Tokyo: enorme wereldstad vol contrasten

Tokyo is de moderne hoofdstad van Japan. Het is een metropool waar miljoenen mensen samen leven, werken en consumeren. Hierdoor is er een enorme economie ontstaan, zeker als je de gehele metropool Tokyo bekijkt inclusief alle voorsteden. Het totale aantal inwoners van het grootstedelijk gebied overstijgt tegenwoordig de veertig miljoen, waarmee Tokyo één van de grootste wereldsteden op aarde is. Deze status is niet nieuw. Al in de achttiende eeuw had Tokyo, dat toen nog Edo heette, meer dan een miljoen inwoners. Op dat moment was het de grootste stad ter wereld en de invloed van de stad reikte tot ver voorbij de huidige grenzen van Japan.

Ontwikkeling van Tokyo
Tijdens de industriële revolutie groeide Tokyo enorm door. Japan werd zelfs zo machtig dat het in een machtsstrijd in het oosten van Azië verwikkeld raakte en vervolgens zelfs een grote rol in de Tweede Wereldoorlog speelde. Dat heeft als gevolg gehad dat Tokyo grotendeels platgebombardeerd werd en na W.O. II grotendeels opnieuw opgebouwd moest worden. De combinatie van de heropbouw en de snel toenemende prijzen voor grond later in de twintigste eeuw heeft ertoe geleid dat een groot deel van het hedendaagse Tokyo zo modern is. Het aantal panden dat uit de negentiende eeuw of daarvoor stamt, is relatief klein. Wel zijn een aantal belangrijke historische gebouwen na de oorlog weer herbouwd. Hierdoor zie je op sommige plekken een fraai contrast in de architectuur.

Tokyo bezoeken
Als je Tokyo wilt gaan bezoeken dan kun je natuurlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt gaan. Wij vinden echter dat vooral in het geval van Tokyo je vooral de sfeer van de stad moet proeven. Duik in de drukte en zoek af en toe weer de rust op in een mooi park of een andere relaxte plek. Laat je meevoeren op het ritme van de stad. Ervaar de spitsuren in het openbaar vervoer, eet als een Japanner in 20 minuten aan langgerekte tafel en laat je betoveren door het neonlicht in de avond. Tokyo is een geweldige stad die je absoluut een keer gezien moet hebben. De beste reistijd om Tokyo te bezoeken is in het voorjaar. Bij voorkeur in de periode half maart tot het einde van juni. Als je de kersenbloesemperiode mee wil maken, dan moet je in de tweede helft van maart naar Tokyo vliegen.



3D-kat in Shinjuku

Halverwege 2021 was Tokio plotseling een attractie rijker. In de vorm van een enorme digitale kat die leeft op een gigantisch LED 4K-scherm in Shinjuku. Door slimme optische trucs lijkt het alsof de kat uit het scherm kan bewegen. Deze 3D-kat trekt dagelijks de aandacht van duizenden mensen. De verschijning van de kat werd wereldwijd door de media gevolgd. De grote kat vinden is niet moeilijk. Neem op het drukke station Shinjuku de uitgang East en je ziet de 3D-reclame al snel aan de overkant van de straat.

De clips zijn elke 15 minuten te zien van 7.00 tot 1.00 uur. ’s Ochtends wordt de kater met plezier wakker, gedurende de dag doet hij verschillende dingen en een half uur voordat het programma sluit maakt hij zich langzaam klaar om naar bed te gaan. Het actuele programmaschema is altijd beschikbaar op X (voorheen Twitter). Naast de vier standaardclips per uur zijn er ook samenwerkingen met grote merken



TeamLab Planets

Teamlab Planets is een kunstmuseum in Tokyo dat digitale kunst tentoonstelt. Sinds februari 2018 nodigt de indrukwekkende tentoonstelling bezoekers uit om het met al hun zintuigen te verkennen. Teamlab Planets is een plek waar kunst innovatieve technologie ontmoet en bezoekers op blote voeten meeneemt naar een andere wereld. TeamLab Planets is gecreëerd door de teamLab Group, die in 2001 in Tokyo werd opgericht door Toshiyuki Inoko. Sindsdien is teamLab al meer dan 20 jaar actief en uitgegroeid tot een van de toonaangevende aanbieders van digitale kunst en technologie over de hele wereld.

