Cetinje: de historische hoofdstad van Montenegro

Cetinje is een kleine stad in het bergachtige binnenland van Montenegro. Cetinje was ten tijde van het prins-bisschopdom Montenegro en het koninkrijk Montenegro de hoofdstad van het land. De herinneringen aan deze periode zijn nog overal in Cetinje terug te vinden. Zo zijn er nog meerdere oude ambassades in het stadje te zien, kom je er het presidentiële paleis tegen en hebben de oude paleizen van de koning en prins-bisschoppen tegenwoordig een nieuwe functie gekregen. In veel opzichten is Cetinje veel meer een hoofdstad van Montenegro dan dat de huidige hoofdstad Podgorica dat is. De allure van Cetinje is veel groter dan dat van Podgorica, dit zorgt ervoor dat veel toeristen wel Cetinje bezoeken, maar Podgorica links laten liggen.
Cetinje ligt aan de voet van het gebergte en het gelijknamige nationaal park Lovcen. Vanuit Cetinje kun je dan ook prachtige dagtochten maken in dit nationaal park en het Njegos Mausoleum bezoeken.Nationaal Museum

Het nationaal museum van Montenegro is te vinden in Cetinje. Het museum bestaat uit vier aparte musea die op verschillende plaatsen in het stadje liggen. Al deze musea zijn op een combinatieticket te bezoeken.
Koning Nicola Museum

Het bekendste deel van het Nationaal Museum is waarschijnlijk het Koning Nikola Museum. Dit museum is gevestigd in het voormalige prinsen- en prinsessenkasteel. In dit kasteel zijn verschillende prachtige stijlkamers te zien. Deze traditioneel ingerichte kamers een goed beeld geven hoe het leven aan het koninklijk hof van Montenegro in het begin van de twintigste eeuw.
cetinje-prinsen-en-prinsessen-kasteel

Biljardia
Het Biljardia is gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw in opdracht van de Russen. Deze lieten de eerste biljarttafel van Montenegro in het gebouw plaatsen. Dit verklaart de naam van het gebouw. Vandaag de dag zijn er in het Biljardia voornamelijk objecten te zien die te maken hebben met de koninklijke familie van Montenegro. Zo hangen er allerlei oude zwaarden en wapenschilden. Natuurlijk vormt het biljart nog steeds een pronkstuk van de collectie. In de tuin van het museum is een lapidarium te zien met bijzondere stenen met inscripties uit heel Montenegro.
cetinje-biljarda

Historisch en kunstmuseum

Het historisch en kunstmuseum is qua gebouw in ieder geval het meest indrukwekkende museum van Cetinje. Het museum is namelijk gevestigd in het voormalige parlementsgebouw uit 1910. In het historisch museum kun je de ontwikkelingen van Montenegro volgen vanaf het stenen tijdperk tot aan het heden. Het kunstmuseum geeft je een goed beeld van de kunststromingen door de eeuwen heen in Montenegro.
Het ethnografisch museum
Het vierde en laatste museum dat tot de nationale musea van Montenegro behoort is het etnografisch museum. Dit is het kleinste en minst interessante museum van de vier. In het museum zijn eigenlijk alleen enkele oude kledingstukken en aanverwante zien.Njegos Mausoleum

Het Njegos Mausoleum is te vinden in het Nationaal park Lovcen dat direct begint naast het stadje Cetinje. Om uiteindelijk bij het mausoleum uit te komen moet je nog wel een stuk rijden. Eenmaal aangekomen moet je behoorlijk wat trappen overwinnen om bij dit bijzondere monument uit te komen. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over het Lovcen gebergte en zie je het mausoleum liggen. Het huidige mausoleum is gebouwd op de resten van de kerk die oorspronkelijk bedoeld was als laatste rustplaats Peter de II van Montenegro. Over het huidige mausoleum is behoorlijk wat discussie in Montenegro. Dit veranderd echter niets aan het feit dat het mausoleum een indrukwekkend bouwwerk is op een nog indrukwekkendere plaats. Vergeet in het mausoleum niet om even omhoog te kijken er zou achttien kilo goed in het plafond verwerkt zitten.

