Kyoto: de oude hoofdstad van Japan

Kyoto was van 794 tot 1868 de hoofdstad van Japan en de residentie van de keizer. Het is een van de tien grootste steden van het land met 1,5 miljoen inwoners en een modern gezicht. Door de eeuwen heen werd Kyoto verwoest door vele oorlogen en branden, maar vanwege de uitzonderlijke historische waarde werd de stad geschrapt van de lijst van doelsteden voor de atoombom en ontsnapte het aan de vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Talloze tempels, heiligdommen en andere historisch onschatbare bouwwerken staan nog steeds in de stad.

Populair onder toeristen
De vele historische bezienswaardigheden maken van Kyoto een voor toeristen interessante stad om te bezoeken. Kyoto is ook een geweldige plek om de traditionele Japanse cultuur te ervaren. Kyoto is het hart van de Japanse cultuur. Geniet van traditionele activiteiten zoals het bijwonen van een theeceremonie, waar je de nauwgezette kunst van het bereiden en drinken van matcha-thee leert. Wandel door geishawijken zoals Gion, waar je misschien een glimp opvangt van een geisha in haar uitgebreide kimono. Ga ook zeker naar een boeiende voorstelling van kabukitheater, een traditionele vorm van Japans drama.

Veel erfgoed
Kyoto heeft een van de grootste collecties UNESCO Werelderfgoederen ter wereld. Er zijn 17 sites die op de Wereldergfgoedlijst van UNESCO staan. Kyoto is anders dan veel andere steden in de wereld, waar de topbezienswaardigheden zijn geclusterd in het historische stadscentrum. In Kyoto liggen de heiligdommen en tempels aan de rand van de stad, op de weelderige heuvels en bergen die de stad omringen. Wanneer je deze tempels bezoekt, is de ervaring meer dan alleen het bezoeken en fotograferen van de grote hal of het paviljoen.



Fushimi Inari

De Fushimi Inari Shrine is een van de absolute hoogtepunten van elk bezoek aan Kyoto. Het heiligdom zelf is relatief weinig spectaculair, maar de rode torii waar je doorheen loopt zijn des te spectaculairder. Er zijn in totaal meer dan duizend van deze rode poorten, allemaal donaties van mensen of bedrijven. In het begin staan de torii heel dicht op elkaar, maar later staan ze steeds verder uit elkaar.

Helemaal onderaan de eerste torii is het nog steeds erg druk en is fotograferen nauwelijks mogelijk vanwege de massa’s mensen. Gelukkig gaan de bustoeristen niet ver de berg op, zodat het naar de top toe steeds leger wordt. Met een beetje geduld kun je prachtige souvenirfoto’s maken.

De Fushimi Inari Shrine is een topattractie binnen Kyoto. Dat brengt veel bezoek met zich mee. Vroeg opstaan heeft slechts beperkt zin, want al rond een uur of 8 in de ochtend begint het hier serieus druk te worden en niet veel later kun je bijna over de hoofden lopen. Wil je vroeg zijn, kom dan al rond 7:00-7:30 uur ’s morgen naar de Fushimi Inari Shrine. Of bewaar je bezoek voor het einde van de dag.



Het gouden paviljoen

De Kinkaku-ji in Kyoto kan worden beschouwd als een echte zeldzaamheid: in Japan zul je tevergeefs zoeken naar het soort grootse historische gebouwen dat we kennen uit Europa, waar het gebruik van edelmetalen meer toegepast werd. Materialen zoals goud en zilver hebben een vrij kleine rol gespeeld in de Japanse architectuur. Er is echter één grote uitzondering: het gouden paviljoen (kinkaku in het Japans) in de Rokuonji tempel in Kyoto, of beter bekend onder zijn alledaagse naam: Kinkaku-ji, vaak de gouden tempel genoemd.

De eerste steen voor Kinkaku-ji werd gelegd door de shogun Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408), de grote beschermheer van de Kitayama-cultuur. Na zijn troonsafstand in 1394 richtte hij zich op de bouw van zijn oude huis. Hiervoor nam hij het paleis van een andere clan over en renoveerde het. Dit werd het Kitayama paleis, waar hij vanaf 1397 het Gouden Paviljoen in de buurt liet bouwen. Na Yoshimitsu’s dood in 1408 werd dit pand op zijn verzoek omgebouwd tot een tempel van de Rinzai-sekte.

Tegenwoordig is het terrein van de Rokuonji tempel tegen betaling te bezoeken, waarbij het gouden paviljoen als het absolute hoogtepunt van de rondwandeling over het terrein beschouwd mag worden. Als je eenmaal de ingang achter je hebt gelaten, duurt het niet lang voordat je het gouden paviljoen ziet. Je kunt het gouden paviljoen alleen van de buitenkant bewonderen en als je dat wilt kun je het, zoals velen doen, vastleggen op foto of video. Het paviljoen is bijzonder bekoorlijk wanneer het rechtstreeks wordt geraakt door de zonnestralen, omdat deze dan worden weerkaatst in de vijver, waaraan het ook zijn naam dankt: kyōkochi, de weerkaatsende vijver.

