Waarschijnlijk de meest levendige buurt van Kuala Lumpur is Chinatown. Deze Chinese wijk concentreert zich vooral rondom Jalan Petaling (Petaling Street). In deze straat is er een permanente markt die vooral na zonsondergang erg sfeervol is. De kraampjes verkopen souvenirs van Kuala Lumpur, Chinese producten, kleding en heeeeeel veel namaakartikelen. Riemen van Hugo Boss, stropdassen van Burberry, tassen van Louis Vuitton, boxers van Calvin Klein…. je vindt het hier allemaal. Let vooral ook op de eetstalletjes waar je nasi met ter plaatse gehakte kip kunt halen of waar je als een soort van buitenbuffet zelf je bord of meeneembak kunt vullen. Tijdens je wandeling door Petaling Street proberen de verkopers je naar hun winkel te krijgen in de hoop dat je eenmaal binnen ook tot een aankoop over zult gaan.

Waarschijnlijk één van de beste plekken om uitzicht te hebben op de Petronas Twin Towers is de SkyBar van het vijfsterren Traders Hotel in Kuala Lumpur City Central. Deze bar bevindt zich op de 33e verdieping van het hotel. Omdat het hotel bijna recht tegenover de Petronas Twin Towers ligt en er geen gebouwen zijn (en komen) die het uitzicht blokkeren krijg je een waanzinnig uitzicht op de tweelingtorens van Kuala Lumpur. De bar zelf is ook de moeite waard. Zo vind je het zwembad van het hotel midden in de bar. Een groot dele van de bar is voorzien van ramen met daarboven ene open deel, zodat je een prachtig panoramisch uitzicht krijgt. De beste spots aan de KLCC-zijde zijn loungehoekjes waarvoor je bijan altijd zult moeten reserveren als je er na 17 uur wilt zitten. De bar is vanaf 10 uur ‘s morgens al geopend. Op doordeweekse dagen is de bar tot 1 uur ‘s nachts open. Op vrijdag, zaterdag en sommige feestdagen is de Skybar zelfs tot 3 uur ‘s nachts open. Overdag wordt er vooral muziek gespeeld die te vergelijken is met wat ze bij ons op Sky radio draaien. Relaxte muziek die vooral niemand irriteert. Later in de avond gaat de muziek meer richting relaxte dance en gaat het volume ook wat omhoog.
SkyBar kent een zeer uitgebreide drankkaart, waaronder een aantal unieke cocktails. De prijzen liggen voor Maleisische begrippen wel op een vrij hoog niveau, maar daarvoor zit je wel in een van de beste bars van de stad. Naast drank bieden ze ook een gevarieerde kaart van hapjes aan. Aanrader is de gemengde saté.
Wie de SkyBar wil bezoeken die kan beter vooraf reserveren. Zeker op drukke dagen en gewilde tijdstippen kan het erg druk zijn.

Tegenwoordig is KL Sentral hét treinstation van Kuala Lumpur. Dit moderne gebouw kan absoluut niet op tegen het oude station van Kuala Lumpur dat ongeveer een kilometer noordelijker ligt: KL Station. Het treinverkeer dat hier nog stopt is nog maar een fractie van wat er vanaf het nieuwe centraal station vertrekt. De charme van het station is er echter niet minder om. Aan de buitenkant een bijna sprookjesachtig gebouw, van binnen een mooi station dat nog de sfeer van vroeger een beetje uitademt.


