Kuala Lumpur: mix van Aziatische culturen

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië, een land gelegen in het zuidoosten van Azië. De naam is gebaseerd op de samenkomst van de rivieren Klang en Gombak. Kuala Lumpur betekent letterlijk ‘modderige samenkomst van rivieren’. Wie beide rivieren aanschouwt die zal de naam begrijpen. Het groen/bruine water nodigt niet uit tot waterrecreatie. Een rondvaart op één van deze rivieren kun je dan ook vergeten. Voor veel toeristen is de multiculturele stad het begin van een rondreis door Maleisië of een tussenstop onderweg naar Singapore, Indonesië, Australië of de Filippijnen.

Dankzij de bouw van de fameuze Petronas Twin Towers (wie herinnert zich niet de scène uit de film Entrapment op de luchtbrug tussen beide torens) zijn steeds meer toeristen nieuwsgierig naar deze stad. Steeds vaker voegt men daarom een paar dagen Kuala Lumpur toe aan het reisschema. Wie de moeite neemt om Kuala Lumpur te ontdekken die zal zien dat het echt een smeltkroes van culturen is. Het land is hoofdzakelijk islamitisch, waardoor je elementen uit de islamitische cultuur terugziet in Kuala Lumpur. Vooral in het historisch centrum zie je dat de Chinese en Indiase cultuur ook sterk vertegenwoordigd is in deze metropool. Uit het koloniale tijdperk zie je nog duidelijk Britse invloeden en ook de Nederlandse architectuur is terug te vinden in het straatbeeld in het oude centrum van Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is bovenal een bruisende stad waar je je als toerist prima kunt vermaken. In tegenstelling tot sommige andere Aziatische steden zie je hier vrij veel Europese toeristen maar ook inwoners. Europese bedrijven die kantoren hebben in Kuala Lumpur (bijvoorbeeld onze eigen Shell) laten massaal Europese werknemers in Kuala Lumpur stationeren.



Chinatown & Petaling Street

Waarschijnlijk de meest levendige buurt van Kuala Lumpur is Chinatown. Deze Chinese wijk concentreert zich vooral rondom Jalan Petaling (Petaling Street). In deze straat is er een permanente markt die vooral na zonsondergang erg sfeervol is. De kraampjes verkopen souvenirs van Kuala Lumpur, Chinese producten, kleding en heeeeeel veel namaakartikelen. Riemen van Hugo Boss, stropdassen van Burberry, tassen van Louis Vuitton, boxers van Calvin Klein…. je vindt het hier allemaal. Let vooral ook op de eetstalletjes waar je nasi met ter plaatse gehakte kip kunt halen of waar je als een soort van buitenbuffet zelf je bord of meeneembak kunt vullen. Tijdens je wandeling door Petaling Street proberen de verkopers je naar hun winkel te krijgen in de hoop dat je eenmaal binnen ook tot een aankoop over zult gaan.



SkyBar

Waarschijnlijk één van de beste plekken om uitzicht te hebben op de Petronas Twin Towers is de SkyBar van het vijfsterren Traders Hotel in Kuala Lumpur City Central. Deze bar bevindt zich op de 33e verdieping van het hotel. Omdat het hotel bijna recht tegenover de Petronas Twin Towers ligt en er geen gebouwen zijn (en komen) die het uitzicht blokkeren krijg je een waanzinnig uitzicht op de tweelingtorens van Kuala Lumpur. De bar zelf is ook de moeite waard. Zo vind je het zwembad van het hotel midden in de bar. Een groot dele van de bar is voorzien van ramen met daarboven ene open deel, zodat je een prachtig panoramisch uitzicht krijgt. De beste spots aan de KLCC-zijde zijn loungehoekjes waarvoor je bijan altijd zult moeten reserveren als je er na 17 uur wilt zitten. De bar is vanaf 10 uur ‘s morgens al geopend. Op doordeweekse dagen is de bar tot 1 uur ‘s nachts open. Op vrijdag, zaterdag en sommige feestdagen is de Skybar zelfs tot 3 uur ‘s nachts open. Overdag wordt er vooral muziek gespeeld die te vergelijken is met wat ze bij ons op Sky radio draaien. Relaxte muziek die vooral niemand irriteert. Later in de avond gaat de muziek meer richting relaxte dance en gaat het volume ook wat omhoog.