Nishiki Market

Kyoto is een geweldige bestemming voor fijnproevers en liefhebbers van de Japanse keuken. Als je op zoek bent naar een plek om de unieke eetcultuur van Kyoto te ervaren, dan is de Nishiki Markt zeker de beste plek om te bezoeken. Deze bruisende markt heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar en is de thuisbasis van ongeveer 130 kraampjes en winkels die een grote verscheidenheid aan smakelijke lokale specialiteiten verkopen.

Niet alleen de lokale bevolking, maar ook toeristen uit de hele wereld komen naar de markt om te genieten van verse zeevruchten, lokaal geteelde groenten en het traditionele eten van Kyoto dat alleen hier te vinden is! Nishiki Market heeft een aangename, maar drukke sfeer die uitnodigend is voor mensen die de verscheidenheid aan culinaire hoogstandjes willen ontdekken waar Kyoto beroemd om is. De winkels variëren van kleine smalle kraampjes tot grotere winkels met twee verdiepingen. De meeste zijn gespecialiseerd in een bepaald soort voedsel en bijna alles wat op de markt wordt verkocht is lokaal geproduceerd en ingekocht.

Nishiki Market is alle dagen van het jaar geopend vanaf ongeveer 9:00 tot 17:00 uur. De individuele winkels en kraampjes bepalen hun eigen openingstijden, het is dus slechts een leidraad. Op zondagen en woensdagen is een deel van de zaken gesloten.

Kasteel Nijo

Kasteel Nijo was ooit de residentie van de shoguns, die op hun beurt de leiders van de samoerai waren. Het werd gebouwd tijdens de Edo-periode, om precies te zijn aan het begin van de 17e eeuw ter ere van de Shogun. Tegenwoordig is het complex een van de best bezochte bezienswaardigheden van Kyoto. Kasteel Nijo is een uitgestrekt complex dat ook een enorm park en grachten omvat. Je kunt hier gemakkelijk enkele uren doorbrengen. (Je moet zeker minstens 1,5 uur ter plaatse plannen).

De gebouwen van het kasteelcomplex Nijo-jo zijn erg indrukwekkend en de rondwandeling door de tuinen is de moeite waard. Het hoofdgebouw heet Ninomaru Palace. Je kunt het bezoeken als onderdeel van een rondleiding die je langs talloze kamers voert. Helaas is fotograferen binnen verboden.

Het kasteel is vooral beroemd om zijn piepende parketvloer, die naar verluidt speciaal was aangelegd zodat niemand ongehoord naar binnen kon. Het piepen wordt veroorzaakt door een speciale constructie waarbij de nagels in het hout het geluid veroorzaken. Men zegt dat het geluid lijkt op het gezang van een nachtegaal. Wij hebben dat er niet uit kunnen halen tijdens ons bezoek aan Nijo-jo.

Mitsui Garden Hotel Kyoto Station

In Kyoto kun je kiezen uit meer dan duizend hotels, appartementen, pensions en andere soorten accommodaties. Omdat de verschillende bezienswaardigheden redelijk ver uit elkaar liggen, raden wij aan om vooral een handige en comfortabele uitvalsbasis te kiezen die meerdere goede opties biedt om naar de hotspots van Kyoto te reizen. Wij hebben overnacht in het aangename viersterren Mitsui Garden Hotel Kyoto Station.

De ligging naast het centrale treinstation zorgt ervoor dat je gemakkelijk met je bagage vanuit andere steden naar je hotel kunt reizen, zonder dat je in Kyoto verder hoeft te reizen met het openbaar vervoer. Omdat Kyoto Station het belangrijkste knooppunt voor het openbaar vervoer in Kyoto is, kun je van hieruit gemakkelijk en snel naar de uiteenlopende hoogtepunten van Kyoto reizen.

De kamers in het Mitsui Garden Hotel Kyoto Station zijn van alle gemakken voorzien, waaronder airconditioning, gratis WiFi, een koelkast, comfortabele bedden en een complete badkamer.

bekijk Mitsui Garden Hotel Kyoto Station op booking.com

Kersenbloesem in Kyoto

Het kersenbloesemseizoen is een van de populairste momenten om Kyoto te bezoeken. In Japan hebben ze zelfs een speciale naam voor deze periode: sakura. De kersenbloesem is de officieuze nationale bloem van Japan. Ze wordt al eeuwenlang gevierd en neemt een prominente plaats in binnen de Japanse cultuur. Er zijn tientallen soorten kersenbomen in Japan, waarvan de meeste maar een paar dagen bloeien in de lente. Het seizoensspektakel wordt gevierd met hanami (kersenbloesem bekijken) feesten onder de bomen.

