Krakau: de mooiste stad van Polen

Krakau is de mooiste stad van Polen. Zo, het hoge woord is er meteen uit. Reiswebsites, reisjournalisten en bloggers zijn dit eigenlijk wel unaniem met elkaar eens. Hoewel er over steden in veel andere landen discussie is over welke stad nou het mooiste van het land is, daar wordt Krakau algemeen als de mooiste van Polen beschouwd. Waar die magie vandaan komt is eigenlijk vrij gemakkelijk te verklaren. De stad is niet te groot, heeft tal van mooie bezienswaardigheden en heeft bovenal een hele goede sfeer. Dat merk je zelfs als je op een totaal verkeerde dag naar Krakau gaat. Ons eerste bezoek aan de stad was op een zeer natte en grijze decemberdag. Daarmee is meteen verklaard waarom een groot deel van de foto’s zo grauw overkomt. De lichtomstandigheden waren buiten helaas niet beter.

Krakau is na Warschau de tweede stad van het land. Op het gebied van cultuur en historie verslaat Krakau zijn grote broer op alle fronten. Dat komt mede omdat de Tweede Wereldoorlog amper voor destructie in de stad heeft gezorgd. Daardoor is Krakau erg authentiek. Krakau was de eerste echte stad van Polen en ontleent haar ontstaan aan de Wawel. Op deze heuvel is nog steeds de oude burcht te bewonderen die in de loop der eeuwen wel een aantal transformaties heeft ondergaan. Het centrum van Krakau heeft een middeleeuwse structuur en was omringd door stadsmuren. Deze muren zijn grotendeels verdwenen. Tegenwoordig is de voormalige afbakening van de stadsgrenzen te herkennen aan een groene rand om de stad. Voor veel toeristen is dit het belangrijkste gebied om te bezoeken. De oude binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je Krakau gaat bezoeken dan kun je daar het beste twee tot drie dagen voor uit trekken. Dat geeft je de kans om ook de net buiten de stad gelegen Wieliczka-zoutmijn te bezoeken (kost je zeker een halve dag) of om een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Niet het meest gezellige uitje, maar absoluut wel de moeite waard voor wie een goed inzicht wil hebben van hoe de nazi’s de Joden behandelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.



Uitzicht over Krakau

Een mooie stad zoals Krakau verdient natuurlijk een goed uitzichtpunt zodat je de verschillende gebouwen van de stad en de structuur goed kunt zien. Er zijn in Krakau meerdere plekken die je de mogelijkheid verschaffen om de stad vanaf een hoger standpunt te bekijken. Gratis te bezoeken is Wawel. Deze heuvel biedt een redelijk goed uitzicht over de stad. Voor een wat hoger standpunt kun je de klokkentoren van de Wawelkathedraal beklimmen. Vanuit een open raam (met raster ervoor) kijk je uit op het historisch centrum van Krakau. Midden in het centrum staat nog een uitzichtpunt: de raadhuistoren. Dit laatste overblijfsel van het oude raadhuis heeft een hoogte van 70 meter en kan tegen betaling beklommen worden. Het uitzicht vanaf deze toren is zeker een beloning na de klim via smalle trappen.



Verken Krakau per fiets

Krakau is een prima stad om op de fiets te verkennen. Het compacte centrum en de interessante bezienswaardigheden die net buiten het hart van de stad liggen zijn uitstekend om in een paar uur op de fiets te ontdekken. Dat doe je het beste met een ervaren gids die de geschiedenis van de stad en de mooiste plekjes kent. Met Baja Bikes ontdek je de hoogtepunten van Krakau tijdens een 3,5 uur durende fietstocht. De fiets en begeleiding van een Engelstalige gids zitten inbegrepen in de prijs. Kijk op Baja Bikes Krakau voor alle fietstours en prijzen.

Wawel

Als je Krakau bezoekt dan zul je ongetwijfeld de heuvel Wawel gaan zien. Deze heuvel ligt aan de zuidkant van het historische centrum van de stad en wordt gezien als de basis van Krakau als stad. Hier is men in dertiende eeuw begonnen aan de bouw van een kasteel. Het heeft echter heel wat jaren geduurd tot het kasteel zijn huidige vorm heeft gekregen. Tot in de zeventiende eeuw was het kasteel een koninklijke residentie. Tegenwoordig doet het dienst als museum. Erg fraai is ook de kathedraal. Dat komt vooral door het opvallende uiterlijk met de verschillende torentjes. Als je tegen betaling de kathedraal bezoekt dan kun je behalve de kerk zelf ook de crypte bezoeken waar staatslieden en Poolse helden hun laatste rustplaats gevonden hebben.