We raden je aan om je niet te veel te verdiepen in het museum en niet van tevoren elke zaal te bezoeken. Laat je liever verrassen. In totaal zijn er vier hoofdtentoonstellingen en twee tuinen in het teamLab Planets. De vier zalen zijn uiteindelijk waarvoor je het museum bezoekt. Er zijn ook kleine attracties, zoals een kamer vol zitzakken waar je je doorheen moet worstelen om bij de volgende locatie te komen. Maak zoveel foto’s als je wilt en deel je ervaringen met anderen op Instagram. Bezoekers wordt gevraagd geen flitslicht te gebruiken in het museum, omdat dit het uiterlijk van de kunstwerken, die gebruikmaken van licht, zal verstoren en de ervaring voor anderen zal verminderen.

Entreetickets
Voor volwassenen kost de toegang tot het museum 3800 yen, wat neerkomt op ongeveer 20 euro per persoon. Kinderen van 4-12 jaar betalen 1300 yen en schoolkinderen tot 17 jaar 2300 yen. Kinderen onder de 3 jaar hebben gratis toegang.

Je kunt momenteel alleen online kaartjes kopen voor teamLab Planets. Dat kan op de officiële website, maar ook via gerenommeerde partners zoals Tiqets en GetYourGuide. Die laatste twee hebben vaak meer kaarten beschikbaar dan wat je via de officiële site kunt vinden. Zorg ervoor dat je op tijd boekt, want kaartjes zijn snel uitverkocht!

entreetickets teamLab Planets – TIQETS

entreetickets teamLab Planets – GETYOURGUIDE

Openingstijden
TeamLab Planets is meestal het hele jaar door geopend van 9:00 tot 22:00 uur. Er zijn echter uitzonderingen op bepaalde dagen, dus het is aangeraden om voor je bezoek een kijkje te nemen op de officiële website.

Gratis uitzicht op Shibuya

Sinds de opening van Shibuya Sky is dat uitzichtpunt uitgegroeid tot een van de populairste attracties in Tokyo. Dit zorgt er helaas ook voor dat de kaartjes voor Shibuya Sky vaak uitverkocht zijn. Er is een alternatief uitzichtpunt in Shibuya, dat een groot deel van de dag gratis te bezoeken is. Op de 17e verdieping van het Tokyo Plaza Shibuya kun je genieten van een mooi uitzicht over een deel van Shibuya. Eerlijk is eerlijk, je hebt hier geen 360 graden panoramisch uitzicht, maar je kunt van hieraf wel genieten van de drukte die zich op straat in Shibuya afspeelt, zonder zelf deel uit te hoeven maken van die drukte.

Het uitzichtplatform bestaat uit twee delen: een loungegedeelte dat tot 17:00 uur gratis te bezoeken is en van waaruit je door het glas moet kijken en een terras dat bij het restaurant hoort. Van daaraf kun je foto’s maken zonder dat je gehinderd wordt door een glazen wand. Het is daardoor de beste plek om de krioelende mensen op de altijd drukke Shibuya Crossing te bekijken.

Vrijheidsbeeld

Bezoek voor een voorproefje van New York City met uitzicht op de Baai van Tokyo op de achtergrond Odaiba’s replica van het beroemde Vrijheidsbeeld. Hoewel de plaatsing voor de nabijgelegen Rainbow Bridge de indruk wekt dat deze reconstructie op schaal is, is het in werkelijkheid ongeveer 1/5e van de grootte van het origineel in New York. Het werd oorspronkelijk opgericht in 1998 als een tijdelijk eerbetoon aan de relatie tussen Japan en Frankrijk, maar het standbeeld was zo populair dat het in 2000 een permanent beeld werd. Het meest interessante aan het Odaiba Vrijheidsbeeld is dat ze niet het enige in Japan is, ze heeft ook zussen in Shimoda en Osaka.