SkyBar kent een zeer uitgebreide drankkaart, waaronder een aantal unieke cocktails. De prijzen liggen voor Maleisische begrippen wel op een vrij hoog niveau, maar daarvoor zit je wel in een van de beste bars van de stad. Naast drank bieden ze ook een gevarieerde kaart van hapjes aan. Aanrader is de gemengde saté.
Wie de SkyBar wil bezoeken die kan beter vooraf reserveren. Zeker op drukke dagen en gewilde tijdstippen kan het erg druk zijn.

Kuala Lumpur Station

Tegenwoordig is KL Sentral hét treinstation van Kuala Lumpur. Dit moderne gebouw kan absoluut niet op tegen het oude station van Kuala Lumpur dat ongeveer een kilometer noordelijker ligt: KL Station. Het treinverkeer dat hier nog stopt is nog maar een fractie van wat er vanaf het nieuwe centraal station vertrekt. De charme van het station is er echter niet minder om. Aan de buitenkant een bijna sprookjesachtig gebouw, van binnen een mooi station dat nog de sfeer van vroeger een beetje uitademt.

KL Tower

Eén van de gezichtsbepalende gebouwen in Kuala Lumpur is Kuala Lumpur Tower, meestal kortweg KL Tower genoemd. In het Maleisisch heet hij Menara Kuala Lumpur. Met een hoogte van 421 meter is het na Petronas Twin Towers het tweede gebouw wat betreft hoogte. Omdat KL Tower op een heuvel is gebouwd komt het hoogste punt wel hoger boven zeespiegelniveau dan de in werkelijke meters hogere Twin Towers. Dit is vooral goed zichtbaar als je vanaf het vliegveld per taxi het centrum van Kuala Lumpur nadert.

KL Tower is primair bedoeld als communicatietoren. Het behoort tot de top tien hoogste communicatietorens ter wereld. De toren is geopend voor het publiek. Op zowel 274 meter als 282 meter hoogte kun je van het uitzicht over Kuala Lumpur genieten. Het lagere observatiedek biedt een 360 graden panoramisch uitzicht over Kuala Lumpur. Daarboven zit het restaurant. Wil je hier eten dan zul je wel even moeten reserveren. Een verdieping hoger heb je het mooiste uitzicht over Kuala Lumpur. Hiervoor heb je een VIP-ticket nodig dat bijna twee keer zo duur is dan een gewoon ticket. Je hebt dan wel een privégids die met je meegaat en uitleg geeft over de toren en wat je ziet. Om KL Tower te bereiken moet je een stukje omhoog wandelen. Bij warm weer is dit best intens. Je kunt ook beneden wachten op de gratis shuttle naar boven.

National Mosque

De nationale moskee van Maleisië staat in Kuala Lumpur. Deze in 1965 geopende moskee biedt plaats aan maar liefst vijftienduizend mensen. Voor moslims is er altijd vrije toegang tot de moskee, voor niet-moslims is de toegang beperk tot een aantal vaste uren. De moskee telt slechts één minaret die een hoogte kent van 73 meter. Saillant detail is dat de moskee gebouwd is op een plek waar vroeger een kerk stond. De Nationale Moskee heeft een moderne vormgeving waarbij er vooral veel gebruik is gemaakt van beton.

Merdeka Square

Merderka Square is het onafhankelijkheidsplein van Kuala Lumpur. Het plein dat in het Maleis de naam Dataran Merdeka heeft ligt redelijk centraal in het centrum van Kuala Lumpur. Dit is de plek waar op 31 augustus 1957 de Britse Union Jack naar beneden gehaald werd en de Maleisische vlag voor het eerst gehesen werd. Sindsdien is Merdeka Square de plek waar sindsdien jaarlijks onafhankelijkheidsdag gevierd wordt door middel van de Hari Merdeka Parade. Op het plein staat een 95 meter hoge vlaggenmast waarin de vlag van Maleisië fier wappert. Rondom het plein staan een aantal historische gebouwen zoals het Sultan Abdul Samad-gebouw, het Royal Selangor Club Complex en de Nationale Bibliotheek. Merdeka Square is onderdeel van het relatief kleine historisch centrum van Kuala Lumpur.

