische en Armeense wijken ingedeeld is en het nieuwe Jeruzalem dat buiten de stadsmuren gebouwd is. Het gros van de toeristen zal het binnen Israël gelegen deel van het nieuwe Jeruzalem bezoeken. Dit is een moderne stad vol met winkels, horeca en uiteenlopende bezienswaardigheden waaronder een aantal fraaie musea. Het topmuseum van Jeruzalem is het Israëlmuseum waar je de oudste delen van het heilig schrift kunt bewonderen. Jeruzalem wordt vooral bezocht door mensen met een religieuze achtergrond en/of door mensen die een bovengemiddelde interesse tonen in historie en bijzondere plaatsen. Wie het echte moderne Israël wil zien die zal eerder een vakantie in Tel Aviv boeken.Alles over Jeruzalem


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Jeruzalem vind je in een handig overzicht met alle Jeruzalem hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Jeruzalem