Herceg Novi: een oude nieuwe stad aan de Baai van Kotor

Herceg novi is een klein stadje in het zuidwesten van Montenegro aan de Baai van Kotor. Net als alle andere plaatsen aan deze baai is Herceg Novi terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het stadje ligt recht tegenover de ingang van de baai waardoor er in Herceg Novi meer golfslag en getijde is dan in de andere plaatsen aan de Baai van Kotor. Net als de andere plaatsen aan de Baai van Kotor is Herceg Novi lang in Venetiaanse handen geweest. Herceg Novi stond indertijd bekend onder de naam Castelnouvo wat nieuw kasteel betekent. De huidige naam Herceg Novi betekent nieuwe stad. Alhoewel de Herceg Novi al in de veertiende eeuw is gesticht draagt het nog steeds de naam van de jongste stad aan de Baai van Kotor.
Opvallend in Herceg Novi zijn de vier verschillende forten. Het lijkt wel of alle overheersers van de stad met een fort hun stempel op Herceg Novi wilden drukken.Boulevard Setaliste Pet Danica

De boulevard van Herceg Novi strekt zich uit over vijf kilometer van Igalo tot en met het plaatsje Meljine. De boulevard is te vinden op de plaats waar vroeger de spoorlijn van Herceg Novi naar Sarajevo te vinden was. De boulevard van Herceg Novi volgt in geheel de oude spoorrails dus inclusief de oude spoortunnels. De boulevard is vernoemd naar vijf vrouwen met de naam Danica die tijdens de Tweede wereldoorlog zijn omgekomen.
Om vanuit Herceg Novi op de boulevard te komen moet je behoorlijk wat trappen afdalen. Eenmaal op de boulevard uitgekomen kom je er een aantal leuke restaurantjes en een jachthaven tegen. Vanaf de boulevard kun je goed zien wat voor een imposant bouwwerk het Forte Mare ooit geweest is.Kasteel van Herceg Novi

Het kasteel van Herceg novi behoort tot de belangrijkste bouwwerken van de stad. Het ligt op wat vroeger het hoogste punt was van de stad. Tegenwoordig heeft de stad zich verder uitgebreid en is het kasteel in het hart van de stad te vinden. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de baai van Kotor, Herceg Novi en op de Dinarische alpen die direct achter het stadje beginnen. Na een grote renovatie is het kasteel vandaag de dag weer voor een deel in zijn oude glorie te bewonderen. Het is geopend voor bezoekers, je moet wel een kleine entree betalen. In de zomermaanden wordt het kasteel gebruikt voor toneelvoorstellingen en muziekfestivals.

Groente en fruitmarkt

De groente- en fruitmarkt van Herceg Novi is bijna dagelijks te vinden in het historische centrum van de stad. Lokale boeren komen naar het marktplein toe om hun verse waren aan de man te brengen. Het zijn hoofdzakelijk inwoners van Herceg Novi die er hun waren kopen. Wil je echt even onderdeel zijn van het gewone leven in Montenegro dan kun je dit het beste doen op de markt. Het natuurlijk ook de beste plaats om goedkoop aan je verse groente en fruit te komen. De prijzen liggen er erg laag en de smaak van de meeste groente en fruit is er geweldig. Op de markt worden zo goed als alleen maar lokale producten verkocht. Exotisch fruit zal je er niet of nauwelijks zien.

Klokkentoren

De klokkentoren van Herceg Novi is het meest in het oog springende gebouw in het historische centrum van het stadje. De klokkentoren vormt de verbinding tussen de twee belangrijkste autovrije pleinen van Herceg Novi. De klokkentoren lokaal ook wel de Sahat Kula genoemd. De toren is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw in opdracht van de toenmalige sultan Mahmud. De poort onder de toren was tijdens de Turkse overheersing de belangrijkste stadspoort van Herceg Novi. Later werd aan de poort een beeld van de verbrande madonna toegevoegd. Het oude mechanische binnenwerk van de klok is recentelijk vervangen door een elektrisch.

Savina Klooster

Het Savina klooster is te vinden in het oostelijke deel van de stad Herceg Novi. De makkelijkste manier om bij het klooster te komen is om niet de tunnel naar Herceg Novi te nemen maar de rondweg. Je komt het klooster dan vanzelf tegen. Het Savina klooster is zeker niet het mooiste klooster van Montenegro maar de ligging van het klooster aan de Baai van Kotor is wel bijzonder. De oudste delen van het klooster zouden stammen uit de veertiende eeuw, maar de belangrijkste delen zoals de Crkva Uspenja Bogorodice zijn gebouwd in de achttiende eeuw. Op het terrein van het klooster is tevens een grote wijngaard te vinden die de belangrijkste vorm van inkomsten is.