Central Market

Al sinds 1888 bestaat de Central Market ten westen van Chinatown. Deze sinds 1937 overdekte markt is gevestigd in een art-deco stijl bouwwerk met pastelblauwe en witte tinten. Als je op zoek bent naar authentieke Maleisische souvenirs is dit waarschijnlijk de meest geschikte plaats waar je een verzameling van heel veel verschillende producten vind. In vergelijking tot het nabijgelegen Petaling Street is het aanbod van spullen hier een stuk interessanter als je iets moois en/of van goede kwaliteit wilt kopen. Zo is dit de locatie om prachtige houtsnijwerken, kleurrijke Maleisische jurken of allerlei handgemaakte souvenirs te kopen. De centrale markt bestaat uit twee verdiepingen. Op de eerste verdieping zit ook een foodcourt waar je van allerlei Aziatische specialiteiten kunt genieten. Als je wilt gaan winkelen in Kuala Lumpur is een bezoek aan deze overdekte markt vol stalletjes een must.

KLIA Express

De internationale luchthaven van Kuala Lumpur, vaak aangeduid als KLIA (Kuala Lumpur International Airport), ligt op ongeveer zeventig kilometer van het centrum van Kuala Lumpur. Deze afstand kun je per taxi overbruggen in drie kwartier tijdens rustige uren tot ruim anderhalf uur tijdens de spits. Een snelle manier om in de stad te komen is met de KLIA Express. Deze sneltreindienst vervoert passagiers tussen Kuala Lumpur International Airport en KL Sentral, het centraal station van Kuala Lumpur. De trein rijdt om de 15 minuten tijdens drukke uren en 20 minuten tijdens rustige uren. Tussen 0:00 en 05:00 uur rijden er geen treinen. De KLIA Express brengt je in 28 minuten van of naar de luchthaven. Vanaf KL Sentral reis je per taxi gemiddeld in vijf tot dertig minuten naar de meeste hotels in het centrum van Kuala Lumpur.

Aankomst en vertrek van de KLIA Express op KL Sentral geschiedt vanaf de zuidkant van het station. Daar is een speciale ingang voor de KLIA Express. Hier koop je je ticket en ga je naar beneden naar de trein. Als je met Malaysia Airlines vliegt kun je hier je bagage al inchecken. Als je je boardingcard voor je vlucht al hebt en hier je bagage afgeeft dan kun je later op het vliegveld meteen door naar de controles en de gate. Let op: op het moment dat we dit schrijven vertrekken/landen low cost airlines zoals Air Asia op de Low Cost Carrier Terminal (LCCT). Naar/van deze terminal kun je de KLIA Express niet gebruiken. Vanaf het moment dat deze tijdelijk terminal vervangen is door KLIA2 kunnen reizigers met de Express Rail Link via KLIA naar Kuala Lumpur reizen.

Sultan Abdul Samad-gebouw

Het Sultan Abdul Samad-gebouw is één van de mooiste gebouwen van heel Kuala Lumpur. Het gebouw licht aan de oostzijde van Merdeka Square. Het is gebouwd van 1894 tot 1897 om daarna jarenlang dienst te doen als overheidsgebouw tijdens de Britse periode. Het Sultan Abdul Samad-gebouw is gebouwd in Moorse stijl met elementen geïnspireerd op tempels uit India erin verwerkt. Prachtig onderdeel is de 41 meter hoge klokkentoren. Tegenwoordig doet het Sultan Abdul Samad-gebouw dienst als Hooggerechtshof. Voor toeristen is het bovenal een fraai bouwwerk dat veelvuldig op film en foto vastgelegd wordt.

Openbaar vervoer

Kuala Lumpur kent een enorm uitgebreid aanbod van openbaar vervoer. Binnen Kuala Lumpur wordt er vooral gebruik gemaakt van metro (Rapid KL of LRT), monorailtreinen en KTM (stoptreinen). Dit zijn over het algemeen de snelste manieren om afstanden binnen miljoenenstad Kuala Lumpur te overbruggen. Bussen rijden er ook volop. Het drukke verkeer in Kuala Lumpur in combinatie van de vele stops die de bussen maken zorgen ervoor dat dit niet de allerbeste vorm van vervoer is. Voor toeristen zullen LRT en monorail veruit het meest van toepassing zijn.
Om hier mee te reizen koop je een ‘token’ voor een enkele reis. Dit is een muntje dat je op de scanplaat houdt om het station in te gaan. Na de rit stop je het muntje in de gleuf bij het poortje om het station te verlaten Het tarief werkt niet op basis van zones maar op afstand. Via de automaat kies je eerst ‘English’, dan ‘single journey’ en daarna het station waar je naartoe wilt. je krijgt dan te zien wat het kost. Deze vorm van transport is enorm goedkoop. Korte ritten kosten meestal zo rond de twee Ringgit, ongeveer vijftig eurocent.

