Playa del Carmen: vakantiestad in Caribisch Mexico

Playa del Carmen is een middelgrote toeristenstad aan de Caribische kust van Mexico. Playa del Carmen ligt op het schiereiland Yucatán en behoort tot de provincie Quintana Roo. Na het op ongeveer zestig kilometer gelegen Cancún is Playa del Carmen de tweede stad in deze regio wat betreft het toerisme. Playa del Carmen is van oorsprong een klein vissersdorp waar weinig te beleven was. Pas sinds de jaren negentig is het dorp zich enorm snel gaan ontwikkelen tot de stad die het nu is. De afgelopen jaren is Playa del Carmen procentueel gezien de snelst groeiende stad van geheel Latijns-Amerika geweest. De prognose is dat deze groei de komende jaren nog even doorzet waarna er een afvlakking in de groeicurve zal komen. Waarschijnlijk zullen de projectontwikkelaars zich dan gaan storten op één van de andere nog vrijwel onaangetaste plaatsjes langs de Riviera Maya zoals Tulum of Puerto Morelos.Stranden van Playa del Carmen

Playa del Carmen is gezegend met prachtige witte zandstranden met daarbij een variatie aan azuurblauwe en turkooizen tinten van het zeewater. Langs heel Playa del Carmen vind je dergelijk strand waarbij er op een enkele plek sprake is van wat stenen en rotsen in het water en op één locatie (voor hotel Gran Porto Real) van enkele tientallen meters zandzakken ter bescherming van het strand. Het fijne zandstrand gaat vrij geleidelijk over in de Caribische Zee, waar het met zeewatertemperaturen van 26 tot 29 graden prima vertoeven is. Palmbomen vind je bijna niet op het strand, met uitzondering van enkele stukken strand bij Playacar en enkele palmbomen langs de pier van Playa del Carmen.Uit eten

Playa del Carmen ligt in Mexico. Het zal dan ook niemand verbazen als de Mexicaanse keuken redelijk goed vertegenwoordigd is binnen de restaurants. Wie authentiek Mexicaans wil eten die zal het vooral buiten de drukste toeristengebieden moeten zoeken. In de zogenaamde cantina’s, de tortilleria’s en de tacozaakjes eet je over het algemeen authentiek Mexicaans tegen lage prijzen. Deze zaken zijn vooral op lokale mensen gericht, dus minder luxe. Daardoor heb je echter wel het gevoel “echt Mexicaans” te eten. In de toeristenzones zie je veel Mexicaans eten dat aangepast is aan de smaak van buitenlandse gasten. Ook kun je veelvuldig van Italiaans en andere internationale keukens genieten. Vooral in het zuidelijke deel van 5th Avenue liggen de prijzen van toeristenrestaurants aanzienlijk hoger dan gebruikelijk in Mexico. Houd er rekening mee dat 10 tot 20% fooi over het totaalbedrag gebruikelijk is. Vaak wordt deze ‘propina’ al aan de rekening toegevoegd. Houd dat dus wel goed in de gaten! Anders zou je zomaar dubbel fooi betalen en dat is waarschijnlijk niet de bedoeling.

Tequila

De nationale drank van Mexico is tequila. Deze van agave gemaakte alcoholische drank kom je dan ook overal in Playa del Carmen tegen. Voor wie van tequila houdt is een bezoek aan Playa del Carmen dé kans om uit honderden soorten tequila te kiezen. Er is een zeer ruim aanbod van grappige toeristensetjes met bijpassende glazen tot aan zeer exclusieve tequila’s van honderden euro’s per fles. Tip: in de tequilawinkels in de buurt van de snelweg betaal je tot 25% minder dan in de tequilashops op en rondom 5th Avenue.

Veerpont naar Cozumel

Playa del Carmen is de plek waar de veerpont naar en van het eiland Cozumel aanlegt. Er zijn een tweetal veerdiensten die ieder enkele keren per dag in ongeveer 40-45 minuten naar Cozumel varen. Het schema waarbij er altijd op hele uren vertrokken wordt varieert iedere maand, waarbij het schema binnen die maand geldt voor alle even dagen en voor alle oneven dagen er een ander schema is. Op sommige dagen vertrekt bijvoorbeeld de boot van UtraMar om 11:00 uur naar Cozumel terwijl een dag later concurrent Mexico Waterjets de tocht van 11:00 uur doet. Omdat de ticketprijs van een retour gelijk is aan twee enkeltjes kun je het beste twee keer een enkeltje kopen. Je zit dan bij de terugvaart vanaf Cozumel niet vast aan de vertrektijd van één maatschappij.