Klooster van Cetinje

Het orthodoxe klooster van Cetinje behoort tot de belangrijkste religieuze bezienswaardigheden van het land. Dit heeft alles te maken met de religieuze relikwieën die er in de kerk bewaard worden. In de kerk zou namelijk een splinter van het kruis van Jezus Christus en de rechterhand van Johannes de Doper te zien zijn. Als toerist zijnde zal je hier maar weinig van te zien krijgen. Je mag namelijk alleen de binnenplaats, het toeristenwinkeltje en een kleine kapel bezoeken. Wil je deze kapel binnengaan dan moet je wel geschikte kleding dragen met bedekte armen en benen. Heb je deze niet bij dan kan je doeken lenen bij het winkeltje. In de kapel is het jammer genoeg iet toegestaan om foto’s te maken. Wil je meer van het klooster zien dan zal je moeten aansluiten bij een rondleiding.

Ambassades

De verschillende ambassades in Cetinje zijn misschien wel de mooiste herinnering aan de periode dat Cetinje de hoofdstad was van Montenegro. Verdeel door het kleine centrum kom je de verschillende ambassades tegen. Sommige van de ambassades zoals die van Rusland en het Verenigd Koninkrijk zijn grote statige gebouwen die de allure van de vorige eeuwwisseling uitstralen andere ambassades zoals die van België, Hongarije of Turkije zijn niet meer dan een rijtjeshuis waar soms helemaal niets meer van zijn vorige functie te zien is. Bij de toeristische informatie kun je een kaartje kopen met alle bezienswaardigheden van Cetinje erop. Op deze kaart staan ook de ambassades een wandeling langs deze bijzondere gebouwen is een leuke leidraad voor een stadswandeling door Cetinje.

De Hofkerk van Cetinje

De Hofkerk van Cetinje is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw op de resten van het originele klooster van Cetinje. Zoals de naam als doet vermoeden is de Hofkerk gebouwd als onderdeel van het prins-bisschopdom Montenegro. Het kerkje is met name bekend om het feit dat de voormalige koning en koningin van Montenegro er begraven liggen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog waren zij naar Italië gevlucht.  In 1989 werden hun lichamen terug naar Cetinje gebracht en begraven witmarmeren tombes. Ondanks het feit dat Montenegro indertijd nog onderdeel was van Joegoslavië en dus eigenlijk communistisch, kwam ongeveer een kwart van de hele bevolking van Montenegro naar deze drie uur durende begrafenis.

Het Blauwe Paleis

Het Blauwe Paleis ook wel bekend onder de naam “Paleis van prins Danilo, opvolger van de troon” behoort tot de belangrijkste bouwwerken van Cetinje. Het is gebouwd precies tussen de twee parken die in Cetinje te vinden zijn en heeft dus een van de mooiste liggingen die je kunt bedenken. De façade van het blauwe paleis wordt versierd met prachtige rode metalen pilaren die sterk afsteken tegen het babyblauw van de rest van het gebouw. Vandaag de dag dient het paleis als residentie van de president van Montenegro. Als deze in het paleis is zijn er bij de ingang twee traditioneel geklede bewakers te zien.

Zeski Dom Theater

Het Zeski Dom Theater van Cetinje behoort tot de belangrijkste en meest prominente theaters van Montenegro. Het theater is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en heeft nog steeds de statige uitstraling als het indertijd had. Bijna dagelijks worden er in het theater nog stukken gespeeld. Dit kan zijn door lokale theaterverenigingen maar ook door internationale theatergezelschappen. Ben je van plan om een paar dagen in Cetinje te verblijven dan is een avond naar het theater aan te bevelen. Er worden met name veel toneelstukken van Russische komaf in het Zeski Dom Theater gespeeld.