Concentratiekampen Auschwitz en Auschwitz-Birkenau

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er enorme hoeveelheden mensen, voornamelijk joden, uit onder andere Nederland, Duitsland en Polen gedeporteerd naar concentratiekampen. De meest bekende is ongetwijfeld Auschwitz waar meer dan een miljoen mensen de dood vonden. Onder e naam Auschwitz zijn er eigenlijk meerdere concentratiekampen. De bekendste is Auschwitz II, dat bij veel mensen beter bekend staat onder de naam Birkenau.

Het stadje Oświęcim, waar de concentratiekampen zich bevinden, liggen op zo’n anderhalf uur reistijd van Krakau. Niet voor niets dat veel mensen een stedentrip naar Krakau combineren met een bezoek aan Auschwitz. Om een goed beeld te krijgen is een gecombineerd bezoek aan Auschwitz I en Auschwitz/Birkenau aan te bevelen. Je kunt dat op eigen houtje doen, maar een georganiseerde tour (met gids) is aan te raden. Op die manier weet je zeker dat je binnen kunt en krijg je van de gids de broodnodige informatie over wat je allemaal ziet. Je kunt je dagexcursie naar Auschwitz vooraf via internet reserveren. Je wordt dan ook bij je hotel of appartement in Krakau opgepikt en weer afgezet.

Houd er rekening mee dat een bezoek aan Auschwitz heftig is, zeker als je gevoelig aangelegd bent. Vraag daarom zeker af of het raadzaam is om met jongere kinderen een bezoek aan Auschwitz te brengen.

Kerstmarkt van Krakau

Voor liefhebbers van kerstmarkten is Krakau een prima bestemming. Op Rynek Glówny  staat ieder jaar een kerstmarkt. Deze staat hier vanaf eind november tot en met Kerstmis. Net als bij andere kerstmarkten staan winterse producten, warme lekkernijen, lekkere drankjes en allerlei kerstdecoraties centraal. De kerstmarkt staat ten oosten en zuiden van de lakenhal.

Bierhalle

Als je aan de combinatie van Polen en alcohol denkt dan komt al snel de associatie met vodka naar boven. Dat Polen ook een prima bierland is dat weten niet zoveel mensen. Als je kijkt naar de internationale biermarkt dan speelt Polen geen rol van betekenis. Op het gebied van microbrouwerijen valt er echter wel volop te genieten in Polen. In Krakau zijn wij helemaal fan van de bieren van Bierhalle. Deze microbrouwerij annex restaurant zit in het centrum van Krakau aan het plein Maly Rynek. Over het eten van Bierhalle kunnen we kort zijn. Dit is een duidelijke toeristenkaart met matig en te duur geprijsd eten. Het bier is echter een ander verhaal. Ze hebben een aantal eigen bieren op de kaart staan die absoluut de moeite waard zijn. Onze persoonlijke favoriet is de Weizen. Dit tarwebier is ongefilterd en is lichtzoet door de duidelijke toevoeging van banaan. Dit bier heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Ook erg lekker is de Marcowe. Dit amberkleurige bier is hoppig en zacht van smaak.

Belangrijk om te weten is dat ze niet altijd alle bieren van de kaart ook daadwerkelijk op voorraad hebben. Alles hangt af van wanneer ze wat brouwen en hoe snel een product op is.

Rynek Główny

Het grootste plein van Krakau is Rynek Główny. De Nederlandstalige naam is Grote Markt. Rynek Główny ligt in het hart van het middeleeuwse centrum van de stad en mag ook echt gezien worden als het kloppend hart van Krakau. Hier staan een aantal van de fraaiste en belangrijkste bouwwerken van de stad, hier worden verschillende evenementen en feesten georganiseerd en hier vertoeven in de zomermaanden duizenden toeristen en locals op de sfeervolle terrassen. Rynek Główny behoort met dimensies van 200 bij 200 meter tot de grootste pleinen van Europa. Het zal je niet meteen opvallen dat het plein zo groot is omdat de lakenhal het plein optisch breekt. Hierdoor overzie je niet meteen hoe enorm het marktplein is. Andere belangrijke gebouwen aan Rynek Główny zijn de Mariakerk of Mariabasiliek, de Raadhuistoren en het St. Wojciechkerkje. Daarnaast is er ook een standbeeld dat gewijd is aan de Poolse dichter Adam Mickiewicz.

