Tel Aviv: hippe strandbestemming aan de Middellandse Zee

Als je skyline van Tel Aviv bekijkt dan is de vergelijking met Miami al snel gemaakt. Een langgerekte kuststrook met daarachter steeds meer hoogbouw zorgt voor het gezicht van het hedendaagse Tel Aviv. Hoe anders was dat aan het begin van de twintigste eeuw, toen er hier nog maar amper bebouwing was en de eerste pioniers zich hier begonnen te vestigen. Hoewel Tel Aviv pas in 1909 gesticht werd, was  er al wel sprake van wat bebouwing op de plek waar nu Tel Aviv-Jaffa (zoals de stad eigenlijk tegenwoordig heet) staat. Er waren al een paar Joodse nederzettingen te vinden zoals een nederzetting ten noorden van de rivier Ayalon, Sarona dat door Duitse tempeliers gesticht is en Neve Tzedek dat nu als oudste wijk van de Tel Aviv gezien wordt. Ook was er natuurlijk Jaffa al. Dit havenstadje is inmiddels helemaal opgeslokt door Tel Aviv, maar is aanzienlijk ouder. De van oorsprong Arabische stad Jaffa was zelfs een van de oudste havensteden aan de Middellandse Zee.

Na de zelfstandigheid van Israël als land is de ontwikkeling van Tel Aviv in razend tempo gegaan. Het is nu de tweede stad van Israël (na Jeruzalem) en het zou niet vreemd zijn als Tel Aviv de Israëlische hoofdstad binnen enkele decennia voorbijstreeft. Je merkt nu al dat het veel tolerantere en modernere Tel Aviv op economisch gebied enorm hard groeit. De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op jongere en rijkere mensen en vooral op seculiere Joden die minder streng met hun religie bezig zijn. Ook toeristen weten Tel Aviv tegenwoordig goed te vinden. Het bruisende uitgaansleven, de vele winkels en de heerlijke stranden maken van de stad een fantastische vakantiebestemming waar je het hele jaar door prima kunt vertoeven. Dat het een groot deel van het jaar uitstekend weer is in Tel Aviv draagt daar een goed steentje in bij.Rothshield Boulevard

In het hart van de Witte Stad ligt Rothshield Boulevard. Deze ruim opgezette boulevard is één van de leukste straten van hedendaags Tel Aviv. Rothshield Boulevard is tevens een van de oudste straten van de stad. Daarom kun je hier genieten van historische panden zoals de Independence Hall waar ooit in 1948 de onafhankelijkheid van Israël als land uitgeroepen werd. Tegenwoordig is dit voormalige burgemeestershuis en kunstmuseum ingericht als een historisch museum waar die voor Israël zo belangrijke vrijdag te herbeleven is.

Aan Rothshield Boulevard zie je ook verschillende voorbeelden van de zo herkenbare Bauhaus stijl die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Verder vind je in de straat verschillende leuke winkels en trendy bars. Rothshield Boulevard loopt vanaf de oude wijk Neve Tzedek naar nationaal theater Habima.Tel-o-Fun

Tel Aviv is heerlijk om per fiets te verkennen. Je kunt een fiets (of leuker nog: een elektrische fiets) huren voor een dag, een dagdeel of meerdere dagen. Je kunt echter ook fietsen gebruiken die via onbemande elektronische stations te huren zijn. Dit stadsfietssysteem heet hier Tel-o-Fun en is ideaal om zo af en toe een stukje te fietsen als je Tel Aviv wat wil verkennen. Voor een paar eur per dag kun je gedurende de hele dag fietsen lenen voor maximaal een half uur. Binnen dat half uur moet je een fiets in een fietsstation plaatsen, anders ga je betalen. Het tarief is progressief: je betaalt dus meer naarmate je hem langer aaneengesloten gebruikt. Registreren, betalen en lenen kan met je creditcard.

Uitgaan

Wie van uitgaan houdt die heeft in Tel Aviv een uitstekende vakantiebestemming. De locals houden van uitgaan en als toerist profiteer je daar van mee. Tel Aviv staat bekend als dé uitgaansstad van Israël. Dit wordt mede aangewakkerd door de gayscene die hier aanwezig is. Tel Aviv telt heerlijke strandbars waar het ook ’s avonds goed vertoeven is, in het centrum vind je een groot aantal bars waar je van de beste cocktails, de heerlijke Israëlische wijnen of de vele soorten lokaal gebrouwen bier kunt genieten. Als je wilt gaan dansen dan kun je terecht in meerdere goede clubs waar geregeld ook internationaal zeer bekende DJ’s komen draaien. Dankzij het milde klimaat speelt het uitgaansleven zich een groot deel van het jaar grotendeels buiten af op terrassen.

