San Marino stad: het historische hart van een dwergstaat

Città di San Marino (stad San Marino) is de hoofdstad van de dwergstaat San Marino. Toeristisch gezien is deze stad de belangrijkste plek van het land wat te danken is aan de historische binnenstad. De binnenstad staat sinds het jaar 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De belangrijkste reden voor deze vermelding is het feit dat vrijwel het hele historische centrum haar oorspronkelijke uiterlijk en alle bestuurlijke functies door de eeuwen heen heeft weten te behouden. De industriële revolutie heeft op dit unieke stukje San Marino vrijwel geen invloed gehad.

De historische waarde van San Marino zorgt er wel voor dat de stad overspoeld wordt met toeristen. Op de drukste dagen krijg je een beetje een Efteling-gevoel, waarbij je op soms door de vele toeristen de schoonheid van de stad niet meer kunt zien. Wie dat een beetje wil voorkomen die zorgt ervoor dat het bezoek aan San Marino niet in de drukste maanden plaatsvindt. De drukte begint goed op gang te komen in juni en duurt tot medio september. San Marino is dan vooral een populair uitstapje onder de vakantiegangers die in en rondom de Italiaanse badplaats Rimini hun vakantie vieren.

Wie San Marino bezoekt die verlaat eigenlijk de Europese Unie op het moment dat de grens Italië-San Marino gepasseerd wordt. Het aparte is dat je wel de EU verlaat, maar geen grenscontrole hebt en in San Marino gewoon met de euro betaalt. Sterker nog, ze hebben zelfs eigen euro-munten.



Basilica di San Marino

Het belangrijkste kerkgebouw van San Marino is de neoclassicistische kathedraal. Basilica di San Marino is in de negentiende eeuw gebouwd en was in 1838 gereed. Het bouwwerk met de acht Korintische zuilen verving de vorige kerk die uit de zevende eeuw voor Christus stamde. Waar wij tijdens ons bezoek erg van onder de indruk waren was de serene indruk die het middenschip gaf. Dat komt vooral door het kleurgebruik, de wijze waarop het plafond gedecoreerd is en de twee indrukwekkende zuilenrijen. Basilica di San Marino is gratis te bezoeken.



De kabelbaan

Een leuke manier om naar de stad San Marino te reizen is door middel van de kabelbaan. Voor een paar euro kun je vanuit Borgo Maggiore de tocht naar boven (en weer naar beneden) maken. De kabelbaan is iedere 15 minuten operationeel vanaf iets voor achten tot in de avond. De totale tocht duurt slechts 2 minuten maar geeft je wel een mooi uitzicht. Kinderen onder de 1,20 meter mogen gratis meereizen.

Pas op voor de kou

Wat ons nogal verraste toen we boven op de berg aankwamen is de temperatuur. Op het moment dat we ’s morgens uit Rimini vertrokken was het daar nog een aangename 19 graden Celsius. Toen we echter met de kabelbaan boven aankwamen en uitstapten werden we verrast door een temperatuur die rond de 13 graden lag en een koele wind die het voor het gevoel nog frisser maakte. Het is in San Marino stad dan ook duidelijk koeler dan aan de kust. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hogere ligging. Het feit dat de wind redelijk wat invloed kan hebben maakt het er niet warmer op. In het voor- en najaar merk je ook regelmatig dat het in San Marino bewolkter is dan direct aan de kust. Houd met deze omstandigheden rekening als je San Marino bezoekt en zorg voor geschikte kleding en schoenen die bij iets mindere weersomstandigheden passen.

Eigen euro’s

Opvallend feit is dat San Marino geen onderdeel is van de Europese Unie, maar wel meedoet aan de euro. San Marino heeft dan ook eigen euromunten. Die zijn zeer gewild onder verzamelaars. Naar San Marino reizen is vrijwel de enige manier om aan de euromunten van San Marino te komen. In het Nederlandse betalingsverkeer bestaat gemiddeld nog geen 0,005% van alle munten uit euromunten die uit San Marino komen. De schaarse munten die San Marino verlaten worden vanwege de zeldzaamheid al snel aan het betalingsverkeer onttrokken om vervolgens bij verzamelaars en handelaren terecht te komen. Extra gewild zijn de speciale edities van de € 2 munten. Ieder jaar mag een land een speciale herdenkingsmunt van twee euro slaan.

Bij de diverse toeristenwinkeltjes in San Marino kun je complete sets met euromunten van San Marino kopen. Deze zitten normaal gesproken in speciale hoesjes.

Enorm veel winkeltjes

Dat er in San Marino toch nog andere belastingwetten gelden dan elders in Europa is te merken aan de vele winkels die je er aantreft. Hoewel de status van belastingvrijstaat al jaren gelden aangetast is en belastingontduiking door geld te stallen in San Marino vrijwel onmogelijk geworden is, zijn de lokale belastingregels nog wel interessant genoeg om hier te gaan shoppen. In de modernere gemeentes in het landje komen Italianen en toeristen af op de twee grote winkelcentra en de outletshops. In het oude centrum van San Marino barst het vooral van de toeristenwinkels die allerlei souvenirs verkopen maar die vooral hun geld proberen te verdienen met luxe producten zoals parfum.

De drie torens

Het nationale symbool van San Marino wordt gevormd door de Drie Torens van San Marino. Deze torens staan verspreid over drie toppen van de berg Monte Titano. De oudste toren is La Guaita. Deze is in de elfde eeuw na Christus gebouwd. La Cesta is de tweede toren van San Marino. Deze is in de dertiende eeuw gebouwd op de hoogte piek van Monte Titano. De derde toren is Il Montale. Deze is in de veertiende eeuw gebouwd en is de enige van de drie torens die je niet kunt bezoeken. In La Cesta is het Museo delle armi antiche di San Marino gevestigd waar oude wapens tentoongesteld worden.

Museo delle armi antiche di San Marino

In het jaar 1956 werd er in de toren La Cesta een museum geopend waarin antieke wapens getoond worden. Dit Museo delle armi antiche di San Marino is er gekomen dankzij de medewerking van verzamelaar Giovanni Carlo Giorgetti. Tegen betaling kun je de oude geweren, revolvers en andere wapens bewonderen. Tevens krijg je toegang tot de top van de toren, waardoor je een fraai uitzicht hebt op de oudste van de drie torens van San Marino: La Guaita.