Skanderbegplein

Het Skanderbegplein is het grootste plein van Tirana. Het totale gebied beslaat een oppervlakte van ongeveer veertigduizend vierkante meter. Het plein is niet altijd zo groot geweest. De Italianen hebben tijdens hun bezetting het plein flink uitgebreid. Daar hebben toen verschillende historische gebouwen voor moeten sneuvelen. De Et’hem Bey moskee en de klokkentoren zijn wel blijven staan. Tijdens de communistische periode zijn er flinke aanpassingen geweest aan het Skanderbegplein. Zo werd het Nationaal Historisch Museum gebouwd en kwam er een groot standbeeld voor Jozef Stalin. Dit standbeeld is inmiddels vervangen door een standbeeld van de nationale held Skanderbeg, wiens echte naam Gjergj Kastrioti luidde.

In 2016/2017 onderging het plein nieuwe aanpassingen. Het verkeer werd voortaan geweerd en de grote graspartij in het centrale stuk van het plein werd gehalveerd. Het centraal in Tirana gelegen plein werd onderdeel van de grootste voetgangerszone in de gehele Balkan. Het Skanderbegplein is een ideale plek geworden voor grote evenementen. Die worden hier dan ook met regelmaat gehouden.

Tags bij dit artikel:


Tirana

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Tirana op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Tirana.
> Tirana tips en informatie


Alles over Tirana