Stranden

Voor strandliefhebbers is Tel Aviv samen met het in het zuiden gelegen Eilat één van de beste bestemmingen die je in Israël zult vinden. Gedurende ongeveer zeven tot acht maanden is het strandseizoen waarin het hier heerlijk vertoeven is. Dat betekent niet dat de andere vier tot vijf maanden niet geschikt zijn om naar het strand te gaan, alleen is het dan gemiddeld genomen wat minder levendig. De meeste stranden gaan vrijwel naadloos in elkaar over, maar hebben vaak wel hun eigen publiek. Dat heeft vooral te maken met de verschillende faciliteiten die [er strand aanwezig (of juist niet) zijn. Hilton Beach heeft de bijnaam ‘Gay Beach’ en richt zich hiermee vooral op de homoseksuele strandliefhebbers. Dit strand ligt ter hoogte van het Hilton hotel.

Langs de stranden loopt een lange wandelboulevard. Deze boulevard hebben ze de fantasierijke naam The Promenade genoemd. Gelukkig is de promenade vrijwel gevrijwaard van commerciële activiteiten, waardoor wandelen, fietsen en lekker rondkijken centraal staat. 

Ben Gurion House

Aan de Sderot Ben Gurion 17 vind je het vroegere huis van David Ben-Gurion. Het was niet het hoofdverblijf van de voormalige Premier van Israël, maar hier verbleef hier wel regelmatig. Het huis is gebouwd tussen 1930 en 1931 en was vanaf 1931 tot 1968 in het bezit van David Ben-Gurion. In 1946 werd het huis uitgebreid en in 1960 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden. Tegenwoordig doet het oude huis dienst als museum waarin je kunt zien hoe de familie hier vroeger geleefd moet hebben. Ook liggen er verschillende persoonlijke items tentoongesteld in de verschillende ruimtes. De meest indrukwekkende kamer is de bibliotheek die zich op de eerste verdieping bevindt. Hier is de persoonlijke boekencollectie van ongeveer 20.000 boeken aanwezig. Je kunt het Ben Gurion House gratis bezoeken.

Tel Aviv als winterzonbestemming

Als je tijdens het winterzonseizoen op zoek bent naar een leuke strandbestemming dan moet je Tel Aviv zeker in overweging nemen. Hoewel het de hele winter zacht is in deze Israëlische kuststad, zijn het vooral de maanden november en april die zeer aangenaam kunnen zijn. Met een gemiddelde luchttemperatuur in de middag van 24 graden is het in die maanden nog iets warmer dan tijdens de warmste zomermaanden in Nederland. Statistisch gezien zijn april en november in Tel Aviv ook zonniger en droger dan juli en augustus in Nederland. Dankzij rechtstreekse vliegverbindingen vanuit Nederland naar Ben Gurion International Airport bij Tel Aviv vlieg je binnen vijf uur van winterkou naar de winterzon

Tel Aviv Port

De haven van Tel Aviv heeft begin deze eeuw een enorme opknapbeurt gehad. Op de plek waar enkele tientallen jaren lang schepen af en aan voeren, komt men tegenwoordig vooral om te eten, te drinken, te winkelen en te feesten. Hoewel je nog duidelijk kunt zien dat dit van oorsprong een haven is, is Namal Tel Aviv nu een plek waar locals en toeristen heerlijk kunnen genieten van het leven. Als je hier komt om te winkelen dan zijn modewarenhuis Factory 54 en concept shopping mall Bait Banamal echte aanraders.

Jaffa

Eeuwen voordat er sprake was van de stad Tel Aviv was er al volop bedrijvigheid in Jaffa. Deze oude havenstad behoort tot de oudste havens van het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Je merkt meteen dat dit ouder is door de vele oude gebouwen die hier te vinden zijn, vooral in het hart van de stad. De belangrijkste plek van Jaffa was altijd de haven. Hoewel het hier nog steeds vrij levendig is, heeft Jaffa zijn rol als belangrijke havenstad al jarenlang geleden verloren aan Ashdod en Haifa door de opkomst van de zeecontainers. Jaffa is nu vooral een gezellig havenstadje waar je komt om te flaneren, de oude bezienswaardigheden van de stad te bewonderen en om te genieten van het heerlijke uitgaansleven aan en rondom de oude haven.

