Podgorica: roemloze hoofdstad van Montenegro

Podgorica is de grootste stad en de hoofdstad van Montenegro. Voor het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië stond de stad bekend als Titograd vernoemd naar de toenmalige president van Joegoslavië. Podgorica is na de Tweede wereldoorlog de hoofdstad van Montenegro geworden, voor deze periode was het meer westelijk gelegen stadje Cetinje dit. Podgorica is een bijzondere hoofdstad en in het geval van Podgorica is dat niet heel erg positief. In de stad ontbreekt eigenlijk alles wat het tot een bijzondere stad zou kunnen maken. Er is niet echt een duidelijk centrum aan te wijzen, er zijn weinig tot geen historische bezienswaardigheden te vinden en het straatbeeld bestaat hoofdzakelijk uit grauwe oostblokflats die een armoedige uitstraling hebben. Toch als je goed gaat zoeken kom je enkele plaatsen tegen in de stad die wel de moeite waard zijn. Met name in het gebied rondom de rivieren zijn er enkele leuke plekjes te vinden.Millennium Bridge

De Millennium Bridge van Podgorica is zonder twijfel het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad. De brug is honderdveertig meter lang en zevenenvijftig meter hoog. De officiële opening van de brug vond plaats op 13 juli 2005. Al snel na de opening werd de door Mladen Ulicevic ontworpen brug, een van de belangrijkste architectonische hoogtepunten van de stad.
De Millennium Bridge is een touwbrug die in totaal met 36 kabels verbonden is aan de pilaar. Het indrukwekkende bouwwerk lijkt in eerste instantie een beetje misplaats in deze wat saaie stad. Laten we hopen dat deze brug het begin is van de stedelijke vernieuwing in Podgorica.Klokkentoren

De klokkentoren van Podgorica is één van de bekendste en oudste bezienswaardigheden van de stad. Toen wij Podgorica bezoeken stond de toren in de steigers en was er niet veel te zien behalve grote machines en bouwvakkers die de toren en het gebied eromheen aan het opknappen waren. De toren is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw. De klok zelf zou van Italiaanse origine zijn. De klokkentoren staat lokaal bekend als Sahat kula en wordt gezien als een van de belangrijkste culturele monumenten van Montenegro. Het originele mechanisme van de klokkentoren is recentelijk vervangen door een moderne. De oude is uit nostalgische redenen nog te zien in de toren.

De streetart van Podgorica

Net als in Iedere zichzelf respecterende hoofdstad ter wereld is er op enkele plaatsen in de stad wel streetart te vinden. Verwacht in Podgorica echter geen immense murials die complete gebouwen bedekken. De streetart die in Podgorica te vinden is kom je tegen op plaatsen waar de “artiesten” dit nog redelijk ongezien kunnen plaatsen. Tijdens mijn bezoek aan Podgorica kwam ik aan de onderzijde van enkele bruggen verschillende aardige kunstwerken tegen.
Sommige van de oude flats hebben aan de zijkant simpele graffitiwerken maar deze zijn eigenlijk het vernoemen niet waard.

Museum & Galleries of Podgorica

Het Museum & Galleries of Podgorica opende in 1950 zijn deuren als het Museum & Galleries of Titograd. In het begin was in het museum alleen een verzameling te zien van verschillende stijlen en artiesten. Vanaf de jaren zestig veranderde het museum van richting en ging het nog uitsluiting werken tonen van lokale kunstenaars. Dit kunnen werken zijn uit alle tijden. Zo is er een afdeling waar kunstobjecten uit de derde tot de zesde eeuw na Christus getoond worden. Deze werken komen voor een groot deel uit de opgravingen die gedaan zijn bij de oude Romeinse stad Doclea. De resten van deze stad zijn nu nog te zien net buiten Podgorica. Andere afdelingen zijn gewijd aan de religieuze kunst van de zestiende tot twintigste eeuw.

Treinstation van Podgorica

Het treinstation van Podgorica lijkt in eerste instantie niet heel groot of belangrijk. Toch is Podgorica het centrale punt van alle treinverbindingen in Montenegro. Vanuit Podgorica vertrekken er treinen naar Bar, Niksic, Tuzic en Bijelo Polje. In principe bestaat het treinstelsel van Montenegro uit twee lijnen. Een van zuid naar oost tussen bar en Bijelo Polje en een van oost naar west tussen Tuzic en Niksic. Podgorica ligt in het centrum van deze lijnen. Het station van Bijelo Polje stelt niet heel veel voor. Tegenover het treinstation van Podgorica ligt het busstation van Podgorica. Hier zou een toeristisch informatiepunt moeten zijn. Helaas konden wij deze niet vinden.

Overdekte markt van Podgorica

Naast de Hall of Montenegro, een van de grootste winkelcentra van het land is de overdekte markthal van Podgorica te vinden. Het is een drukke, gezellige en vooral kleurrijke markt waar de inwoners van Podgorica dagelijks naartoe komen om hun groente en fruit te kopen. Dit is dan ook de plaats waar je spotgoedkoop de lekkerste stukken fruit kunt halen. Omdat alles van het land komt worden er alleen seizoen groente verkocht waardoor het aanbod niet altijd even divers is.  De markt ligt wel een behoorlijk stuk lopen uit het centrum van Podgorica vandaan.