Dit zijn een aantal van de beste plekken in Kyoto om tijdens het kersenbloesemseizoen van de kersenbloesem te genieten:

  • Maruyama Park naast Yasaka Shrine is Kyoto’s populairste park voor kersenbloesemfeesten. Het middelpunt is een grote treurkersenboom die ’s avonds wordt verlicht.
  • Het Filosofenpad is een aangenaam pad naast een kanaal dat Ginkakuji (Zilveren Paviljoen) verbindt met de omgeving van Nanzenji. Het wordt omzoomd door honderden kersenbomen.
  • Arashiyama is een gezellig en druk district in de buitenwijken van Kyoto. Er staan veel kersenbomen rond de Togetsukyo Brug aan de voet van de Arashiyama bergen, vooral in het Nakanoshima Park aan de rivier.
  • Grote aantallen treurkersenbomen (yaebeni shidare) staan in de tuin van Heian Shrine, achter de hoofdgebouwen van de schrijn, waardoor het een van de beste plekken in Kyoto is om treurkersenbomen te zien. De bomen komen een paar dagen na de andere kersenbomen tot volle bloei, waardoor het een ideale plek is voor bezoekers die het hoofdseizoen een paar dagen missen.
  • De vele soorten kersenbomen op het uitgestrekte terrein van het Nijo Kasteel zorgen voor een lang bloeiseizoen gedurende het grootste deel van maart en april. Maar omdat er altijd wel een paar bomen uitgebloeid zijn, is de algehele ervaring niet zo overweldigend als op hanami-plekken waar alle bomen tegelijk bloeien.

Met de Shinkansen naar Kyoto reizen

De meeste toeristen die Kyoto bezoeken, reizen met de Shinkansen naar Kyoto. De Shinkansen is de hogesnelheidstrein van Japan. De term kogeltrein of ‘bullet train’ wordt ook veel gebruikt voor deze razendsnelle vorm van openbaar vervoer. De route Tokyo-Kyoto wordt het meest gebruikt. Vanaf Tokyo Station reis je met de snelste versie van de Shinkansen, de Nozomi, in ongeveer twee uur en een kwartier naar Kyoto Station. Als je aan de goede kant van de trein zit, dan kun je onderweg genieten van een uitzicht op Mount Fuji, de hoogste berg van Japan. Voor die zitplaatsen is op tijd reserveren wel een must.

Heb je een JR Pass? Dan kun je alleen met de langzamere Shinkansen naar Kyoto reizen. Voor de snelste versies heb je een toeslagticket nodig. Houd er rekening mee dat je op de Shinkansen geen enorme koffers mee kunt nemen. Voor bagage die groter is dan 160 centimeter (lengte + breedte + hoogte) moet je speciale plekken reserveren. Je kunt er ook voor kiezen om je bagage vooruit te sturen. Dan hoef je die zelf niet mee te zeulen.

Na aankomst op Kyoto Station kun je met de metro, reguliere trein, bus of taxi verder reizen naar je accommodatie in Kyoto. Er liggen ook voldoende goede hotels in de nabijheid van het station.

Bussen in Kyoto

De bus is het meest gebruikte vervoermiddel in Kyoto. Bussen brengen je naar elke uithoek van de stad, hoe afgelegen ook. Reizen met de stadsbus is echter wat minder comfortabel, want aan de ene kant zitten de bussen meestal vol met mensen en aan de andere kant stoppen ze elke 2 minuten, dus duurt het een eeuwigheid om van A naar B te komen.

Een busreis kost 230 yen, ongeacht de afstand die je met de bus aflegt. Iedere rit moet je deze 230 yen (ongeveer anderhalve euro) betalen, ook als je overgestapt bent. Het is het makkelijkst om met een IC-kaart te betalen. Als je voorafgaand aan je bezoek aan Kyoto ook in Tokyo bent geweest, kun je de Suica-kaart van daaruit ook in Kyoto gebruiken. Betaal je contant, probeer dat dan gepast te doen. Het betalen doe je op het moment dat je voorin in de bus uitstapt. Instappen in de bus doe je in Kyoto bij de achterste entree.

De Sky Hop Bus is een andere optie om Kyoto te verkennen. De Sky Hop Bus is een dubbeldekker sightseeingbus met open dak die rondritten door Kyoto biedt waar je in en uit kunt stappen wanneer je maar wilt. Dit is het alom bekende hop-on-hop-off systeem. De Sky Bus is speciaal voor toeristen bedoeld. Zijn route is zo uitgestippeld dat je langs een groot deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kyoto komt.

Je kunt bij de Sky Hop Bus bij iedere halte in- en uitstappen met een 1-daagse of 2-daagse pas.

🔗 bekijk info & tickets voor de Sky Hop Bus