Taxi’s in Kuala Lumpur

Taxi’s rijden er volop in Kuala Lumpur. Vooral in het centrum van de stad moet het niet teveel moeite kosten om een taxi te vinden. In Kuala Lumpur heb je taxi’s met en zonder meter. Bij de taxi’s zonder meter maak je een prijsafspraak met de chauffeur of je koopt vooraf een taxirit in. Dat kan bijvoorbeeld via hotel of bij het vliegveld. Vanaf de luchthaven is dat overigens dé manier om je rit naar Kuala Lumpur te regelen. Aan één van de balies koop je een taxirit naar jouw bestemming. Je krijgt dan een kaartje dat uit drie delen bestaat: eentje voor de taxichauffeur, eentje die achterblijft bij de taxihalte op het vliegveld en eentje voor de klant.

Kuala Lumpur City Gallery

Aan de zuidkant van Merdeka Square ligt de KL City Gallery. In dit historische gebouw zit de toeristische dienst van Kuala Lumur gevestigd. Hier kun je alles leren over de geschiedenis van Kuala Lumpur met als hoogtepunt een dertien bij vijftien meter groot schaalmodel van de stad. Na de gratis tour kun je zien hoe men twee- en driedimensionale replica’s van Kuala Lumpur en bouwwerken in Kuala Lumpur maakt. Deze kun je later in de winkel kopen waar je eindigt voordat je naar buiten gaat. De houten kunstwerken zijn prachtig, maar erg prijzig. Een houten schaalmodel van een tempel kost je al snel meer dan duizend euro als je een groot formaat kiest.
Kuala Lumpur City Gallery is ook de plek waar je gratis toeristische plattegronden van de stad Kuala Lumpur en allerlei folders over attracties en bezienswaardigheden kunt halen. Wie Kuala Lumpur op de fiets wil verkennen die kan deze hier huren. Een leuke en sportieve manier om de stad te ontdekken.

Guan Yin boeddhistische tempel

Kuala Lumpur telt naast moskeeën ook diverse tempels. Een deel hiervan ligt in Chinatown. De mooiste tempel in Kuala Lumpur vinden wij de Guan Yin tempel. Deze boeddhistische tempel stamt uit 1880. Hij is gebouwd op de plek waar de Chinese monnik Ng Wai Jin een meisje gekleed in het wit richting de omliggende bossen zag lopen. Hij dacht dat dit een godin (Guan Yin) was waarna hij een klein offerhuisje van palmbladeren maakte. Later is hier een tempel weggezet, die in 2007 herbouwd is. Wie de tempel wil betreden moet niet vergeten zijn/haar schoenen uit te doen.

Wandelen in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is geen echte wandelstad volgens de boekjes. Bezienswaardigheden liggen op redelijk grote afstanden van elkaar, langs veel belangrijke wegen ontbreken goede voetpaden, oversteken is vaak een crime en soms is het als voetganger een doolhof waar je terecht lijkt te komen. Zo hebben wij ongeveer anderhalve kilometer moeten lopen om een hemelsbrede afstand van tweehonderd meter te overbruggen. Als voetganger heb je echter wel te maken met een aantal goede zaken in Kuala Lumpur. Zo zie je in het centrum redelijk wat oversteekplaatsen over de weg, niet zelden in combinatie met een station van de monorail. Ook is er ten zuiden van KLCC een vrij lange zogenaamde ‘elevated walkway’ oftewel een verhoogd wandelpad. Deze zijn er in kortere versies ook op andere plekken in Kuala Lumpur te vinden. Voetpaden zijn niet zelden (deels) overdekt, zodat je beschut loopt tegen zon of juist regen. In sommige delen van Kuala Lumpur moet je wel oppassen voor de vele scooters. Niet alleen vanuit verkeerstechnisch oogpunt. Er zou sprake zijn van een verhoogd aantal bagsnatchers: dieven die vrijwel geruisloos van achter op een scooter naderen, je tas of camera van je afpakken en snel wegrijden.

