
Een letterlijk hoogtepunt van Caïro is de Caïro Tower. Deze 187 meter hoge toren is als hoogste punt van de stad bepalend voor de skyline van Caïro. Vooral in de avonduren, als de toren regelmatig van kleur veranderd door de verlichting, is de tussen 1956 en 1961 gerealiseerde televisietoren een ware eyecatcher. De Egyptenaren noemen de toren overigens Burj Caïro, wat letterlijk Caïro Toren betekent. Wie een mooi uitzicht over Caïro wil die moet de toren zeker bezoeken, want je kunt helemaal naar boven om vanaf een openlucht panoramadek in 360 graden over Caïro uit te kijken.
Hoe ver je kunt zien is vooral afhankelijk van de hoeveelheid smog die boven de stad hangt, maar bij redelijk heldere lucht moet je de piramides van Giza zien liggen. Zelfs hebben we op één dag de toren twee keer bezocht, waarbij de de eerste keer (rond de middag) de piramides wel konden zien liggen terwijl tegen zonsondergang de laag smog ervoor zorgde dat de piramides bijna onzichtbaar waren.
Het verkeer in Caïro kun je als chaotisch betitelen. Als je niet gewend bent om in Caïro auto te rijden, dan moet je het huren van een auto echt uit je hoofd laten. Als doorgewinterde reiziger die in meer dan dertig landen autogereden heeft laat ik het uit mijn hoofd om hier achter het stuur te kruipen. Dat komt door een aantal factoren. Allereerst is het verkeer zo druk, dat navigeren gewoon heel erg lastig wordt. Je bent zo druk bezig om op het overige verkeer te letten dat je absoluut geen tijd hebt om je ook nog te oriënteren. De kans dat je verdwaald raakt is daarom redelijk groot. Verder wijkt de manier van autorijden duidelijk af van hoe wij het gewend zijn. Vijf breed over driebaanswegen, kris-kras door elkaar, inhalen langs alle kanten en voorrang nemen omdat je het hebben wilt. Dat is de manier zoals de diverse auto’s, motorfietsen en andere voertuigen zich door het verkeer manoeuvreren. De claxon wordt op allerlei manieren gebruikt: als je uit een straat komt om te laten weten dat je een andere straat opgaat (en dus voorrang neemt), om een medeweggebruiker te laten weten dat je naast de zit en vooral om al toeterend in te halen, zowel langs links als langs rechts. ‘s Avonds wordt de chaos nog groter, want het is vrij normaal om dan zonder verlichting te rijden. De lampen worden vooral gebruikt om mee te seinen. Richtingaanwijzers worden juist weer gebruikt ter vervanging van de normale dimlichten. Je hebt in het donker minimaal twee sets ogen nodig om te zien wat er om je heen gebeurt in het verkeer.


Er is eigenlijk maar één geschikte manier om je in Caïro te verplaatsen en dat is per taxi. Het aanbod van taxi’s is enorm, waardoor je zelden lang hoeft te wachten totdat je een beschikbare taxi te pakken hebt. Sommige officiële taxi’s rijden alleen op de meter, echter is vooraf een prijs afspreken het handigste. Voorwaarde is wel dat je een klein beetje weet wat een normale prijs is voor een taxirit. Voor een rit tussen de luchthaven en het centrum moet je niet meer dan LE 70 tot 90 betalen, voor een rit tussen de piramides van Giza en het centrum maximaal LE 40 tot 50. Ritjes binnen het centrum van Caïro moet je voor maximaal LE 20 kunnen doen. Als je eenmaal een prijs afgesproken hebt verwacht de taxichauffeur geen extra fooi meer. Als je dat wel doet (bijvoorbeeld omdat het verkeer erg tegenzat) dan merk je dat ze oprecht dankbaar zijn. Zo hadden we voor een rit van de piramides naar Caïro Tower een prijs afgesproken die omgerekend 4 euro was. Bij aankomst na een rit van ruim drie kwartier betaalden we uiteindelijk 6 euro, wat zeer in dank afgenomen werd door de chauffeur.
Tip: taxi’s die bij een hotel staan te wachten rekenen in de regel (veel) meer dan taxi’s die je op straat aanhoudt.

Waar je ook komt in Caïro, de kans is groot dat men op de een of andere manier probeert je naar een winkeltje te lokken waar ze essentiële oliën en parfums, papypus en/of allerlei Egyptische kitsch souvenirs proberen te verkopen. De klantenlokkers krijgen provisie over de kopende klanten die ze binnen brengen. Hoewel je in Caïro ook echte papyrus werken kunt kopen en goede oliën, is de kans groot dat je uiteindelijk of vel te veel betaalt of een minderwaardig product meekrijgt. Zo wordt papyrus ook nagemaakt met bijvoorbeeld bananenbladeren, waarbij de leek het verschil niet direct ziet.
In Gizeh (Giza), een voorstad van Caïro, vind je het enige bewaard gebleven wereldwonder van de zeven klassieke wereldwonderen: de Piramide van Cheops. Deze 146 meter hoge piramide vormt samen met de Piramide van Chefren, de Piramide van Mycerius, drie kleinere piramides en de Sfinx van Gizeh de topattractie van Caïro. Als je op eigen houtje naar het terrein reist waar deze prachtige bouwwerken te bewonderen zijn dan moet je er allereerst rekening mee houden dat je slechts tot 16 uur toegang hebt tot het terrein. Verder moet je er op voorbereid zijn dat de taxichauffeur je waarschijnlijk af zal zetten bij iemand die jou op een kameel of paard het terrein wil laten zien. Deze heren proberen je financieel praktisch uit te kleden en de taxichauffeur krijgt daar zijn deel over. Ook is de kans groot dat zogenaamde runners proberen je in één van de vele toeristische winkeltjes rondom het terrein te krijgen. Ze proberen je dan tegen te hoge prijzen papyrus, parfum, essentiële oliën en souvenirs aan te smeren. Vaak namaak of kitsch en vrijwel altijd veel te duur.