Het Odaiba Vrijheidsbeeld is een getrouwe replica van het originele standbeeld, met een paar kleine verschillen. Een van de meest opvallende verschillen is de kleur van het standbeeld. Het New Yorkse standbeeld is gemaakt van koper en is in de loop der tijd groen geworden door oxidatie. Het Odaiba standbeeld daarentegen is gemaakt van staal en heeft een bronzen afwerking. Bovendien is het standbeeld van Odaiba iets kleiner dan het origineel, het is 20,8 meter hoog vergeleken met de 46 meter van het origineel.

Het standbeeld staat aan de waterkant van Odaiba, met de Baai van Tokyo op de achtergrond. Het is een populaire toeristische attractie en een geweldige plek om foto’s te maken. Je kunt het standbeeld van dichtbij bekijken en de ingewikkelde details bewonderen, waaronder de zeven pieken op de kroon die de zeven oceanen en continenten van de wereld voorstellen.

Tokyo Tower

Met een hoogte van 332,9 meter in het hart van Minato, is de Tokyo Tower een iconisch oriëntatiepunt dat synoniem is geworden met de skyline van de stad. Hoewel hij zijn titel van hoogste bouwwerk van Japan in 2012 heeft afgestaan aan de Tokyo Skytree, blijft de Tokyo Tower zijn mannetje staan als een populaire toeristische bestemming en een belangrijk communicatieknooppunt.

Geïnspireerd door de Eiffeltoren in Parijs werd de Tokyo Tower eind jaren 1950 gebouwd tijdens een periode van snelle economische groei in Japan. De toren werd voltooid in 1958 en diende als symbool voor de naoorlogse wedergeboorte van de natie en haar opkomst als een belangrijke economische macht. Interessant is dat de Tokyo Tower drie meter hoger is dan zijn Parijse neef, een subtiele knipoog naar de groeiende status van Japan op het wereldtoneel.

Naast zijn symbolische betekenis speelt de Tokiotoren een cruciale rol in de communicatie-infrastructuur van Tokio. Hij herbergt antennes die radio- en televisiesignalen uitzenden voor talloze Japanse mediakanalen. Dit zorgt ervoor dat de inwoners van Tokio verbonden en geïnformeerd blijven.

De toren biedt verschillende belevingsmogelijkheden voor bezoekers. Twee observatiedekken, gelegen op 150 meter en 333 meter, bieden een adembenemend panoramisch uitzicht over de uitgestrekte metropool. Op een heldere dag kun je in de verte monumenten zien zoals de Tokyo Skytree, het keizerlijk paleis en als het weer echt meezit zelfs de berg Fuji.

Reserveer je tickets
Wil teleurstelling voorkomen? Schaf dan alvast je tickets voor de Tokyo Tower online aan. De Tokyo Tower is een populaire attractie met een wachttijd die anders meerdere uren kan bedragen.

🔗 online tickets voor de Tokyo Tower

Tokyo Skytree

Met zijn hoogte van 634 meter torent de Tokyo Skytree flink boven zijn omgeving uit. Dat is niet alleen te danken aan het feit dat deze toren het hoogste gebouw van Tokyo. Het ontbreken van wolkenkrabbers of andere hoge bouwwerken in de directe omgeving van de Tokyo Skytree doen deze televisietoren nog groter lijken dan hij is. Het is nogal een klus geweest om de constructie van de Tokyo Skytree te realiseren. Hij is gebouwd in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen en het laatste wat je wilt is dat aardschokken de toren doen instorten. De architecten hebben tijdens de ontwikkeling een groot deel van de tijd besteed aan het bedenken hoe ze een aardbevingsbestendige toren konden laten wegzetten. Tot nu toe lijkt dat gelukt te zijn.