Eén van de gezichtsbepalende gebouwen in Kuala Lumpur is Kuala Lumpur Tower, meestal kortweg KL Tower genoemd. In het Maleisisch heet hij Menara Kuala Lumpur. Met een hoogte van 421 meter is het na Petronas Twin Towers het tweede gebouw wat betreft hoogte. Omdat KL Tower op een heuvel is gebouwd komt het hoogste punt wel hoger boven zeespiegelniveau dan de in werkelijke meters hogere Twin Towers. Dit is vooral goed zichtbaar als je vanaf het vliegveld per taxi het centrum van Kuala Lumpur nadert.
KL Tower is primair bedoeld als communicatietoren. Het behoort tot de top tien hoogste communicatietorens ter wereld. De toren is geopend voor het publiek. Op zowel 274 meter als 282 meter hoogte kun je van het uitzicht over Kuala Lumpur genieten. Het lagere observatiedek biedt een 360 graden panoramisch uitzicht over Kuala Lumpur. Daarboven zit het restaurant. Wil je hier eten dan zul je wel even moeten reserveren. Een verdieping hoger heb je het mooiste uitzicht over Kuala Lumpur. Hiervoor heb je een VIP-ticket nodig dat bijna twee keer zo duur is dan een gewoon ticket. Je hebt dan wel een privégids die met je meegaat en uitleg geeft over de toren en wat je ziet. Om KL Tower te bereiken moet je een stukje omhoog wandelen. Bij warm weer is dit best intens. Je kunt ook beneden wachten op de gratis shuttle naar boven.
De nationale moskee van Maleisië staat in Kuala Lumpur. Deze in 1965 geopende moskee biedt plaats aan maar liefst vijftienduizend mensen. Voor moslims is er altijd vrije toegang tot de moskee, voor niet-moslims is de toegang beperk tot een aantal vaste uren. De moskee telt slechts één minaret die een hoogte kent van 73 meter. Saillant detail is dat de moskee gebouwd is op een plek waar vroeger een kerk stond. De Nationale Moskee heeft een moderne vormgeving waarbij er vooral veel gebruik is gemaakt van beton.

Merderka Square is het onafhankelijkheidsplein van Kuala Lumpur. Het plein dat in het Maleis de naam Dataran Merdeka heeft ligt redelijk centraal in het centrum van Kuala Lumpur. Dit is de plek waar op 31 augustus 1957 de Britse Union Jack naar beneden gehaald werd en de Maleisische vlag voor het eerst gehesen werd. Sindsdien is Merdeka Square de plek waar sindsdien jaarlijks onafhankelijkheidsdag gevierd wordt door middel van de Hari Merdeka Parade. Op het plein staat een 95 meter hoge vlaggenmast waarin de vlag van Maleisië fier wappert. Rondom het plein staan een aantal historische gebouwen zoals het Sultan Abdul Samad-gebouw, het Royal Selangor Club Complex en de Nationale Bibliotheek. Merdeka Square is onderdeel van het relatief kleine historisch centrum van Kuala Lumpur.

Al sinds 1888 bestaat de Central Market ten westen van Chinatown. Deze sinds 1937 overdekte markt is gevestigd in een art-deco stijl bouwwerk met pastelblauwe en witte tinten. Als je op zoek bent naar authentieke Maleisische souvenirs is dit waarschijnlijk de meest geschikte plaats waar je een verzameling van heel veel verschillende producten vind. In vergelijking tot het nabijgelegen Petaling Street is het aanbod van spullen hier een stuk interessanter als je iets moois en/of van goede kwaliteit wilt kopen. Zo is dit de locatie om prachtige houtsnijwerken, kleurrijke Maleisische jurken of allerlei handgemaakte souvenirs te kopen. De centrale markt bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping zit ook een foodcourt waar je van allerlei Aziatische specialiteiten kunt genieten. Als je wilt gaan winkelen in Kuala Lumpur is een bezoek aan deze overdekte markt vol stalletjes een must.


