Kandy: de laatste koningsstad van Sri Lanka

Kandy is één van de oudste en belangrijkste steden van Sri Lanka. Het was de laatste hoofdstad van het Singalese koninkrijk Kandy. De stad en zijn monumenten zijn onderdeel van de culturele driehoek van Sri Lanka. De Dalada Maligawa is één van de belangrijkste religieuze plaatsen van het land en jaarlijks het startpunt van de Perahera, het grootste religieuze festival ter wereld. Tijdens de Perahera komen er miljoenen mensen naar Kandy toe om de parade met honderden olifanten en kleurrijk aangeklede dansers door de stad te zien trekken.
De stad Kandy is vanwege zijn religieuze belang en de vele culturele hoogtepunten in zijn geheel opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.Woodworkshops

De een zal het als een tourist trap zien terwijl de ander niet kan wachten om wat in één van de vele houtverwerkingsbedrijfjes wat te kopen. Kijk echter wel uit wat je koopt en hoeveel je ervoor betaald. In dit soort zaken is het ook vrij normaal om af te dingen ondanks dat er bordjes staan dat het vastte prijzen zijn. Zeker als je wat duurdere producten koopt is er heel wat mogelijk. Let wel op dat je geen producten koopt die je in Nederland niet mag invoeren. Koop je echt grote houtsnijwerken dan kun je deze natuurlijk vanuit Kandy gewoon naar Nederland laten verschepen. De leukste houtsnijfabrieken zijn degene die een kleine werkplaats bij de winkel hebben zodat je kunt zien hoe de kunstwerken gemaakt worden.Kandy War Cemetary

Het Kandy War Cemetary is een relatief klein militair kerkhof voor de slachtoffers uit de Eerste en Tweede wereldoorlog. Het merendeel van de soldaten die hier begraven liggen zijn Brits maar en zijn ook Italiaanse, Canadese, Oost Afrikaanse en een Frans graf te vinden. Officieel is de begraafplaats Brits grondgebied zodat de soldaten kunnen rusten in hun eigen land. Het terrein wordt tevens onderhouden door de Britse staat. Dit stukje Europese geschiedenis is een bijzondere bezienswaardigheid in Kandy. De begraafplaats is dagelijks geopend. De opzichter van het terrein kan je alles vertellen over het kerkhof en de graven die er te vinden zijn.

Kandy central market

De lokale markt van Kandy mag je zeker een belevenis noemen. Op deze markt wordt werkelijk waar alles verhandeld, van fruit en specerijen tot varkens ingewanden en de lokale drugs. Een bezoek aan de Kandy central market mag je zeker niet overslaan als je tijdens je vakantie in Sri Lanka enkele dagen in Kandy verblijft. Geen enkel kraam op de markt zou van de Nederlandse keuringsdienst open mogen blijven maar het is er ook lang zoo vies niet als sommige markten in Afrika of in ander Aziatische landen. Mensen met een zwakke maag kunnen wel beter de hoek waar de slager zitten vermijden. Werkelijk alle onderdelen van de beesten hangen hier aan de haken. Buiten de markt zijn nog enkele stallen te vinden met vers fruit.

Kandy Dance

In verschillende theaters in Kandy in de buurt van Kandy Lake worden er dagelijks meerdere dansvoorstellingen gegeven. Deze dansvoorstellingen hebben allemaal dezelfde ingrediënten en laten de traditionele dansen van Sri Lanka zien. Onder luid tromgeroffel voeren verschillende dansers in klederdracht ingewikkeld ogende dansen uit. Spektakelstuk van de voorstelling is als er een vuurspuwer op het podium komt en een indrukwekkende vuurdans uitvoert. Het laatste deel van de show, het lopen over hete kolen vindt buiten plaats.

Botanische tuin van Peradeniya

De Botanische tuin van Penaderiya ook wel de Royal Botanical Gardens van Kandy genoemd is één van de weinige echte rustpunten in de normaal zo hectische stad Kandy. Het is met twee miljoen bezoekers per jaar gelijk één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van de stad. De botanische tuinen beslaan in totaal ongeveer 64 hectare was enorm is voor een botanische tuin midden in een stad. De tuin is verdeeld in verschillende onderdelen zodat de sfeer en uitstraling van de tuinen in ieder deel anders zijn. Je komt in de botanische tuin van Kandy indrukwekkende oude bomen en palmen tegen. De tuinen zijn aangelegd in de veertiende eeuw. In deze periode maakten ze deel uit van de Koninklijke paleistuinen in de negentiende eeuw werd de botanische tuin door de Engelsen opnieuw vormgegeven.

Kandy Lake

Kandy Lake is een kunstmatig meer in het centrum van Kandy. Rond dit meer zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te vinden zoals de Tempel van de Tand en de theaters waar de traditionele dansen opgevoerd worden.
Het meer is aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige koning Sri Wickrama Rajasinghe. Rond de helft het meer loopt een wandelpad genaamd Walakula Bamma. De bedoeling was dat dit pad helemaal rondom het meer zou komen. De inval van de Britten zorgde er echter voor dat het pad nooit afgebouwd werd. Dwars door het meer de Jayatilleke Mandapaya, een dam om makkelijker de overzijde te kunnen gebruiken.

In en om het meer leven verschillende inheemse vogelsoorten zoals ooievaars, pelikanen en Indische aasscholvers. Het meer is behoorlijk vervuild, zwemmen is dan ook niet mogelijk.

Kandy view point

Vanaf het Kandy view point heb je het allermooiste uitzicht over de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt het uitzichtpunt bereiken via de weg die vanaf Kandy Lake omhoog loopt. Vanaf Kandy view point heb je een prachtig uitzicht over Kandy Lake en de Tempel van de Tand. Met name tijdens het vallen van de avond kun je hier schitterende foto’s van de stad maken.

Tempel van de tand

De Tempel van de Tand of de Dalada Maligawa is de belangrijkste boeddhistische tempel van Sri Lanka. In de tempel wordt namelijk de hoektand van Boeddha bewaard. De vraag is natuurlijk of dit wel echt de hoektand van Boeddha is. Het is in ieder geval zeker dat tijdens de Perahera niet de echte tand maar een replica door de stad gereden wordt. De Tempel van de tand is een prachtig religieus bouwwerk midden in het centrum van Kandy. De tempel kan gratis bezocht worden al wordt er wel om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Je kunt als toerist zijnde zo goed als alle ruimtes van de tempel bezoeken. Behalve de ruimte waar de tand bewaard wordt deze is alleen voor bewaarders van de tand toegankelijk.
Boven het oudste deel van de tempel is een gouden dak gebouwd dat werd geschonken door Japan.

Theefabrieken

De heuvels in de omgeving van Kandy worden met name gebruikt om thee te verbouwen er zijn in de directe omgeving van de stad dan ook meerdere teafactory’s te vinden. Hier kun je zien hoe vandaag de dag nog steeds volgens de oude methodes de thee verbouwd, geplukt en verwerkt wordt. Je leert tegelijkertijd hoe je goede thee kunt herkennen en wat het grote verschil is tussen de verschillende soorten. Een bezoek aan een teafactory sluit je normaal gesproken af met een proeverij waarbij je zes soorten thee te proeven krijgt. Daarna heb je uiteraard de gelegenheid om de verschillende soorten thee te kopen. Let op want de thee in de exportverpakkingen zijn over het algemeen een stuk duurder dan die in de jute zakjes.