Petronas Twin Towers

Ze zijn samen hét gezicht van Kuala Lumpur: de Petronas Towers. Deze twee identieke torens worden door middel van een luchtbrug met elkaar verbonden. Deze brug die bedoeld is als noodbrug mocht er in één van de twee torens brand uitbreken kan dagelijks (met uitzondering van maandag) bezocht worden door maximaal twaalfhonderd bezoekers. Tickets worden vanaf ‘s morgens half negen uitgegeven volgens het principe van ‘eerst komt, eerst maalt’. Sommige fanatiekelingen gaan al uren van tevoren wachten om zeker te zijn van een kaartje. De torens zijn vernoemd naar oliemaatschappij Petronas. Deze oliemaatschappij huurt één van de twee torens. De torens waren met een totale hoogte van 452 meter (inclusief de antennes op de daken) tijdelijk het hoogste gebouw ter wereld. Dat was vanaf de opening in 1998 totdat op 17 oktober 2003 Taipei 101 dit record verbrak. De beste plekken om de torens te bekijken is vanuit KLCC park, vanaf de hotels tegenover de Petronas Twin Towers (zoals het Grand Hyatt en het Traders Hotel) of vanaf straat voor de hoofdingang. Het uitzichtplatform van KL Tower biedt ook een goed uitzicht op de Petronas Twin Towers, echter is het een zijdelings zicht op de torens waardoor je er eentje goed ziet en de tweede grotendeels achter de eerste verscholen staat.

Islam

Maleisië is een hoofdzakelijk islamitisch land. Een aantal wetten, normen en waarden zijn hier dan ook op gebaseerd. Zo is intiem gedrag op straat ongepast, net als op de openbare weg alcohol nuttigen. In Kuala Lumpur zul je zien dat een redelijk deel van de vrouwen met een hoofddoek oploopt. Ook zul je een aantal keren per dag de oproep tot het gebed op straat horen. Van de jaarlijks terugkerende vastenperiode Ramadan heb je als toerist niet zoveel last in Kuala Lumpur. In tegenstelling tot streng islamitische landen zoals die op het Arabisch schiereiland kun je als toerist op veel plekken gewoon eten en drinken tijdens de Ramadan. Wel kan het wat lastiger zijn om een tafel te bemachtigen voor vlak na zonsondergang in een restaurant waar halal voedsel geserveerd wordt.

Old Square Market (Lebuh Pasar Besar)

De plek om voor Nederlanders herkenbare gevels te bekijken is het oude marktplein (Lebuh Pesar Besar). De gevels zijn hier geïnspireerd op de traditionele Hollandse gevels. De uitvoering hier is wel beduidend kleurrijker dan in Nederland. Aan de oostzijde van Old Market Square staat de uit 1937 stammende Clock Tower. Deze toren is voorzien van fraaie art-deco versieringen.

KL Bird Park

Het Kuala Lumpur Bird Park is een populaire toeristische attractie in Kuala Lumpur. Volgens eigen zeggen is het in Lake Gardens gelegen vogelpark het grootste buitenvolière ter wereld waar vogels rondvliegen tussen de bezoekers. Het KL Bird Park meet een oppervlakte van 8,5 hectare. Het opende haar deuren in 1991. Het park is verdeeld in 4 zones waar in totaal ruim drieduizend vogels te zien zijn. In totaal gaat het om ongeveer tweehonderd inheemse en buitenlandse soorten waaronder papegaaien, pauwen en prachtige regenbooglori’s. Het park is dagelijks geopend van 9 uur ‘s morgens tot 6 uur ‘s avonds. Je bereikt KL Bird Park per taxi, Rapid KL bus 115 (Kotaraya naar Jalan Parlimen) of busstop 15 van de KL hop-on-hop-off dubbeldekkertoer.

Kuala Lumpur City Centre

KLCC (Kuala Lumpur City Centre) is een enorm onroerend goed project in het noordoosten van centraal Kuala Lumpur. Het is bijna een stad in een stad. Het omvat de beroemde Petronas Twin Towers, een park, een groot winkelcentrum, een conferentiecentrum, een moskee, kantoorgebouwen en meerdere hotels. Het behoort tot de meest populaire gebieden in Kuala Lumpur. De gebouwen in KLCC worden gekoeld door wijkkoeling. Dit is een omgekeerd principe van wijk- of stadsverwarming. In dit geval wordt er geen warmte verdeeld over gebouwen, maar koelte door middel van sterk gekoeld water. Dit wordt in Kuala Lumpur City Centre verzorgd door een gasgestookte turbine generator.