Drakengrot

In de heuvel Wawel vind je Smocza Jama oftewel de Drakengrot. In deze grot zou tijdens de middeleeuwen een draak gewoond hebben die iedere dag offers van de dorpsbewoners verlangde in de vorm van allerlei vee zoals varkens en schapen. Koning Krak was de draak op een gegeven moment zo beu dat hij de hand van zijn dochter beloofde aan degene die de draak zou verslaan. Volgens de legende is schoenmakersleerling Skuba hierin geslaagd. Hij gebruikte hiervoor geen kracht of wapens, maar slimheid. Dat deed hij door een dood schaap met zwavel te vullen en die aan de draak te voeren. Door de vlammen in de bek van de draak vloog het schaap dermate in brand dat de keel en mond van de draak verbrandden. Serieus gewond sleepte de draak zich naar de Wisla rivier die hij vervolgens helemaal leegdronk. Daardoor zou de Draak uit elkaar gespat zijn en werd Krakau draak-vrij. Tegenwoordig staat er voor de drakengrot een beeld van de draak die van tijd tot tijd vuur spuwt.

Met TUI naar Krakau

Dat Krakau een enorm populaire stedentripbestemming is, is te zien aan het aanbod van stedentrips naar Krakau bij reisorganisatie TUI. Zij bieden een leuk en ruim aanbod van Krakauvakanties aan. Je kunt hierbij kiezen voor een verzorgde reis met vlucht en hotel, maar je kunt ook kiezen om een vakantie met eigen vervoer te kiezen. Je bent dan gegarandeerd van een hotel en kunt eventueel excursies erbij boeken. Aanraders bij TUI zijn Hotel Wuspianski vanwege de centrale ligging, Hotel Amadeus vanwege de charme en Hotel Qubus vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.
Bekijk de Krakau-reizen van TUI

Goedkoop overnachten in Krakau

Een van de redenen dat Krakau zo populair is als stedentripbestemming is het feit dat Krakau een goedkope bestemming is. Als je kijkt naar de kosten voor eten, drinken en overnachten dan scoort Krakau hele goede cijfers als je het vergelijkt met andere Europese steden. Zo zijn hotelkamers gemiddeld genomen nog steeds zo’n veertig procent goedkoper dan wat de gemiddelde kamerprijs is van de top-50 populairste steden van Europa. In vergelijking tot steden als Londen, Rome, Barcelona of Amsterdam is Krakau gewoon ronduit goedkoop.

Ook in Krakau zie je wel dat er soms redelijk wat grote prijsverschillen voorkomen. De prijs hangt vaak af van wanneer je reist en waar je slaapt, maar ook voor dezelfde accommodatie op dezelfde data kunnen er prijsverschillen voorkomen. Bij de ene site betaal je soms aanzienlijk meer dan bij de andere. Dat komt door prijsafspraken die gemaakt worden met de hotels, hostels en appartementen. Om de laagste prijzen in Krakau te vinden kun je gebruik maken van Trivago. Deze hotelzoekmachine vergelijkt de verschillende prijzen van hotelaanbieders. Op die manier vind je gemakkelijk de goedkoopste hotels.

Bekijk nu de goedkoopste hotelkamers in Krakau.

Bezoek Auschwitz en de Wieliczka Zoutmijn in één dag

Zit je krap in je tijd en wil je zowel Auschwitz als de Wieliczka Zoutmijn zien, dan is de eendaagse excursie die je via Get Your Guide kunt boeken een goede optie. Bij deze excursie wordt je niet bij je accommodatie opgehaald en afgezet, maar vertrek je vanuit het centrum van Krakau. Dat bespaart tijd, waardoor het mogelijk is om beide bezienswaardigheden van de UNESCO-Werelderfgoedlijst binnen dezelfde dag te bezoeken. Je rijdt eerst met de bus mee naar concentratiekamp Auschwitz waar je een boeiende rondleiding krijgt. Daarna ga je eerst terug naar Krakau voor een korte break waarna je in de middag naar de Wieliczka Zoutmijn gaat. Ook die bezoek je onder begeleiding van een gids.

Mariakerk

De gotische Maria-Hemelvaartkerk is één van de best bezochte kerken van Krakau. Dat komt vooral door de aanwezigheid van het hoogaltaar van Veit Stoss. Dit enorme Maria-altaar is eind vijftiende eeuw gemaakt en bestaat uit een combinatie van beschilderde eikenhout en lindehout. Let vooral ook op de rest van het interieur. Zo vonden zij het plafond van de kerk een plaatje om te zien en is ook het beeld dat de kruisiging van Jezus Christus uitbeeldt is de moeite waard. Wie de Mariakerk wil bezoeken die moet een entreekaartje kopen. Wil je ook nog binnen fotograferen dan moet je daarvoor een toeslag betalen. Door middel van een sticker zien de toezichthouders in de kerk dat je betaald hebt om te fotograferen. Wie niet betaald heeft die kan op een reprimande rekenen.