Azrieli Center

Binnen de skyline van Tel Aviv zie je verschillende wolkenkrabbers die het gezicht van de stad nu deels bepalen. Een drietal opvallende torens zijn de Azrieli Towers, die samen het Azrieli Center vormen. Dit door de Israëlisch-Amerikaanse architect Eli Attia ontworpen complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 34.500 vierkante meter en heeft ruim 300 miljoen euro gekost om te bouwen. De bouw begon in 1996 en drie jaar later was het Azrieli Center helemaal gereed. De drie torens hebben een verschillende vorm: eentje is rond, eentje is driehoekig en de andere is vierkant. Dit is kenmerkend voor het Azrieli Center. Onderin het complex is de Azrieli Center Mall gevestigd. Dit is één van de grootste winkelcentra van Israël. Vanwege continue terreurdreiging zijn er strenge veiligheidsmaatregelen om de shopping mall te betreden.

Een dagje Jeruzalem

Dankzij de vrij korte reisafstand (een klein uur als het verkeer niet tegenzit) is een uitstapje vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem prima te doen. Je gaat dan een totaal andere wereld zien. Jeruzalem is immers het religieuze en conservatievere hart van Israël. Hier kun je bijzondere bezienswaardigheden zien zoals het vermeende graf van Jezus Christus, de Klaagmuur en de Tempelberg. Als je naar Tel Aviv gaat en Jeruzalem niet bezoekt tijdens je vakantie dan krijg je daar later waarschijnlijk spijt van. Zelfs als je niet gelovig bent zal het indrukwekkend zijn om te zien wat religie met andere mensen doet en wat het voor ze betekent. 

Je kunt op eigen houtje naar Jeruzalem gaan, maar je kunt ook een dagexcursie boeken waarbij je met een gids meegenomen wordt door de stad. Wil je zelf gaan dan kun je met de bus naar Jeruzalem gaan, daar de sneltram naar de oude stad nemen en vervolgens dit eeuwenoude deel van Jeruzalem gaan ontdekken. Op de site www.in12uur.nl kun je een uitgebreid verslag lezen van een dag in historisch Jeruzalem.

Sarona

Een van de hipste en leukste gebieden van Tel Aviv is Sarona. Hier kun je heerlijk eten, drinken en winkelen in een prachtige setting. Sarona bestond al voordat Tel Aviv gesticht werd. Duitse tempeliers vestigden zich hier in de negentiende eeuw en werden vervolgens begin twintigste eeuw alweer verjaagd op basis van vermeende nazi-sympathie. Na jarenlang een rol vervuld te hebben als legerbarakken en vervolgens als overheidsgebouwen is men begin 21e eeuw met het idee gekomen om hier een upscale winkel- en uitgaansgebied van te maken. Ze hadden de gebouwen ook plat kunnen gooien om hier hoogbouw weg te zetten, zoals ze op aangrenzende percelen hebben gedaan. Gelukkig hebben ze gekozen voor het behoud van historie waardoor je nu kunt genieten in een prachtig stukje Tel Aviv dat bekend staat als Sarona.

Shuk HaCarmel

Shuk HaCarmel is de grootste, leukste en meest diverse markt van Tel Aviv. De roots van deze markt gaan ongeveer honderd jaar terug toen de bewoners van de toenmalige Jemenitische wijk een marktje begonnen te organiseren. Deze markt heette toen nog HaKerem wat vrij vertaald ‘de Wijngaard’ betekent. In de loop der decennia is de markt enorm gegroeid en is ook de naam veranderd. Dat geschiedde nadat de belangrijkste straat van de markt een andere naam kreeg: Rehov HaCarmel. Sindsdien heet de markt Shuk HaCarmel. De Carmelmarkt is zes dagen per week geopend. Op zaterdag is het geen markt vanwege de sabbat. De markt is zowel interessant voor lokale bewoners die hun inkopen hier komen doen van verse waren als voor toeristen die lekker willen snuffelen op een oosterse markt. Je kunt hier genieten van lokale lekkernijen, maar ook wel leuke souvenirs kopen.

Rabin Square

In Tel Aviv heb je opvallend weinig grote pleinen. Daarom worden evenementen al snel op het daarvoor handigste plein georganiseerd en dat is Rabin Square. Vroeger heette dit plein Kings of Israel Square. Het plein kreeg na de aanslag op Yitzhak Rabin op 4 november 1995 de nieuwe naam Rabin Square. Het rechthoekie plein herbergt het stadhuis en een groot monument ter herdenking aan de Holocaust. Dit monument is ontworpen door de Israëlische schilder en beeldhouwer Igael Tumarkin.