De Tokyo Skytree is niet alleen een TV-toren, het is ook een uitstekende plek om van een indrukwekkend uitzicht over Tokyo te genieten. Daardoor hebben ze twee observatieplatformen ingericht: eentje op 350 meter hoogte en een tweede op een hoogte van 450 meter. Bij goed weer en weinig smog kun je tientallen kilometers ver kijken. Je kunt daardoor eigenlijk de hele stad Tokyo zien liggen.

Je moet betalen om de Tokyo Skytree te bezoeken. Het handigste is als je je entreetickets vooraf via internet gekocht hebt, zodat je bij aankomst snel naar boven kunt gaan.

bekijk de Tokyo Skytree tickets

Mario Street Kart

Rijden in een straatkart is een uitermate boeienden een niet te missen ervaring als je Tokyo bezoekt. Stel je voor dat je in een op maat gemaakte kart zit die speciaal is gemaakt om de Real Life SuperHero Go-Karting ervaring te realiseren! Verkleed je in het kostuum van je favoriete personage, speel de muziek van je keuze en rijd door de stad Tokyo. Alle ogen zijn gegarandeerd op jou gericht als je met je kart door de straten van Tokyo rijdt. Je kunt met een groep of privé rijden, de door jou gekozen Street Kart is volledig uitgerust om van jouw ervaring een heel bijzondere te maken. Mario Kart in Tokio is niet echt een race, maar een rondrit. Aangezien je met het gewone verkeer meerijdt, zou een race nooit mogelijk zijn. Maar je gaat wel hard. De maximumsnelheid van de karts is ongeveer 65 km/u en je rijdt aan de linkerkant van de weg.

Wil je met een street kart door Tokyo gaan rijden? Je hebt dan een geldig Japans rijbewijs nodig, of een internationaal rijbewijs, of een SOFA-licentie voor US Forces Japan, of je eigen rijbewijs en een officiële Japanse vertaling van het rijbewijs als je uit Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Taiwan, België, Estland of Monaco komt. Voor Nederlandse toeristen zal het internationale rijbewijs (kun je o.a. bij de ANWB regelen) de beste optie zijn. Zonder dat document kun je in Japan geen street kart besturen.

Er zijn verschillende aanbieders waar je deel kunt nemen aan een Street Kart in Tokyo. De tours verschillen in lengte, prijs en gebied waar je haar rijden. De ritten door Shibuya en Asakusa zijn het populairst. De verschillende tours zijn via GetYourGuide te boeken:

🏎️ bekijk alle street kart tours in Tokyo

Gundam standbeeld

Op het DiverCity Tokyo Plaza in Odaiba staat het levensgrote RX-0 Unicorn Gundam standbeeld met een adembenemende hoogte van 19,7 meter. Voorheen was het klassieke RX-78-2 Gundam standbeeld het middelpunt van het kunstmatige eiland Odaiba. Dit werd in het voorjaar van 2017 verwijderd en vervangen door het nieuwe model, dat 1,7 meter hoger is.

Twee Gundam-modi
Het bijzondere aan het nieuwe standbeeld is dat het, in tegenstelling tot zijn voorganger, twee modi heeft: Unicorn en Destroyer. Toeschouwers kunnen de wisseling tussen deze modi meerdere keren per dag live volgen. De hoorn van de Gundam beweegt en het hele beeld verandert van kleur met verschillende spots.

Dagelijkse lichtshow voor de Gundam
De transformatie kan vier keer per dag worden bekeken: om 11 uur ’s ochtends, 13 uur ’s middags, 15 uur ’s middags en 17 uur ’s middags. De pantserplaten van de Gundam verschuiven, terwijl licht- en geluidseffecten een unieke sfeer creëren. Zodra het donker is, wordt het standbeeld over het algemeen verlicht en of je nu naar een van de lichtshows komt of niet, het is zeker een foto waard!

Daarnaast worden er aan de buitenkant van het winkelcentrum Diver City bijpassende videoclips uit de anime van het Gundam-universum geprojecteerd en worden er van 19.30 tot 21.30 uur elk half uur verschillende themanummers afgespeeld.

