Cancún: ontworpen toeristenstad in Mexico

Cancún is de grootste badplaats van Mexico. Deze stad met meer tegenwoordig meer dan een miljoen inwoners ligt op het schiereiland Yucatan aan de Caribische Zee. Cancún bestaat uit twee gedeeltes: downtown Cancún waar vooral de lokale bevolking woont en de hotelzone waar je een groot aantal hotels vindt die je vooral in de luxueuze vijfsterrencategorie kunt plaatsen. Wie Cancún bezoekt die zal tevergeefs op zoek gaan naar een historisch centrum, een lekkere boulevard om op te wandelen of sfeervolle straatjes. De stad is geheel op de tekentafel ontstaan. Bij het ontwerpen van Cancún is er een Amerikaans model toegepast waarbij commercie en horeca vooral geconcentreerd zitten in winkelcentra. In de Zona Hotelera die op het smalle langgerekte eiland tussen de zee en de Laguna Nichupté ligt hebben de hotels alle voorrang gekregen bij het invullen van de beschikbare plek. Dat heeft geresulteerd in een lange muur van hotels.

De beste reistijd voor Cancún is van februari tot begin mei. Dit is de droogste periode en een tijd waarin de kans op een heerlijk zonnetje het grootste is. Met middagtemperaturen van ongeveer 28 tot 30 graden is het dan prima vertoeven op de witte stranden van Cancún of aan het zwembad.Stranden in Cancun

De stranden van Cancún behoren zonder enige twijfel tot de mooiste van heel Yucatan. Prachtige witte zandstranden met daarachter een bij zonnig weer felblauwe zee die naarmate je verder kijkt steeds donkerder wordt. Helaas wordt het strand vrijwel overal uit het zicht onttrokken door de hotels. Wil je een strand bezoeken terwijl je niet in één van de hotels verblijft dan zul je op zoek moeten gaan naar de blauwe bordjes die verwijzen naar publieke toegang naar het strand. Op die plekken kun je het strand als niet-gast bereiken. Parkeren kan wel een probleem zijn.Het klimaat van Cancun

Cancún kent een aangenaam tropisch klimaat waarbij het vrijwel altijd aangenaam warm is en neerslag vaak beperkt blijft tot een korte maar soms heftige regenbui. Vanaf juli wordt het voelbaar benauwder en neemt de kans op een dag met overwegend grijs weer en regenbuien toe. Dat komt door de toenemende aanvoer van tropische depressies die boven de warme Atlantische Oceaan ontstaan. In deze periode is er ook een kleine kans op orkaanactiviteit of tropische stormen, zoals orkaan Wilma die in het jaar 2005 grote schade toebracht aan deze regio. De kans op orkanen houdt aan tot begin december. Indien je hier zit tijdens het orkaanseizoen zorg er dan voor dat er indien nodig altijd de instructies van hotels, autoriteiten en reisleiding opgevolgd wordt. Het grootste deel van het jaar is het in Cancún zoals gezegd mooi weer. Met maximumtemperaturen die vrijwel altijd tegen of rond de dertig graden Celsius liggen biedt Cancún heerlijk strandweer. De zee is met minimaal 25-26 graden ook zeker aangenaam te noemen.
Voor uitgebreide klimaatinfo van Cancún verwijzen we u graag naar klimaatinfo Cancún.

Playa Delfines

De enige plek langs de kilometers lange hoofdweg Kukulkan die je een fraai uitzicht op het strand en de zee biedt is ter hoogte van ruïnes El Rey. Hier ligt Playa Delfines, een prachtig tropisch strand zoals je ze op droomplaatjes ziet. Als je bovenaan de trappen staat en uitkijkt over het strand dan is de zee zo blauw dat het lijkt alsof er Photoshop aan te pas is gekomen. Wie wil die kan hier strandbedjes en parasols huren. Parkeerplek voor je (huur)auto is er in beperkte mate. Wie met de bus over het schiereiland reist die kan ter hoogte van het strand uitstappen.

La Isla

La Isla Shopping Village is een openlucht winkelcentrum dat in de hotelzone van Cancún ligt. Het vrij recent gebouwde complex ligt aan de westzijde aan de lagune, waar je op diverse plekken een fantastisch uitzicht op hebt. Een fraai voorbeeld hiervan is het sfeervol aangelegde Thaise restaurant en het tegen betaling toegankelijke dolfinarium. In dit dolfinarium kun je zelf met dolfijnen gaan zwemmen als je dat wilt. Neem je zwemspullen dus mee bij een bezoek aan La Isla. Parkeren kan tegen betaling in de parkeergarage.

Luxury Avenue

Kukulcan Plaza is een van de betere shopping malls binnen de hotelzone van Cancún. Een deel van dit winkelcentrum is populair onder de wat rijkere toeristen die hier luxe artikelen willen kopen. Dit stuk staat bekend als Luxury Avenue en heeft ene eigen ingang ten zuiden van Kululkan Plaza. Hier kun je prachtige tassen van Louis Vuitton, dure pennen van Mont Blanc, indrukwekkende sieraden van Cartier en de laatste mode van Burberry kopen.