In het centrum van Caïro liggen op de Nijl een aantal permanente boten waar restaurants en bars in gevestigd zijn. Zo ligt ten zuidwesten van de Bridge of 6 October de boot Nile City, met daar aan gekoppeld een aantal kleinere boten. Hier zijn verschillende restaurants gevestigd zoals een Italiaan, een Arabisch restaurant en een lokale vestiging van Chilli’s. Een leuke manier om op de Nijl te dineren met uitzicht op de fraai gekleurde rondvaartboten op het water.

Caïro heeft een groot aanbod van hotels. Omdat de stad erg groot is zal het reisdoel mede bepalend zijn voor waar je het beste een hotel kunt boeken. Kom je puur voor de piramides dan is het Mena House Oberoi, dat aan de voet van de piramides ligt, dé plek om te overnachten. Als je redelijk centraal wilt zitten dan kies je het beste voor een van de hotels in de het centrum van Caïro, aan of bij de Nijl. In de wijken Garden City, El-Gezira en in het noorden van Geziret vind je een ruim aanbod van luxe hotels die helemaal ingesteld zijn op Westerse gasten. De internationale ketens zoals Hyatt, Hilton, Sofitel en InterContinental zorgen voor een aanbod van duizenden hotelbedden binnen een redelijk kleine straal.
Omdat de reistijd tussen het centrum en de internationale luchthaven van Caïro tijdens spitsuren gemakkelijk oploopt naar meer dan een uur, kun je in het geval dat je de volgende ochtend vanuit Caïro moet vliegen mogelijk beter een hotel in de wijk Heliopolis boeken. Je zit dan gemiddeld tien tot twintig reisminuten van het vliegveld af. Als je weinig zin hebt om er op uit te trekken is het InterContinental CityStars een goede optie. Dit vijfsterrenhotel ligt binnen het Citystars complex, waar het grote winkelcentrum Stars Centre onderdeel van is.

Het fotograferen van militairen, politie, militaire gebouwen en strategische bouwwerken zoals bruggen, sluizen en vliegvelden is ten strengste verbonden in Egypte. In Caïro moet je oppassen met waar je je camera op richt, want er zijn talloze (overheids)gebouwen die onder controle van het leger staan. Het fotograferen van dergelijke objecten kan je in de problemen brengen, zeker als er ook een militair binnen je compositie valt.
Het leven in Caïro is iets wat toeristen graag op de gevoelige plaat vastleggen. Houd er rekening mee dat veel mensen het niet aangenaam vinden als ze binnen hun privéleven gefotografeerd worden. De kans op stiekeme foto’s zonder gezien te worden is niet zo groot hier, zeker omdat je als toerist vrij snel opvalt. Een camera trekt al helemaal de aandacht van anderen, waardoor een sneaky shot niet eenvoudig is. Als er een foto is die je graag wil maken kun je het beste om toestemming vragen. Je zult niet altijd toestemming krijgen (zou jij graag bij je huis door vreemden op de foto gezet worden?), maar als je het wel krijgt is de foto des te beter.
Caïro is geen echte winkelstad. Wie op zoek gaat naar prachtige winkelstraten die zal bedrogen uitkomen. De winkels die je in de stad aantreft zijn niet veel goedkoper dan wat je gewend bent in Europa als je het hebt over Europese en Amerikaanse merkartikelen. Lokale producten worden aan toeristen vaak te duur aangeboden, waardoor je zelfs na afdingen nog het gevoel hebt dat je eigenlijk gewoon een beetje genaaid bent. Voor wie lekker een middagje of avond heerlijk in luxe wil shoppen die moet naar de wijk Heliopolis, vlakbij het vliegveld. Het winkelcentrum Stars Centre zou in geen enkele westerse stad misstaan wat betreft aanbod en uiterlijk. Tot de opening van de Dubai Mall in de Verenigde Arabische Emiraten in 2008 was Stars Centre zelfs de grootste shopping mall van het Midden-Oosten. Winkelliefhebbers treffen in Stars Centre meer dan vijfhonderd winkels, verdeeld over zeven verdiepingen, en meer dan voldoende eetgelegenheden die op diverse locaties binnen het winkelcentrum te vinden zijn.