Suria KLCC

Het meest indrukwekkende winkelcentrum van Maleisië staat in Kuala Lumpur: Suria KLCC. Het zes verdiepingen tellende winkelcentrum is onderdeel van Kuala Lumpur City Centre. Het winkelcentrum opende in 1998 haar deuren, heeft een vloeroppervlakte van 140.000 vierkante meter en bevat meer dan vierhonderd winkels, kraampjes en horecagelegenheden. Een groot deel van de horeca zit in de foodcourt op de twee verdieping. Hier wordt hoofdzakelijk maar niet alleen Aziatisch eten geserveerd. In het winkelcentrum zitten ook vestigingen van McDonalds, KFC en Pizzahut. Aan de buitenrand van de begane grond zitten een paar horecagelegenheden met deels een buitenterras. De winkels bieden een mooi palet aan aanbod. Er is niet alleen plaats voor luxe merken zoals Chanel, Cartier, Burberry, Gucci, Armani, Versace, Prada en Fendi maar ook voor leuke kleding tegen modale prijzen. Als je voor kleding wilt gaan shoppen in Kuala Lumpur moet je hier zijn. Op de derde verdieping zit TGV Cinemas. Dit is een twaalf zalen tellende bioscoop die plek biedt aan in totaal 2400 gasten.

KLCC Park

Het hart van Kuala Lumpur City Centre wordt gevormd door het park. Behalve dat het park zorgt voor ruimte en groen in dit prachtige stukje van Kuala Lumpur heeft het vooral ook een recreatieve functie. Zo is er een joggingpad van 1,3 kilometer, een speeltuin voor de kinderen, een openbaar kinderzwembad en een plek voor de vogels. In totaal staan er 66 palmen en 127 bomen waarvan de oudste tussen de 70 en 90 jaar oud waren op het moment dat het park opgeleverd werd. ‘s Avonds kun je voor de ingang van het Suria KLCC winkelcentrum genieten van de Lake Symphony fountains. Er is ruim twee miljoen euro geïnvesteerd om van de fontein iets bijzonders te maken. Bezoekers kunnen twee keer daags van een mooie fonteinshow genieten. De eerste keer op het middaguur, de tweede keer net na zonsondergang. Dan komt het licht het beste tot zijn recht. Het is dan al ruim voor de aanvang van de fonteinshow druk rondom de fontein.

Jamek Moskee

Een mooiere moskee dan de National Mosque is de Jamek Moskee, die gelegen is op de plek waar de rivieren de Klang en Gombak samenkomen. Op het moment dat wij in Kuala Lumpur zijn was het prachtige gedecoreerde gebouw niet toegankelijk voor het publiek omdat er renovatiewerkzaamheden plaatsvonden. Helaas was de reis naar Kuala Lumpur net iets te vroeg, want de dag na terugkomst in Nederland ging de moskee weer open. De moskee is ontworpen door Arthur Benison Hubback. Er zijn zowel Moorse als Indiase elementen gebruikt bij het ontwerp van de moskee. Aan Dataran Merdeka (Merdeka Square) in Kuala Lumpur staat het Sultan Abdul Samad gebouw, dat door dezelfde architect ontworpen is in een soortgelijke stijl.

Pavilion

Winkelcentrum Pavilion Kuala Lumpur is meer dan een gewoon winkelcentrum. Natuurlijk is het winkelaanbod van vooral globale ketens verspreid over zeven verdiepingen de moeite waard. De centrale ligging in Kuala Lumpur zorgt ervoor dat het een goedbezocht winkelcentrum is. Het leukste stuk van Pavilion is Connection. Deze grotendeels overdekte wandelstraat binnen het Pavilion complex staat boordevol internationale restaurants. Zo kun je hier onder andere Spaans, Mexicaans, Latijns en Mediterraans eten. Vooral na zonsondergang is het hier erg levendig door de volle terrasjes die voor de restaurants en bars staan. Connection is dan ook een belangrijke plek binnen het uitgaansleven van expats, toeristen en locals.

Links rijden

Een nalatenschap van de Britse periode in Maleisië is dat men hier aan de linkerkant van de weg rijdt. Mocht je een auto willen huren is dit wel iets waar je terdege rekening mee dient te houden. Ook als voetganger is het belangrijk om er bij het oversteken van de weg rekening mee te houden dat men aan de andere kant van de weg rijdt dan bij ons. Wat je zult ervaren is dat de manier waarop je normaal gesproken kijkt bij het oversteken vrijwel volledig automatisch gaat. Nu moet je weer na gaan denken. Vanwege het vrij hectische verkeer in een grote stad als Kuala Lumpur kun je beter een keer teveel kijken en wachten dan op het verkeerde moment oversteken.