Hotel Gran Porto Real

Eén van de meest leuke grotere hotels van Playa del Carmen is Gran Porto Real. Het hotel is onderdeel van Real Resorts, een kleine lokale groep van hotels. Gran Porto Real hanteert een uitgebreide all-inclusive formule waarbij alle maaltijden, hapjes en dranken inbegrepen zijn. De enige uitzondering wordt gevormd door kreeft die je tegen bijbetaling kunt bestellen. Het Gran Porto Real hotel ligt centraal in Playa del Carmen, op 2 minuten lopen van 5th Avenue en direct aan het prachtige zandstrand van Playa del Carmen. Het drie verdiepingen tellende hotel krijgt steevast goede beoordelingen binnen nationale en internationale hotelbeoordelingssites. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat dit niet geheel onterecht. Je wordt uitstekend verzorgd binnen het hotel, aan het zwembad en op het strand. Al het personeel doet haar uiterste best om van je verblijf een geweldige vakantie te maken. Gran Porto Real is via diverse Nederlandse reisorganisaties boekbaar.

Winkelen in Playa del Carmen

In Playa del Carmen kun je in principe goed winkelen. Hoewel er een ruim winkelaanbod is, valt het totale aanbod van verschillende producten wel erg tegen. Zo zijn er in verhouding vrij veel winkels met allerhande souvenirs. Ook zie je een groot aanbod van winkels die zilver, sieraden, zonnebrillen en sigaren aanbieden. Wie eens lekker wil gaan winkelen voor kleding of schoenen die zal zien dat dat aanbod in verhouding wat minder is. Ook zijn voor ons de prijzen niet zo gunstig als wat je in een relatief goedkoop land als Mexico zou verwachten. Voor veel merkproducten betaal je in Playa del Carmen ongeveer net zo veel als in Nederland of België.

Excursies

Vanuit Playa del Carmen zijn er volop excursies te doen. Het aanbod laat zich in een paar hoofdcategorieën indelen. Het meest populair in deze regio zijn de culturele excursies (zien) waarbij het bezoeken van voormalige Mayasteden ver bovenaan ieders verlanglijstje staan. Populair zijn de uitstapjes naar Chichén Itzá, Tulum en Ek Balam. Het tweede types excursie dat het hier goed doet zijn de actieve excursie, waarbij vooral snorkelen en duiken erg populair zijn vanwege de prachtige locaties in de Caribische Zee. Wie water en avontuur wil combineren die gaat naar één van de natuurpretparken Xel-Ha of Xcaret. Boottochtjes doen het ook zeer goed, met name naar de eilanden Isla Mujeres, Isla Contoy en Isla Holbox. Wie met dolfijnen wil zwemmen die kan dat in de regio op verschillende plaatsen. Erg leuk is de optie om trainer voor een dag te zijn. Hierbij verzorg je de dolfijnen de hele dag onder professionele begeleiding.

Het weer in Playa del Carmen

Playa del Carmen kent een tropisch savanneklimaat waarbij het overdag altijd zomers tot tropisch warm is. ‘s Avonds kan het in de eerste maanden van het jaar wat frisser aanvoelen, maar vanaf mei/juni is het vrijwel iedere avond zwoel en warm weer. Het aangename warme weer is voor velen de hoofdreden om hier op vakantie te komen. Houd er in de periode juli tot en met november rekening mee dat er een verhoogde kans is op een regenbui of zelfs een overwegend regenachtige dag. In dit seizoen is de kans op tropische depressies veel groter dan gedurende de rest van het jaar. Ook is er een beperkte kans op een (zware) tropische storm in deze periode. Eens in de paar jaar is zo’n storm zo sterk dat er sprake is van een orkaan.
Een voorbeeld hiervan is orkaan Wilma die in het jaar 2005 voor veel schade in Playa del Carmen zorgde. Alles over het klimaat van Playa del Carmenlees je op klimaatinfo.

Veiligheid in Playa del Carmen

Mexico heeft de reputatie gevaarlijk te zijn. Geweldsdelicten die vooral gerelateerd zijn aan de drugshandel komen met regelmaat in het nieuws. Wat veel mensen niet weten is dat Mexico meer dan veertig keer zo groot is dan Nederland en dat dit geweld op heel andere plekken voorkomt dan op schiereiland Yucatán. Met inachtname van de gebruikelijke oplettendheid vanwege diefstal op vakantie is Playa del Carmen als vakantiebestemming minimaal net zo veilig als een vakantie in Griekenland, Frankrijk of Spanje.

Playacar

Ten zuiden van Playa del Carmen ligt de beveiligde villawijk Playacar. Als je via de weg Playacar wil binnenrijden dan zul je langs een bewaakte ingang moeten. In Playacar vind je behalve vooral veel vrijstaande huizen en luxe villa’s een golfbaan, een winkelcentrum en enkele luxueuze hotels. Wie een vakantie in deze wijk boekt moet wel rekening houden met enige afstand tot het levendige centrum van Playa del Carmen.