Hello Kitty

Wij hebben Nijntje, de Japanners hebben Hello Kitty. Er is volgens sommigen zelf zoveel gelijkenis tussen deze twee wereldberoemde fictieve figuren, dat er sprake zou zijn van plagiaat. Feit is dat Hello Kitty enorm populair is in Tokyo. Hello Kitty is een kat-meisje met een strik in haar haar. Het figuurtje is in 1973 bedacht door het Japanse bedrijf Sanrio en werd een jaar later in Japan geïntroduceerd. Hier neemt Hello Kitty een speciale plaats in en nergens is dit duidelijker dan in de bruisende stad Tokyo. Hier kunnen fans een prachtige pelgrimstocht maken langs de Hello Kitty-winkels, die stuk voor stuk een unieke ervaring en een schat aan kawaii (schattige) koopwaar bieden.

In Tokyo vind je verschillende Hello Kitty-winkels, waarvan Hello Kitty Japan Shibuya de belangrijkste is. Deze flagshipstore ligt vlak bij het beroemde Shibuya-kruispunt. De winkel is een van de vele plekken in Tokyo waar je met Hello Kitty geconfronteerd wordt. Verspreid door de stad zul je verschillende Hello Kitty-winkels en -producten tegenkomen. De aanwezigheid van Hello Kitty in Tokyo weerspiegelt de omarming van de kawaii-cultuur in de stad. Deze winkels getuigen van de blijvende populariteit van dit iconische personage

Art Aquarium Museum

In de wijk Ginza kun je een uniek concept bezoeken: het Art Aquarium Museum. Hier komen aquaria en kunst samen. De verschillende opstellingen van aquaria zijn op kunstzinnige wijze ingericht, waardoor de vissen met hun leefomgeving getransformeerd zijn tot een unieke visuele belevenis. Het Art Aquarium Museum is te vinden op de 7e verdieping van het Mitsukoshi warenhuis in Ginza. Je kunt het Art Aquarium Museum iedere dag bezoeken, maar het is natuurlijk vooral een goed uitje als het een keer minder goed weer is in Tokyo.

Het Art Aquarium Museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Tickets kun je tot een dag van tevoren kopen via de officiële website van het Art Aquarium Museum. Op de bezoekdag zelf kun je tickets met tijdslot kopen uit de ticketmachine die een verdieping hoger (de 8e verdieping oftewel de 9th floor) staat. Het Art Aquarium Museum is leuk voor jong en oud.

Goed nieuws voor wie met kinderen het Art Aquarium Museum wil bezoeken: per betalende volwassene mogen er maximaal 2 kinderen tot en met de basisschoolleeftijd gratis mee naar binnen.

Narita Airport

De meeste internationale vluchten landen op de landingsbanen van Narita International Airport. Dit is de nieuwste luchthaven van Tokyo, hoewel je aan het woordje ‘nieuw’ niet te veel waarde miet hechten. Luchthaven Narita opende in 1978 en heeft een groot deel van de vluchten van de oudere Luchthaven Haneda overgenomen. Als je met KLM of partner Air France naar Tokyo vliegt, dan kom je in Terminal 1 van Narita Airport terecht. Dit is een moderne terminal die van alle gemakken voorzien is. Sky Team, waar KLM en Air France onder vallen, heeft een eigen gedeelte binnen de terminal. Daar hoort een fast track lane voor business class passagiers en Sky Priority reizigers bij.

Narita Airport heeft één nadeel ten opzichte van het oude vliegveld Haneda en dat is de afstand tot de stad Tokyo. Het bij Narita gelegen vliegveld ligt op een kleine zestig kilometer van het hart van Tokyo. Dat betekent minimaal een uur reizen met de Narita Express, de taxi of een limousine bus. Met de reguliere trein loopt de reistijd gemakkelijk op naar 80 tot 90 minuten. De wat langere reistijd wordt wel gecompenseerd door aanzienlijk lagere reiskosten. Het scheelt minstens de helft ten opzichte van de andere reismethodes.