Johannes Paulus II

Krakau is een zeer katholieke stad. Wie kerken en kloosters gaat tellen die komt op aanzienlijke aantallen. Krakau is daarnaast ook de stad waar Karol Józef Wojtyła in 1958 bisschop werd en nog geen drie maanden later tot bisschop gewijd werd. Van 1964 tot 1978 was hij aartsbisschop van Krakau. De naam Karol Józef Wojtyła zal weinigen wat zeggen. De meesten kennen hem beter als Paus Johannes Paulus II. In de periode 1978 tot 2005 was hij het hoofd van de katholieke kerk. Je komt Paus Johannes Paulus II tegenwoordig op verschillende manieren tegen in Krakau, zoals bijvoorbeeld als standbeeld bij de  Wawelkathedraal.

Sukiennice

Een van de mooiste gebouwen van Krakau is ongetwijfeld Sukiennice. Dit is de lakenhal van de stad, waar in de middeleeuwen laken opgeslagen en verhandeld werd. Denk hierbij niet aan lakens die op een bed liggen, maar aan stof die in de late middeleeuwen heel veel gebruikt werd om kleding van te maken. Laken is een wollen stof die twee behandelingen kent. Eerst wordt de wol geweven, waarna deze vervilt wordt. Het slijtvaste karakter van de stof en het feit dat het zowel vuilafstotend als waterafstotend was maakte van laken een populair goedje. Al in de dertiende eeuw werd er in Krakau laken verhandeld. Halverwege de veertiende eeuw was er inmiddels een echte lakenhal gebouwd. Dit was een fraai gotisch bouwwerk dat in het jaar 1555 helaas uitbrandde. Enkele jaren later werd er echter een nieuwe lakenhal weggezet. Deze werd in de renaissancestijl gebouwd. Er wordt al eeuwenlang geen laken meer verkocht in de Sukiennice. Tegenwoordig zitten er vooral kraampjes die kunstnijverheid en souvenirs verkopen. Door de centrale ligging op de Grote Markt is de lakenhal een echte publiekstrekker.

Raadhuistoren

Tegenwoordig staat de Raadhuistoren maar zielig in z’n eentje op de Grote Markt van Krakau. Ooit was deze toren onderdeel van het raadhuis, maar dit gebouw is in het jaar 1820 afgebroken, De toren mocht wel blijven staan en gelukkig maar, want de gotische toren is absoluut een fraai bouwwerk. Tegenwoordig is de toren onderdeel van het Historisch Museum van Krakau. Hier vind een permanente expositie plaats van foto’s die het marktplein door de jaren heen in beeld brengen. Tegen betaling kun je het observatiedek in de zeventig meter hoge toren bezoeken.

Geld wisselen

Als je naar Krakau gaat dan heb je weinig aan je euro’s. Hoewel er heus wel plekken zijn waar je met euro’s kunt betalen, is het de Poolse zloty dat als officiële valuta gehanteerd wordt. Er zijn verschillende manieren om aan zloty’s te komen. De voordeligste is en blijft het om geld uit een geldautomaat te halen. Let wel op dat je niet te kleine bedragen pint, want dan kan de toeslag verhoudingsgewijs vrij hoog zijn. Een andere manier om aan zloty’s te geraken is door geld te wisselen. Dat kan bij een groot aantal wisselkantoren in het centrum van Krakau. Laat je echter niet voor de gek houden door de aanlokkelijke uitingen “0% commission” en zo. Je betaalt inderdaad geen toeslag in de vorm van wisselkosten, maar de wisselkantoren bouwen een heel ruime winstmarge in de wisselkoers in. Zo ontstaat er een koersverschil die op kan lopen tot meer dan twintig procent tussen de aankoop en verkoop van zloty’s.

Paardenkoetsen

In menig toeristenstad zie je ze, dus ook in Krakau: paardenkoetsen. Onder andere vanaf Rynek Główny vertrekken het hele jaar door prachtige paardenkoetsen die je een mooi ritje door de stad laten beleven. Deze Dorožki zoals de koetsen genoemd worden zijn al jarenlang een vertrouwd beeld in Krakau. Eerst nog als dagelijks vervoer. Auto’s en andere vervoersmiddelen hebben de paardenkoetsen grotendeels laten verdwijnen uit het straatbeeld. Nu hebben de koetsen alleen nog maar een toeristische functie.