Vliegen naar Cancún

Vanaf Amsterdam Schiphol Airport zijn er meerdere mogelijkheden om naar Cancún te vliegen. Soms heb je het geluk dat er rechtstreekse vluchten aangeboden worden. Vaak vlieg je echter met een overstap in Amerika of een tussenlanding elders in het Caribisch gebied. Indien je rechtstreeks naar Cancún vliegt dan zul je daar ongeveer tien uur over doen. Een vluchtschema met tussenlanding of overstap duurt al snel enkele uren langer. Cancún International Airport (CUN) is een vrij drukke luchthaven. Jaarlijks passeren hier tussen de twaalf en vijftien miljoen passagiers. Het vliegveld ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Cancún.

Excursies boeken

Wie in Cancun zit die kan enorm veel excursies boeken. Vrijwel ieder winkelcentrum biedt kantoortjes of balies waar je excursies door heel het schiereiland Yucatán kunt boeken. Dankzij de goede ligging van Cancún ten opzichte van veel van deze attracties en bezienswaardigheden vallen de kosten enigszins mee. Probeer wel goed de prijzen en inhoud van de verschillende trips met elkaar te vergelijken voordat je iets boekt. Soms zijn er aanzienlijke prijsverschillen waar te nemen.

Fooien

In Cancún geldt een zelfde fooiensysteem zoals in de Verenigde Staten. Het basissalaris van het bedienend personeel is erg laag. Om dit naar een acceptabel niveau te brengen leeft het personeel vooral van de fooien. Een fooi van tien procent is het minimum. Vijftien procent is meer gebruikelijk en bij een uitstekende service staat het zelfs niet raar op twintig procent te geven. Om te voorkomen dat toeristen vergeten fooi te geven wordt er vaak al een voorgesteld bedrag toegevoegd aan de rekening. Deze ‘propina’ wordt automatisch of handmatig toegevoegd.

Autorijden in Cancún

Wie in de hotelzone van Cancún verblijft en geregeld een winkelcentrum wil bezoeken of er met een auto op uit wil trekken die zal mogelijk een huurauto ter beschikking hebben.Autorijden is op het schiereiland goed te doen. De wegen zijn van goede kwaliteit en ook de bewegwijzering is overwegend goed. In de hotelzone kun je niet snel verdwalen, want er gaat eigenlijk één lange doorgaande weg door het hele gebied: Boulevard Kukulkan. Houd er rekening mee dat Mexicanen minder goede automobilisten zijn. Onverwacht stoppen, afslaan of van rijbaan wisselen is niet ongebruikelijk. Parkeren bij de meeste winkelcentra is tegen betaling. Het autorijden in Downtown Cancún is drukker dus ook iets lastiger.

Bezienswaardigheden in Cancun

Cancún zelf is wat betreft bezienswaardigheden niet echt de moeite waard. Je hebt hier ook wat Maya ruïnes (El Rey) en verder zijn er een aantal dingen aangebracht ter vermaak van de toeristen die hier komen zoals het dolfinarium in shopping center La Isla en het archeologisch museum bij het conferentiecentrum van Cancún. Wie echt dingen wil gaan bekijken die de moeite waard zijn die zal Cancún moeten verlaten en elders in de deelstaat Quintana Roo moeten gaan kijken.

Amerikaanse toeristen

Als je in Cancún verblijft dan kun je niet om de grote aantallen Amerikanen (en in iets mindere mate Canadezen) heen. Voor hen is Cancún wat voor ons Europeanen Spanje is: dé strandbestemming op redelijke afstand vliegen. Voor Amerikanen is Cancún dan ook een redelijk betaalbare bestemming, want de vliegkosten liggen voor hen immers lager dan voor ons. Kortere afstanden en meer concurrentie op de vluchten houden de prijzen scherp. Waar je niet van moet staan te kijken is als de Amerikanen al redelijk vroeg in de middag redelijk dronken langs het zwembad van een all-inclusive hotel vertoeven. Voor hen is Cancún synoniem voor strand, zon en drank. Sommigen vliegen hier voor slechts een weekend heen om eens lekker te gaan feesten.

Plaza Las Americas

Het grootste winkelcentrum van Cancún is Plaza las Americas. Deze shopping mall ligt bij Downtown Cancún, vlak bij de doorgaande weg naar het vliegveld, Playa del Carmen en andere plaatsen in Yucatan. Dit winkelcentrum wordt vooral bezocht door locals. Het winkelaanbod is dan ook meer gericht op deze doelgroep dan op toeristen. Horeca zit geconcentreerd in een grote foodcourt waart het steevast druk en rumoerig is.

Snorkelen en duiken

Cancún is een uitstekende duikbestemming. Vanuit de hotels worden er volop duik- en snorkelexcursies aangeboden. Wie wil gaan snorkelen die zal meteen aan het strand van Cancún vrij weinig vissen tegenkomen. Dat komt omdat rotsen, planten en koraal direct voor het strand vrijwel overal ontbreekt. Beter kun je met een boot naar een goede snorkellocatie gaan. Voor duiken geldt uiteraard hetzelfde.