De internationale luchthaven van Kuala Lumpur, vaak aangeduid als KLIA (Kuala Lumpur International Airport), ligt op ongeveer zeventig kilometer van het centrum van Kuala Lumpur. Deze afstand kun je per taxi overbruggen in drie kwartier tijdens rustige uren tot ruim anderhalf uur tijdens de spits. Een snelle manier om in de stad te komen is met de KLIA Express. Deze sneltreindienst vervoert passagiers tussen Kuala Lumpur International Airport en KL Sentral, het centraal station van Kuala Lumpur. De trein rijdt om de 15 minuten tijdens drukke uren en 20 minuten tijdens rustige uren. Tussen 0:00 en 05:00 uur rijden er geen treinen. De KLIA Express brengt je in 28 minuten van of naar de luchthaven. Vanaf KL Sentral reis je per taxi gemiddeld in vijf tot dertig minuten naar de meeste hotels in het centrum van Kuala Lumpur.
Aankomst en vertrek van de KLIA Express op KL Sentral geschiedt vanaf de zuidkant van het station. Daar is een speciale ingang voor de KLIA Express. Hier koop je je ticket en ga je naar beneden naar de trein. Als je met Malaysia Airlines vliegt kun je hier je bagage al inchecken. Als je je boardingcard voor je vlucht al hebt en hier je bagage afgeeft dan kun je later op het vliegveld meteen door naar de controles en de gate. Let op: op het moment dat we dit schrijven vertrekken/landen low cost airlines zoals Air Asia op de Low Cost Carrier Terminal (LCCT). Naar/van deze terminal kun je de KLIA Express niet gebruiken. Vanaf het moment dat deze tijdelijk terminal vervangen is door KLIA2 kunnen reizigers met de Express Rail Link via KLIA naar Kuala Lumpur reizen.
Het Sultan Abdul Samad-gebouw is één van de mooiste gebouwen van heel Kuala Lumpur. Het gebouw licht aan de oostzijde van Merdeka Square. Het is gebouwd van 1894 tot 1897 om daarna jarenlang dienst te doen als overheidsgebouw tijdens de Britse periode. Het Sultan Abdul Samad-gebouw is gebouwd in Moorse stijl met elementen geïnspireerd op tempels uit India erin verwerkt. Prachtig onderdeel is de 41 meter hoge klokkentoren. Tegenwoordig doet het Sultan Abdul Samad-gebouw dienst als Hooggerechtshof. Voor toeristen is het bovenal een fraai bouwwerk dat veelvuldig op film en foto vastgelegd wordt.

Kuala Lumpur kent een enorm uitgebreid aanbod van openbaar vervoer. Binnen Kuala Lumpur wordt er vooral gebruik gemaakt van metro (Rapid KL of LRT), monorailtreinen en KTM (stoptreinen). Dit zijn over het algemeen de snelste manieren om afstanden binnen miljoenenstad Kuala Lumpur te overbruggen. Bussen rijden er ook volop. Het drukke verkeer in Kuala Lumpur in combinatie van de vele stops die de bussen maken zorgen ervoor dat dit niet de allerbeste vorm van vervoer is. Voor toeristen zullen LRT en monorail veruit het meest van toepassing zijn.
Om hier mee te reizen koop je een ‘token’ voor een enkele reis. Dit is een muntje dat je op de scanplaat houdt om het station in te gaan. Na de rit stop je het muntje in de gleuf bij het poortje om het station te verlaten Het tarief werkt niet op basis van zones maar op afstand. Via de automaat kies je eerst ‘English’, dan ‘single journey’ en daarna het station waar je naartoe wilt. je krijgt dan te zien wat het kost. Deze vorm van transport is enorm goedkoop. Korte ritten kosten meestal zo rond de twee Ringgit, ongeveer vijftig eurocent.

Taxi’s rijden er volop in Kuala Lumpur. Vooral in het centrum van de stad moet het niet teveel moeite kosten om een taxi te vinden. In Kuala Lumpur heb je taxi’s met en zonder meter. Bij de taxi’s zonder meter maak je een prijsafspraak met de chauffeur of je koopt vooraf een taxirit in. Dat kan bijvoorbeeld via hotel of bij het vliegveld. Vanaf de luchthaven is dat overigens dé manier om je rit naar Kuala Lumpur te regelen. Aan één van de balies koop je een taxirit naar jouw bestemming. Je krijgt dan een kaartje dat uit drie delen bestaat: eentje voor de taxichauffeur, eentje die achterblijft bij de taxihalte op het vliegveld en eentje voor de klant.

Aan de zuidkant van Merdeka Square ligt de KL City Gallery. In dit historische gebouw zit de toeristische dienst van Kuala Lumur gevestigd. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van Kuala Lumpur met als hoogtepunt een dertien bij vijftien meter groot schaalmodel van de stad. Na de gratis tour kun je zien hoe men twee- en driedimensionale replica’s van Kuala Lumpur en bouwwerken in Kuala Lumpur maakt. Deze kun je later in de winkel kopen waar je eindigt voordat je naar buiten gaat. De houten kunstwerken zijn prachtig, maar erg prijzig. Een houten schaalmodel van een tempel kost je al snel meer dan duizend euro als je een groot formaat kiest.
Kuala Lumpur City Gallery is ook de plek waar je gratis toeristische plattegronden van de stad Kuala Lumpur en allerlei folders over attracties en bezienswaardigheden kunt halen. Wie Kuala Lumpur op de fiets wil verkennen die kan deze hier huren. Een leuke en sportieve manier om de stad te ontdekken.