Maya’s

Net als in heel Yucatan hebben ook hier vroeger Maya’s gewoond. Verwacht geen grote Mayasteden zoals Chicén Itzá of Tulum binnen de grenzen van Playa del Carmen, maar je kunt wel wat restanten van de oude Mayacultuur aantreffen hier. In de wijk Playacar staan enkele Mayaruïnes die vrij te bezoeken zijn.

5th Avenue

Dé straat waar het in Playa del Carmen om draait is 5th Avenue oftewel Quinta Avenida op zijn Spaans. Deze autovrije straat staat boordevol winkels, restaurants en bars aangevuld met enkele hotels en ijssalons. Overdag is het in het algemeen niet te druk op 5th Avenue. De gezellige drukte begint rond zonsondergang. Waar je rekening mee moet houden is dat veel winkeleigenaars zullen proberen je hun winkel in te lokken. Op sommige toeristen komt dit opdringerig over. Een vriendelijk “nee” is echter vaak al voldoende om van ze af te zijn.

Geen hoogbouw

Kenmerkend voor Playa del Carmen is het feit dat echte hoogbouw niet voorkomt in Playa del Carmen. De hotels en andere gebouwen zijn vrijwel nooit hoger dab 3, 4 of 5 verdiepingen. Hoewel de stad inmiddels meer dan driehonderdduizend inwoners telt behoudt het daardoor haar dorpse sfeer. Veel Nederlanders en andere Europeanen kiezen vooral daarom voor Playa del Carmen als vakantiebestemming boven Cancún, waar grote resorts de boventoon voeren.

Boetiekhotels

Naast de grotere hotels zoals Gran Porto Real, The Royal, The Reef Playacar en de Riu resorts telt Playa del Carmen enorm veel sfeervolle boetiekhotels in alle verschillende prijsklassen. Hier zitten echt pareltjes tussen die je helaas vaak niet via de Nederlandse reisorganisaties kunt boeken. Deze kleinschalige pareltjes aan de Mexicaanse kust moet je dan vaak zelf rechtstreeks boeken.

Omdat het internet daar een uitstekend middel voor is kun je dat tegenwoordig prima zelf regelen. Wil je info vinden over deze hotels waar vaak relatief weinig Nederlanders komen dan is het internationaal georiënteerde Tripadvisor als bron voor beoordelingen vaak een goed alternatief voor het Nederlandse Zoover.

Uitgaan in Playa del Carmen

Het uitgaansleven in Playa del Carmen is ronduit zeer levendig te noemen. Vooral rondom de zuidelijke punt van 1th Avenue Norte en 12th street Norte vind je een aantal trendy bars en clubs. Hier is het meest geconcentreerde uitgaansleven van Playa del Carmen. Erg populair is Coco Bongo, een combinatie van discotheek en shows. Coco Bongo hanteert een all-in concept waarbij entree, shows en drank inbegrepen zijn.

Massage

Overal in Playa del Carmen worden massages aangeboden. Wie een uurtje gemasseerd wil worden die kan misschien wel op tientallen plekken terecht. De meeste plekken waar massages aangeboden worden is op het strand en langs 5th Avenue (Quinta Avenida) en haar zijstraten. Vanwege de grote concurrentie zijn massages in de meeste gevallen zeer goedkoop. De massages in hotels of op stranden bij de betere hotels zijn vaak aanzienlijk duurder omdat het hotel er zelf ook een flinke marge over pakt.

Snorkelen

Playa del Carmen is een uitstekende snorkelbestemming, mits je bereid bent om met een boot de zee op te gaan of buiten Playa del Carmen te gaan kijken. Mede door overbevissing is het langs de stranden van de stad eigenlijk de moeite niet meer om te snorkelen. De meest interessante plek om wel te snorkelen is tussen Playa del Carmen en Puerto Aventuras, waar je zelfs nog heuse zeeschildpadden in het water tegen kunt komen.

Met dieren op de foto

In een inham langs 5th Avenue staan mannen met “wilde” dieren, waarmee je op de foto kunt. Aapjes, leguanen, toekans en zelfs katachtigen zoals de jaguar tref je hier aan. Deze dieren zijn veelal illegaal verkregen en worden niet zelden mishandeld of gedrogeerd om met toeristen op de foto te kunnen. Helaas happen nog steeds veel toeristen toe en gaan tegen betaling met deze dieren op de foto. Dankzij mensen die met deze van oorsprong wilde dieren op de foto gaan kan deze vorm van dierenmishandeling blijven bestaan. Wie om dieren geeft doet er daarom beter aan gewoon door te lopen.