Veel valt er niet te vertellen over de bezienswaardigheden in Port Said. Ze zijn er gewoon bijna niet. Zoals in bijna iedere overwegend islamitische stad tref je hier een aantal moskeeën aan, waarvan sommigen best mooi zijn. Een moskee die door de reisgidsen aangeboden wordt is Moskee Port Fouad, die in 1995 gerealiseerd is en feitelijk aan de oostelijke zijde van Port Said ligt, een gebied dat officieel Port Fuad (of Port Fouad) heet. Een andere bezienswaardigheid is het Military Museum. Dit oorlogsmuseum dat dagelijks van 10 tot 16 uur geopend is laat alles zien over de Sinaï-oorlog die Egypte met Israel gestreden heeft. In de tuin van het museum vind je onder andere een aantal Israëlische tanks die het Egyptische leger buit heeft gemaakt tijdens de oorlog.


Bij de ingang van het Suez-kanaal, aan de westelijke kade, heeft het standbeeld van De Lesseps gestaan. In 1956 is het oorspronkelijke beeld van het voetstuk verwijderd, waarmee de overname van de macht over het Suezkanaal door Egypte ten koste van Europa gesymboliseerd werd. Het voetstuk staat nog steeds aan de ingang van het kanaal, maar nu met een Egyptische vlag erop als nationalistisch symbool.
Als je langs het voormalige standbeeld loopt dan zie je Egyptische toeristen elkaar fotograferen bij het voetstuk. Vooral foto’s met daarachter het Suezkanaal worden regelmatig gemaakt. Bij de locals wordt het voetstuk overigens nog steeds het monument van De Lesseps genoemd, hoewel het beeld al zo’n halve eeuw van de sokkel verwijderd is.

Als je niet per cruiseboot aankomt in Port Said dan zijn er grofweg vier manieren om naar de stad te reizen, allemaal beginnend met een vlucht naar hoofdstad Cairo. Port Said ligt op ruim tweehonderd kilometer van het centrum van Cairo. De afstand vanaf het internationale vliegveld van Cairo is ongeveer tweehonderd kilometer. Zelf een auto huren is niet aan te raden. De wegen zijn matig, het verkeer is druk en vaak chaotisch. Egyptenaren rijden kriskras door elkaar, duwen hun auto gewoon ergens tussen en ‘s avonds zonder verlichting rijden is de normaalste zaak van de wereld. Je hebt 4 ogen, veel lef en een flinke portie geluk hebben om zelf rijdend heelhuids in Port Said aan te komen. Beter is om je te laten rijden. Dat kan zowel per taxi als per busverbinding. De busdiensten tussen Cairo en Port Said rijden regelmatig, zijn goedkoop en zijn vrij snel. Met de bus of taxi ben je ongeveer 2,5 tot 3 uur kwijt voor de reis. De vierde optie is per trein, maar die is minder snel dan de andere opties en minder comfortabel dan je in Nederland gewend bent.
Als je in het centrum van Port Said verblijft (en die kans is groot), dan kun je eigenlijk veel te voet doen. Port Said is redelijk veilig, wel goed oppassen voor het verkeer bij oversteken of op straat lopen. Je kunt uiteraard ook een taxi nemen. Houd deze gewoon aan op straat en spreek vooraf duidelijk een prijs af. Omdat niet alle taxichauffeurs prima Engels spreken is het raadzaam om je reisdoel door het hotel in het Arabisch op een briefje te laten zetten. Je kunt dat dan aan de taxichauffeur laten zien. Een andere manier van verplaatsen is via één van de ongeveer vijfentwintig paard-en-wagencombinaties die in het centrum rondrijden. Spreek ook hier duidelijk een prijs vooraf af en vergeet hierbij niet om te onderhandelen.
Geen hypermoderne winkelcentra, geen grote winkelstraten met klinkende namen en geen grote supermarkten. Toch is Port Said voor Egyptische begrippen een shoppingparadijs. Dat komt omdat het door de positie als handelshaven een bovengemiddeld aanbod van winkels en geïmporteerde goederen heeft. Dit drukt de prijs waardoor je hier in het algemeen wat minder betaalt dan bijvoorbeeld in Cairo, Alexandrië of Luxor. In het centrum vindt je een groot gebied met straten die samen een bazaar vormen. Naast de standaard winkels zie je hier een groot aantal kraampjes en stalletjes met allerlei goederen in de straten. Dit zijn de plekjes waar je na goed onderhandelen (lees: flink afdingen) de beste prijs betaalt voor allerhande producten zoals kleding, schoenen en snuisterijen. Langs de passagiershaven waar de cruiseboten aanleggen heb je ook een lange rij met winkeltjes die vooral gericht zijn op de cruisepassagiers. De afgelopen jaren zijn veel van deze winkels getransformeerd tot telecomwinkels waar je mobiele telefoons, accessoires, belkaarten en simkaarten koopt. Tussen al het telefoongeweld zie je nog een enkele elektronicawinkel of kledingzaakje.

Port Said behoort tot de goorste steden waar wij ooit geweest zijn. In de zomer stinkt vrijwel heel de stad naar een combinatie van rottend afval, uitlaatgassen, dierlijke uitwerpselen en urine. Het is een stank die je vrijwel continu ruikt terwijl je op straat loopt. Het ontbreken van regen in de zomer zorgt ervoor dat de straten niet eens een keertje lekker schoongespoeld worden. De warmte zorgt ervoor dat in sommige hoekjes van de stad de stank af en toe ondraaglijk lijkt te worden. Als dan ook je hotelkamer op zijn zachtst gezegd er niet helemaal fris uitziet dan is het lastig zoeken naar een schoon plekje in Port Said. Voor de vele straatkatten is het gemakkelijker om een stapel afval te vinden waar iets eetbaars tussen zit dan dat je als toerist een plekje vindt waarbij je niet meteen naar ontsmettende lotion wilt grijpen.
